pontosnews.gr
Σάββατο, 21/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Περσείδες 2024: Κορυφώνεται σιγά-σιγά η θεαματική βροχή από πεφταστέρια

Μοναδικό το θέαμα ακόμα και με γυμνό μάτι

11/08/2024 - 9:25πμ
Φωτογραφία του αστροφωτογράφου Βασίλη Μεταλληνού, ο οποίος έχει αποτυπώσει με τον φακό του διάττοντες Περσείδες στον Ασπρόκαβο της Κέρκυρας στις 12 Αυγούστου 2019 (φωτ.: Βασίλης Μεταλληνός)

Φωτογραφία του αστροφωτογράφου Βασίλη Μεταλληνού, ο οποίος έχει αποτυπώσει με τον φακό του διάττοντες Περσείδες στον Ασπρόκαβο της Κέρκυρας στις 12 Αυγούστου 2019 (φωτ.: Βασίλης Μεταλληνός)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την κορύφωση της εντυπωσιακής καλοκαιρινής βροχής των πεφταστεριών που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το βράδυ της 12ης προς τη 13η Αυγούστου. Οι Περσείδες μάς επιφυλάσσουν και φέτος ένα μοναδικό θέαμα που θα μπορέσουμε να το απολαύσουμε με γυμνό μάτι. Χρειάζεται μόνο υπομονή για να συνηθίσουν τα μάτια μας το σκοτάδι και να εντοπίσουν τα πεφταστέρια.

Το φαινόμενο συμβαίνει κάθε χρόνο την ίδια περίοδο, από τις 17 Ιουλίου ως τις 24 Αυγούστου και κορυφώνεται περίπου την ίδια ημερομηνία.

Φέτος το μέγιστο της βροχής των Περσείδων θα παρατηρήσουμε το βράδυ της 12ης προς 13 Αυγούστου, οπότε τα πεφταστέρια θα εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα.

Οι δύο μεγάλες μεταβλητές του φαινομένου είναι ο καιρός, που στην Ελλάδα είναι καλός την περίοδο αυτή, και η φάση της Σελήνης. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι φέτος το φεγγάρι, αν και θα είναι φωτισμένο στο 50%, θα δύσει γύρω στα μεσάνυχτα, οπότε ο σκοτεινός ουρανός θα βοηθήσει να δούμε πολλά περισσότερα μετέωρα σε σχέση με άλλες χρονιές.

«Μετά τη δύση του φεγγαριού, ο ουρανός είναι δικός μας για την παρατήρηση των Περσείδων», λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αστροφυσικός στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού.

Οι συμβουλές που δίνει η αστροφυσικός για την καλύτερη παρατήρηση του φαινομένου, είναι να είμαστε σε σκοτεινό μέρος, μακριά από τα φώτα της πόλης, ώστε να βλέπουμε τον ουρανό σκοτεινό. Θα κοιτάξουμε τον ουρανό με γυμνό μάτι και είναι καλύτερο να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τον αστερισμό του Περσέα, από όπου φαίνεται να πηγάζει η βροχή των Περσείδων, «αν και γενικά κοιτώντας τον ουρανό σε οποιοδήποτε σημείο, επειδή η νύχτα θα είναι σκοτεινή, θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε πεφταστέρια», όπως προσθέτει.

Οι διάττοντες αστέρες ή μετέωρα είναι κάθε φωτεινό φαινόμενο που εμφανίζεται μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης ως αποτέλεσμα της εισόδου μικρών σωματιδίων σε αυτήν με μεγάλη ταχύτητα, συνήθως περίπου 60 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Τα κομμάτια των συντριμμιών θερμαίνονται λόγω της τριβής με τον αέρα και συνήθως καταστρέφονται σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, σε υψόμετρο άνω των 80 χιλιομέτρων.

Ο υπέρθερμος αέρας γύρω από το μετέωρο λάμπει για λίγο και είναι ορατός από το έδαφος ως μια φωτεινή λωρίδα γνωστή και ως «πεφταστέρι».

Οι Περσείδες, μία από τις πλέον εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό του Περσέα, από όπου φαίνεται να προέρχονται. Οφείλονται σε υπολείμματα του κομήτη Σουίφτ-Τατλ μεγέθους από 0,1 χιλιοστά έως μερικά εκατοστά. Ο κομήτης αυτός είναι το μεγαλύτερο γνωστό ουράνιο σώμα που περνάει από τη Γη κατά τακτά χρονικά διαστήματα και χρειάζεται περίπου 133 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Το τελευταίο κοντινό πέρασμά του από τη Γη ήταν το 1992 και το επόμενο αναμένεται το 2126.

•Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Μ. Κουζινοπούλου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Pixabay / Marghe)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εαρινή Ισημερία: Μαθητές, εκπαιδευτικοί, ναυτικοί και επιστήμονες θα επαληθεύσουν πειραματικά τη σφαιρικότητα της Γης

16/03/2026 - 1:06μμ
Από τη δημοσίευση στο περιοδικό «Astronomy and Astrophysics» (πηγή: NAOJ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο Ήλιος ίσως «μετανάστευσε» στον Γαλαξία – Νέα μελέτη αλλάζει όσα γνωρίζαμε για την προέλευσή του

13/03/2026 - 7:49μμ
Φωτογραφία από την καλλιέργεια ρεβιθιού (πηγή: University of Texas / Institute for Geophysics)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ρεβίθια στη Σελήνη; Το πείραμα που μπορεί να λύσει το μεγάλο πρόβλημα για τους αστροναύτες

6/03/2026 - 5:28μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/kyraxys-41857870/)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κίνα: Γεγονός το πρώτο εθνικό πλαίσιο ρυθμιστικών κανόνων για τα ανθρωποειδή ρομπότ

6/03/2026 - 12:13μμ
Καλλιτεχνική απεικόνιση του WOH G64 κατά την πρόσφατη μεταμόρφωσή του, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
(πηγή: Daniel Cea Martinez)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Εντυπωσιακή μεταμόρφωση του άστρου WOH G64 – Διεθνής ανακάλυψη με ελληνική υπογραφή

24/02/2026 - 6:00μμ
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την έρευνα, στο οποίο μητέρα και παιδί παίζουν φορώντας ειδικά ηλεκτρόδια που καταγράφουν την εγκεφαλική λειτουργία τους (φωτ.: Frontiers in Cognition)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Βρετανία: Μια Ελληνίδα μελετά την επιρροή της διγλωσσίας στη σύνδεση μεταξύ μελών μιας οικογένειας – Πώς συγχρονίζονται οι εγκέφαλοι μητέρας-παιδιού

24/02/2026 - 12:04πμ
(Φωτ.: appavlos.web.auth.gr)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο Απόστολος Παύλος στην Πιερία: Εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας του ΑΠΘ «ζωντανεύει» τα βήματα του

22/02/2026 - 8:34πμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/alexandra_koch-621802/)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παιδιά και τεχνητή νοημοσύνη: Οι κίνδυνοι πίσω από τα chatbots

20/02/2026 - 11:25πμ
Στιγμιότυπο από το εντυπωσιακό βίντεο (πηγή: YouTube)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κίνα: Επιδέξια ανδροειδή κάνουν παρκούρ και πολεμικές τέχνες, και μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό

18/02/2026 - 3:45μμ
Στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, κατά τη διάρκεια εκτόξευσης του πυραύλου που μεταφέρει το ρωσικό Soyuz MS-28. 27 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τέλος εποχής για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – «Ιδιωτικοποίηση» του διαστήματος

6/02/2026 - 3:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ: Το αφιέρωμα στον διαχρονικό στρατιώτη της ομάδας Ανδρέα Σταματιάδη

18 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την περσινή στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

36 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Μάχη δίνει 7χρονος από τη Βέροια στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου

1 ώρα πριν
(Πηγή: Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης)

Μέσω Gov.gr Wallet και Kids Wallet η επαλήθευση της ηλικίας – Στόχος και η προστασία των ανηλίκων

1 ώρα πριν
Ιστορική φωτογραφία, που απεικονίζει τη Σμύρνη επτά μήνες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (περίπου τον Απρίλιο του 1923). Προέρχεται από το αρχείο των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) (πηγή: archives1922.gak.gr)

Παρουσιάζεται το βιβλίο «Σμύρνη, το καύχημα της Ιωνίας – Η εκπαίδευση των Ελλήνων»

2 ώρες πριν
(Πηγή: YouTube/@IranRealTime)

Το Ιράν χτύπησε βάση ΗΠΑ-Βρετανίας στο νησί Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign