pontosnews.gr
Σάββατο, 31/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παραδομένο στη φθορά του χρόνου το σπίτι του Ηλία Βενέζη στο Αϊβαλί – Καταρρέει ο πρώτος όροφος

Πρόκειται για την οικία όπου έζησε ο συγγραφέας μέχρι τα 18 του χρόνια, όταν συνελήφθη και στάλθηκε στα τάγματα εργασίας

7/09/2024 - 9:16μμ
Αριστερά, το σπίτι του Ηλία Βενέζη στο Αϊβαλί το 2015 και δεξιά το ίδιο σπίτι τον περασμένο Αύγουστο (φωτ.: facebook/Χριστίνα Βρεττού/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αριστερά, το σπίτι του Ηλία Βενέζη στο Αϊβαλί το 2015 και δεξιά το ίδιο σπίτι τον περασμένο Αύγουστο (φωτ.: facebook/Χριστίνα Βρεττού/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Παραδομένο στην φθορά του χρόνου είναι το σπίτι στο μικρασιατικό Αϊβαλί, στις ιστορικές Κυδωνίες, όπου γεννήθηκε και έζησε μέχρι τα 18 του χρόνια, ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης Ηλίας Βενέζης.

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία που είναι τραβηγμένη τον περασμένο Αύγουστο, το εμβληματικό για το Μικρασιατικό Ελληνισμό σπίτι έχει αρχίσει να καταρρέει, αφημένο στην τύχη του από τους άγνωστους ιδιοκτήτες του στους προγόνους των οποίων πέρασε σε εφαρμογή της Συνθήκης της Λοζάνης.

Χτισμένο στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, σε μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη από τους σεισμούς, το σπίτι έχει ακολουθήσει την αντισεισμική μέθοδο της εποχής εκείνης και ο πρώτος όροφος, που έχει αρχίσει να πέφτει, είναι κατασκευασμένος με επιχρισμένο ελαφρύ ξύλινο σκελετό (μπαγδατί) που εδράζεται στο πέτρινο ισόγειο.

Εκεί τον συνέλαβαν

Η οικία Μιχαήλ Μέλλου, του καταγόμενου από την Κεφαλλονιά πατέρα του συγγραφέα και της λεσβιακής καταγωγής μητέρας του, (Βενέζης λεγόταν ο παππούς του Δημήτριος από την πλευρά της μητέρας του το όνομα του οποίου χρησιμοποίησε σαν λογοτεχνικό ψευδώνυμο) βρίσκεται στο απάνω πλατύ σοκάκι του Αϊβαλιού, πολύ κοντά στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας που επίσης καταρρέει.

Μέσα σε αυτήν διαδραματίσθηκαν τα όσα τραγικά περιγράφει ο συγγραφέας στο ιστορικό βιβλίο του Το Νούμερο 31328.

Γεγονότα που αφορούν το τέλος του μικρασιατικού ελληνισμού στην αϊβαλιώτικη πολιτεία τον Σεπτέμβριο του 1922, τη σύλληψη του και τη ζωή του στα τάγματα εργασίας επί 14 μήνες, έως και την απελευθέρωση του μαζί με ελάχιστους επιβιώσαντες από τις κακουχίες συμπατριώτες του.

Ο Ηλίας Βενέζης όταν συνελήφθη ήταν μόλις 18 χρόνων. Γεννημένος στο Αϊβαλί το 1904, πέρασε με την οικογένεια του στη Μυτιλήνη στα χρόνια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και του λεγόμενου πρώτου διωγμού. Επέστρεψαν στην πολιτεία τους το 1919 και αποφοίτησε από το ιστορικό Γυμνάσιο Κυδωνιών, διάδοχο της μεγάλης Ακαδημίας Κυδωνιών.

Το εσωτερικό του σπιτιού, όπως φωτογραφήθηκε το 2007, σε επίσκεψη του τότε προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στρατής Μπαλάσκας)

Η λογοτεχνία και οι διωγμοί

Μετά την απελευθέρωση του από τα Τάγματα Εργασίας το φθινόπωρο του 1923, σε εφαρμογή των συμφωνημένων με τη Συνθήκη της Λωζάννης, επέστρεψε στη Μυτιλήνη. Εκεί, συνδέθηκε με τη λογοτεχνική παρέα του Στρατή Μυριβήλη, ο οποίος τον παρακίνησε να καταγράψει τα όσα έζησε στην αιχμαλωσία του.

Έτσι και γεννήθηκε Το Νούμερο 31328 που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά, σε συνέχειες στην εφημερίδα Καμπάνα της Μυτιλήνης, στην οποία διευθυντής ήταν ο Μυριβήλης. Ας σημειωθεί ότι ο Βενέζης και ο Μυριβήλης (μαθητής και δάσκαλος δηλαδή) μοιράστηκαν το πρώτο στην ιστορία Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας. Και οι δυο ήταν το 1956 υποψήφιοι για την έδρα της Λογοτεχνίας στην Ακαδημία Αθηνών, στην οποία και εκλέχτηκε ο Βενέζης.

Το Νούμερο 31328 ακολούθησαν τα εμβληματικά επίσης για την ιστορία του μικρασιατικού ελληνισμού μυθιστορήματα Γαλήνη και Αιολική Γη!

Ας σημειωθεί ότι ο Βένεζης διώχθηκε για τις πολιτικές του ιδέες στη δικτατορία του Μεταξά ενώ στη διάρκεια της Κατοχής συνελήφθη με την κατηγορία ότι με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου είχε μιλήσει σε συγκέντρωση του προσωπικού της Τράπεζας της Ελλάδας όπου εργαζόταν.

Φυλακίστηκε στο «Μπλοκ C» γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή να γράψει το ομώνυμο, μόνο, θεατρικό του έργο. Η εκτέλεσή του απετράπη την τελευταία στιγμή μετά από αντιδράσεις του πνευματικού κόσμου.

Με πλούσιο λογοτεχνικό έργο ο Μικρασιάτης αυτός Έλληνας συγγραφέας ήταν υποψήφιος και δυο φορές για το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας, το 1960 και το 1963.

Πέθανε το 1973 και με εντολή του θάφτηκε στο νεκροταφείο του Μολύβου (Μήθυμνα) στη βόρεια Λέσβο, απέναντι από την πατρίδα του σε ένα ανώνυμο τάφο στον οποίο επέλεξε ο ίδιος να γραφεί μόνο μια λέξη «ΓΑΛΗΝΗ».

Το σπίτι του Βενέζη, άγνωστο στους πολλούς, ταυτοποιήθηκε το 1970. Τότε επισκέφτηκαν το Αϊβαλί η αδελφή του Βενέζη, η Αγάπη Μολυβιάτη με τον γιό της νεαρό τότε διπλωμάτη Πέτρο Μολυβιάτη. Μάλιστα φωτογραφήθηκαν έξω από το σπίτι.

Η φωτογραφία αυτή δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 1972 στο περιοδικό Αιολικά Γράμματα και στο 1974 στη Νέα Εστία. Κατέληξε στα χέρια του Δημητρού Ψαρρού συγγραφέα του μνημειακού έργου Το Αϊβαλί στο αρχείο του οποίου πιθανότατα θα βρίσκεται. Ένα αντίγραφο της φωτογραφίας αυτής δόθηκε στον υπογράφοντα πριν από λίγα χρόνια από την Άννα Βενέζη, κόρη του Ηλία Βενέζη, όταν είχε επισκεφτεί τη Μυτιλήνη.

Σήμερα, 102 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, τα πράγματα για το σπίτι του Ηλία Βενέζη γίνονται χειρότερα μέρα με τη μέρα, και πολύ σύντομα θα πάψει να υπάρχει. Μπορεί όμως να σωθεί. Αν αναληφθούν πρωτοβουλίες από τα αρμόδια υπουργεία και τους αυτοδιοικητικούς φορείς ένθεν κακείθεν. Το σπίτι μνημείο μπορεί αλλά και πρέπει να σωθεί.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επιγραφή από την αρχαία Τέω, σε φωτογραφία που συνοδεύει την ανακοίνωση του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης για τις ανασκαφικές εργασίες (πηγή: Μητροπολιτικός Δήμος Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τέως: Νέες επιγραφές στη μικρασιατική πόλη που οι αρχαίες πηγές συνδέουν με τη Φαναγόρεια

30/10/2026 - 7:15μμ
Η Εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στο Βεβέκι της Κωνσταντινούπολης (φωτ.: Ahmet Yurtbakan / Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Άγιος Χαράλαμπος στο Βεβέκι: Από τις πληγές των Σεπτεμβριανών στα θυρανοίξια, έπειτα από δύο χρόνια εργασιών

30/10/2026 - 4:11μμ
(Φωτ.: Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ένωση Βουρλιωτών: Μικρασιάτικος χορός με τραγούδια, γεύσεις και μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες

30/10/2026 - 1:35μμ
(Φωτ.: Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Tο νέο ημερολόγιο της Ένωσης Βουρλιωτών Μικράς Ασίας συνδέει το παρόν με τις μνήμες των προγόνων και την πολιτιστική κληρονομιά των Βουρλών

29/10/2026 - 8:24μμ
Ο Βάσος Σεϊτανίδης (φωτ.: shantala.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Βάσος Σεϊτανίδης: Ο Κωνσταντινουπολίτης τενόρος και η σύντομη ζωή του

29/10/2026 - 4:24μμ
(Φωτ.: Ottoman Greeks of the United States Digital History Project/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έφυγε από τη ζωή η Ρενέ Χίρσον Φιλιππάκη – Η επιστήμονας που κράτησε ζωντανή τη μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής

29/10/2026 - 12:10πμ
Επιστολές που εστάλησαν από το μέτωπο και σήμερα φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη της Εστίας Νέας Σμύρνης (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Εστία Νέας Σμύρνης (δια)φυλάσσει τα γράμματα του ’40 και το ανθρώπινο ίχνος πάνω στο χαρτί

28/10/2026 - 11:35μμ
(Φωτ.: imflorinas.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Πίσω από τη σιωπή»: Ο Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας «Η Μικρά Ασία» φώτισε τις κρυμμένες ιστορίες της Ανατολίας

26/10/2026 - 11:00πμ
Η Παναγία Κουμαριώτισσα στο Νιχώρι του Βοσπόρου, όπου θα παρουσιαστεί η παράσταση «Ένα προικοσύμφωνο» (φωτ.: İKSV)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νιχώρι: 70 λίρες και ένα μπαούλο – Ένα ρωμαίικο προικοσύμφωνο του 1897 έγινε θεατρικό έργο

25/10/2026 - 9:21μμ
(Φωτ.: mikrasiatesaigaleo.wordpress.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η γυναίκα της Σμύρνης μέσα από τα έργα της Δώρας Σκουτέρη στο Αιγάλεω

25/10/2026 - 8:33πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αστυνομικός της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ) έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)

Απάτη-μαμούθ μέσω ΜΚΟ: Έκλεβαν χρήματα για παιδιά με βαριές ασθένειες – Έξι συλλήψεις

22 δευτερόλεπτα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Super League: Νίκη στις καθυστερήσεις ο Ολυμπιακός

4 λεπτά πριν
(Φωτ.: Pixabay / onkelglocke)

Ξάνθη: Η ποντιακή διάλεκτος ανεβαίνει στη σκηνή – Ανοιχτό μάθημα θεάτρου για όλους

24 λεπτά πριν
Η πινακίδα «Ρωμανία» στα Πετρωτά Ροδόπης, στον τόπο όπου ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης οραματίστηκε τη δημιουργία μιας νέας πόλης, σε αρχειακή φωτογραφία (φωτ.: ale3andro / Greece.com)

Ρωμανία: Νέα παρέμβαση για την πόλη που έμεινε στα σχέδια – Πρόταση για προτομή του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

47 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Greek Basketball League: Απόλυτος με 5×5 ο ΠΑΟΚ – Νίκες για Καρδίτσα, Μαρούσι

1 ώρα πριν
Πανό εμπνευσμένο από το Halloween στη φοιτητική διαδήλωση στα Τίρανα, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026 (πηγή: Χ / Tirana Report)

Τίρανα: Μολότοφ και δακρυγόνα στη φοιτητική διαδήλωση – «Η αντιπολίτευση είμαστε εμείς!»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV