pontosnews.gr
Παρασκευή, 28/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γερμανία: Ένας «φασίστας» «έτοιμος να αναλάβει» τη Θουριγγία – «Αποτέλεσμα-καταστροφή» για την κυβέρνηση Σολτς

Δυσοίωνα τα αποτελέσματα στις κρατιδιακές εκλογές – Καταποντίστηκαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού

1/09/2024 - 11:23μμ
Ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) Μπγιορν Χόεκε (κέντρο) κάνει δηλώσεις τους δημοσιογράφους μετά την εκλογική νίκη του (φωτ.: EPA/Clemens Bilan)

Ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) Μπγιορν Χόεκε (κέντρο) κάνει δηλώσεις τους δημοσιογράφους μετά την εκλογική νίκη του (φωτ.: EPA/Clemens Bilan)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μια άνετη νίκη στις κρατιδιακές εκλογές στην Θουριγγία κατάφερε να εξασφαλίσει η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά, ενώ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) στην Σαξονία.

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) καταποντίζονται, ενώ στους κερδισμένους των σημερινών εκλογών συγκαταλέγεται η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκεκνεχτ» (BSW), η οποία κατακτά την τρίτη θέση και στα δύο κρατίδια, «εξαφανίζοντας» την Αριστερά, το κόμμα από το οποίο προέρχεται.

Χαρακτηρισμένος «φασίστας»

Στην Θουριγγία, όπου η οργάνωση της AfD θεωρείται επισήμως «εξακριβωμένη ακροδεξιά εξτρεμιστική» δύναμη και ο επικεφαλής της, Μπγερν Χέκε έχει χαρακτηριστεί φασίστας» με δύο δικαστικές αποφάσεις, για την εσκεμμένη χρήση ναζιστικών εκφράσεων σε δημόσιες εμφανίσεις του και αντιμετωπίζει εσωκομματική κριτική για το ιδιαίτερα σκληρό ύφος του.

Η AfD, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που μεταδίδει το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, κερδίζει με 31,2% (+7,8 από τις εκλογές του 2019) και ακολουθεί το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) με 24,5% (+2,8).

Ωστόσο, ο Χέκε απέτυχε σήμερα να εκλεγεί στο τοπικό κοινοβούλιο με απευθείας εντολή, καθώς στην εκλογική του περιφέρεια επικράτησε ο υποψήφιος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Κρίστιαν Τίσνερ.

Ο Χέκε έλαβε το 38,9% των ψήφων και ο αντίπαλός του το 43% και, σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα, εάν η AfD εκλέξει τελικά πολλούς βουλευτές με απευθείας εντολή, δεν θα μπορεί πλέον να εκλέξει βουλευτές από την λίστα του κόμματος, στην οποία είναι επικεφαλής ο Χέκε.

Σε αυτή την περίπτωση, θα μείνει εκτός κοινοβουλίου και πιθανότατα θα χάσει και την θέση του αρχηγού της τοπικής οργάνωσης.

Την τρίτη θέση εξασφαλίζει η BSW με 15,7%, η οποία ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο από την πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ, με θέσεις υπέρ της Ρωσίας και της περιοριστικής πολιτικής για το προσφυγικό. Τα κόμματα του ομοσπονδιακού κυβερνητικού συνασπισμού υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) να εξασφαλίζει μόλις 6,8% (-1,4) και τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP) να μένουν εκτός κοινοβουλίου με 3,8% (-1,4 ) και 1,2% (,-18) αντίστοιχα.

Με δεδομένο ότι κανένα κόμμα δεν επιθυμεί την συνεργασία με την AfD, τα βλέμματα στρέφονται τώρα στο ενδεχόμενο συνεργασίας του CDU με το SPD ή την BSW. «Βλέπουμε το αποτέλεσμα ως ευκαιρία αλλαγής διακυβέρνησης υπό το CDU», δήλωσε ο επικεφαλής του CDU στην Θουριγγία Μάριο Φόιγκτ, αναφερόμενος στην επικείμενη αποχώρηση του Μπόντο Ράμελο (Αριστερά) από την πρωθυπουργία και προανήγγειλε διαβουλεύσεις με το SPD, ενώ πρόσθεσε ότι «θα είμαστε ανοιχτοί για συνομιλίες» και με την BSW.

Η Ζάρα Βάγκενκνεχτ από την πλευρά της δήλωσε πριν από λίγο στο ARD ότι δεν θα υπάρξει μεν κυβερνητική συνεργασία με την AfD, αλλά «αν το AfD προτείνει κάτι λογικό, για παράδειγμα ότι ένα νοσοκομείο δεν πρέπει να κλείσει, τότε η BSW θα συμφωνήσει με αυτό» και δεν θα το απορρίψει αυτομάτως.

Ο επικεφαλής υποψήφιος της AfD Μπγερν Χέκε δήλωσε πάντως ότι το κόμμα του είναι «με διαφορά η μεγαλύτερη δύναμη» στο κρατίδιο και τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε».

Στη Σαξονία

Στην Σαξονία το CDU, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, φαίνεται να εξασφαλίζει την πρώτη θέση με 31,6% (-0,5 από το 2019), μπροστά από την AfD, η οποία βρίσκεται στο 30,4% (+2,9). Η BSW κερδίζει και εδώ την τρίτη θέση με 12% και ακολουθούν το SPD με 8,2% (+0,5), οι Πράσινοι με 5,3% (-3,3) και η Αριστερά με 4% (-6,4). Στο κρατίδιο ορίζει το CDU τον πρωθυπουργό από την επανένωση και φαίνεται ότι εκτός απροόπτου θα συνεχιστεί.

Ο σημερινός πρωθυπουργός Μίχαελ Κρέτσμερ δήλωσε ότι «έχουμε κάθε λόγο να γιορτάζουμε» και άφησε να εννοηθεί ότι το επιθυμητό είναι να συνεχιστεί η συνεργασία με το SPD, αλλά θα χρειαστεί ένας ακόμη κυβερνητικός εταίρος. Μέχρι σήμερα στην κυβέρνηση συμμετείχαν και οι Πράσινοι, θα πρέπει όμως να εξακριβωθεί ότι το κόμμα εξασφαλίζει οριστικά την είσοδό του στο τοπικό κοινοβούλιο. Επιπλέον, εφόσον τελικά η Αριστερά καταφέρει μέσω των απευθείας εντολών να εισέλθει στο κοινοβούλιο, ενδέχεται τα τρία κόμματα να μην διαθέτουν επαρκή δύναμη για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Αντιδράσεις και σε κεντρικό επίπεδο

Τα εκλογικά αποτελέσματα πυροδοτούν αντιδράσεις και σε κεντρικό επίπεδο. Ο αντιπρόεδρος του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίκι δήλωσε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός «φωτεινός σηματοδότης» έχασε την νομιμοποίησή του, τονίζοντας ότι «όταν ένα τόσο μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος ψηφίζει κατ’ αυτόν τον τρόπο, πρέπει να υπάρξουν συνέπειες».

Ο εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα οικονομίας Φρανκ Σέφλερ έκανε λόγο για «αποτέλεσμα – καταστροφή» για την κυβέρνηση Σολτς, ενώ ο γενικός γραμματέας του SPD Κέβιν Κύνερτ επέρριψε την ευθύνη στους κυβερνητικούς εταίρους του κόμματός του, τους Πράσινους και το FDP. «Θα υπάρξουν συζητήσεις για το μελλοντικό έργο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Το θέμα είναι το SPD να μην επιτρέπει να τον ξεγελούν κόμματα τα οποία οι ψηφοφόροι πέταξαν έξω από τα κοινοβούλια συντρίβοντάς τα», υπογράμμισε. Από την πλευρά του CDU, ο γενικός γραμματέας Κάρστεν Λίνεμαν επιτέθηκε στην Ζάρα Βάγκενκνεχτ χαρακτηρίζοντάς την «κομμουνίστρια».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο νέος πρόεδρος της FED Κέβιν Γουόρς στην πρώτη ομιλία του στο Τζάκσον Χολ (πηγή; YouTube/CNBC Television)
ΚΟΣΜΟΣ

Fed: «Ανησυχητικός» ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – Τι είπε ο νέος πρόεδρος

28/08/2026 - 8:14μμ
Πολίτες στην επαρχία Νουβακότ του Νεπάλ, ψάχνουν στις λίστες αγνοουμένων τους συγγενείς τους, έξω από το στρατιωτικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στον απόηχο των καταστροφικών πλημμυρών (φωτ.: EPA/ NARENDRA SHRESTHA)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στο Νεπάλ: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών – Φόβοι για νέες φονικές πλημμύρες από παγετωνικές λίμνες

28/08/2026 - 6:35μμ
(Φωτ.: EPA/Cornelius Poppe)
ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Απεβίωσε στα 98 ο βασιλιάς Χάραλντ – Στο θρόνο ο γιος του, Χάακον

28/08/2026 - 11:52πμ
(Φωτ.: EPA / Narendra Shrestha)
ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ-Θιβέτ: Αναστέλλονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης – Υπερχείλισε λίμνη που σχηματίστηκε μετά την καταστροφή

28/08/2026 - 9:59πμ
**Λεζάντα Εικόνας:**

Φωτογραφία αρχείου χωρίς ημερομηνία που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 27 Αυγούστου 2026 από το Μουσείο της Βιγένα. Απεικονίζονται διάφορα αντικείμενα της Εποχής του Χαλκού που απαρτίζουν τον «Θησαυρό της Βιγένα», στη Βιγένα του Αλικάντε, στην ανατολική Ισπανία (φωτ.: EPA/Museum of Villena)
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη κλοπή στην Ισπανία: Άφαντος ο «Θησαυρός της Βιγένα» από το δημοτικό μουσείο

27/08/2026 - 11:37μμ
Χάρτης με τη μετονομασία της λίμνης Οντάριο σε «Λίμνη της Αμερικής», στο Οβάλ Γραφείο, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράφει το σχετικό διάταγμα (φωτ.: EPA / Al Drago / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ «βάφτισε» τη λίμνη Οντάριο «Λίμνη της Αμερικής» – Η κοφτή απάντηση του Καναδά

27/08/2026 - 11:29μμ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Βρετανό πρωθυπουργό Άντι Μπέρναμ, στο Κίεβο, στις 24 Αυγούστου 2026 (φωτ.: X / @ZelenskyyUa)
ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα και Λονδίνο ανεβάζουν τους τόνους – Η Ευρώπη δεν «βλέπει» επίθεση στο ΝΑΤΟ

27/08/2026 - 8:54μμ
Αεροφωτογραφία κατεστραμμένων σπιτιών στο χωριό Ντελάιτ μετά από την ξαφνική πλημμύρα, στην περιοχή Νουβακότ του Νεπάλ, στις 27 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA/ NARENDRA SHRESTHA)
ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ-Θιβέτ: Άνιση μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία – Κίνδυνος για νέα πλημμύρα

27/08/2026 - 7:23μμ
Ο Ράτκο Μλάντιτς πριν από την ανακοίνωση της απόφασης του Εφετείου στο Διεθνές Μηχανισμό για τη Διεξαγωγή των Εναπομεινάντων Ποινικών Δικαστηρίων (IRMCT) στη Χάγη της Ολλανδίας, στις 08 Ιουνίου 2021 (φωτ. αρχείου: EPA/JERRY LAMPEN)
ΚΟΣΜΟΣ

Ράτκο Μλάντιτς: Πέθανε στη Χάγη ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας

27/08/2026 - 4:46μμ
Ο Κιρίλο Μπουντάνοφ, ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι (φωτ.: x.com/Kyrylo_Budanov)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πιθανή επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία τον Σεπτέμβριο

27/08/2026 - 2:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Προκριματικά Μουντομπάσκετ 2027: Έχασε από την Ουκρανία και έμπλεξε η Εθνική

11 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΟΕ)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Χάλκινο μετάλλιο στην πυγμαχία η Λεγάκη

28 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook.com/sullogospontion.alexandrosypsilandis)

Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης: Έρχονται τα «Υψηλάντεια 2026» στη Σταυρούπολη

55 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΣΚΟΕ)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Χάλκινο μετάλλιο ο Σαραντάκης στο τουφέκι ανδρών

1 ώρα πριν
Ο νέος πρόεδρος της FED Κέβιν Γουόρς στην πρώτη ομιλία του στο Τζάκσον Χολ (πηγή; YouTube/CNBC Television)

Fed: «Ανησυχητικός» ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – Τι είπε ο νέος πρόεδρος

2 ώρες πριν
(Πηγή φωτ.: facebook.com/efxsinospontos)

Αγιασμός στον Σύλλογο Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV