pontosnews.gr
Τρίτη, 2/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κολέγιο Ανατόλια: Το σχολείο από τη Μερζιφούντα που «άνθισε» στη Θεσσαλονίκη

Εγκαινιάστηκε η έκθεση για τον έναν αιώνα ζωής του σχολείου που ξεριζώθηκε λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής

5/10/2024 - 9:08πμ
Άποψη σημείου της έκθεσης που φιλοξενείται στο Βυζαντινό Μουσείο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Άποψη σημείου της έκθεσης που φιλοξενείται στο Βυζαντινό Μουσείο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην ιστορία των 100 χρόνων από τότε που το Κολέγιο Ανατόλια μετεγκαταστάθηκε λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στα 40 προηγούμενα που λειτουργούσε στη Μερζιφούντα του Πόντου, μπορεί να περιηγηθεί μέχρι τις αρχές του ερχόμενου Δεκεμβρίου ο επισκέπτης έκθεσης «Future Cometh – Κολέγιο Ανατόλια. 100 Χρόνια στη Θεσσαλονίκη», η οποία φιλοξενείται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Χθες, το βράδυ της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια παρουσία πλήθους προσκεκλημένων, στο πλαίσιο εορτασμού της συμπλήρωσης ενός αιώνα από την παρουσία του σχολείου στην Ελλάδα.

«Ως ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα» χαρακτήρισε την εκατονταετηρίδα του Κολεγίου Ανατόλια ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Τζέρι Ισμαήλ και «θαύμα» το γεγονός ότι το σχολείο άνθισε τα τελευταία 100 χρόνια, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης από την οποία ξεκίνησε.

Πρώτη χρονιά με μόλις 13 μαθητές

Το γεγονός ότι η ιστορία του σχολείου είναι στενά συνυφασμένη με τη Θεσσαλονίκη, η οποία πριν από περίπου 100 χρόνια υποδέχθηκε χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος Κολεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος. «Το 1924 μετά την ολοκληρωτική καταστροφή στη Μικρά Ασία, κάναμε μία νέα αρχή εδώ, σε ενοικιαζόμενες εγκαταστάσεις, στη Χαριλάου, με μόλις 13 μαθητές, κυρίως πρόσφυγες. Από εκείνο τον πυρήνα των 13 παιδιών οικοδομήσαμε μία κοινότητα που σήμερα ξεπερνά τους 4.500 μαθητές, μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες και εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν 33 διαφορετικά κτίρια που εκτείνονται σε 220 στρέμματα», τόνισε.

Για ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας -και όχι της πόλης, έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης. «Αυτό που το Ανατόλια σ’ αυτήν την δυναμική διαδρομή του αποτύπωσε, δεν είναι άλλο από τη δημιουργία μιας ισχυρής κοινότητας η οποία εδράζεται στην ποιότητα της εκπαίδευσης, της μόρφωσης και της παιδείας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι απόφοιτοί σας πραγματικά μεγαλουργούν διαπρέπουν και αφήνουν τη σφραγίδα τους και αυτό δεν οφείλεται σε τίποτα άλλο παρά στη βάση της εκπαίδευσης και της μόρφωσης την οποία δέχτηκαν», τόνισε.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Χαράλαμπος Μπακιρτζής και η γενική του διευθύντρια Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, ο πρόεδρος του Σώματος των Εφόρων του Κολλεγίου Ανατόλια Albert H. “Chip” Elfner και ο επικεφαλής της μουσειολογικής ομάδας και συνιδρυτής του δημιουργικού γραφείου Post- Spectacular Office Στέργιος Γαλίκας.

Την τελετή εγκαινίων παρουσίασε η ηθοποιός και ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Έφη Σταμούλη, απόφοιτος του Ανατόλια, η οποία με την ευκαιρία άνοιξε έναν κύκλο αναμνήσεων, αφηγήθηκε περιστατικά και καταστάσεις που έζησε στο σχολείο, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της απέναντι στους εκπαιδευτικούς που τη διαμόρφωσαν.

Οι τρεις ενότητες της έκθεσης

Σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, ιστορικά ντοκουμέντα, σύγχρονα τεκμήρια, καθώς και ιστορίες άγνωστες για το ευρύ κοινό ξεδιπλώνονται στην έκθεση αποκαλύπτοντας τη συναρπαστική ιστορία του Κολεγίου Ανατόλια και τεκμηριώνοντας την αδιάρρηκτη σχέση του με τη Θεσσαλονίκη.

Με την είσοδό του στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» ο επισκέπτης, βλέπει εκθέματα που «αφηγούνται» τα πρώτα χρόνια του Ανατόλια, από το 1886 έως το 1924, όπου το σχολείο ιδρύεται και λειτουργεί στη Μερζιφούντα του Πόντου ενώ λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής αναγκάζεται να μετακινηθεί στη Θεσσαλονίκη, ακολουθώντας το κύμα των προσφυγικών πληθυσμών.

Η δεύτερη και βασική ενότητα επικεντρώνεται στα 100 χρόνια ύπαρξης του σχολείου στη Θεσσαλονίκη, προσπαθώντας να αναδείξει τις τέσσερις βασικές αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώνεται το σχολείο, που είναι η αριστεία, η καινοτομία, η κοινωνική υπευθυνότητα και η συμπερίληψη, προσπαθώντας να αναδείξει μέσα από τις βαθμίδες εκπαίδευσης του σχολείου όλη τη φιλοσοφία και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια.

Στην τρίτη και τελευταία ενότητα που φιλοξενείται στο πατάρι του εκθεσιακού χώρου, ο επισκέπτης μπορεί να «ζήσει» λίγη από τη ζωή των παιδιών του σχολείου, μέσα από τις παράλληλες δράσεις που έχει τη δυνατότητα ο μαθητής να βιώσει στους χώρους του Κολεγίου.

Η έκθεση «Future Cometh – Κολέγιο Ανατόλια. 100 Χρόνια στη Θεσσαλονίκη» θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού έως την 1η Δεκεμβρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βαρβάρα Καζαντζίδου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από τη φετινή «Λυσιστράτη» του ΚΘΒΕ (φωτ.: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος / Μike Rafail)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η φετινή διπλή Λυσιστράτη και οι… άλλες

31/05/2026 - 1:27μμ
Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Με αυτήν τη φωτογραφία επέλεξε η Εταιρεία Συγγραφέων να αποχαιρετήσει τον σπουδαίο των ελληνικών γραμμάτων
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Τα ελληνικά γράμματα έχασαν έναν μεγάλο ποιητή, μελετητή και βιβλιογράφο

30/05/2026 - 8:36μμ
Ο Λευτέρης Πανταζής και η Λένα Κιτσοπούλου (πηγή: aefestival.gr/)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Λένα Κιτσοπούλου, μαζί με τον Λευτέρη Πανταζή στις «Βάκχες» του Ευρυπίδη, ετοιμάζονται να ταρακουνήσουν την Αθήνα

29/05/2026 - 7:45μμ
Προβολή στο Πάρκο Ελευθερίας, στο πλαίσιο του This is Athens City Festival
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το This is Athens City Festival έφερε Greek cinema vibes στο Πάρκο Ελευθερίας (vid.)

29/05/2026 - 4:21μμ
Εσωτερική εικόνα από τα Ανάκτορα της Κνωσού (φωτ.: Наталія Івасишина/google.com/maps/contrib)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κνωσός: Λαμπρή τελετή για την ένταξη των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

28/05/2026 - 1:00μμ
Ο μνημειακός τάφος, που εκτιμάται ότι ανήκε σε γυναίκα αριστοκρατικής καταγωγής, αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία Όλυμπο της Λυκίας, στην περιοχή της Αττάλειας (φωτ.: Anadolu Agency)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μνημειακός τάφος με μορφές της Νίκης και του Έρωτα βρέθηκε στην αρχαία Όλυμπο της Λυκίας

27/05/2026 - 8:25μμ
Το live των Adriatique στο Θέατρο Πέτρας
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Adriatique έφεραν ένα μουσικό experience χωρίς προηγούμενο στην Αθήνα

27/05/2026 - 7:00μμ
Χάρη στα drone μπορούμε να βλέπουμε σε όλη του την έκταση αυτόν τον αρχιτεκτονικό άθλο (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Τουρκία θέλει τη Μονή Σουμελά στον μόνιμο κατάλογο της UNESCO – Το ενδιαφέρον για το ιστορικό σύμβολο των Ελλήνων

26/05/2026 - 11:01μμ
Μία από τις σημαντικότερες γεωγραφικές εγκυκλοπαίδειες της αρχαιότητας, του Στράβωνα, εκτίθεται στο Μουσείο Σαμψούντας, μαζί με σπάνια πρωτότυπα γεωγραφικά έργα (φωτ.: IHA)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η γεωγραφική εγκυκλοπαίδεια του Στράβωνα στο Μουσείο Σαμψούντας

24/05/2026 - 11:30μμ
Στιγμιότυπο από τον γάμο της Σοφίας Βέμπο με τον Μίμη Τραϊφόρο, τον Οκτώβριο του 1958 (φωτ.: ΑΠΕ- ΜΠΕ/ Βασίλης Π. Τραϊφόρος/«ΜΙΜΗΣ ΤΡΑΪΦΟΡΟΣ - ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ της Ελλάδος παιδιά»/Εκδόσεις ΑΛΚΥΩΝ 2013)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σοφία Βέμπο: Μέσα στο διαμέρισμα-καταφύγιο όπου έζησε και έσωσε φοιτητές το ’73

24/05/2026 - 11:15πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: vimatisko.gr)

Κως: Το Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

1 ώρα πριν
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ (αρ.), ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χαβιέρ Θαρθαλέχος, και ο υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας της Κύπρου Νικόλαος Ιωαννίδης σε ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες (φωτ.:  EPA/OLIVIER HOSLET)

Ιστορική συμφωνία στην ΕΕ για τις επιστροφές μεταναστών: Πράσινο φως για «κόμβους» εκτός Ευρώπης

1 ώρα πριν
Καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινό πλήγμα στον νότιο Λίβανο, τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2026, όπως φαίνεται από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων στην Άνω Γαλιλαία, στο βόρειο Ισραήλ (φωτ.:  EPA/ATEF SAFADI)

«Διπλωματικό θρίλερ: Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ – Το Ιράν απειλεί με γενικό πόλεμο

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού «Πανηγύρι», στο Κίεβο. Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Федерація грецьких товариств України)

Ουκρανία: Το φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού «Πανηγύρι» ένωσε τις ελληνικές κοινότητες, στο Κίεβο

2 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/ecumenicalpatriarchate)

Λαμπρός εορτασμός του Αγίου Πνεύματος στο Σταυροδρόμι – Πατριαρχικές ευχές στους μαθητές της Ομογένειας

3 ώρες πριν
Ο Λευτέρης Κογκαλίδης, το 2002, σε συνέντευξη Τύπου για το 3ο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Τηλεόρασης (φωτ. αρχείου: Γιάννης Μωυσιάδης/ Eurokinissi)

Πέθανε ο δημοσιογράφος Λευτέρης Κογκαλίδης στη Θεσσαλονίκη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign