pontosnews.gr
Κυριακή, 21/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γερμανία: Αμφίρροπη η μάχη στο Βρανδεμβούργο – Προηγείται με 1,5 μονάδα το SPD έναντι του ακροδεξιού AfD

Ποια κόμματα καταποντίστηκαν στις κρατιδιακές εκλογές

22/09/2024 - 11:01μμ
Οθόνη τηλεόρασης στο προεκλογικό περίπτερο του ακροδεξιού AfD δείχνει τον πρωθυπουργό και υποψήφιο του SPD Ντίτμαρ Βόιντκε να κάνει δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των exit polls (φωτ.: EPA/Sean Gallup)

Οθόνη τηλεόρασης στο προεκλογικό περίπτερο του ακροδεξιού AfD δείχνει τον πρωθυπουργό και υποψήφιο του SPD Ντίτμαρ Βόιντκε να κάνει δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των exit polls (φωτ.: EPA/Sean Gallup)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Αμφίρροπη παραμένει η μάχη για τη νίκη στις κρατιδιακές εκλογές του Βρανδεμβούργου, στη Γερμανία με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) να προηγείται με ποσοστό 31,1% (+4,5 από το 2019), ανατρέποντας τις δημοσκοπήσεις και την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) να ακολουθεί με 29,6% (+6,1).

Την μάχη για την τρίτη θέση φαίνεται ότι κερδίζει η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW), η οποία φθάνει στο 13,1%, αφήνοντας τέταρτο το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) με 12,1% (-3,5). Οι Πράσινοι βρίσκονται αυτή την στιγμή εκτός βουλής, στο 4,6% (-6,2), ενώ σε συρρίκνωση των ποσοστών της Αριστεράς στο 2,9% (-7,8) φαίνεται ότι οδήγησε η αποχώρηση της Ζάρα Βάγκενκνεχτ και η ίδρυση δικού της κόμματος.

Ο πρωθυπουργός Ντίτμαρ Βόιντκε (SPD) εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την έκβαση της αποψινής αναμέτρησης και έκανε λόγο για «πολλή δουλειά» πίσω από την επιτυχία της παράταξής του. Ο ίδιος, εξαιρετικά δημοφιλής στο Βρανδεμβούργο, είχε δηλώσει προεκλογικά ότι, εάν το SPD έχανε, ο ίδιος θα αποχωρούσε. «Όποιος θέλει Βόιντκε, ψηφίζει SPD», ήταν το σύνθημα της εκστρατείας του και η αντίπαλός του Αλίς Βάιντελ από την AfD υποστήριξε ότι τελικά το SPD έλαβε ψήψους και από υποστηρικτές άλλων κομμάτων, όπως π.χ. των Πρασίνων.

Ως «πρόβλημα» περιέγραψε την «ψήφο στρατηγικής» και η αρχηγός των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ. Το κόμμα της μπορεί πάντως ακόμη να ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει την είσοδό του στην βουλή, μέσω της απευθείας εκλογής ενός υποψηφίου της. Στο Βρανδεμβούργο ο εκλογικός κανονισμός προβλέπει ότι αν ένα κόμμα εκλέξει έστω και έναν βουλευτή με απευθείας εκλογή, εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή ανεξαρτήτως του συνολικού ποσοστού του.

Το CDU από την πλευρά του βρίσκεται αντιμέτωπο με το ιστορικά χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμά του στην ανατολική Γερμανία.

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Κάρστεν Λίνεμαν απέδωσε τα χαμηλά ποσοστά του CDU στην μονομαχία μεταξύ του Ντίτμαρ Βόιντκε και του επικεφαλής υποψηφίου της AfD Κρίστοφ Μπερντ, η οποία οδήγησε τελικά σε πόλωση τους ψηφοφόρους. Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) είχε φροντίσει να αποφασίσει για το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου ήδη πριν από τις σημερινές εκλογές, με τον αρχηγό του CDU να το κατοχυρώνει για τον εαυτό του και απαλλάσσεται ήδη νωρίς από το άγχος του εκλογικού αποτελέσματος.

Η κυβέρνηση υπό τον Ντίτμαρ Βόιντκε (SPD, CDU, Πράσινοι) δεν φαίνεται για την ώρα να μπορεί να συνεχίσει και, με δεδομένη την άρνηση όλων των κομμάτων να συνεργαστούν με την AfD, ενδεχομένως να χρειαστεί η συμμαχία με την Ζάρα Βάγκενκνεχτ. Ήδη ο κ. Βόιντκε έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με την BSW.

Το δίλημμα του Όλαφ Σολτς

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος ψήφισε επιστολικά καθώς βρίσκεται στην Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, δεν είχε πολλά να κερδίσει από ενδεχόμενη νίκη του κόμματός του στο Βρανδεμβούργο, όπου το SPD έχει κερδίσει όλες τις εκλογές από το 1990. Είχε ωστόσο να χάσει πολλά σε περίπτωση ήττας, καθώς υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του κόμματός του τόσο για τον ίδιο όσο και για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ντίτμαρ Βόιντκε επέλεξε να δώσει την προεκλογική μάχη ποντάροντας στο προσωπικό του κεφάλαιο και χωρίς τον καγκελάριο, ο οποίος είναι μάλιστα κάτοικος Βρανδεμβούργου, επειδή δεν ήθελε να μοιραστεί την φθορά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Με τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο ολοκληρώνεται μια εξαιρετικά δύσκολη εκλογική χρονιά για την κυβέρνηση και όχι μόνο, με την ήττα των κομμάτων του ομοσπονδιακού συνασπισμού και την εμπέδωση της ανόδου των άκρων στις ευρωεκλογές, στην Σαξονία και στην Θουριγγία. Οι επόμενες κρατιδιακές εκλογές θα γίνουν τον Μάρτιο στο παραδοσιακά σοσιαλδημοκρατικό Αμβούργο και ο Όλαφ Σολτς αργά ή γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπος και με το ερώτημα του εάν τελικά θα διατηρήσει το προνόμιο να τεθεί και πάλι επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του SPD ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του φθινοπώρου του 2025 ή θα αναγκαστεί να αποχωρήσει υπέρ ενός υποψηφίου με μεγαλύτερη δημοτικότητα, όπως ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το αεροσκάφος με το οποίο έφθασε η ιρανική αντιπροσωπεία στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας (πηγή: x.com/SwissMFA/status/2068431300373962786)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Αρχίζουν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις εν μέσω απειλών για «αμερικανικά διόδια» στα Στενά του Ορμούζ

21/06/2026 - 12:59πμ
Λιβανέζοι διασώστες και πολίτες στο σημείο ισραηλινού αεροπορικού πλήγματος στην πόλη Καναρίτ, στην περιοχή της Σιδώνας του νοτίου Λιβάνου (φωτ.: EPA/STRINGER)
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Εντολή στον ισραηλινό στρατό για αμυντική στάση έναντι της Χεζμπολάχ

20/06/2026 - 11:47μμ
Αεροσκάφος E-2D Hawkeye της 117ης Μοίρας Αερομεταφερόμενου Ελέγχου και Διοίκησης (VAW 117), προετοιμάζεται για προσνήωση με χρήση ανάσχεσης στο κατάστρωμα πτήσεων του αεροπλανοφόρου κλάσης Nimitz, USS Abraham Lincoln (CVN 72) που βρίσκεται ανεπτυγμένο στην περιοχή επιχειρήσεων του 5ου Στόλου των ΗΠΑ, στη Μέση Ανατολή (φωτ. U.S. Navy/ NAVCENT Public Affairs)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Διαψεύδουν οι ΗΠΑ το κλείσιμο από το Ιράν

20/06/2026 - 8:45μμ
Αυτή σίγουρα δεν είναι η φωτογραφία για την οποία «ικέτευε» η Μελόνι (φωτ.: EPA / Yoan Valat)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιταλία: Φουντώνει ο πόλεμος μεταξύ Τραμπ και Μελόνι – «Η φιλία μου μαζί σας δεν βοήθησε τη δημοτικότητά μου» λέει η Ιταλίδα πρωθυπουργός

20/06/2026 - 6:40μμ
Τα Στενά του Ορμούζ  στο χάρτη (πηγή: Google Maps)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Το εκ νέου κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση 

20/06/2026 - 5:16μμ
Καπνός υψώνεται από περιοχή του νότιου Λιβάνου μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, όπως διακρίνεται από την Άνω Γαλιλαία, στο βόρειο Ισραήλ. 19 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Το «τεστ» του Ιράν στον Ντόναλντ Τραμπ – Γιατί επιμένει στο ζήτημα του Λιβάνου

20/06/2026 - 3:15μμ
Κατεστραμμένο κτήριο στο χωριό Κλαϊλέχ του νότιου Λιβάνου μετά από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα, στις 19 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΚΟΣΜΟΣ

Εκεχειρία στον Λίβανο υπό αμερικανική πίεση – Το Ισραήλ απειλεί να εκτροχιάσει τη συμφωνία Τραμπ με το Ιράν

20/06/2026 - 8:33πμ
(Φωτ. αρχείου: flickr / Mana Transport Photography)
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Σύγκρουση τρένων στα βόρεια του Λονδίνου, κοντά στο Μπέντφορντ

19/06/2026 - 10:28μμ
Κάτοικοι του Μονάχου αναζητούν δροσιά σε κοντινή λίμνη (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρώπη: Αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα καύσωνα ολόκληρη η Γηραιά Ήπειρος

19/06/2026 - 9:30μμ
(Φωτ.: EPA/Angelo Carconi)
ΚΟΣΜΟΣ

Σοβαρή διπλωματική ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Ιταλίας μετά τη δήλωση Τραμπ κατά Μελόνι: «Με ικέτευε να βγάλω φωτογραφία μαζί της… Την λυπήθηκα»

19/06/2026 - 4:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το αεροσκάφος με το οποίο έφθασε η ιρανική αντιπροσωπεία στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας (πηγή: x.com/SwissMFA/status/2068431300373962786)

ΗΠΑ-Ιράν: Αρχίζουν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις εν μέσω απειλών για «αμερικανικά διόδια» στα Στενά του Ορμούζ

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Ειρήνη Μουρτζούκου: Καταπέλτης η εισαγγελική πρόταση για τις δολοφονίες των βρεφών

5 ώρες πριν
Λιβανέζοι διασώστες και πολίτες στο σημείο ισραηλινού αεροπορικού πλήγματος στην πόλη Καναρίτ, στην περιοχή της Σιδώνας του νοτίου Λιβάνου (φωτ.: EPA/STRINGER)

Λίβανος: Εντολή στον ισραηλινό στρατό για αμυντική στάση έναντι της Χεζμπολάχ

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μαρίλια Βασιλακοπούλου)

Βαλκανικό πρωτάθλημα στίβου: Πρώτος με ένα άλμα ο Τεντόγλου – Νίκη για Στεφανίδη

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/pontiaki.estia)

Ποντιακή Εστία Στουτγκάρδης: Μεγάλο καλοκαιρινό γλέντι νεολαίας τον Ιούλιο

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Sam Wasson)

Μουντιάλ 2026: Ολλανδική πανδαισία με 5άρα στη Σουηδία

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign