pontosnews.gr
Δευτέρα, 18/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δουβλίνο: Ο Δεκαπενταύγουστος γιορτάστηκε στη νεοσύστατη Μητρόπολη Ιρλανδίας

Ποιος είναι ο Γρεβενιώτης που σχεδίασε το έμβλημά της

15/08/2024 - 7:46μμ
(Φωτ.: voria.gr)

(Φωτ.: voria.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, τη μικρή ορθόδοξη εκκλησία στο Δουβλίνο, o φετινός Δεκαπενταύγουστος είναι διαφορετικός για την ελληνορθόδοξη κοινότητα, μια που εδώ και μερικούς μήνες έχει συσταθεί με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου η Μητρόπολη Ιρλανδίας.

Ένας εξαιρετικά μορφωμένος και πολύγλωσσος ποιμενάρχης, ο σεβασμιότατος Ιάκωβος –κατά κόσμον Δημήτριος Αντωνόπουλος–, με καταγωγή από την Αθήνα, είναι ο πρώτος μητροπολίτης Ιρλανδίας.

Επειδή μάλιστα η σημερινή μέρα είναι εργάσιμη στην Ιρλανδία, ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου έγινε χθες το απόγευμα με μικρή αγρυπνία, δηλαδή Εσπερινό, Όρθρο και Θεία Λειτουργία.

(Φωτ.: voria.gr)

Στο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου συγκεντρώθηκαν πλήθος πιστών ελληνικής καταγωγής –πολλοί από τους οποίους αποτελούν ομογενείς πρώτης και δεύτερης γενιάς και αρκετοί έχουν μεταναστεύσει στη χώρα την περίοδο της οικονομικής κρίσης αλλά και αργότερα–, σε κλίμα κατάνυξης, για να προσευχηθούν στην Παναγία.

Το ιστορικό της ίδρυσης και ο νέος μητροπολίτης

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε την ίδρυση Μητρόπολης Ιρλανδίας σε συνεδρίασή της στις 22 Μαρτίου 2024, μετά από πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Το αίτημα υπέβαλε ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας, καθώς διαπίστωσε πως είχε αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ελληνορθόδοξων πιστών. Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου ήταν ομόφωνη, και νέος μητροπολίτης εκλέχθηκε ο μέχρι τότε επίσκοπος Ζηνουπόλεως Ιάκωβος.

Ο νέος μητροπολίτης Ιρλανδίας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Μαρτίου 1977. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία-Γλωσσολογία και Νεοελληνική Φιλολογία στο Βερολίνο, Θεολογία στη Βοστόνη, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. 

Από το 2010 υπηρετούσε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Καναδά και τον Ιούλιο του 2020 χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Μόντρεαλ, τιτουλάριος επίσκοπος Ζηνουπόλεως, βοηθός επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Καναδά, μετονομασθείς σε Ιάκωβος.

(Φωτ.: voria.gr)

Η ενθρόνησή του ως μητροπολίτη Ιρλανδίας έγινε στις 18 Μαΐου 2024 στο Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, παρουσία πλήθους πιστών που ήρθαν ακόμη και από τον Καναδά, αλλά και της ιεραρχίας της εκκλησίας.

Ο γραφίστας από τα Γρεβενά που σχεδίασε το έμβλημα

Το έμβλημα της Μητρόπολης σχεδίασε ο expert στην οπτική επικοινωνία Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος, από τα Γρεβενά, ο οποίος πρόσφατα έγινε ευρύτερα γνωστός καθώς σχεδίασε σχεδιάσει μια φωτορεαλιστική εγκατάσταση με όλα τα στάδια του άλματος με το οποίο ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε το χρυσό στο Παρίσι, και έγινε …viral.

Η φωτορεαλιστική εγκατάσταση που δημιούργησε ο Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος (πηγή: Voria)

Ο Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος έχει ιδιαίτερη σχέση με την Ιρλανδία. Αγαπά τη χώρα, την ιστορία και τον πολιτισμό της. Είναι ο εμπνευστής και ο οργανωτής του πενθήμερου Φεστιβάλ Αγίου Πατρικίου που γίνεται κάθε Μάρτιο στα Γρεβενά και περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική, χορούς και τραγούδια, σεμινάρια, εκθέσεις, γαστρονομία, βραδιές λογοτεχνίας και κινηματογραφικές προβολές.

Έχοντας μελετήσει για χρόνια τον πολιτισμό της χώρας, αλλά καθώς έχει σπουδές (και) Θεολογίας στο ΕΚΠΑ, ο Παπαλαμπρόπουλος προσέγγισε τον νέο μητροπολίτη και προσφέρθηκε να σχεδιάσει το έμβλημα της Μητρόπολης. 

«Στο κέντρο του εμβλήματος υπάρχει ο κέλτικος σταυρός και γύρω του η συνένωση των γραμμάτων ΙΜΙ, που σημαίνουν Ιερά Μητρόπολη Ιρλανδίας. Διακρίνεται επίσης το περίγραμμα ενός ναού με την αισθητική της περιοχής και φυσικά το σύμβολο της Ιρλανδίας, το τριφύλλι», εξήγησε στη Voria ο Στ. Παπαλαμπρόπουλος και συνέχισε: «στις διδασκαλίες του ο Άγιος Πατρίκιος, προστάτης άγιος της Ιρλανδίας, χρησιμοποιούσε το τριφύλλι για να εξηγήσει την Αγία Τριάδα – Πατέρας, Υιός και Άγιο Πνεύμα. Ο Άγιος Πατρίκιος είναι αυτός που μεταλαμπάδευσε τον Χριστιανισμό στην Ιρλανδία, οι κάτοικοι της οποίας υιοθέτησαν το τριφύλλι ως σύμβολο της χώρας».

Ο Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος με τον μητροπολίτη Ιρλανδίας Ιάκωβο (φωτ.: voria.gr)

Όλο το έμβλημα περικλείεται από έναν κύκλο, εντός του οποίου αναπτύσσεται το κέλτικο σχέδιο που παραπέμπει σαφώς στην ιρλανδική παράδοση.

(Φωτ.: voria.gr)

• Πληροφορίες: voria.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο μαέστρος Κώστας Τσουράκης και η χορωδία (φωτ.:  anamniseis.net / ETA PRESS)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο στη Νέα Υόρκη: Μια μουσική βραδιά γεμάτη μνήμες, συγκίνηση και ομογενειακή ψυχή

16/05/2026 - 12:48μμ
(Φωτ.: Facebook/Federation of Pontian Associations of Australia)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Ο Ελληνισμός τιμά τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων με σειρά εκδηλώσεων μνήμης

15/05/2026 - 7:44μμ
(Φωτ.: Facebook/Greek Orthodox Parish and Community of Kogarah)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εκδηλώσεις για τα 85 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης στην ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας

15/05/2026 - 11:24πμ
Μέλη της ελληνικής κοινότητας στον αύλειο χώρο του ελληνικού προξενείου στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2026 (πηγή: facebook.com/
UNIUNEA.ELENA.DIN.ROMANIA)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Ελληνισμός στη Ρουμανία, κοιτίδα της ελληνικής αριστοκρατίας και της Επανάστασης του 1821

14/05/2026 - 10:05μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ελληνική γλώσσα στη νέα ψηφιακή εποχή: Διεθνές συμπόσιο για την ομογένεια στη Βοστόνη

14/05/2026 - 5:52μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Βενιζέλος και Πόντος: Η πολιτική της εγκατάλειψης;»: Διάλεξη στην ομογένεια της Αυστραλίας για την ιστορία, τη μνήμη και τα όρια της πολιτικής επιλογής

13/05/2026 - 1:18μμ
(Φωτ.: Instagram/neos_kosmos)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Βιβλιοθήκη της Εφέσου «ζωντανεύει» σε έκθεση αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, στη Μελβούρνη

12/05/2026 - 10:04πμ
(Φωτ.: VENIZELOS FOUNDATION/ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ουάσιγκτον: Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου

11/05/2026 - 11:04μμ
(Φωτ.: ekirikas.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από τον Πόντο στη Νέα Υόρκη: Η Κάλλη Σιαμίδου μετατρέπει τη μνήμη σε σκηνική εμπειρία

9/05/2026 - 11:01μμ
(Φωτ.: instagram/akylas)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

O Akylas στην «αγκαλιά» της ομογένειας στην Αυστρία πριν τον Α’ ημιτελικό της Eurovision

9/05/2026 - 9:39μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Φαντασμαγορική φιέστα στη Νέα Φιλαδέλφεια για το 14ο πρωτάθλημα της ΑΕΚ

58 λεπτά πριν
Η εικόνα με την οποία συνοδεύει την ανάρτησή του ο συγγραφέας (πηγή: facebook / Κοσμάς Αψαλιώτης Τσίναλης)

Έδεσσα: Ο Σύλλογος Ποντίων «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» παρουσιάζει την «Μπογαλού» του Κοσμά Τσίναλη

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: Ραφαήλ Γεωργιάδης / EUROKINISSI)

Τραγωδία στη Ρόδο: Μητέρα και κόρη έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδας)

Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα χάντμπολ μετά από 22 χρόνια η Εθνική

2 ώρες πριν
Φωταγωγημένη η πρόσοψη της Βουλής για τη 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτ.:  EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Κοζάνη: Σφοδρές αντιδράσεις και αίτημα αναβολής των σχολικών αγώνων τη 19η Μαΐου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Super League – Play off: Αήττητη στα πλέι οφ η πρωταθλήτρια ΑΕΚ – Δεύτερος ο Ολυμπιακός

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign