pontosnews.gr
Παρασκευή, 20/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δίκη για το Μάτι: «Μας χτυπούσαν κάτι ξύλα μέσα στη θάλασσα. Μετά έμαθα ότι ήταν πτώματα»

Συνεχίζονται οι καταθέσεις μαρτύρων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην έλλειψη οργάνωσης τις κρίσιμες ώρες της φονικής πυρκαγιάς

26/08/2024 - 6:39μμ
Σπίτι έχει παραδοθεί στις φλόγες στο Μάτι (φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Δημόπουλος)

Σπίτι έχει παραδοθεί στις φλόγες στο Μάτι (φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Δημόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με καταθέσεις μαρτύρων, στην πλειοψηφία τους συγγενείς θυμάτων συνεχίστηκε σήμερα, Δευτέρα, η δευτεροβάθμια δίκη των 21 κατηγορουμένων για την ολέθρια φωτιά της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι, μετά από διακοπή περίπου ενός μήνα.

«Το κράτος στράφηκε εναντίον των κατοίκων του Ματιού: ότι εμείς φταίμε και ότι είμαστε αυθαίρετοι. Όμως υπάρχουν δίοδοι. Δεν καήκαμε γιατί δεν είχαμε διόδους, αλλά γιατί δεν έγινε εκκένωση, δεν ειδοποιηθήκαμε. Και όσοι σωθήκαμε ήταν από τύχη, γιατί η φωτιά έκανε δίνες και κάποια σπίτια και δέντρα γλίτωσαν…» κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου στη δίκη για την τραγωδία στο Μάτι, η γυναίκα στο οικόπεδο της οποίας κάηκαν 26 άνθρωποι.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκαν κατά την σημερινή συνεδρίαση δέκα άνθρωποι, που είτε έχασαν δικούς τους, είτε σώθηκαν και από φωτιά, αλλά πάλευαν με τη θάλασσα επί ώρες.

Μεταξύ των μαρτύρων, κατάθεση έδωσε σήμερα και η γυναίκα στην οικογένεια της οποίας ανήκει το «κτήμα Φράγκου” μέσα στο οποίο εκτυλίχθηκε η πιο φρικτή ιστορία της τραγωδίας. Η Αναστασία Φράγκου αναφέρθηκε σε όσα ακούστηκαν εκ των υστέρων από στελέχη της τότε κυβέρνησης περί «αυθαίρετης δόμησης» και «αδιέξοδων δρόμων» στο Μάτι και έδωσε την δική της απάντηση, τονίζοντας πως οι άνθρωποι κατέληξαν στο οικόπεδο της γιατί καιγόταν ο κεντρικός δρόμος που καταλήγει σε παραλίες.

«Το πρώτο κύμα, που τους υποδεχθήκαμε, είχε οδηγηθεί στο στενό, επειδή η δίοδος στη Δημοκρατίας που καταλήγει σε κανονικές παραλίες, καιγόταν. Περίπου 40 άνθρωποι σώθηκαν. Κάποιοι ίσως δεν ήξεραν ότι υπήρχε γκρεμός κάτω από σε εμάς. Όλο το παραλιακό μέτωπο στο Κόκκινο Λιμανάκι είναι σε γκρεμό, έχει βράχια. Δεν πρόλαβαν να κατέβουν. Τους έκλεισε η φωτιά… Το μόνο ανθρώπινο πράγμα που μπορούσαμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε την πόρτα και να πάμε όλοι να σωθούμε στο γκρεμό. Γιατί δεν υπάρχει παραλία όπως έλεγαν τα ΜΜΕ, αλλά ένας γκρεμός 18 μέτρα ύψος, τα οποία κατεβήκαμε πετώντας κυριολεκτικά» είπε η κυρία Φράγκου τονίζοντας πως κανένας δεν τους ειδοποίησε για τον κίνδυνο της φωτιάς που κατέβαινε ώστε να φύγουν εγκαίρως.

«Φωνάζαμε, ουρλιάζαμε και τίποτα»

Η μάρτυρας Σουμέλα Χατζηλαζαρίδου κατάφερε να σωθεί από τη φωτιά γιατί έφθασε στη θάλασσα όπου κολυμπούσε επτά ώρες μέχρι να γίνει διάσωση της. «Μας χτυπούσαν κάτι ξύλα τα οποία μετά από καιρό έμαθα ότι ήταν πτώματα. Ένα κορίτσι έπαθε κρίση πανικού και την πήρα πάνω μου για να αντέξει. Φωνάζαμε, ουρλιάζαμε και τίποτα. Αργά πια τη νύχτα ένα ψαροκάικο μας έριξε ένα σκοινί να ανέβουμε. Μια κυρία έπαθε ανακοπή. Όταν ανέβηκα κόπηκε η φωνή μου δεν μπορούσα να μιλήσω, πράγμα που σιγά-σιγά επανέρχεται τώρα μετά από έξι χρόνια. Συνεννοήθηκα με νοήματα και πήγα στη Ραφήνα όπου συνάντησα την οικογένεια μου. Η εικόνα ήταν … δεν υπήρχε ούτε ένα ασθενοφόρο, πηγαινοέρχονταν αμάξια, καράβια, ασυνόδευτα παιδιά… καμία πρόβλεψη, καμία οργάνωση… Κανείς δεν ειδοποίησε ούτε ήρθε να μας σώσει. Δεν ήρθε ένα άτομο, ένα πυροσβεστικό, ένα εναέριο μέσο… Εδώ θα έπρεπε να είναι το Λιμενικό, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ… όχι μόνο οι πυροσβέστες”.

«Πιάστηκαν στη φάκα σαν τα ποντίκια»

Ο Αναστάσιος Αθανασόπουλος έχασε την μητέρα του η οποία προσπάθησε με μία γειτόνισσα της να ξεφύγει από την φωτιά που κύκλωσε το διαμέρισμα της. «Δεν υπάρχει θέμα ρυμοτομίας ή αυθαιρέτων. Μπορούσαν να γλιτώσουν σε τρία λεπτά, αλλά εδώ ήταν αδύνατον να φύγουν όπως έγινε. Τα ποντίκια πιάστηκαν στη φάκα κι η φωτιά πέρασε τη Μαραθώνος. Όλα αυτά περί ακραίων φαινομένων και περιβαλλοντικής κρίσης, ισχύουν από τη Μαραθώνος και επάνω, κατά εμάς -τους Ματιώτες- από Μαραθώνος και κάτω έγινε το έγκλημα του εγκλωβισμού» είπε ο μάρτυρας. Αναφερόμενος στη μητέρα του, τόνισε: «Αιφνιδιάστηκαν γιατί δεν υπήρχε ενημέρωση, έστω καμπάνες. Πήγαν να φύγουν με το αυτοκίνητο αλλά δεν τις άφησαν. Έχασαν πολύτιμο χρόνο, παλεύοντας σαν συγκρουόμενα του λούνα παρκ…».

Εισαγγελέας: Αν έμενε στο σπίτι της, πιστεύετε θα σωζόταν;

Μάρτυρας: Λόττο..

Εισαγγελέας: Άρα δεν ήταν λάθος η αντίδραση της να φύγει… δεν ήταν πανικός… θα μπορούσε να παίξει Λόττο;

Μάρτυρας: 19 διαμερίσματα έχει η πολυκατοικία. Κάποιοι το έπαιξαν το Λόττο και κέρδισαν. Στο ισόγειο της πολυκατοικίας, 7 ισόγεια διαμερίσματα, στο ένα συγκεντρώθηκαν 17 άτομα και οχυρώθηκαν με πετσέτες και άλλα και περίμεναν. Η μάνα μου με τη γειτόνισσα όταν πήρε το διπλανό διαμέρισμα φωτιά.. δεν μένεις από τους καπνούς. Η αντίδραση της ήταν λογική. Εκ των υστέρων προφήτης έρχομαι και λέω ότι ήταν Λόττο. Η κοινή λογική λέει «φεύγω να σωθώ».

«Από τη μητέρα μου δεν είχε μείνει τίποτα, μόνο ελάχιστα κόκαλα»

Την μητέρα του έχασε και ο μάρτυρας Γρηγόρης Πολίτης ο οποίος κατέθεσε πως ο πατέρας του σώθηκε γιατί κατάφερε να φτάσει στη θάλασσα. «Μου κάνει εντύπωση πως ο πατέρας μου μπόρεσε να κάνει όλη αυτή τη διαδρομή, ενώ ειδικά εξοπλισμένοι άνθρωποι όχι. Η μητέρα μου δεν μπόρεσε να φύγει από το σπίτι. Όταν φτάσαμε στο σπίτι, κάναμε έλεγχο. Ο πρώτος όροφος ακόμα καιγόταν. Ζητήσαμε βοήθεια πυροσβεστικού αλλά μας είπαν ότι δεν είναι δουλειά τους να κάνουν διάσωση ανθρώπου και να καλέσουμε το ΕΚΑΒ. Μετά από 20 λεπτά ήρθαν αλλά μας είπαν ότι πρέπει να έρθει η Πυροσβεστική να σβήσει η φωτιά. Ξανακαλέσαμε την Πυροσβεστική και φυσικά χάθηκε χρόνος. Τελικά η μητέρα μου βρέθηκε σε ένα σπιτάκι έξω από το κύριο σπίτι. Δεν είχε μείνει τίποτα παρά μόνο ελάχιστα κόκαλα. Ήταν πλήρως απανθρακωμένη. Δεν υπήρχε οργάνωση… Όταν απείλησε η φωτιά δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση και όταν έφτασε στον αστικό ιστό οι δυνάμεις θα μπορούσαν να είχαν βοηθήσει τον κόσμο να σωθεί και να μην είχαμε τόσα θύματα».

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη με άλλες καταθέσεις μαρτύρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Τζ. Βινιεράτου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 10 ετών στον Π. Ψωμιάδη για τα «45άρια» της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης

20/03/2026 - 12:46μμ
(Πηγή: gein.noa.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Ιωάννινα: Ταρακουνήθηκε και πάλι η Αγία Κυριακή – Δύο σεισμοί μεγέθους 4,6 και 4,5 Ρίχτερ καταγράφηκαν σε μισή ώρα

20/03/2026 - 12:18μμ
Τις φωτογραφίες παραχώρησε το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

«Η Ελλάδα μού άνοιξε την αγκαλιά της»: Η συγκινητική ιστορία μιας νεαρής πρόσφυγα από το Αφγανιστάν

20/03/2026 - 11:50πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 38χρονος που επιτέθηκε σε ασθενείς και επισκέπτες στα Επείγοντα νοσοκομείου

20/03/2026 - 11:22πμ
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΘ: Διαδικτυακή διάλεξη με θέμα «Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και το στρατηγείο της Φιλικής Εταιρείας στο Κισινάου της Μολδαβίας»

20/03/2026 - 10:55πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Απεργιακό «στοπ» στους σιδηροδρόμους την ημέρα που ξεκινά η δίκη για τα Τέμπη

20/03/2026 - 8:37πμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Νεφώσεις, τοπικές βροχές και άνεμοι έως 8 μποφόρ – Αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στα νότια

20/03/2026 - 8:09πμ
(Φωτ.: Παναγιώτης Μπαλάσκας/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό – Αυστηρά μέτρα και περιορισμοί σε παραγωγή και διακίνηση

19/03/2026 - 11:56μμ
Εικόνα από την έρευνα που έκανε νωρίτερα, σήμερα η Αστυνομία, σε Σύνδεσμο Φιλάθλων του Άρη, στην περιοχή Χαριλάου (φωτ.: Eurokinissi Sports)
ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Κακουργηματική δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη στα δύο άτομα που ήταν μαζί με το θύμα

19/03/2026 - 6:29μμ
Πινακίδα ΕΟΠΥΥ (φωτ.: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Προσοχή! Παραπλανητικά μηνύματα SMS σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

19/03/2026 - 5:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Aaron Schwartz)

ΗΠΑ: Αντιδράσεις για την απόφαση του Τραμπ να εγκρίνει την κυκλοφορία χρυσού νομίσματος με τη μορφή του

7 λεπτά πριν
Η Χρύσπα κάνει show στο Allwyn Game Time με μπαγλαμά και νότες

Η Χρύσπα κάνει show στο Allwyn Game Time με μπαγλαμά και νότες

33 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 10 ετών στον Π. Ψωμιάδη για τα «45άρια» της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης

1 ώρα πριν
(Πηγή: gein.noa.gr)

Ιωάννινα: Ταρακουνήθηκε και πάλι η Αγία Κυριακή – Δύο σεισμοί μεγέθους 4,6 και 4,5 Ρίχτερ καταγράφηκαν σε μισή ώρα

1 ώρα πριν
Τις φωτογραφίες παραχώρησε το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα μού άνοιξε την αγκαλιά της»: Η συγκινητική ιστορία μιας νεαρής πρόσφυγα από το Αφγανιστάν

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 38χρονος που επιτέθηκε σε ασθενείς και επισκέπτες στα Επείγοντα νοσοκομείου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign