pontosnews.gr
Πέμπτη, 13/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η ευγηρία στον Πόντο – Όταν ο σεβασμός στην τρίτη ηλικία δεν ήταν κάτι σπάνιο

Μια καταγραφή του Βίκτορα Ανανία Νικολαΐδη – Αναδημοσίευση από την «Ποντιακή Εστία»

1/10/2024 - 1:30μμ
Εικόνα από το βιβλίο «Ελληνικός Πόντος – Μορφές και εικόνες ζωής», του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» (σκίτσο Χρήστος Δημάρχου)

Εικόνα από το βιβλίο «Ελληνικός Πόντος – Μορφές και εικόνες ζωής», του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» (σκίτσο Χρήστος Δημάρχου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στις μέρες μας είναι τόσο συχνά τα περιστατικά εγκατάλειψης –διαφόρων τύπων– ηλικιωμένων που ακόμα και η σκέψη του τι βιώνουν προκαλεί ναυτία. Όλο και πιο συχνά ακούμε πως στο παρελθόν κανείς δεν θα εγκατέλειπε τους γονείς του, τα πεθερικά του ή τους θείους και τις θείες που δεν απέκτησαν δικά τους παιδιά. Σήμερα όμως τίποτα δεν είναι δεδομένο ίσως ακόμα και στις οικογένειες όπου υπάρχει αγάπη.

Το 1983, ο Βίκτορας Νικολαΐδης είχε καταγράψει σε άρθρο της Ποντιακής Εστίας τα όσα αφηγήθηκε ο τότε αιωνόβιος Ανανίας Νικολαΐδης για το ποια ήταν η θέση των ηλικιωμένων στον Πόντο και πώς τους συμπεριφέρονταν τα νεότερα μέλη της οικογένειάς τους.

Όπως μάλιστα αποκαλύπτει ο υπότιτλος του άρθρου, υπήρχε και ευγενής άμιλλα για την καλύτερη φροντίδα των πρεσβυτέρων!

≈

Η ευγηρία στον Πόντο

Άμιλλα για την καλύτερη περιποίηση των πρεσβυτέρων

Μέσα στους άγραφους θεσμούς της ηθικής δεοντογίας που δογματίζονταν στον Ελληνισμό του Πόντου, σαν κληρονομικά κειμήλια ακτινοβολούσαν στραφτερά, η αξιοκρατία και ο σεβασμός στους πρεσβυτέρους.

Σε κάθε οικογένεια, η συναισθηματική φωνή του καθήκοντος εκδηλωνόταν με άμιλλα παροχής των μεγαλύτερων ανέσεων στους απόμαχους πρεσβύτες της, που έφταναν στο φυλλορρόημα του φθινοπόρου της ζωής τους.

Θα πρέπει να εξηγήσω ότι δεν χρησιμοποίησα τυχαία την έκφραση «σε κάθε οικογένεια». Στον Πόντο η οικογένεια δεν είχε τη σημερινή σύνθεση, δηλαδή ένα μοναχά ανδρόγυνο με τα τέκνα του αλλά αποτελούνταν από οικοδεσπότη, με δύο ή και περισσότερα παντρεμένα και τεκνοποιημένα αγόρια, που στεγάζονταν σε διαμερίσματα κατοικίας του οικοδεσπότη σαν αρχηγού. Συνεργάζονταν και συνεστιάζονταν με αξιοθαύμαστη ομόνοια και συνοχή. Γιατί, προεξάρχοντος του οικοδεσπότη, ο παραδοσιακός αυτός θεσμός λειτουργούσε ομαλότατα, χωρίς να παρακλίνει από τα ήθη και τις παραδόσεις. Και τούτο, διότι, δεν υπήρχαν τέλματα και σαπίλες που να μολύνουν την κοινωνική ατμόσφαιρα του τόπου.

Μέσα σε τέτοιες συνθήκες διαβίωσης κάθε οικογένεια μεριμνούσε με συστηματικό ενδιαφέρον να εξασφαλίζει άνετη γηροκόμηση στους πρεσβύτες της ακόμα δε και σε απροστάτευτους από περιβάλλον συγγενείς.

Το ιερό αυτό χρέος χαίρονταν να το εκπληρώνουν στον Πόντο.

Οι εύπορες οικογένειες που διαμένανε σε παράλιες πόλεις και ασχολούνταν με εμπορικές, επαγγελματικές ή βιοτεχνικές εργασίες, όταν έχτιζαν καινούργιο σπίτι προέβλεπαν ειδικό, φωτεινό και ευήλιο, δωμάτιο για τους γέροντες, χωρίς αυτό να τους δημιουργεί ιδιαίτερες δυσκολίες. Γιατί, στα παράλια, ο χειμώνας ήταν ελαφρός και μικρής διάρκειας. Στην ύπαιθρο όμως, και ξέχωρα στους ορεινούς γεωργοκτηνοτροφικούς συνοικισμούς που ο χειμώνας ήταν βαρύς και διαρκούσε πάνω από τέσσερις μήνες, η ίδια φροντίδα, της παροχής δηλαδή ικανοποιητικής θαλπωρής στους γέροντες, αντιμετωπίζονταν με το παραδοσιακό «σιακίν» (χειμερινό δωμάτιο) που εξασφαλιζόταν προβλεπτικά κατά την ανέγερση κατοικίας. Διαλεγόταν η πλευρά που δεν ήταν ανοιχτή στους ανέμους και κει ανεγείρονταν μικρό σχετικά και με μικρότερο ύψος δωμάτιο, που έβλεπε προς την είσοδο του σπιτιού ανατολικά.

Οι πρεσβύτες, όπως ήταν αποστραγγισμένοι από τη φθορά του χρόνου, και με συμπληρωμένο σχεδόν τον κύκλο της ζωής τους, μόλις έφταναν τα πρώτα κρύα του χειμώνα, αισθάνονταν την ανάγκην να έχουν διαρκώς θέρμανση στο δωμάτιό τους, σε αντίθεση με τα νιάτα που με τη ζωτικότητά τους και τις ασχολίες του μπαινόβγαιναν στα άλλα δωμάτια του σπιτιού με συνέπεια να πέφτει η θερμοκρασία. Γι’ αυτό το λόγο οι πρεσβύτες εκδήλωναν την επιθυμία να αποσυρθούν στο «σιακίν». Τότε εξοπλίζονταν αμέσως με τα χρειώδη το ειδικό εκείνο δωμάτιο και δέχονταν τους γέρους. Η παραμονή τους στο «σιακίν» για τους χειμερινούς μήνες ισοδυναμούσε με γαλήνια απόλαυση.

Γιατί η φωνή του καθήκοντος κρατούσε σε εγρήγορση την οικογένεια να μεριμνά να μη τους λείψει τίποτε.

Ούτε η ζεστασιά, ούτε το καλό φαγητό, ούτε η τακτική επικοινωνία με τα εγγόνια. Εκεί υπήρχε η απαιτούμενη ησυχία για μελέτη και κατανυκτική προσευχή. Ο ήσυχος ύπνος. Αλλά και η ψυχαγωγία με τα εγγόνια που τα έφερναν κατά διαστήματα για παραμύθια και ιστορικές περικοπές της Βίβλου και να καμαρώνουν με ψυχική ικανοποίηση τους αθώους αλλά αστραφτερούς στοχασμούς τους.

Η ευφροσύνη εκείνη θαλπωρή, τηρουμένων πάντοτε και παντού των αναλογιών, εξασφάλιζε την ευγηρία στους πρεσβύτες έως ότου ερχόταν το τέλος της ζωής.

Αιωνία τους η μνήμη.

Αφήγηση: Ανανίας Νικολαΐδης, αιωνόβιος.
Καταγραφή: Βίκτορας Ανανία Νικολαΐδης.

• Πηγή: Ποντιακή Εστία, 1983, τεύχ. 52, σελ. 320-321.
• Σημ.: Έχει διατηρηθεί η ορθογραφία του πρωτότυπου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook / Γιάννης Μιχαηλίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Βριλησσίων: Ένα διαφορετικό μάθημα χορωδίας, με καλεσμένο τον Δημήτρη Καρασαββίδη

13/11/2025 - 4:45μμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά που φυλάσσεται στο Βέρμιο (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
ΠΟΝΤΟΣ

Στο Πετροχώρι Ξάνθης θα ενθρονιστεί αντίγραφο της Παναγίας Σουμελά

13/11/2025 - 12:55μμ
Αναμνηστική φωτογραφία από την 24η «Βραδιά ποντιακών εδεσμάτων» (φωτ.: Facebook / Ακρίτες Σερρών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σέρρες: «Βραδιά ποντιακών εδεσμάτων» στους Επτάμυλους – Για 24η χρονιά

13/11/2025 - 11:00πμ
Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στις 26 Νοεμβρίου 1961, για τα 500 χρόνια από την Άλωση της Τραπεζούντας (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η άλωση του ελληνισμού από τους Οθωμανούς Τούρκους και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

13/11/2025 - 9:30πμ
Η κεφαλή του αγήματος της Οργάνωσης Ποντίων Ν. Καστοριάς «Ο Εύξεινος Πόντος» (φωτ.: fouit.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Καστοριά ελεύθερη – Οι Πόντιοι στην παρέλαση για την 113η επέτειο

12/11/2025 - 10:51μμ
Τα ερείπια του τριώροφου πέτρινου ελληνικού σχολείου στο Ζουρέλ, στην περιοχή του Όφεως, που μετά τον ξεριζωμό χρησιμοποιήθηκε ως τουρκικό γυμνάσιο (πηγή: de.wikipedia.org/wiki/Schule_von_Zurel)
ΠΟΝΤΟΣ

Ζουρέλ’: Το χριστιανικό χωριό με το «γαλανό» σχολείο που εξαγρίωνε τους Τούρκους

12/11/2025 - 10:22μμ
(Φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο καταστατικό στο Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Νόμου Αττικής

12/11/2025 - 8:14μμ
(Φωτ.: facebook / Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ποντοξενιτέας»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ποντοξενιτέας» Νέας Νότιας Ουαλίας: Γιορτάζει 45 χρόνια από την ίδρυση της Ποντιακής Λέσχης στο Earlwood

12/11/2025 - 6:48μμ
(Πηγή: facebook.com/nea.trapezounta.eleusina)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εκλογοαπολογιστική ΓΣ στον Σύλλογο Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα»

12/11/2025 - 5:52μμ
Τούρκοι αξιωματούχοι μπροστά από το Μουσείο του Κεμάλ, κατά την ημέρα των εγκαινίων (φωτ.: x.com / Türkiye in Thessaloniki)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: «Ντροπή και προσβολή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας» – Με αφορμή τα εγκαίνια του Μουσείου Μουσταφά Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη

12/11/2025 - 4:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΘ)

ΑΠΘ: Ρομποτάκια στις τάξεις του νηπιαγωγείου – Τι είναι το ερευνητικό πρόγραμμα TINKER

14 λεπτά πριν
Το εξώφυλλο και σελίδα του βιβλίου με την Αγία Φωτεινή της Σμύρνης (πηγή: facebook / Sofia Amperidou)

Σοφία Αμπερίδου: Παρουσιάζεται στην Κατερίνη το βιβλίο της «Η Αρετή της Σμύρνης»

44 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook / Γιάννης Μιχαηλίδης)

Ένωση Ποντίων Βριλησσίων: Ένα διαφορετικό μάθημα χορωδίας, με καλεσμένο τον Δημήτρη Καρασαββίδη

1 ώρα πριν
«Θα το γράψω στον Ψαθά», ήταν μία απο τις τρομερές απειλές των πολιτών της εποχής εκείνης, που έβρισκαν στο χρονογράφημα του Ψαθά σανίδα σωτηρίας. Οι όγκοι των επιστολών το αποδεικνύουν... (φωτ.: Αρχείο Λένας Νίτσου)

Ο Πόντιος καζανόβας του Δημήτρη Ψαθά: Από την Τραπεζούντα στην Αθήνα και στο εδώλιο του κατηγορουμένου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Καπάνταης)

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο επισκέφθηκε η πρέσβης των ΗΠΑ

2 ώρες πριν

Πνευματική Εστία Ποντίων Δικηγόρων «Ο Στράβων»: Εκδήλωση για τον εθνομάρτυρα Νίκο Καπετανίδη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign