pontosnews.gr
Τετάρτη, 20/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η έλλειψη πρασίνου μάς στέλνουν στο νοσοκομείο

Δύο μελέτες δείχνουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση

9/09/2024 - 2:50μμ
Φουγάρο από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλούπολη (φωτ.: EUROKINISSI)

Φουγάρο από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλούπολη (φωτ.: EUROKINISSI)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και η έλλειψη πρόσβασης σε χώρους πρασίνου αυξάνουν τον κίνδυνο νοσηλείας για αναπνευστικές παθήσεις, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, στη Βιέννη.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την ατμοσφαιρική ρύπανση με την αύξηση των αναπνευστικών παθήσεων και την πρόσβαση σε πάρκα με μείωση των παθήσεων αυτών, ωστόσο λιγότερα είναι γνωστά για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Σανσάν Ξου από το Τμήμα Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν στη Νορβηγία, εξέτασαν δεδομένα για 1.644 άτομα από πέντε χώρες της βόρειας Ευρώπης και αξιολόγησαν τη συσχέτιση μεταξύ της αναπνευστικής υγείας και της μακροχρόνιας έκθεσης την περίοδο 1990-2000 σε αιωρούμενα σωματίδια, διοξείδιο του αζώτου, μαύρο άνθρακα, καθώς και βλάστηση.

Μπορεί η βόρεια Ευρώπη να έχει σχετικά χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ωστόσο οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αιωρούμενα σωματίδια, ο μαύρος άνθρακας και το διοξείδιο του αζώτου αυξάνουν στον πληθυσμό τον κίνδυνο νοσηλείας για αναπνευστικές παθήσεις.

Αντιθέτως, το πράσινο συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας για το αναπνευστικό σύστημα, αν και συνδέθηκε επιπλέον με αυξημένο αριθμό επισκέψεων στα επείγοντα περιστατικά, ιδίως όταν εξετάζεται η συνύπαρξη αλλεργικής ρινίτιδας.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί επίμονη φλεγμονή και οξειδωτικό στρες στο αναπνευστικό σύστημα. Αυτές οι επιβλαβείς διαδικασίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την επιδείνωση των χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων, οι οποίες μπορεί να κλιμακωθούν σε σοβαρά επεισόδια υγείας που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη. Επίσης η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη ανοχή ή αυξημένη ευαισθησία σε αυτούς τους ρύπους, εξηγώντας γιατί ακόμη και μέτρια ή χαμηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σε ορισμένους πληθυσμούς», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια.

Σε δεύτερη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο διαπιστώθηκε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση που σχετίζεται με την κίνηση στους δρόμους συνδέεται στενά με την εξέλιξη του άσθματος σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σάμουελ Κάι από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας και Βιωσιμότητας του Πανεπιστημίου του Λέστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξέτασαν δεδομένα για 46.832 συμμετέχοντες με άσθμα, από τη βρετανική βάση δεδομένων «UK Biobank».

Τα επίπεδα δύο κύριων ατμοσφαιρικών ρύπων, σωματιδίων και διοξειδίου του αζώτου, εκτιμήθηκαν για την διεύθυνση κατοικίας κάθε συμμετέχοντα. Επίσης, υπολογίστηκε για κάθε συμμετέχοντα ένα γενετικό σκορ κινδύνου, με βάση τα γενετικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου και την πιθανότητα εμφάνισης άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Διαπιστώθηκε ότι για κάθε 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο υψηλότερης έκθεσης σε αιωρούμενα σωματίδια, ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας ήταν 56% υψηλότερος για τους ασθενείς με άσθμα.

Επίσης, τον κίνδυνο αυξάνει και η υψηλότερη έκθεση σε διοξείδιο του αζώτου, αλλά εάν τα άτομα έχουν και μέτριο ή υψηλό γενετικό κίνδυνο, τότε είναι πολύ υψηλότερος και ο κίνδυνος ώστε η αυξημένη έκθεση σε διοξείδιο του αζώτου να προκαλέσει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ. Κουζινοπούλου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Υγεία: Με τρία νέα δωρεάν προγράμματα πρόληψης διευρύνεται το «Προλαμβάνω»

16/05/2026 - 3:08μμ
Εικόνα από την προετοιμασία της αγιαχουάσκας στην επαρχία Παστάσα, στον Ισημερινό (φωτ.: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)
ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη και «μαγικά μανιτάρια»: Διεθνής κλινική μελέτη με ελληνική συμμετοχή φέρνει στο προσκήνιο ψυχεδελικές ουσίες

15/05/2026 - 11:07μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Αρνητικός ο Έλληνας επιβάτης του MV Hondius – Προληπτικά παραμένει σε καραντίνα

14/05/2026 - 3:34μμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Ούτε λίγο ούτε… πολύ: Οι ώρες ύπνου που «γερνούν» πιο γρήγορα εγκέφαλο και σώμα

14/05/2026 - 12:11μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/prinz-peter-871838/)
ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών: Η αόρατη διαταραχή που «κλέβει» τον ύπνο

13/05/2026 - 12:53μμ
(Φωτ.: Allwyn.gr)
ΥΓΕΙΑ

Η πρόληψη και η ενημέρωση σώζουν ζωές: Το Allwyn Care ενεργοποιεί την κοινωνία για την Υγεία

11/05/2026 - 6:47μμ
(Φωτ.: Pexels)
ΥΓΕΙΑ

«Θεραπείες-θαύματα» με βλαστικά κύτταρα: Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς

11/05/2026 - 9:35πμ
Επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «MV Hondius» στην αεροπορική βάση του Αϊντχόβεν, στην Ολλανδία, στις 10 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA/ROB ENGELAAR)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Ασθενής είναι ο Έλληνας επιβάτης του «MV Hondius» που επιστρέφει στην Ελλάδα

10/05/2026 - 11:10μμ
Σκόνη από την αφρικανική ήπειρο στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, Παρασκευή 8 Μαΐου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Ποιοι πρέπει να προσέξουν περισσότερο – Οι οδηγίες των ειδικών για τις επόμενες ημέρες

9/05/2026 - 2:41μμ
Αξιωματικοί της ισπανικής Πολιτοφυλακής και  αστυνομικοί προετοιμάζουν το κέντρο επιχειρήσεων που στήθηκε στο λιμάνι της Γραναδίγια ντε Αμπόνα στην Τενερίφη, για την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius (φωτ.: EPA / Miguel Barreto)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Στα Κανάρια Νησιά ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την απομάκρυνση των επιβατών του MV Hondius – Οι ειδικοί αποκλείουν τον κίνδυνο νέας πανδημίας

9/05/2026 - 10:21πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συμμετείχε στο Συλλείτουργο στο ναό του Αγίου Θεοδώρου στη Μαλακοπή της Καππαδοκίας. Διακρίνεται να αναγινώσκει το Σύμβολο της Πίστεως. Δίπλα του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και σε πρώτο πλάνο ο μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Παπαχρήστου)

Τουρκική επίθεση στον Ανδρουλάκη για την Καππαδοκία – Στο προσκήνιο το think tank της «Γαλάζιας Πατρίδας»

8 λεπτά πριν
Λεπτομέρεια από το άγαλμα της Ελισάβετ Βάλβη «Η Πόντια μάνα», που κοσμεί την πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη (φωτ.-εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ηλίας Υφαντίδης: Αχ! Μάνα μου…

31 λεπτά πριν
(Φωτ.: Δήμος Φυλής)

Όταν η λύρα σίγησε, μίλησε η μνήμη για το Σύλλογο Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντα»

53 λεπτά πριν
Αλλαγή φρουράς για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, Τρίτη 19 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Πόντιοι Εύζωνες στην αλλαγή φρουράς για τη Γενοκτονία των Ποντίων – 19η Μαΐου 2026

1 ώρα πριν
Σημαίες στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο (φωτ.: Flickr / European Parliament)

Ιστορική στιγμή στο Στρασβούργο: Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Allwyn)

Ποιο είναι το απόλυτο φαγητό του καλοκαιριού;

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign