pontosnews.gr
Σάββατο, 18/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Από τις πλαγιές του Αγίου Όρους, στις σελίδες ενός βιβλίου – Ο θαυμαστός κόσμος της χλωρίδας της χερσονήσου του Άθω

Επιστήμονες κατέγραψαν 1.700 είδη και υποείδη φυτών, ορισμένα από τα οποία φύονται αποκλειστικά στα χώματα του Αγίου Όρους

3/10/2024 - 8:10μμ
Κληματαριά σε μονή του Αγίου Όρους. Η μελέτη κατέδειξε ότι περισσότερα από 10 φυτά φύονται μόνο στη χερσόνησο του Άθω (φωτ.: EUROKINISSI/Χρήστος Μπόνης)

Κληματαριά σε μονή του Αγίου Όρους. Η μελέτη κατέδειξε ότι περισσότερα από 10 φυτά φύονται μόνο στη χερσόνησο του Άθω (φωτ.: EUROKINISSI/Χρήστος Μπόνης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στην καταγραφή περίπου 1.700 ειδών και υποείδων φυτών, εκ των οποίων πάνω από 100 ενδημικά της Βόρειας Ελλάδας και περισσότερα από 10 που φύονται αποκλειστικά και μόνο στο Άγιο Όρος προχώρησαν επιστήμονες, οι οποίοι ετοιμάζονται να εκδώσουν σε βιβλίο τη σχετική μελέτη τους για τη χλωρίδα της χερσονήσου του Άθω.

Τέσσερις επιστήμονες, οι Arne Strid (επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών – Τμήματα Βιολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων), ο βιολόγος Στυλιανός Χαραλαμπίδης, ο Dr. Thomas Raus, (βοτανικός του Βοτανικού Μουσείου του Βερολίνου) και ο Παναγιώτης Δημόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, πήραν την πρωτοβουλία το 2022 να κάνουν μια συνολική έκδοση για τη χλωρίδα και τη βλάστηση του Αγίου Όρους.

Με εργασία πεδίου μέχρι το 2024, οι επιστήμονες κατέγραψαν 1.700 είδη και υποείδη φυτών και συνέγραψαν ένα βιβλίο που δεν είναι μόνο ένας κατάλογος, αλλά έχει περιγραφές όλων των ειδών φυτών ενώ περίπου το 90% των καταγραφών, συνοδεύονται και από σχετικές φωτογραφίες.

Οι τέσσερις επιστήμονες που μελέτησαν τη χλωρίδα του Αγίου Όρους (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λεπτομέρειες για τα βιβλίο και την εθελοντική πρωτοβουλία καταγραφής που πήραν οι συγγραφείς, έδωσε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένας εξ αυτών, ο Παναγιώτης Δημόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας, που άρχισε χθες και υλοποιείται υπό την αιγίδα του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής και Φυτογεωγραφίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ.

«Το ταξίδι εξερεύνησης του φυσικού περιβάλλοντος της χερσονήσου του Άθω έγινε για να καταδείξουμε τη χλωρίδα της περιοχής, όπου υπάρχει πολύ ιδιαίτερος τρόπος διαχείρισης, με ελάχιστη βόσκηση. Η έκδοση δεν βασίζεται μόνο σε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας αλλά και σε δεδομένα πεδίου αφού προσπαθήσαμε να έχουμε πληροφορίες από όλο το κομμάτι του Αγίου Όρους και να συλλέξουμε φυτά», λέει ο κ. Δημόπουλος.

Καταγραφές από τον 18ο αιώνα

Οι πρώτες καταγραφές φυτών στο Άγιο Όρος έγιναν τον 18ο αιώνα και ακολούθησαν διάφορες προσπάθειες στη συνέχεια, με τον Κωνσταντίνο Γκανιάτσα το 1963 να δημοσιεύει το επιστημονικό άρθρο «Η βλάστησις και η χλωρίς της χερσονήσου του Αγίου Όρους» , όπου περιλαμβάνεται ο πρώτος ολοκληρωμένος κατάλογος φυτών με περισσότερα από 1.450 είδη, χωρίς όμως κριτική αξιολόγηση.

Μια ελαφρώς ενημερωμένη έκδοση του καταλόγου του Γκανιάτσα δημοσιεύθηκε από τους Babalonas, Theodoropoulos & Charalambidis (1998) και μια επισκόπηση των τύπων βλάστησης στο Άγιο Όρος δημοσιεύθηκε από τους Athanasiadis&al (1998), που περιέχει φυτοκοινωνιολογικούς πίνακες και πολυάριθμες χλωριδικές καταγραφές.

«Η δική μας καταγραφή είναι επικαιροποιημένη και πιο σύγχρονη και περιλαμβάνει περισσότερα είδη και υποείδη -1700 τον αριθμό, κάτι που όμως συμβαίνει πάντα με τη φύση, γιατί όταν πηγαίνεις και κάνεις μια πιο εντατική προσπάθεια, ανακαλύπτεις περιοχές και είδη που δεν είχες ανακαλύψει πριν και έτσι προστίθεται η πληροφορία», τονίζει ο κ. Δημόπουλος, σημειώνοντας μάλιστα ότι στην Ελλάδα έχουμε περίπου 6.500 είδη χλωρίδας, εκ των οποίων τα 1.700 υπάρχουν στο Άγιο Όρος.

«Πέρα από τη χλωρίδα όμως», συνεχίζει, «στην έκδοση περιλαμβάνουμε και τη βλάστηση καθώς περιγράφουμε και τα οικοσυστήματα του Αγίου Όρους, κάτι που δεν έχει γίνει με έναν επικαιροποιημένο, σύγχρονο τρόπο».

Για τον ίδιο, το βιβλίο δεν είναι μόνο αξιόλογο από επιστημονικής πλευράς, αλλά είναι και χρηστικό για τους ανθρώπους που θέλουν να δουν τη χλωρίδα του Αγίου Όρους, αφού η πολυτελής έκδοση θα περιλαμβάνει φωτογραφίες και περιγραφές για όλα τα είδη.

«Ξεκινήσαμε από την αγάπη μας στην περιοχή και στόχος μας είναι ένα μεγάλο μέρος των υπό έκδοση βιβλίων, περισσότερα από 1000 αντίτυπα, να πάνε στην Αθωνική πολιτεία προκειμένου να μοιράζονται ή και να πωλούνται».

Οι συγγραφείς ευελπιστούν αρχές του 2025 να έχει εκδοθεί το βιβλίο, αρχικά στην αγγλική γλώσσα, με τίτλο «Flora of the Athos Peninsula. Plant life of the holy mountain» και λίγους μήνες μετά, και στην ελληνική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νατάσα Καραθάνου

*Επισυνάπτεται φωτογραφία των τεσσάρων συγγραφέων από επίσκεψή τους στο Άγιο Όρος, που παραχωρήθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον κ. Δημόπουλο

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυψέλη: Μεγάλη κινητοποίηση της ΕΛΑΣ – Εντοπίστηκε βαλίτσα με ανθρώπινα μέλη

18/07/2026 - 3:38μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Βρεφονηπιακοί σταθμοί & ΚΔΑΠ: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων – Η καινοτομία που αφορά πολύτεκνες οικογένειες

18/07/2026 - 1:12μμ
Εικόνα από την οδό Ερμού στην Αθήνα 
(φωτ.: Μιχάλης Παπανικολάου/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Θερινές εκπτώσεις: Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή 19 Ιουλίου

18/07/2026 - 10:11πμ
Η σημαία του Πυροσβεστικού Σώματος και στο βάθος ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Πυροσβεστική: «Εξαιρετικά επικίνδυνες» οι επόμενες ημέρες – Συναγερμός για πυρκαγιές

18/07/2026 - 8:31πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και τοπικές μπόρες στα ορεινά πριν από τον πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού

18/07/2026 - 8:06πμ
Μονοπάτι για βάθρες στη Σαμοθράκη, το πανέμορφο νησί μας στο Θρακικό Πέλαγος (φωτ.: 
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παναγιώτης Ρόντος)
ΕΛΛΑΔΑ

Αίσιο τέλος για τον 23χρονο πεζοπόρο στη Σαμοθράκη

17/07/2026 - 11:00μμ
Στιγμιότυπο από την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας (φωτ. αρχείου: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Μποτιλιάρισμα στους δρόμους της Αττικής λόγω της εξόδου των εκδρομέων

17/07/2026 - 8:45μμ
O σταθμός του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό Γραμμή 3: Πέντε σταθμοί κλείνουν νωρίτερα από την Κυριακή – Πώς θα κινούνται οι επιβάτες

17/07/2026 - 8:20μμ
Καπνός από τη φωτιά στην Εύβοια, στα Πολιτικά. Παρασκευή 17 Ιουλίου 2026 (φωτ.: facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Thanasis Vavouliotis)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στα Πολιτικά στην Εύβοια: Κοντά σε σπίτια οι φλόγες – Στη μάχη πέντε εναέρια μέσα

17/07/2026 - 5:38μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Voucher για παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ: Ανοίγουν οι αιτήσεις – Οι ημερομηνίες ανά ΑΦΜ

17/07/2026 - 3:09μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Ο χάρτης των πληρωμών έως τις 24 Ιουλίου

4 λεπτά πριν
Η Ρένια Λουιζίδου στο ρόλο της Ελβίρας ντε Ιδάλγο, της σπουδαίας δασκάλας της Μαρίας Κάλλας

Ρένια Λουιζίδου: Αντί για εκπαιδευτικός, έγινε ηθοποιός. Και δεν το μετάνιωσε

34 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κυψέλη: Μεγάλη κινητοποίηση της ΕΛΑΣ – Εντοπίστηκε βαλίτσα με ανθρώπινα μέλη

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Νέα ρύθμιση έως 72 δόσεις για παλιές οφειλές στην εφορία – Όλες οι προϋποθέσεις

2 ώρες πριν
Ο Χάρης Κυριακίδης με δείγματα της προσεγμένης δουλειάς του (φωτ.: facebook / Xaris Kiriakidis)

Χάρης Κυριακίδης: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές ποντιακής λύρας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μαρίλια Βασιλακοπούλου)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου Κ18: Ασημένια μετάλλια για Αντωνάτου στα 100μ. και Κασσαβήτα στη σφυροβολία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign