pontosnews.gr
Τετάρτη, 18/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βάσω Μανωλίδου, η σπουδαία αλλά «άγνωστη» – Ο Χορν την θεωρούσε τη μεγαλύτερη ηθοποιό που πέρασε από το θέατρο

Αυστηρά θεατρική ηθοποιός, γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1910. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

21/08/2024 - 10:39πμ
(Φωτ.: ertpress.gr)

(Φωτ.: ertpress.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όταν έγινε γνωστός ο θάνατος της Βάσως Μανωλίδου, στις 11 Αυγούστου 2004, στα κανάλια επικράτησε ένας μίνι πανικός καθώς δεν υπήρχε ούτε ένα καρέ από την εκλιπούσα. Αυστηρά θεατρική ηθοποιός, είχε γυρίσει μόνο μία ταινία, που είναι χαμένη (Το σταυροδρόμι του πεπρωμένου), και φυσικά ούτε κουβέντα για τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Το διαδίκτυο ήταν σε… παιδική ηλικία, και με το ζόρι βρέθηκαν μια-δυο φωτογραφίες, και αυτές όχι σε καλή ανάλυση.

Πάλι καλά. Όταν λίγα χρόνια αργότερα έφυγε μια άλλη μεγάλη της σκηνής, βάλανε πλάνα και φωτογραφίες αλληνής, που εκτός των άλλων ήταν και ζωντανή!

(Φωτ.: facebook / H γυναίκα στο θέατρο και στο σινεμά)

Όπως και να ‘χει, η Μανωλίδου είχε αποχωρήσει από το θέατρο πάνω από δύο δεκαετίες, και ζούσε ήρεμα με την οικογένειά της μακριά από τα φώτα. Και μάλλον δεν ενδιαφερόταν για την οποιαδήποτε υστεροφημία.

Της αρκούσε η επιτυχία που έζησε για πάνω από τέσσερις δεκαετίες στο θεατρικό σανίδι και οι αναμνήσεις των θεατών που την είχαν απολαύσει.

Άλλωστε δεν είναι λίγο για μια ηθοποιό να την έχει αποκαλέσει ο Δημήτρης Χορν ως «Η μεγαλύτερη ηθοποιός που πέρασε από το ελληνικό θέατρο». Αλλά και για μια γυναίκα που έλαμπε πάνω στη σκηνή, τόσο που μπορούσε να παίξει ρόλους ενζενί ακόμα και όταν είχε μεγαλώσει. Δεν είναι τυχαίο ότι είχε περάσει και ως Βασούλα Μανωλίδου.

Χειροφίλημα από τον Δημήτρη Χορν (φωτ.: facebook / H γυναίκα στο θέατρο και στο σινεμά)

Με την καθοδήγηση του πατρός

Γεννήθηκε στις 21 Αυγούστου 1910 στην Πλάκα. Πατέρας της ήταν ο Παναγιώτης Μανωλίδης από τον Βελβεντό, εμπορικός αντιπρόσωπος σημαντικών εμπορικών οίκων του εξωτερικού, ενώ η μητέρα της καταγόταν από την Κρήτη και ήταν απόφοιτος του Αρσακείου. Είχε ακόμα τρία αδέρφια, δύο αγόρια και ένα κορίτσι.

Στο διπλανό σπίτι μεγάλωνε η πρώτη ξαδέρφη της, Μαίρη Αρβανιτίδη (μετέπειτα Μαίρη Αρώνη) και μαζί έζησαν τα παιδικά τους χρόνια, παίζοντας στις θεατρικές παραστάσεις που έστηναν στην ταράτσα του σπιτιού τους. Αργότερα, ως ηθοποιοί πρώτης γραμμής, συνεργάστηκαν και επί σκηνής.

Μπορεί ο πατέρας της να ήταν άνθρωπος του εμπορίου, αλλά λάτρευε την τέχνη. Και διακρίνοντας την αγάπη της κόρης του για το θέατρο όχι μόνο την ενθάρρυνε να ασχοληθεί με αυτό, αλλά την συνόδεψε ο ίδιος για να γραφεί στην τότε πρωτοϊδρυόμενη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, σε ηλικία μόλις 15 χρόνων.

Τα πρώτα χρόνια στο Εθνικό

Η πρώτη της εμφάνιση στο Εθνικό έγινε τον Απρίλιο του 1932, όταν έπαιξε στη Βαβυλωνία του Δημήτρη Βυζάντιου. Από το 1932 έως το 1943, που είναι η πρώτη περίοδος της στο Εθνικό θέατρο, καταξιώθηκε παίζοντας έργα κλασικού ρεπερτορίου δίπλα σε σπουδαίους ηθοποιούς της εποχής. Ο σημαντικότερος ρόλος της, σύμφωνα με την ίδια, ήταν της Οφηλίας στον Άμλετ του Σαίξπηρ, με πρωταγωνιστή τον Αλέξη Μινωτή και σκηνοθέτη τον Δημήτρη Ροντήρη, το 1937. Αλλά και την επόμενη χρονιά, το 1938, υποδύθηκε μια από τις τρεις κόρες του Βασιλιά Ληρ. Οι άλλες δύο ήταν η Κατίνα Παξινού και η Ελένη Παπαδάκη, ενώ τον επώνυμο ρόλο είχε ο Αιμίλιος Βεάκης.

Την άνοιξη του 1943 εγκατέλειψε το Εθνικό για να συστήσει θίασο με τον Νίκο Δενδραμή και τον Γιώργο Παππά.

Φυσικά εδώ είχε να αντιμετωπίσει και αυτό που λέγεται ταμείο και ορισμένες πιο εμπορικές επιλογές ρεπερτορίου. Όμως και εκεί έλαμψε.

Με τον Λόρενς Ολίβιε το 1946 στη Νέα Υόρκη (φωτ.: facebook / H γυναίκα στο θέατρο και στο σινεμά)

Η θριαμβευτική επιστροφή

Το 1955 επιστρέφει στο Εθνικό, και με τι έργο! Μαζί με τη Μαίρη Αρώνη ερμηνεύουν το ντουέτο Μαρία Στιούαρτ (Μανωλίδου) & Ελισάβετ (Αρώνη), στο έργο Μαρία Στιούαρτ του Σίλλερ.

Οι δεκαετίες περνάνε, τα στάνταρντ αλλάζουν, και αρκετές φορές οι κριτικοί που κάποτε την υμνούσαν, δεν διστάζουν να γράψουν για κλισέ και παλιακό παίξιμο. Έρχεται όμως το 1978 ο ρόλος της μητέρας στον Γυάλινο κόσμο του Τένεσι Ουίλιαμς που δείχνει σε όλους τι σημαίνει πεφωτισμένη και σπουδαία ηθοποιός.

Την επόμενη χρονιά ρίχνει αυλαία με έναν σπουδαίο ρόλο που αποτελεί πρόκληση για κάθε ηθοποιό: Είναι η Ουίνι στις Ευτυχισμένες μέρες του Μπέκετ, όπου επί μιάμιση ώρα όχι μόνο κυριαρχεί στη σκηνή, αλλά και παίζει θαμμένη ως το λαιμό.

Και μετά, το αντίο. Κάποιες φορές γράφηκε για πιθανή επιστροφή της στο σανίδι, κάτι που δεν συνέβη ποτέ

Όσον αφορά την εκτός θεάτρου ζωή της, έζησε ευτυχισμένη για πάνω από μισό αιώνα με τον σύζυγό της, τον θεατρικό επιχειρηματία Θεόδωρο Κρίτα, και την κόρη της Αλίνα Κρίτα. Απέφευγε τη δημοσιότητα – ειδικά όταν σταμάτησε το θέατρο. Πάντως το 1995 τιμήθηκε με το παράσημο του Ταξιάρχη του τάγματος του Φοίνικος από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο μαζί με τους συναδέλφους της Ειρήνη Παπά, Δημήτρη Χορν, Άννα Συνοδινού και Ασπασία Παπαθανασίου.

Ναι, η ζωή της ήταν κυρίως το θέατρο, και η ίδια δεν το είχε κρύψει. Σε μια από τις λιγοστές συνεντεύξεις που είχε δώσει, είχε πει: «Όταν σκέπτομαι κάτι άλλο, πάλι το θέατρο σκέπτομαι. Ένα διάστημα πήγα στην Αμερική, υπήρχαν πολλά που μπορούσε κανείς να δει και να κάνει. Πώς χάνω τον καιρό μου, σκεπτόμουν, τι κάνω εγώ εδώ; Ήθελα να γυρίσω να παίξω στο θέατρο. Είναι κάτι περίεργο το θέατρο, μια διαφορετική ανάγκη και μια μοναδική έλξη και μαγεία. Φαντάζομαι ότι είναι όπως ο άνθρωπος που γερνάει, που υπήρξε όμορφος και βλέπει ότι χάνεται η ομορφιά του… Προσπαθεί όσο γίνεται να κρατηθεί. Έτσι είναι το θέατρο: η ομορφιά που μόλις απομακρύνεται, τρέχουμε να την βρούμε».

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/ Πρόσωπα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Βασταρδής: Ο ηθοποιός, ο αγωνιστής, ο δάσκαλος

18/03/2026 - 6:52μμ
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου2026 στην Παιανία (φωτ.: Θωμαΐς Αντωνιάδου/ EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Μίλτος Τεντόγλου έχει γενέθλια – Η περηφάνια για την ποντιακή καταγωγή του και η διαδρομή από το παρκούρ στα Γρεβενά μέχρι την κορυφή του κόσμου

18/03/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Χρήστος Αρδίζογλου: Ο σούπερ σταρ των γηπέδων, ο σύντομος ποδοσφαιρικός του βίος και το σήμερα ενός μύθου

15/03/2026 - 4:58μμ
Ορκωμοσία του πρώτου μικρασιατικού στρατού. Διακρίνονται ο αρχιστράτηγος του ελληνικού στρατού κατοχής Σμύρνης Λεωνίδας Παρασκευόπουλος, ο ύπατος αρμοστής Αριστείδης Στεργιάδης, ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος και πρώτος δεξιά επιτελάρχης ο Θεόδωρος Πάγκαλος. 15 Μαρτίου 1920. Αρχείο Λεωνίδα Παρασκευόπουλου (πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Όταν οι Σύμμαχοι έδωσαν το «πράσινο φως» για την απόβαση στη Σμύρνη

15/03/2026 - 4:01μμ
Ο ήρωας Ευαγόρας Παλληκαρίδης με στίχους ποιήματός του (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ευαγόρας Παλληκαρίδης: Ο ήρωας της Κύπρου και του ελληνισμού απαγχονίστηκε σαν σήμερα, το 1957

14/03/2026 - 4:45μμ
Ο Μάικλ Κέιν στο 74ο Φεστιβάλ Βενετίας, 5 Σεπτεμβρίου 2017 (φωτ.: EPA / Claudio Onorati)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μάικλ Κέιν: Ο σερ της οθόνης και του θεάτρου γίνεται 93 ετών

14/03/2026 - 12:22μμ
Ο Πάνος Βλάχος πρωταγωνιστής στη θεατρική παράσταση «Ο τυχαίος Θάνατος ενός αναρχικού», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021 (φωτ.: PanoramaPress / Ηλία Κουτουλογέννης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πάνος Βλάχος: Από τα γήπεδα και τα στάδια, πρωταθλητής στο θεατρικό σανίδι

10/03/2026 - 6:24μμ
(Φωτ.: Facebook / Γεώργιος Ζαμπέτας)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος και Μιχάλης Ζαμπέτας: Πατέρας και γιος έφυγαν από τη ζωή ακριβώς την ίδια ημέρα, με 16 χρόνια διαφορά

10/03/2026 - 12:26μμ
Η παραλία στα Πλάτανα Πόντου. Ναυπηγείο ιστιοφόρων. Φωτογραφία των Αδελφών Κακούλη, δεκαετία 1890 (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο – nhmuseum.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Χρίστος Φραγκουλίδης: Ένας ακραιφνής Πόντιος και πατριώτης από τα Πλάτανα της Τραπεζούντας

8/03/2026 - 3:05μμ
Ο Γιάννης Πάριος σε συναυλία στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, 19 Αυγούστου 2016 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Σπυρούνης / ilialive.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιάννης Πάριος: Ο τραγουδιστής του έρωτα γίνεται 80! Τα περίπου 200 τραγούδια, οι 50 δίσκοι, οι 4 γιοι και η μία και μοναδική Πάρος του

8/03/2026 - 11:51πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ σε πολιτική εκδήλωση του AKP (φωτ.: x.com/aBayraktar1)

Η Τουρκία προτείνει σχέδιο για την παράκαμψη των Στενών του Ορμούζ

8 λεπτά πριν
Μικρές Λαζαρίνες με τα ανθοστόλιστα καλάθια τους (φωτ.: Δήμος Τρικκαίων)

Οι Λαζαρίνες θα αναβιώσουν και φέτος στο δήμο Τρικκαίων – Το έθιμο που προϋπαντεί το Πάσχα

35 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/ Πρόσωπα)

Νίκος Βασταρδής: Ο ηθοποιός, ο αγωνιστής, ο δάσκαλος

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από τη μεταφορά του 23χρονου που κατηγορείται για τη δολοφονία 20χρονου στην περιοχή της Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, στον ανακριτή (φωτ.: EUROKINISSI)

Δολοφονία στην Καλαμαριά: Προφυλακίστηκε ο 23χρονος καθ’ ομολογίαν δράστης που μαχαίρωσε τον 20χρονο

1 ώρα πριν
Εικόνα από τη στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Με το σπαθί και το πυρπολικό – Από τον αγώνα του 1821 στην Προεδρική Φρουρά

2 ώρες πριν
(Πηγή: x.com/ynetalerts)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ χτύπησε το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Ιράν – Εκτοξεύτηκαν οι τιμές πετρελαίου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign