pontosnews.gr
Κυριακή, 28/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ματθαίος Τσαχουρίδης: Από μικρός κατάλαβα πως ήμουν ταγμένος στη μουσική και την ποντιακή λύρα

Λόγια από καρδιάς του καταξιωμένου Πόντιου μουσικού στη βράβευσή του από την Εύξεινο Λέσχη Αθηνών

30/09/2024 - 4:00μμ
(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης για το pontosnews.gr)

(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης για το pontosnews.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια βραδιά με δύο πρωταγωνιστές, τον Ματθαίο Τσαχουρίδη και την ποντιακή λύρα, διοργάνωσε πριν από λίγες μέρες η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών  (ΕΛΑ) και ο πρόεδρός της Δημήτρης Μελισσανίδης.

Πιστή στα όσα πρεσβεύει όλα αυτά τα χρόνια, την ανάδειξη του ποντιακού πολιτισμού και όλων εκείνων των στοιχείων που ανοίγουν το δρόμο για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η ΕΛΑ βράβευσε τον εθνομουσικολόγο και αγαπημένο Πόντιο λυράρη στην έδρα της στον Κεραμεικό.

Ήταν «πρώτη φορά» τόσο για τον Ματθαίο Τσαχουρίδη όσο και για την Εύξεινο Λέσχη Αθηνών. Πρώτη φορά, όπως ο ίδιος είπε, ποντιακός σύλλογος τον βραβεύει για το έργο και την προσφορά του στην ανάδειξη της ποντιακής λύρας και του ποντιακού πολιτισμού αλλά και πρώτη φορά στην ιστορία της η ΕΛΑ τιμά έναν καλλιτέχνη.

(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης για το pontosnews.gr)

Η εκδήλωση ήταν μοναδική, με φόντο την Ακρόπολη. Όπως και το μοίρασμα των συναισθημάτων μεταξύ συντελεστών και κοινού.

«Μεγάλη τιμή στην ταπεινότητά μου και το ευχαριστώ είναι λίγο»

«Από πολύ μικρή ηλικία καταλάβαινα ότι ήμουν ταγμένος στη μουσική και την ποντιακή λύρα, ο ήχος της οποίας υπήρχε και ταξίδευε στο οικογενειακό μου περιβάλλον με αγάπη αλλά και με αξιοπρέπεια. Η οικογένειά μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, με μεγάλη πίστη και ενθάρρυνση με οδήγησε στο δρόμο της μουσικής χωρίς καμία πίεση για τη μάθησή της. Η ποντιακή λύρα είναι αυτή που με κέρδισε από μόνη της, αβίαστα και απόλυτα φυσικά. Ένιωθα ότι με καλούσε να γίνω ο γητευτής της. Το αισθανόμουν», είπε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της τιμητικής εκδήλωσης της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών.

(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης για το pontosnews.gr)

Όπως είπε στο κοινό, που πραγματικά πλημμύρισε τον αύλειο χώρο της ΕΛΑ για να τον ακούσει αλλά και για να τον χειροκροτήσει, πολύ γρήγορα από τότε που άρχισε να ασχολείται με την εκμάθηση της ποντιακής λύρας, μπορούσε να παίζει ό,τι άκουγε σχεδόν αυτόματα.

Οι κασέτες «διαμάντια» που του είχε χαρίσει ο αείμνηστος θείος του Παναγιώτης Τσαχουρίδης με τον Γώγο Πετρίδη και τον Χρύσανθο, από το Βοστόνη ήταν το όχημα προς τη δημιουργία.

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης περιέγραψε όλη τη διαδρομή του από τη Βέροια στο Λονδίνο, τον τόπο όπου σπούδασε μουσική με υποτροφία από τη Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Στο σημείο αυτό έκανε μια ιδιαίτερα συναισθηματικά αναφορά στον αδερφό του εθνομουσικολόγο και μουσικοπαιδαγωγό δρ Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη που αποτελεί και το άλλο μισό του σε πολλά μουσικά πρότζεκτ.

«Είσαι ένας πρεσβευτής της ποντιακής μουσικής και της Ποντιακής Ιδέας διεθνώς»

Η εκτίμηση που τρέφει ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών Δημήτρης Μελισσανίδης στο πρόσωπο του Ματθαίου Τσαχουρίδη είναι εύκολο να γίνει αντιληπτή καθώς ο καταξιωμένος μουσικός δεν λείπει από καμία μεγάλη εκδήλωση της ΕΛΑ. Όμως όπως εξήγησε ο ίδιος κατά την έναρξη της τιμητικής βραδιάς, τρεις είναι οι λόγοι που κατά την άποψή του έχουν κάνει τον Μακούλη να ξεχωρίζει:

Πρώτον, για την τεχνική του αρτιότητα ως λυράρης. Η λύρα του «ζωγραφίζει» και μαγεύει.

Δεύτερον, για τη μουσική του παιδεία, αφού είναι κάτοχος διδακτορικού στην εθνομουσικολογία και μάλιστα από πανεπιστήμιο του Λονδίνου

Τρίτον, γιατί πέτυχε κάτι που δεν έχει πετύχει μέχρι σήμερα κανένας άλλος Πόντιος καλλιτέχνης. Έκανε την ποντιακή λύρα διεθνώς γνωστή, σε επιφανείς μουσικούς και σε δεκάδες χώρες, ως στα πέρατα του κόσμου.

«Ματθαίο, για μένα δεν είσαι ένας απλός λυράρης, ένας απλός καλλιτέχνης. Είσαι ένας πρεσβευτής της ποντιακής μουσικής και της Ποντιακής Ιδέας διεθνώς. Έχεις φθάσει την ποντιακή λύρα σε άλλα επίπεδα. Σε ευχαριστούμε και σου ευχόμαστε να έχεις τη δύναμη να συνεχίσεις το έργο σου. Καλή επιτυχία σε ό,τι κάνεις, και να ξέρεις ότι εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα σου»,  είπε ο Δημήτρης Μελισσανίδης απευθυνόμενος στον καλλιτέχνη.

«Σεμνός, ταπεινός και μετριοπαθής ο Ματθαίος Τσαχουρίδης θα παραμείνει στην κορυφή»

Με έκδηλη αγάπη και θαυμασμό για τον Ματθαίο Τσαχουρίδη, ο αντιπρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών Χάρης Πασβαντίδης παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, τόνισε πως πρόκειται για έναν καλλιτέχνη αληθινό σταρ που όμως στερείται όλων εκείνων των ελαττωμάτων των αστέρων και για αυτό θα παραμείνει στην κορυφή.

Ο Χάρης Πασβαντίδης αναφέρθηκε στην πορεία του Πόντιου λυράρη, τα όσα έχει καταφέρει έως σήμερα αλλά και στο πόσα του χρωστάμε για το έργο του και την ανάδειξη τόσο της ποντιακής λύρας αλλά και του ποντιακού πολιτισμού.

Πρώτη φορά η ΕΛΑ βραβεύει μουσικό

Θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα ήταν κατά την απονομή του βραβείου, που ακολούθησε.

Ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών απένειμε στον Πόντιο καλλιτέχνη μια εικόνα που αποτυπώνει τον θεό Απόλλωνα, τον θεό της μουσικής, του χορού και όλων των τεχνών, από το Μουσείο των Δελφών.

Πόπη Παπαγεωργίου

Διαβάστε ακόμη:

•Ματθαίος Τσαχουρίδης: Ένας πιστός υπηρέτης της ποντιακής λύρας και του ποντιακού πολιτισμού – Η βράβευσή του από την Εύξεινο Λέσχη Αθηνών.
•Σέρρα από τους πυρριχιστές της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών προς τιμήν του Ματθαίου Τσαχουρίδη.
•Ματθαίος Τσαχουρίδης: Με το δοξάρι και την αγάπη για τις ποντιακές του ρίζες σηκώνει ψηλότερα τον ποντιακό πολιτισμό.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μέλη της «Παναγίας Σουμελά» Θέρμης χορεύουν στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: facebook/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: Ποντιακά Χριστούγεννα στην Τούμπα

28/12/2025 - 8:58μμ
Αριστερά το περέκ και δεξιά τα αετουδάκια που γεύτηκαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ελασσόνας (φωτ.: facebook/Αστερία Ναλπαντίδου/Σύλλογος Μικρασιατών του Δήμου Ελασσόνας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με περέκ, σορβά και αετουδάκια υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα η Ελασσόνα

28/12/2025 - 5:05μμ
Η αναπαράσταση της ιστορίας του Κιτί Γοτσά στην Καβάλα, Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Λάσκαρης Τσούτσας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας έκανε την Αστερούπολη… Μωμο-ύπολη!

28/12/2025 - 12:55μμ
(Φωτ.: facebook.com/lesxipontionnkavalas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Λέσχη Ποντίων ν. Καβάλας: Χριστουγεννιάτικες στιγμές με ποντιακή λύρα και νταούλι

26/12/2025 - 5:34μμ
Στιγμιότυπο από τη χριστουγεννιάτικη γιορτή του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας (φωτ.: Facebook / Θεόδωρος Γαβράς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Σπόροι» της παράδοσης και της ποντιακής διαλέκτου στη γιορτή του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας

25/12/2025 - 11:57πμ
Λίγο προτού... μπουκάρουν στο Κτήμα Αφροδίτη, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μωμόγεροι: Όταν ο Πόντος φέρνει γέλιο και καλοτυχία

24/12/2025 - 10:21μμ
(Πηγή: facebook.com/groups/ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν.ΕΒΡΟΥ «ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χαμόγελα και ευχές μοίρασε ο Σύλλογος Ποντίων Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός» στην Αλεξανδρούπολη

24/12/2025 - 7:48μμ
Αναμνηστική φωτογραφία που μοιράστηκε η αντιπεριφερειάρχης Φανή Μπαχαρίδου, Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Φανή Μπαχαρίδου Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Πολιτισμού και Εθελοντισμού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Μωμόγεροι πλημμύρισαν τις Φέρες με Πόντο και Χριστούγεννα

24/12/2025 - 12:49μμ
Κάλαντα από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας, Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας έφερε τα κάλαντα και το γιορτινό χρώμα στην πόλη

23/12/2025 - 8:12μμ
Μέλη του «Ακρίτα» στο στολισμένο Χαλάνδρι (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Χαλανδρίου «Ο Ακρίτας»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακά κάλαντα στη στολισμένη αγορά του Χαλανδρίου από τον «Ακρίτα»

23/12/2025 - 7:22μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης με την κόρη του, Λίνα (στιγμιότυπο από το βίντεο)

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης: Κάνει πράξη το «ανθεί και φέρει κι άλλο», στο πλάι της κόρης του

16 λεπτά πριν
Μέλη της «Παναγίας Σουμελά» Θέρμης χορεύουν στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: facebook/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)

Θεσσαλονίκη: Ποντιακά Χριστούγεννα στην Τούμπα

44 λεπτά πριν
Έργα της Σοφίας Αμπερίδου στη δίγλωσση έκδοση «Το κρυφό βλέμμα» (φωτ.: Facebook / Σοφία Αμπερίδου)

Όταν ο Χριστός κατεβαίνει στη γη: Ένα ποντιακό παραμύθι του Δωδεκαημέρου

1 ώρα πριν
Δέντρο έχει πέσει πάνω σε αυτοκίνητο εν κινήσει στην οδό Βασιλέως Γεωργίου (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη: Σκηνικό θρίλερ με θυελλώδεις ανέμους, πτώσεις δέντρων και πινακίδων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Τάσος Χ. Μουρτίδης)

Τσαντάι και Μωμο’έρια αύριο στα Πεύκα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Greek Basketball League: Νίκησε στην Καρδίτσα ο ΠΑΟΚ – Άνετα ο Προμηθέας το Περιστέρι

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign