pontosnews.gr
Κυριακή, 30/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σμύρνη, φθινόπωρο 1831: Επιδημία χολέρας χτυπάει Έλληνες, Αρμένιους, εβραίους και μουσουλμάνους

5.000 νεκροί την περίοδο της εξάρσης 3 Οκτωβρίου-17 Νοεμβρίου

4/10/2024 - 4:00μμ
Η αποβάθρα της Σμύρνης, μετά το 1830 (φωτ.: Felix BONFILS (1831-1885) / drouot.com)

Η αποβάθρα της Σμύρνης, μετά το 1830 (φωτ.: Felix BONFILS (1831-1885) / drouot.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μαύρο φθινόπωρο ήταν εκείνο του 1831 για τη Σμύρνη, όπου στα τέλη του Σεπτεμβρίου, ξέσπασε επιδημία χολέρας. Από τις 3 Οκτωβρίου έως τις 17 Νοεμβρίου η νόσος σάρωσε όλη την πόλη αρχίζοντας από την εβραϊκή κοινότητα. Ακολούθησαν οι ορθόδοξες κοινότητες που βρίσκονταν κοντά στην εβραϊκή και τελευταίοι αρρώστησαν οι μουσουλμάνοι που είχαν και τα περισσότερα θύματα. Περίπου 8.000 άνθρωποι νόσησαν και από αυτούς οι 5.000 έχασαν τη μάχη με το θάνατο. Τα μισά από τα θύματα ήταν μουσουλμάνοι.

Στο βιβλίο του «Επιδημία Χολέρας στη Σμύρνη, 1831» (2002), απόσπασμα από το οποίο φιλοξενείται στην Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, ο ακαδημαϊκός Shariat-Panahi S. Mohammad T., αναφέρει πως όσοι είχαν χρήματα είχαν εγκαταλείψει την πόλη ενώ οι υπόλοιποι προσεύχονταν στους ναούς.

Οι συμβουλές των γιατρών προς τους ασθενείς περιελάμβαναν «συνταγές» με χαμομήλι, μέντα και φασκόμηλο αλλά και με όπιο.

≈

Επιδημία χολέρας ξέσπασε στη Σμύρνη στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1831, οπότε παρουσιάστηκαν τα πρώτα κρούσματα.1 Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου σημείωσε ιδιαίτερη έξαρση στην εβραϊκή κοινότητα, καθώς η συνοικία αυτή ήταν ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη. Μεταξύ των εβραίων υπήρξαν πολλά θύματα. Εν συνεχεία, η επιδημία εξαπλώθηκε στις ορθόδοξες συνοικίες που γειτόνευαν με την εβραϊκή.

Η νόσος βρισκόταν σε ακμή από τις 3 Οκτωβρίου έως 17 Νοεμβρίου και στο διάστημα αυτό η χολέρα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την πόλη.2

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός είχε τα περισσότερα θύματα, εν συγκρίσει με τον ορθόδοξο και τον αρμενικό. Τα θύματα ανάμεσα στους Ευρωπαίους ήταν πολύ λιγότερα χάρη στις καλύτερες συνθήκες υγιεινής.

Ποια τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν

Ο πανικός είχε κυριαρχήσει στη Σμύρνη. Πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη και οι πιο πλούσιες οικογένειες αναζήτησαν ασφάλεια σε γειτονικά χωριά. Τα εμπορικά καταστήματα έκλεισαν με αποτέλεσμα το εμπόριο να παραλύσει. Οι εργάτες μαστίζονταν από την ανεργία.

Οι κάτοικοι που παρέμειναν στη Σμύρνη συγκεντρώνονταν σε ναούς, τζαμιά και συναγωγές για να προσευχηθούν.

Όσοι τηρούσαν τους κανόνες υγιεινής δε μολύνθηκαν. Οι κάτοικοι προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν την επιδημία εφαρμόζοντας την προτεινόμενη από τους γιατρούς θεραπευτική αγωγή. Ζέσταιναν τα  παγωμένα μέλη του αρρώστου και έφτιαχναν καταπλάσματα από χαμομήλι, μέντα και φασκόμηλο. Οι Ανατολίτες προτιμούσαν φύλλα από ιτιά, λάβδανο σε σταγόνες, αιθέρα και κλύσματα με όπιο.

Αναφέρεται ότι στη Σμύρνη νόσησαν γύρω στις 8.000 άτομα, από τα οποία πέθαναν 5.000. Τα μισά θύματα της επιδημίας χολέρας ήταν μουσουλμάνοι.

Πηγή: Shariat-Panahi S. Mohammad T., Επιδημία Χολέρας στη Σμύρνη, 1831, 2002 – Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία.

1. Τσακύρογλους, Μ., Χρονικόν της εν Σμύρνη Χολερικής επιδημίας (Σμύρνη 1893), σελ. 12.
2. Τσακύρογλους, Μ., Χρονικόν της εν Σμύρνη Χολερικής επιδημίας (Σμύρνη 1893), σελ. 12.
3. H.A. “La cholera dans le Levant en 1831”, L’Hellenisme contemporain 1(Septembre-Octobre 1947), σελ. 451. Διαφορετική άποψη υποστηρίζει ο Τσακύρογλους, Μ., Χρονικόν της εν Σμύρνη Χολερικής επιδημίας (Σμύρνη 1893), σελ. 12, ο οποίος ανεβάζει τον αριθμό αυτών που ασθένησαν σε 17.000 και τον αριθμό των θυμάτων σε περίπου 6.000-7.000.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το κύπελλο και αναμνηστικά για το 1ο ποδοσφαιρικό τουρνουά «Αλύτρωτες Πατρίδες» (φωτ.: kontastaspor.blogspot.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Προποντίδα, Ελλήσποντος και Νέα Αρτάκη έπαιξαν για τις «Αλύτρωτες Πατρίδες»

30/08/2026 - 9:23πμ
Πρόσφυγες με την εικόνα του Αγίου Νικολάου μπροστά στον ημιτελή ναό της Νέας Αλικαρνασσού (πηγή: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών – «Αντικείμενα σε κίνηση»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Αλικαρνασσός: Συναντώνται ξανά οι εικόνες που έφεραν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία

29/08/2026 - 6:43μμ
Το προάστιο του Μπουρνόβα σε καρτ ποστάλ εποχής
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

26 Αυγούστου 1922: Ο Μπουρνόβας ζει τις τελευταίες του ώρες – Σειρά είχε η Σμύρνη

26/08/2026 - 10:00πμ
Στον κήπο της οικογένειας Ομήρου στο Κορδελιό, αρχές 20ού αιώνα. Μέλη των οικογενειών Ομήρου, Αλεόττι και Ηλιάδου με τον πρέσβη Μπέκερμαν και τις δασκάλες πιάνου και γερμανικών (πηγή: Αρχείο Άννας Μαΐλη-Βεϊνόγλου, στο βιβλίο «Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922. 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πριν από τη φωτιά: Οι Ελληνίδες της Σμύρνης που μάγευαν τους ξένους

25/08/2026 - 8:13μμ
Η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Αρτακηνών-Κυζικηνών στη σκηνή του Πάρκου Κυζικείων (φωτ.: Δήμος Χαλκιδέων)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κυζίκεια 2026: Η αρτακινή ντοπιολαλιά ζωντάνεψε στη σκηνή – Απόψε θερινό σινεμά στη Νέα Αρτάκη

25/08/2026 - 3:04μμ
(Φωτ.: Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος»/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από την Καππαδοκία στην Κόνιτσα: Ένα ταξίδι μνήμης με χορούς, πίστη και παράδοση

25/08/2026 - 2:15μμ
Eρειπωμένα σπίτια στο χωριό Σχοινούδι της Ίμβρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ίμβρος και Τένεδος: «Διώξαμε τους Έλληνες και τώρα παίζουμε τα τραγούδια τους»

25/08/2026 - 1:27μμ
Ανασκαφές στη μνημειακή εκκλησία των αρχών του 5ου αιώνα στην αρχαία Άντανδρο (φωτ.: IHA)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μικρά Ασία: Εκκλησία 1.600 ετών έρχεται στο φως στην αρχαία Άντανδρο

24/08/2026 - 6:12μμ
Θεία Λειτουργία στα ερείπια της Μονής Παναγίας Φανερωμένης Κυζίκου, την Κυριακή 23 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φανερωμένη Κυζίκου: Προσκύνημα στα ερείπια όπου η σιωπή κράτησε 93 χρόνια

24/08/2026 - 1:03μμ
(Φωτ.: facebook / Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Παναγία η Μηχανιώτισσα: Η προστάτιδα των προσφύγων και η συγκλονιστική διαδρομή της εικόνας

23/08/2026 - 10:13πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναμνηστική φωτογραφία μετά το τέλος της εκδήλωσης στα Φωκάτα. Σάββατο 29 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Δήμος Αργοστολίου)

Κρήτη και Πόντος αντάμωσαν στην Κεφαλονιά – Λύρα και λαούτο ένωσαν τις παραδόσεις

19 λεπτά πριν
Το αναποδογυρισμένο καταμαράν ανοιχτά της κατεχόμενης Κερύνειας, με επιβαίνοντες να περιμένουν τη διάσωσή τους πάνω στο εκτεθειμένο τμήμα του σκάφους (φωτ.: Takvim / στιγμιότυπο από βίντεο)

Κύπρος: Ανατράπηκε καταμαράν με 270 επιβαίνοντες ανοιχτά της κατεχόμενης Κερύνειας

41 λεπτά πριν
Οι σημαίες της Ισλανδίας και της ΕΕ (φωτ.: Ευρωπαϊκή Επιτροπή)

Ισλανδία: «Όχι» στην επιστροφή προς την ΕΕ – Η κάλπη πάγωσε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

1 ώρα πριν
Το σημείο της τραγωδίας, στο Κάβο Γκρέκο. Λόγω της έντονης θαλασσοταραχής, συνολικά τρία σκάφη βρέθηκαν σε κίνδυνο. Σάββατο 29 Αυγούστου 2026 (πηγή: philenews.com)

Ντίμης Μαυρόπουλος: «Του φώναζαν να κατέβει» – Η δραματική μαρτυρία για την τραγωδία στο Κάβο Γκρέκο

2 ώρες πριν
Ελικοφόρο του στόλου της Olympic Air (φωτ.: Olympic Air)

Ρόδος: Αεροσκάφος της Olympic Air επέστρεψε μετά από αναφορά για μηχανικό πρόβλημα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Christopher Neundorf)

Αγωνία στην Ντόρτμουντ για τον Κωνσταντέλια – Φόβοι για σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV