pontosnews.gr
Πέμπτη, 13/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δεκαπενταύγουστος: Το Πάσχα του καλοκαιριού έχει τις συνταγές του

Πώς μαγειρεύουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας μετά τη μεγάλη νηστεία

15/08/2024 - 4:40μμ
Δεκαπενταύγουστος στην Κέρκυρα με νόστιμα πιάτα (φωτ.: gastronomos.gr)

Δεκαπενταύγουστος στην Κέρκυρα με νόστιμα πιάτα (φωτ.: gastronomos.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Δεκαπενταύγουστος, το Πάσχα του καλοκαιριού, εκτός από τη θρησκευτική κατάνυξη, τα έθιμα και τα πανηγύρια, χαρακτηρίζεται από το καλό φαγητό σε όλες τις γωνιές της χώρας.

Μετά τη δεκαπενθήμερη νηστεία που επιβάλει η ορθόδοξη πίστη, τον πρώτο λόγο στο τραπέζι, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο έχει το κρέας, που συμπληρώνεται με πολλά άλλα εδέσματα της ελληνικής γης και παράδοσης.

Ακολουθεί μια μικρή αναφορά σε ιδιαίτερες συνταγές της γιορτινής ημέρας, μιας και στις περισσότερες περιοχές της χώρας στο τραπέζι της Παναγίας πρωταγωνιστούν τα ψητά κρέατα.

Γίδα βραστή με πιλάφι και χόρτα στα Χανιά

Το παραδοσιακό πιλάφι είναι ένα από τα πιάτα που δεν λείπει από το τραπέζι του χανιώτικου Δεκαπενταύγουστου. Συνήθως η παρασκευή του γίνεται σε μεγάλα καζάνια. Στα Χανιά, μαζί με το κόκκινο κρέας, προσθέτουν στην κατσαρόλα και κόκορα ή κοτόπουλο. H απλή αυτή συνταγή χρωστάει τη γεύση της στην καλή ποιότητα του κρέατος. Τα μεγάλης ηλικίας ζώα, όπως το ζυγούρι και η γίδα, δίνουν τον νοστιμότερο ζωμό.

Το βραστό κρέας συνοδεύεται πάντα με πιλάφι, και σε πολλές περιπτώσεις και με γιαούρτι.

Στα Χανιά τις ημέρες αυτές καταναλώνεται και κρέας ψημένο είτε σε φούρνο με κληματόβεργες είτε στη θράκα, ενώ σε κάποια χωριά συναντάμε και το αντικριστό.

Όσο κρέας επιλέξετε για την παρέα σας, κόψτε το σε μεγάλα κομμάτια (προτείνονται τα πλευρά, τα χεράκια και τα πλαϊνά ενός σχεδόν χρονιάρικου αρνιού). Βάλτε κληματόβεργες ξερές στο ταψί κι απλώστε επάνω το κρέας, το οποίο θα είναι στεγνό. Τίποτε άλλο… Ανάψτε το φούρνο στους 180°C. Μόλις θερμανθεί βάλτε το ταψί, και κάθε 15′ να γυρνάτε το κρέας. Στη μισή ώρα ψησίματος αλατίστε το με χοντρό αλάτι και από τις δύο πλευρές. Ελέγξτε εσείς πόσο μαλακό το θέλετε και σβήστε το φούρνο. Αφήστε το κρέας στον σβησμένο φούρνο για ένα τέταρτο.

Τα χόρτα που υπάρχουν σε αφθονία στην κρητική γη είναι βασικό συστατικό στο τραπέζι της Παναγίας, όπως και τα παραδοσιακά καλτσούνια με τυρί. Φυσικά από το τραπέζι δεν λείπουν ποτέ το κρασί, η τσικουδιά και το ρακόμελο.

Σε πολλά κρητικά τραπέζια βασικό συνοδευτικό αποτελούν και οι κρεατόπιτες.

Κολοκυθομπούρεκο στο Ρέθυμνο

Μπουρέκι, αντικριστό στη φωτιά, αρνίσιο κρέας, πιλάφι, μυρωδάτα χειροποίητα λουκάνικα, βραστό κρέας, μακαρόνια με τριμμένο ξερό ανθότυρο, ντολμαδάκια με γιαούρτι, κολοκυθοανθοί γεμιστοί, ψητό στις κληματόβεργες στο φούρνο με πατάτες οφτές, είναι τα πιο γνωστά πιάτα που κυριαρχούν στο γιορτινό τραπέζι την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου και στο Ρέθυμνο.

Από το τραπέζι δεν λείπουν οι σαλάτες, πράσινες της εποχής, με πολλά μυρωδικά, με κυρίαρχο τον άνηθο και το βασιλικό, αλλά και ο ντάκος, με το παξιμάδι, την τριμμένη ντομάτα, το λάδι, τη μυζήθρα, το χοντρό αλάτι και τη ρίγανη, όπως επίσης και η γραβιέρα που ακουμπάει άκρη-άκρη σε κάθε πιάτο Κρητικού.

Όλα μαζί απλώνονται στα τραπεζομάντιλα προσφέροντας χρώμα, μυρωδιά της απέριττης, φιλόξενης, πλούσιας κρητικής γης.

Όταν οι πλάτες των ανθρώπων ακουμπήσουν στους τοίχους ή στις καρέκλες τους, τότε είναι που ήρθε η ώρα του γλυκού… Ψητό μήλο, γαλακτομπούρεκο, τσουρεκάκια, πίτες και τυροπιτάκια τηγανητά με μέλι, γλυκά του κουταλιού με γιαούρτι και φυσικά τσικουδιά που βοηθάει και στη χώνεψη.

Κυρίαρχο στο ρεθυμνιώτικο τραπέζι το μπουρέκι. Borek, όπως είναι γνωστό και στη γείτονα χώρα, την Τουρκία, και σημαίνει «μικρή πίτα». Μάλιστα, στα παράλια της Σμύρνης και στην Κωνσταντινούπολη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ομολογούν την κληρονομιά που απέκτησαν από την κρητική κουζίνα και τις συνταγές τις οποίες χρησιμοποιούν, πότε με παραλλαγές και πότε αυτούσιες.

Η λέξη μπουρέκι είναι μεν τούρκικη, αλλά το κολοκυθομπούρεκο είναι μια καθαρά κρητική συνταγή η οποία δεν λείπει σχεδόν από κανένα σπίτι.

Με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, μπόλικο αλεύρι στις πατάτες και στα κολοκύθια, που λεπτοκομμένα ανακατεύονται με το δυόσμο, και μπόλικη σπιτική μυζήθρα. Ο φούρνος ολοκληρώνει την τέχνη της νοικοκυράς, προσφέροντας ένα εκπληκτικό έδεσμα για το οποίο δεν έχει ακουστεί «κακός λόγος», όπως χαριτολογώντας λένε οι γιαγιάδες.

Παραδοσιακό στιφάδο στην Εύβοια

Ξεχωριστό είναι το πανηγύρι στο χωριό Οξύλιθος στην κεντρική Εύβοια. Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παναγίας Πετριώτισσας ή Παναγίας Χατηριάνισσας, τους επισκέπτες τους καλωσορίζουν σερβίροντάς τους παραδοσιακό στιφάδο.

Οι κάτοικοι προσφέρουν κρέας, κρεμμύδια, ντομάτες και κρασί για την παρασκευή του, και πολλές φορές λέγεται ότι τα καζάνια όπου μαγειρεύεται ξεπερνούν τα 170.

Το στιφάδο σιγομαγειρεύεται από την παραμονή. Το έθιμο είναι πολύ παλιό και τηρήθηκε ακόμη και στην Κατοχή, έστω κι αν τότε φτιάχνονταν με ό,τι υλικά ήταν διαθέσιμα.

Παστιτσάδα η κερκυραϊκή

Κάθε χρόνο ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο στην Κέρκυρα πρωτοστατεί στο γιορτινό τραπέζι η φημισμένη παστιτσάδα με κόκορα. Ένα πεντανόστιμο φαγητό που έλκει τις ρίζες του από τη βενετσιάνικη κουζίνα και συνδυάζει σήμερα τα μακαρόνια με τον κόκορα, ενώ κατά τα βενετικά έτη συνδύαζε τα μακαρόνια με το «κυνήγι» του βασιλιά.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κερκυραϊκή συνταγή, πρώτα ξεκινά η προετοιμασία του κόκορα που αφού ροδιστεί σε φρέσκο βούτυρο, σοτάρεται με μυρωδικά, κρεμμύδια, σκόρδα και μπαχαρικά.

Βράζεται σε χαμηλή φωτιά με πελτέ από φρέσκες ντομάτες για τουλάχιστον δύο ώρες. Στη συνέχεια τα βρασμένα μακαρόνια, κατά προτίμηση χοντρά, στραγγίζονται και πασπαλίζονται με λίγο λάδι, τοποθετούνται σε βαθιά πιατέλα και πάνω τους περιχύνεται η σάλτσα με τα κομμάτια του κόκορα. Κοινό μυστικό των Κερκυραίων η κανέλα, που προστίθεται σχεδόν σε όλα τα φαγητά με κόκκινη δεμένη σάλτσα, ενώ απαραίτητη λεπτομέρεια για το συγκεκριμένο φαγητό το πασπάλισμα με μπόλικο τριμμένο τυρί, που δίνει χρώμα και γεύση.

Η κερκυραϊκή παστιτσάδα με κόκορα έρχεται πρώτη στην προτίμηση των επισκεπτών του νησιού κατά τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ είθισται σε πολλά πανηγύρια να ψήνονται και αρνιά, επιβεβαιώνοντας την ονομασία «Πάσχα του καλοκαιριού».

Κυκλαδίτικο ρόστο

Σε πολλά νησιά των Κυκλάδων, όπως π.χ. η Πάρος, η Σαντορίνη, η Ίος και η Σίφνος, η παραδοσιακή γιορτινή συνταγή έχει ως βάση της το χοιρινό, με το οποίο φτιάχνουν το «Κυκλαδίτικο ρόστο». Το ρόστο είναι πιάτο με ιταλική καταγωγή, που περιλαμβάνει κρέας με πατάτες, καρότα και μανιτάρια, σερβιρισμένο με χοντρά μακαρόνια, και παρέχει δύο γεύματα μαγειρεμένα στο ίδιο σκεύος χωρίς να χρειάζεται η χρήση φούρνου.

Αρχικά, τα μακαρόνια σερβίρονταν σαν πρώτο πιάτο με την κόκκινη σάλτσα ντομάτα.

Μετά σερβιριζόταν το κρέας κομμένο σε φέτες, που συνήθως ήταν ένα φτηνό κομμάτι χοιρινού αντί για στήθος, με πατάτες, καρότα και μανιτάρια. Ρόστο με δεντρολίβανο και μπίρα συναντάται και στην Κεφαλλονιά, καθώς και στην Κύπρο, και παρασκευάζεται με πολλά είδη κρέατος – κυρίως με κυνήγι.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α. Νομικός, Μ. Λαμπαθάκης, Μ. Σιδέρη, Μ. Τζώρα, Λ. Παπαθανασίου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από το σημείο όπου ξέσπασε η φωτιά, νωρίτερα, στις Αχαρνές (φωτ.: exchange.glomex.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στις Αχαρνές: Άμεση η κατάσβεση κοντά στο στρατόπεδο Καποτά– Αποκατάσταση της κυκλοφορίας

13/08/2026 - 9:09μμ
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Χωρίς ρεύμα και νερό η Σίβηρη – Απεγκλωβισμός ατόμων από το Λιμενικό

13/08/2026 - 8:20μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Αχαρνές: Φωτιά στην περιοχή του στρατοπέδου Καποτά – Μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα

13/08/2026 - 7:15μμ
Πυρκαγιά στη Σιβήρη Χαλκιδικής,  Πέμπτη 13 Αυγούστου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Λία Φωκά)
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Ενισχύονται διαρκώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Σίβηρη και Φούρκα – Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά

13/08/2026 - 5:42μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βάιος Χασιαλής)
ΕΛΛΑΔΑ

Κάρπαθος: Δραπέτης φυλακών έκλεψε δωμάτιο ξενοδοχείου και επιχείρησε να φύγει με πλοίο

13/08/2026 - 4:43μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Μεγάλη φωτιά στη Σίβηρη – 112 για απομάκρυνση των κατοίκων

13/08/2026 - 4:14μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ορέστης Παναγιώτου)
ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Ακυρώθηκαν οι άδειες λειτουργίας τριών παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων

13/08/2026 - 2:43μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπουργείο Παιδείας: Ανοίγει η πλατφόρμα για προσλήψεις αναπληρωτών ΕΕΠ και ΕΒΠ

13/08/2026 - 12:49μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κίμωλος: Στον Πειραιά η σορός του 17χρονου – Ελέγχονται πιστοποιητικό και ηλεκτρολογική εγκατάσταση

13/08/2026 - 11:56πμ
Θηλυκό κουνούπι του γένους Culex, φορέα μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου (φωτ.: CDC / James Gathany)
ΕΛΛΑΔΑ

Ιός Δυτικού Νείλου: 45 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα – 16 ασθενείς σε ΜΕΘ

13/08/2026 - 10:44πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ίμβρος: Συγκίνηση στο συλλείτουργο για τα 65 χρόνια ιεροσύνης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

5 λεπτά πριν
(Φωτ.:  «Εθνικός Κήρυξ» / Δημήτρης Βοχαΐτης)

Χαμός στο Φεστιβάλ Ελληνικών Γεύσεων του Ντάνφορθ στο Τορόντο

31 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από το σημείο όπου ξέσπασε η φωτιά, νωρίτερα, στις Αχαρνές (φωτ.: exchange.glomex.com)

Φωτιά στις Αχαρνές: Άμεση η κατάσβεση κοντά στο στρατόπεδο Καποτά– Αποκατάσταση της κυκλοφορίας

1 ώρα πριν
Εικόνα από πρόσφατο ποντιακό γλέντι στα Κομνηνά (πηγή: facebook.com/ppskomninon?locale=el_GR)

Μεγάλο ποντιακό γλέντι στα Κομνηνά Εορδαίας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Χαλκιδική: Χωρίς ρεύμα και νερό η Σίβηρη – Απεγκλωβισμός ατόμων από το Λιμενικό

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΕΡΑ /Sebastien Nogier)

Γαλλία: Έκλεψαν συλλεκτικές κάρτες Pokémon αξίας 80.000 ευρώ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV