pontosnews.gr
Παρασκευή, 22/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τρεις ελληνικές αρχαιότητες επαναπατρίστηκαν από τις ΗΠΑ

Είχαν απομακρυνθεί σε άγνωστο χρόνο και ήταν στην κατοχή Αμερικανού πολίτη

17/09/2024 - 9:46μμ
Τμήμα μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης με ανάγλυφη μετωπική γυναικεία μορφή (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού)

Τμήμα μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης με ανάγλυφη μετωπική γυναικεία μορφή (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ τρεις αρχαιότητες, οι οποίες είχαν απομακρυνθεί από τη χώρα μας σε άγνωστο χρόνο και βρίσκονταν στην κατοχή ενός Αμερικανού πολίτη, πληροφορεί ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, πρόκειται για:

1. Τμήμα μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης, ύψους 0,55μ. και πλάτους 0,60μ. Εικονίζεται σε επίπεδο ανάγλυφο μετωπική γυναικεία μορφή, η οποία κρατά και με τα δύο της χέρια κοσμηματοθήκη με ανοιχτό κάλυμμα. Χαμηλότερα στην παράσταση σώζεται το δεξί χέρι μικρότερης σε κλίμακα μορφής, αναμφίβολα παιδικής. Πρόκειται για έργο επαρχιακού εργαστηρίου, πιθανότατα θεσσαλικού. Χρονολογείται στις αρχές του 4ου αι. πΧ.

2. Τμήμα αττικού επιτύμβιου ναΐσκου από πεντελικό μάρμαρο, ύψους 0,95μ. και πλάτους 0,42μ. με ανάγλυφη παράσταση. Στο επιστύλιο σώζονται γράμματα νεότερης επιγραφής, που οφείλονται στην επαναχρησιμοποίηση του μνημείου σε μεταγενέστερη της κατασκευής του εποχή. Εικονίζεται νεαρό κορίτσι που παριστάνεται όρθιο, κατενώπιον με την κεφαλή να κλίνει ελαφρώς στα δεξιά. Φορεί χιτώνα με μανίκια και αττικό πέπλο ζωσμένο κάτω από το στήθος. Το ένδυμα συγκρατούν μασχαλιστήρες που διασταυρώνονται χιαστί μπροστά στο στήθος και στο μέσο ενώνονται με κυκλικό μετάλλιο. Χρονολογείται γύρω στα 330-320 π.Χ.

Τμήμα αττικού επιτύμβιου ναΐσκου από πεντελικό μάρμαρο, ύψους 0,95μ. και πλάτους 0,42μ. με ανάγλυφη παράσταση (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού)

Εντυπωσιακή είναι η ομοιότητα της στάσης του κοριτσιού με εκείνη της νεαρής Αγνοστράτης που απεικονίζεται στον επιτύμβιο ναΐσκο από την Καλλιθέα (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αριθ. 1863). Η στήλη ταυτίζεται με αυτή που διακινήθηκε από τον Ιταλό έμπορο τέχνης G. Becchina στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Απεικόνισή της εμπεριέχεται σε κατάλογο έκθεσης στη Γενεύη το 1982, στην οποία στηρίζεται και η δημοσίευσή της το 1993 στο corpus των αττικών επιτυμβίων αναγλύφων του Chr. Claimont, χωρίς όμως να είναι γνωστός ο τόπος όπου βρισκόταν πλέον το ανάγλυφο.

Χάλκινο αγαλμάτιο γυμνού νεαρού άνδρα, πιθανόν αθλητή (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού)

3. Χάλκινο αγαλμάτιο γυμνού νεαρού άνδρα, πιθανόν αθλητή, ύψους 0,24μ. Ο άνδρας παριστάνεται όρθιος, κατενώπιον. Πατά σταθερά στο έδαφος με το δεξί σκέλος. Τα κοντά μαλλιά, ταιριαστά σε αθλητή, αναλύονται σε ακατάστατους βοστρύχους. Θα μπορούσε να χρονολογηθεί στα τέλη του 2ου αι. πΧ.

Τα τρία αρχαία αντικείμενα παραδόθηκαν στο προξενείο της Ελλάδας στην Ατλάντα, προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Ο επαναπατρισμός αυτός είναι ενδεικτικός της τάσης που διαμορφώνεται παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα των δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, για την ανάγκη διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και επιστροφής των αρχαιοτήτων στις χώρες όπου ανήκουν, συμπληρώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

Οι τρεις αρχαιότητες παραδόθηκαν για φύλαξη στη Γλυπτοθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, στην Ακαδημία Πλάτωνος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/ Φρέντυ Γερμανός)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φρέντυ Γερμανός: Ο άνθρωπος που δίδαξε την ευγένεια και το πνεύμα στην τηλεόραση και στον γραπτό λόγο

21/05/2026 - 10:57μμ
Η Άννα Καφέτση στο υπό κατασκευή κτήριο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Δευτέρα 8 Απριλίου 2013 (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε η Άννα Καφέτση – Έστησε από το μηδέν το ΕΜΣΤ και άλλαξε το χάρτη της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα

21/05/2026 - 4:16μμ
(Φωτ.: Αllwyn)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Billie Kark συστήνεται στο κοινό μέσα από 5 facts (vid)

21/05/2026 - 3:40μμ
Αεροφωτογραφία της αρχαίας ελληνικής Εφέσου, στην Ιωνία της Μικράς Ασίας, στην περιοχή της Σμύρνης, 6 Μαΐου 2026 (φωτ.: AA)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην αρχαία ελληνική Έφεσο αναστηλώνονται μνημεία αιώνων – Το «νοσοκομείο λίθων» ξαναχτίζει την ιστορία της Ιωνίας

17/05/2026 - 2:18μμ
Ο Ακύλας στον μεγάλο τελικό του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision στη Βιέννη,  16 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: «Δεν ήθελα να σας απογοητεύσω» – Η φορτισμένη πρώτη αντίδραση του Ακύλα μετά τη 10η θέση

17/05/2026 - 8:35πμ
Η Dara σηκώνει το τρόπαιο στη σκηνή μετά τη νίκη της στον μεγάλο τελικό του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC) στη Βιέννη (φωτ.: EPA/ HANNIBAL HANSCHKE)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: Ιστορική πρωτιά για τη Βουλγαρία, τη Dara και το «Bangaranga»

17/05/2026 - 2:06πμ
Η ελληνική αποστολή επί σκηνής στον Α' Ημιτελικό της Eurovision 2026 (φωτ.: Corinne_Cumming/ebu)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: Όλοι λένε «Ferto» Ακύλα! Το κρυφό χαρτί πριν από τον τελικό, το ευρηματικό τρικ με την ποντιακή λύρα και οι αντίπαλοι

16/05/2026 - 4:34μμ
Η Αντιγόνη Μπάξτον πανηγυρίζει κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιτελικού του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC) στη Βιέννη της Αυστρίας (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: Αυτές είναι οι 10 χώρες που «σφράγισαν» το εισιτήριο στον Β’ Ημιτελικό

15/05/2026 - 1:52πμ
Η ποιμαντική ράβδος του Αγ. Σάββα από τη μονή της Αγίας Τριάδας (φωτ.: commons.wikimedia.org/wiki)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σερβία: Επτά εμβληματικά αντικείμενα από τη Μονή Χιλανδαρίου στην έκθεση για τα 850 χρόνια του Αγίου Σάββα του Διαφωτιστή

14/05/2026 - 6:20μμ
(Πηγή: allwyn.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αντίστροφη μέτρηση για την πολυαναμενόμενη εμφάνιση των Adriatique στην Αθήνα

14/05/2026 - 3:48μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Pamestoixima.gr, με τη νέα σειρά επεισοδίων «Τα Σπας», τεστάρει... ποδοσφαιρική γνώση

Πόσα γκελάκια μπορείς να κάνεις με μία προσπάθεια; –Το Pamestoixima.gr τεστάρει τις ποδοσφαιρικές ικανότητες των φιλάθλων λίγο πριν από το Παγκόσμιο (vid.)

13 λεπτά πριν
Αεροφωτογραφία της κατεστραμμένης προβλήτας στο Καραμπουρνάκι Θεσσαλονίκης. 14 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSΙ / Σωτήρης Τρυψάνης)

«Εδώ έφτασαν οι δικοί μας άνθρωποι» – Η τελευταία Σκάλα των Προσφύγων στην Καλαμαριά καταρρέει μαζί με τη μνήμη ενός ολόκληρου κόσμου

35 λεπτά πριν
Ανταλλακτήριο συναλλάγματος στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Πολιτικός σεισμός στην Τουρκία: Μάχη για το CHP, βουτιά της λίρας και πανικός στις αγορές

58 λεπτά πριν
Οι πρώην υπουργοί Κώστας Τσιάρας και Νότης Μηταράκης προσέρχονται στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία με τον δικηγόρο τους, Μιχάλη Δημητρακόπουλο. Παρασκευή 22 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία Τσιάρας και Μηταράκης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Στο κάδρο 11 βουλευτές της ΝΔ

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από την εμφάνιση του Καλλιτεχνικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντα», Πέμπτη 21 Μαΐου 2026 (φωτ.: Δήμος Φυλής)

Η «Τραπεζούντα» έφερε τον Πόντο στην κεντρική πλατεία Άνω Λιοσίων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΣΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σκοποβολής U18: Ένα χρυσό κι ένα χάλκινο για την Ελλάδα στο σκητ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign