pontosnews.gr
Τρίτη, 20/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χεζμπολάχ: Με το ισχυρό εκρηκτικό PETN είχαν παγιδευτεί οι μπαταρίες των γουόκι τόκι  

Τι είναι ο νιτρικός πενταερυθρίτης και σε ποιες τρομοκρατικές επιθέσεις έχει χρησιμοποιηθεί

20/09/2024 - 3:15μμ
(Φωτ.: EPA / Frank Robichon)

(Φωτ.: EPA / Frank Robichon)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Νιτρικό πενταερυθρίτη (PETN) –ένα εξαιρετικά ισχυρό εκρηκτικό– περιείχαν οι μπαταρίες των γουόκι τόκι που εξερράγησαν στα χέρια μελών της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, δήλωσε στο Reuters λιβανέζικη πηγή με γνώση των εξαρτημάτων της συσκευής. Ο τρόπος με τον οποίο η εκρηκτική ύλη είχε ενσωματωθεί στο κουτί της μπαταρίας έκανε εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό της, δήλωσε η πηγή.

Εκατοντάδες γουόκι τόκι που χρησιμοποιούσαν μέλη της οργάνωσης εξερράγησαν μία ημέρα μετά την ανατίναξη χιλιάδων βομβητών της Χεζμπολάχ σε ολόκληρο τον Λίβανο.

Σε φωτογραφίες των γουόκι τόκι που εξερράγησαν φαίνεται η εγγραφή «ICOM» και «made in Japan». Η Icom ανακοίνωσε ότι έχει σταματήσει την παραγωγή των μοντέλων αυτών εδώ και μία δεκαετία και ότι τα περισσότερα από όσα διατίθενται ακόμη προς πώλησιν είναι πλαστά. Ο Γιοσίκι Ενομότο, γενικός διευθυντής του τμήματος ασφάλειας και εμπορίου της Icom, δήλωσε στο Reuters ότι είναι ενδεχόμενο παλαιότερη συσκευή Icom να υπέστη μετατροπή για να κατασκευαστεί βόμβα.

Η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο κύριο σώμα του γουόκι τόκι θα ήταν δύσκολη , διότι τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα είναι εκεί πολύ συμπιεσμένα, άρα είναι πιθανότερο ότι είχε τοποθετηθεί στο αποσπώμενο κουτί της μπαταρίας, δήλωσε στο ιαπωνικό δίκτυο Fuji TV ο Γιοσίκι Ενομότο.

Η λιβανική πηγή δήλωσε ότι οι εκρήξεις πραγματοποιήθηκαν ακόμη και στις περιπτώσεις που το κουτί της μπαταρίας είχε χωριστεί από το υπόλοιπο σώμα της συσκευής.

Πηγή ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε στο Reuters ότι η εκρηκτική ύλη που είχε τοποθετηθεί στους βομβητές της Χεζμπολάχ ήταν δύσκολο να ανιχνευτεί. Άλλη πηγή δήλωσε ότι μέχρι τρία γραμμάρια εκρηκτικής ύλης είχαν κρυφτεί στους νέους βομβητές μάλλον μήνες πριν από την έκρηξή τους.

Τι είναι το PETN και σε ποιες επιθέσεις έχει χρησιμοποιηθεί

Ο νιτρικός πενταερυθρίτης (PETN) είναι ένα πολύ ισχυρό εκρηκτικό που «σκάει» με ταχύτητα περίπου 6 km/sec.

Μόλις 100 γραμμάρια PETN αρκούν για να ανατιναχτεί ένα ολόκληρο αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με τη Wikipedia, το PETN έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα σε τρομοκρατικές ενέργειες:

• Το 1983 καταστράφηκε έκρηξη στο οίκημα Maison de France στο Βερολίνο. Ο τρομοκράτης Johannes Weinrich είχε τοποθετήσει 24 κιλά PETN.
• Τον Δεκέμβριο του 2001 ο Βρετανός Richard Reid (γνωστός και ως shoe bomber – «Ο βομβιστής με το παπούτσι») επιχείρησε να ανατινάξει με PETN την πτήση 63 της American Airlines από το Παρίσι στο Μαϊάμι, με 197 επιβάτες.
• Στις 28 Αυγούστου 2009 χρησιμοποιήθηκε PETN στην απόπειρα δολοφονίας του Σαουδάραβα υφυπουργού Εσωτερικών πρίγκιπα Muhammad bin Nayef από τον επίσης Σαουδάραβα βομβιστή αυτοκτονίας Abdullah Hassan al Asiri, σχετιζόμενο με πυρήνα της Αλ Κάιντα στην Υεμένη.
• Στις 25 Δεκεμβρίου 2009 βρέθηκε PETN στην κατοχή του 23χρονου Νιγηριανού Abdulfarouk Umar Muttalab, που φέρεται να σχετιζόταν με πυρήνες της Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, αποπειράθηκε να ανατινάξει την πτήση 253 της Northwest Airlines, που εκτελούσε την πτήση από το Άμστερνταμ στο Ντιτρόιτ με 278 επιβάτες και 11μελές πλήρωμα, λίγο πριν από την προσγείωση του αεροσκάφους.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA / Gian Ehrenzeller)
ΚΟΣΜΟΣ

Νταβός: Σεβασμό στην κυριαρχία της Γροιλανδίας ζήτησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ

19/01/2026 - 11:55μμ
(Φωτ.: EPA / Claudio Onorati
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Πέθανε ο σχεδιαστής Βαλεντίνο – Ο τελευταίος αυτοκράτορας της μόδας

19/01/2026 - 8:38μμ
(Φωτ.: EPA / Πολιτική Προστασία - Υπ. Εσωτερικών Ισπανίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Φθαρμένος αρμός βρέθηκε στις σιδηροτροχιές

19/01/2026 - 5:52μμ
Διαδηλώτρια στο Παρίσι κρατά πανό που αναγράφει «Ούτε σάχης, ούτε μουλάς», στη διάρκεια διαμαρτυρίας για την κατάσταση στο Ιράν (φωτ.: EPA/Mohammed Badra)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ο εξόριστος γιος του σάχη δήλωσε ότι θα επιστρέψει – «Ο λαός ζητά έναν αξιόπιστο δρόμο προς τα εμπρός»

19/01/2026 - 4:56μμ
Εικόνα από drone της ισπανικής πολιτικής προστασίας δείχνει τα συντρίμμια των δύο τρένων (φωτ.: ΕΡΑ/Πολιτική Προστασία της Ισπανίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Το συνδικάτο των μηχανοδηγών είχε προειδοποιήσει από τον Αύγουστο για σοβαρή φθορά στις σιδηρογραμμές

19/01/2026 - 3:31μμ
Δανοί στρατιώτες μόλις έχουν αποβιβαστεί στο Νουουκ της Γροιλανδίας, στο πλαίσιο ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στο νησί της Αρκτικής (φωτ.: EPA/Mads Claus Rasmussen)
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Απάντηση στον εκβιασμό Τραμπ για τη Γροιλανδία με το «εμπορικό μπαζούκα»

19/01/2026 - 1:19μμ
Μία από τις εισόδους στο Λούβρο (φωτ. αρχείου: EPA/Mohammed Badra)
ΚΟΣΜΟΣ

«Ληστεία του αιώνα» στο Λούβρο: Νέο βίντεο αποκαλύπτει την εισβολή με αλυσοπρίονο

19/01/2026 - 12:07μμ
Διασώστες αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια των δύο τρένων (φωτ.: ΕΡΑ/Χ/Eleanorinthesky)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Τουλάχιστον 39 νεκροί από τον εκτροχιασμό τρένων – «Τα βαγόνια εκτοξεύθηκαν από τις ράγες»

19/01/2026 - 9:47πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα γυναικοκτονία στην Ιταλία: 40χρονη δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της – Η γυναίκα είχε εξαφανιστεί πριν από 10 μέρες

19/01/2026 - 8:38πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Σιδηροδρομική τραγωδία στην Ισπανία: Τουλάχιστον πέντε νεκροί από τον εκτροχιασμό δύο τρένων υψηλής ταχύτητας στην Ανδαλουσία

19/01/2026 - 12:10πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Gian Ehrenzeller)

Νταβός: Σεβασμό στην κυριαρχία της Γροιλανδίας ζήτησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Σουρμένων)

Τα Σούρμενα τιμούν τον Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

ΣΑΤΑ: Νέα 48ωρη απεργία για τα ταξί της Αττικής

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Super League: Λεβαδειακός έτοιμος για… Ευρώπη – Ανάσανε ο Ατρόμητος

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Γρ. Τύπου Regione Marche)

Ιταλία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ρωμαϊκή βασιλική του Βιτρούβιου

7 ώρες πριν
Το Συνέδριο του Βερολίνου [13 Ιουλίου 1878], σε πίνακα του Anton von Werner. Οι Μεγάλες Δυνάμεις αναδιαμόρφωσαν τους όρους της ειρήνης, αφήνοντας τους Αρμένιους εκτός αίθουσας και εκτός προστασίας (πηγή: Wikipedia)

Η αρμενική δεκαετία της διάψευσης: Από το Βερολίνο στις σφαγές

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign