pontosnews.gr
Τετάρτη, 5/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αττική: Νέο συγκοινωνιακό χάρτη ετοιμάζει ο ΟΑΣΑ – Ερωτηματολόγια σε επιβάτες και επαγγελματίες οδηγούς

Απαραίτητη η επικαιροποίηση για την επόμενη 20ετία, καθώς ο προηγούμενος είχε σχεδιαστεί το 2009

29/09/2024 - 12:11μμ
Επιβάτες στο μετρό της Αθήνας (φωτ.: Γιώργος Κουρκουρίκης)

Επιβάτες στο μετρό της Αθήνας (φωτ.: Γιώργος Κουρκουρίκης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στον επανασχεδιασμό του συγκοινωνιακού χάρτη της Αττικής προχωρά ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ), με τη συνδρομή επιβατών και επαγγελματιών.

Στόχος του Οργανισμού είναι να επανακαθοριστεί η λειτουργία του μεταφορικού συστήματος της πρωτεύουσας για την επόμενη εικοσαετία, με έμφαση στη διαλειτουργικότητα των ΜΜΜ. Δηλαδή λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, τραμ και Ηλεκτρικός να λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους με βάση τις σημερινές ανάγκες μετακίνησης των πολιτών της πρωτεύουσας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υφιστάμενο δίκτυο αστικών συγκοινωνιών είναι βασισμένο σε στοιχεία μελετών ζήτησης μετακινήσεων και προέλευσης προορισμού του 2009, με βάση τις τότε κοινωνικές, οικονομικές, μεταφορικές συνθήκες της Αττικής. Κατά συνέπεια, η καταγραφή, επικαιροποίηση και ανάλυση των σημερινών δεδομένων είναι απολύτως αναγκαία.

Επιβάτες σε λεωφορείο του ΟΑΣΑ (φωτ.: EUROKINISSI/Μαριάνθη Τσομπανοπούλου)

Απαραίτητη η συμμετοχή των πολιτών

Προκειμένου ο νέος χάρτης να εξυπηρετήσει στο μέγιστο τις ανάγκες μετακίνησης των πολιτών, κρίθηκε απολύτως απαραίτητη η ενεργή συμμετοχή των επιβατών και των επαγγελματιών οδηγών της πρωτεύουσας στην εκτεταμένη έρευνα του ΟΑΣΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, η έρευνα θα διεξαχθεί τουλάχιστον, σε 36.600 νοικοκυριά, 71.200 μετακινούμενους σε σταθμούς μετρό, τραμ, λεωφορείων, τρόλεϊ και τρένων, λιμάνια και αεροδρόμια, αλλά και σε οδηγούς ταξί και εταιρείες εμπορευματικών μεταφορών.

Θα συλλεχθούν ερωτηματολόγια που θα καλύπτουν το 1% των νοικοκυριών κάθε δήμου της Αττικής, καταγράφοντας τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με τις συνήθειες μετακίνησης των κατοίκων.

Με τη βοήθεια του ερωτηματολογίου και την επεξεργασία των ανωνυμοποιημένων στοιχείων, θα προσδιορισθεί η πραγματική ζήτηση για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα εκτιμηθούν οι ανάγκες για νέους προορισμούς και θα εξετασθούν οι νέες τάσεις αστικής μετακίνησης.

Ακυρωτικό μηχάνημα στο μετρό της Αθήνας φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Προτάσεις στους δήμους και ανέπαφες πληρωμές

Στα μέσα Οκτωβρίου, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, θα παρουσιαστούν στους δήμους οι προτάσεις του ΟΑΣΑ για το «Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών Αττικής».

Μεταξύ αυτών των προτάσεων, περιλαμβάνονται και τα «πρότυπα πεζοδρόμια», ποδηλατόδρομοι, σημεία στάθμευσης, φορτιστές για ηλεκτρικά οχήματα, οχήματα μικροκινητικότητας κ.ά. Στο συγκοινωνιακό χάρτη θα ενταχθούν πλην των ΜΜΜ και τα ταξί αφού θα συμπεριληφθούν και συγκεκριμένα σημεία χωροθέτησης για πιάτσες.

Παράλληλα κινείται και η εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα στα ΜΜΜ της πρωτεύουσας.

Έως τα τέλη του έτους, όλοι οι επιβάτες θα έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν με τραπεζική κάρτα ή το κινητό τους ή το ψηφιακό τους πορτοφόλι, σε ακυρωτικό μηχάνημα/πύλη εισόδου-εξόδου, σε όλα τα μέσα μεταφοράς.

Επί του παρόντος «τρέχει» το πιλοτικό πρόγραμμα στα λεωφορεία των γραμμών Express του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (Χ93, Χ95, Χ96, Χ97), με τα στοιχεία να δείχνουν ότι το 10% των επιβατών κάνει πλέον χρήση τραπεζικής κάρτας για τις επιβιβάσεις.

Το σύστημα ανέπαφων συναλλαγών θα επεκταθεί από τα Χριστούγεννα και έπειτα, σε όλα τα ΜΜΜ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το απλό «χάρτινο» εισιτήριο δεν θα είναι διαθέσιμο προς χρήση.

Στην επόμενη φάση το σύστημα έχει τη δυνατότητα του account based ticketing, όπου κάθε επιβάτης μπορεί να δημιουργήσει έναν λογαριασμό και μέσω αυτού να κάνει αγορές καρτών και εισιτηρίων, ενώ θα προστεθούν και υπηρεσίες Mobility-as-a-Service.

Αυτό σημαίνει πως ο χρήστης που βρίσκεται στο Νέο Φάληρο μπορεί να επιβιβαστεί στον ηλεκτρικό και να κατέβει στην Ομόνοια όπου θα έχει ήδη «κλείσει» τη συνέχεια της διαδρομής του με ταξί μέσω γνωστών εφαρμογών. Ή να μετεπιβιβαστεί στο μετρό και να κατέβει στην Ακρόπολη, έχοντας ήδη βγάλει εισιτήριο για το μουσείο χωρίς να χρειάζεται να στηθεί στην ουρά.

Μια ακόμα εφαρμογή που διαθέτει ο ΟΑΣΑ, αλλά δεν έχει ψηφιοποιηθεί, είναι η γνωστή υπηρεσία in town check in, που δίνει τη δυνατότητα στον επιβάτη, φτάνοντας στον Πειραιά, να αποδεσμευτεί από τις βαλίτσες του, που στέλνονται στο αεροδρόμιο, και να περιηγηθεί εύκολα με τα ΜΜΜ στην πόλη έχοντας όμως εισιτήριο και για το αεροδρόμιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βάσω Κουτσούμπα

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης: Δωρεά σε τέσσερις κοινωνικούς φορείς, στη μνήμη του Γιώργου Παρχαρίδη

4/08/2026 - 11:59μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Ψάθα: Παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας θα δηλώσουν η μητέρα και η αδελφή του Έλληνα χειριστή του μοιραίου ελικοπτέρου – Περί ανθρωποκτονίας ο λόγος

4/08/2026 - 11:30μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Φρίκη στον Μυστρά: 55χρονος έκρυβε χρόνια σε καταψύκτη τη σορό του πατέρα του για να εισπράττει τη σύνταξη του

4/08/2026 - 10:20μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Έγκλημα στις Σέρρες: Νεκρός από αμβλύ όργανο ο 68χρονος που βρέθηκε το περασμένο Σάββατο

4/08/2026 - 8:55μμ
(Πηγή: meteo.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Εφιάλτης στην Αττική: Κάηκε το 42% των δασών της από το 2017

4/08/2026 - 5:53μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Red Code την Τετάρτη σε Αττική, Εύβοια, Λέσβο και Χίο – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

4/08/2026 - 3:45μμ
Κόκκινο κοράλλι (Corallium rubrum) στον φυσικό του βιότοπο. Το είδος αναπτύσσεται αργά και είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην υπερεκμετάλλευση (φωτ.: Waielbi / Wikimedia Commons)
ΕΛΛΑΔΑ

Σκόπελος: Πλωτή βάση λεηλασίας του βυθού – Κοράλλια 800.000 ευρώ με προορισμό την Ιταλία

4/08/2026 - 3:21μμ
Ο 26χρονος Αφγανός σε καρέ από το βίντεο, να κουβαλά τη βαλίτσα που περιείχε τη σορό της Βρετανίδας (πηγή: Glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυψέλη: Το βίντεο με τη βαλίτσα και η διαδρομή του 26χρονου πυγμάχου, από τη Λέσβο

4/08/2026 - 2:57μμ
Το ένα από τα δύο Bell που κατέπεσε 
στην περιοχή της Ψάθας. Κυριακή 2 Αυγούστου 2026 (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Ψάθα: Συνελήφθη αδελφός αντιδημάρχου – Προσέκρουσε στα συντρίμμια του ελικοπτέρου

4/08/2026 - 12:32μμ
Συνάδελφοι του 52χρονου έξω από τα δικαστήρια στο Ρέθυμνο, Τρίτη 4 Αυγούστου 2026 (φωτ.: goodnet.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρέθυμνο: Στον ανακριτή ο υπεύθυνος συντήρησης του ΔΕΔΔΗΕ για τη φονική φωτιά

4/08/2026 - 12:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης: Δωρεά σε τέσσερις κοινωνικούς φορείς, στη μνήμη του Γιώργου Παρχαρίδη

47 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Ψάθα: Παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας θα δηλώσουν η μητέρα και η αδελφή του Έλληνα χειριστή του μοιραίου ελικοπτέρου – Περί ανθρωποκτονίας ο λόγος

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Champions League: «Κόλλησε» στο 0-0 με τη Ναϊμέγκεν ο Ολυμπιακός

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Φρίκη στον Μυστρά: 55χρονος έκρυβε χρόνια σε καταψύκτη τη σορό του πατέρα του για να εισπράττει τη σύνταξη του

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Anthony Anex)

Μόντρεαλ: Αποφασιστικός Τσιτσιπάς, πέρασε στον δεύτερο γύρο

3 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/profile.php/Σύλλογος Ποντίων Ευαγγελίστριας «Η Τερψιθέα»)

Λαγκαδάς: Άψιμον στη νύχτα από τον Ποντιακό Σύλλογο Ευαγγελίστριας «Τερψιθέα»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign