pontosnews.gr
Τρίτη, 2/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συγκίνηση στον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ίμβρο – Η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Το παρών έδωσε ο γγ της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος

16/08/2024 - 8:36πμ
Ο Πατριάρχης απευθύνει ευχές από την Ίμβρο σε όλους τους Ορθοδόξους (φωτ.: maximos.gr)

Ο Πατριάρχης απευθύνει ευχές από την Ίμβρο σε όλους τους Ορθοδόξους (φωτ.: maximos.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στη γενέτειρα του Ίμβρο βρέθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα ναό του ορεινού χωριού των Αγριδίων. Στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αφού επεσήμανε την ιδιαίτερη ευσέβεια των Ιμβρίων προς το πρόσωπο της Παναγίας, αναφέρθηκε στα δύσκολα και τις δοκιμασίες που βίωσαν οι συμπατριώτες του Ίμβριοι.

«Ο Ίμβριος Πατριάρχης αισθάνεται υπερήφανος για τους συμπατριώτες του, τους εν ειρήνη τελειωθέντας και τους περιλειπομένους, για τη συμβολή τους στη διαμόρφωση και τη διάσωση του χριστιανικού πολιτισμού της νήσου, επί μακρούς αιώνες, κάτω από δύσκολες κατά κανόνα συνθήκες», είπε.

«Ποτέ η εξέλιξη των ανθρωπίνων πραγμάτων δεν είναι ειδυλλιακή, ποτέ δεν υπάρχει “αδάπανος ευλάβεια”. Ειδικότερα για τη γενεά των Ιμβρίων που εβίωσαν το 1964, “την πιο μαύρη χρονιά” στην ιστορία του νησιού μας και όσα ακολούθησαν, νοιώθουμε ιδιαίτερη αγάπη και εκτίμηση. Τιμούμε το σθένος, την υπομονή, την αντοχή και τις θυσίες εκείνων που έμειναν στην πατρίδα μας κατά τα πέτρινα εκείνα χρόνια. Το ξαναλέμε: Χάρη σε αυτούς υπάρχουν σήμερα τα χωριά μας, οι εκκλησίες μας, η παρουσία μας, η λαλιά μας», είπε σε συναισθηματικά έντονα φορτισμένο ύφος.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ Μάξιμος Χαρακόπουλος συμμετείχε στην Πατριαρχική Λειτουργία
για την Παναγία στα Αγρίδια της Ίμβρου. (φωτ.: maximos.gr)

Συνεχίζοντας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι «κατανοούμε και εκτιμούμε αυτούς που έφυγαν άκοντες από την Ίμβρο για τα ξένα. Έδωσαν με επιτυχία τον αγώνα της επιβιώσεως, πρόκοψαν, χωρίς να λησμονήσουν την φιλτάτην πατρίδα. Πολλοί από αυτούς, μόλις άρχισαν να βελτιώνονται οι συνθήκες, ανακαίνισαν τα σπίτια τους, άρχισαν να επισκέπτονται το νησί με τα παιδιά τους».

Αναφερόμενης στο θαύμα που συντελέστηκε στην Ίμβρο την τελευταία δεκαετία στην Ίμβρο, καθώς πολλά από τα ξενιτεμένα της παιδιά επέστρεψαν στο νησί τους και άρχισαν και επαναλειτούργησαν τα ελληνικά σχολεία σε όλες τις πατρίδες, ο Οικουμενικόις Πατριάρχης είπε: «Σήμερα, από αυτές τις δύο ομάδες συμπατριωτών προέρχονται εκείνοι που έχουν τα παιδιά τους στα σχολεία μας. Το μέλλον της “παιπαλοέσσας” Ίμβρου συνδέεται με αυτούς που διέσωσαν μέσα στην καρδιά τους την Ίμβρο ως βίωμα, αξία, πολιτισμό, πυξίδα, ως παρόν και μέλλον της ζωής τους».

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης απευθύνθηκε στη νέα γενιά της ιδιαίτερης πατρίδας του: «Αδυνατούμε, όπως πάντοτε συμβαίνει, να ομιλήσουμε για την Ίμβρο και να μην αναφερθούμε στην Ιμβριακή νεολαία. Αγαπητοί νέοι και νέες, είναι προνόμιο να είσθε οι φορείς και οι συνεχιστές της μακράς πολιτισμικής και πνευματικής παραδόσεως της Ίμβρου μας, του «μικρού νησιού με την μεγάλη ιστορία». Προνόμιο, βέβαια, που εμπερικλείει και συνεπάγεται και υποχρεώσεις. Σε αυτές συγκαταλέγεται το χρέος για την οικείωση και διαφύλαξη του χριστιανικού πνεύματος της Ίμβρου. Επίσης, το χρέος να επισκέπτεσθε το νησί μας όσο συχνότερα μπορείτε. Και τρίτον, να ενδιαφερθείτε ενεργά για τα σχολεία μας. Η επανεκκίνηση της ομογενειακής παιδείας επέτυχε. Η συνέχιση όμως και οι θετικές προοπτικές για το μέλλον απαιτούν στράτευση, αφιέρωση, γνήσιο και έμπρακτο ενδιαφέρον και αγάπη. Τα σχολεία μας και τα μάτια σας! Τίποτε δεν μπορεί να ευδοκιμήσει στην ερατεινή πατρίδα μας χωρίς τη συμμετοχή και τη συμβολή σας, πολύ αγαπητοί μας νέοι, υπερήφανα Ιμβριωτόπουλα».

Ο Πατριάρχης προέτρεψε τους απανταχού Ιμβρίους να συμμετάσχουν στο Πανιμβριακό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Αθήνα.

«Το συνέδριό μας θα αποτελέσει ένα σημαντικό γεγονός στην πορεία των αγώνων για την παρουσία και το μέλλον μας στη μικρή μας πατρίδα. Επαινούμε τους οργανωτές, τους γενναιόδωρους και φιλογενείς χορηγούς, όλους όσοι κοπιάζουν για την προετοιμασία του Συνεδρίου και των άλλων συναφών εκδηλώσεων. Πρέπει να δώσουμε οι απανταχού Ίμβριοι μαζικό και ηχηρό παρών».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του και απευθυνόμενος προς τον ποιμενάρχη της νήσου, Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνει και εφέτος στα «Ίμβρίων Θεοτόκεια».

Εσπερινός της Παναγίας στο πολύπαθο Σχοινούδι Ίμβρου (φωτ.: maximos.gr)

Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε η λιτάνευση της εικόνος της Παναγίας στους δρόμους του γραφικού χωριού.

Ακολούθησε το κέρασμα της παραδοσιακής ιμβριακής «κουρκούτας», η προετοιμασία της οποίας αρχίζει από το βράδυ της παραμονής με το βράσιμο επί ώρες του κρέατος σφαχτών και το πρωί με τον ζωμό μαγειρεύεται σε καζάνια μαζί με σιτάρι.

Παράλληλα, γίνεται επίσκεψη στο νεκροταφείο, όπου οι συγγενείς προσφέρουν γλυκίσματα και άλλα κεράσματα. Πρόκειται για έθιμα που τα ίχνη τους χάνονται βαθειά στην ελληνική αρχαιότητα.

Στην πλατεία των Αγριδίων νέες και νέοι από την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος τραγούδησαν και χόρεψαν προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη και όλων των προσκυνητών.

Στο Σχοινούδι Ίμβρου (φωτ.: maximos.gr)

Στην Ίμβρο για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρέθηκαν ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος, οι μητροπολίτες Μοσχονησίων Κύριλλος και Μύρων Χρυσόστομος, ο επίσκοπος Αντανίας Θεόφιλος από την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, συνοδευόμενος από μοναχούς και μοναχές, οφφικιάλιοι του Οικουμενικού Θρόνου, εκπρόσωποι ιμβριώτικων σωματείων και πλήθος Ιμβρίων και επισκεπτών από την Κωνσταντινούπολη και το εξωτερικό.

•Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Γ. Μανδαλίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από παλιότερη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στις ΗΠΑ (φωτ.: Ορθόδοξος Παρατηρητής/Δημήτριος Πανάγος)
ΠΙΣΤΗ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Επίσκεψη Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ – Πότε θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ

2/09/2025 - 12:00μμ
Στιγμιότυπο από την θεία λειτουργία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την αρχή της Ινδίκτου  (φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου, Οικουμενικό Πατριαρχείο)
ΠΙΣΤΗ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Με λαμπρότητα η γιορτή της Ινδίκτου στο Φανάρι

2/09/2025 - 8:38πμ
Από αριστερά, οι ψηφισθέντες επίσκοποι Καμπέρας Αθηναγόρας και ο Κερασούντος Χριστόφορος (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)
ΠΙΣΤΗ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ένας υπερήφανος Πόντιος εξελέγη επίσκοπος Κερασούντος

1/09/2025 - 1:55μμ
Ετήσιο μνημόσυνο για τους ιερείς, τους κτήτορες και τους ευεργέτες της Νέας Κίου (φωτ.: Αργολικές ειδήσεις / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΙΣΤΗ

Νέα Κίος Αργολίδας: Τιμήθηκαν οι ιερείς, οι κτήτορες και οι ευεργέτες της πόλης

31/08/2025 - 4:15μμ
Η Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Μονή Σινά: Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός διέγραψε 11 μοναχούς-«στασιαστές»

30/08/2025 - 5:24μμ
Άποψη της Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά (φωτ.: EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στηρίζει τον Αρχιεπίσκοπο Σινά Δαμιανό – Κατηγορητήριο των «πραξικοπηματιών» μοναχών

29/08/2025 - 10:20μμ
Γενική άποψη της Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά (φωτ.: EPA Photo AFP/Andre Durand)
ΠΙΣΤΗ

Ένταση στη Μονή Σινά με τους «πραξικοπηματίες» μοναχούς – Προπηλάκισαν τον Αρχιεπίσκοπο Δαμιανό

27/08/2025 - 10:22πμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με μέλη της ομογένειας στον καθεδρικό ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης (φωτ.: EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Επίσκεψη Βαρθολομαίου στη Σουηδία: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό και ομιλία παρουσία του βασιλιά

25/08/2025 - 11:24μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΠΙΣΤΗ

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στη γαλλική τηλεόραση

25/08/2025 - 6:57μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΠΙΣΤΗ

Νέα Φιλαδέλφεια & Νέα Χαλκηδόνα: Επίτιμος δημότης ο μητροπολίτης Γαβριήλ με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

25/08/2025 - 4:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα»)

Σύλλογος Ποντίων ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα»: Μεγάλο φθινοπωρινό γλέντι με πολλά ονόματα πρώτης γραμμής

1 λεπτό πριν
(Φωτ.: x.com / BastionMediaFR)

Μασσαλία: Πέντε τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι – Νεκρός από πυρά αστυνομικών ο δράστης

32 λεπτά πριν
Ορισμένα από τα ναρκωτικά και τα αντικείμενα που κατάσχεσε η αστυνομία από το σπίτι του 45χρονου (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)

Θεσσαλονίκη: 45χρονος διακινούσε χάπια βιασμού

1 ώρα πριν
Κάποια από τα ευρήματα της ΕΛΑΣ (φωτ.: Γραφείο Τύπου ΕΛΑΣ / EUROKINISSI)

Κρήτη: Πώς δρούσε και πώς εξαρθρώθηκε η πολυμελής εγκληματική οργάνωση σε Χανιά-Ρέθυμνο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αναστασία Καρεκλά)

Eurobasket 2025: Πρώτη ήττα για την Εθνική

2 ώρες πριν
(Φωτ.: αρχείου EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Δράμα: Συνελήφθη Τούρκος που διώκεται στην πατρίδα του για ανθρωποκτονία και ναρκωτικά

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign