pontosnews.gr
Κυριακή, 26/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Τεχεράνη σταθμίζει, το Τελ Αβίβ αγωνιά

Του Σάββα Καλεντερίδη

9/08/2024 - 3:21μμ
Ιρανή περπατάει μπροστά από τεράστιο αντιισραηλινό μπάνερ που απεικονίζει πυραύλους, στην Τεχεράνη (φωτ.: 
EPA / Abedin Taherkenareh)

Ιρανή περπατάει μπροστά από τεράστιο αντιισραηλινό μπάνερ που απεικονίζει πυραύλους, στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την 1η Απριλίου 2024 η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε το προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, σκοτώνοντας υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης. Τότε η Τεχεράνη αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει στο Ισραήλ, για το θάνατο του αξιωματούχου αλλά και για το γεγονός ότι βομβαρδίστηκε το προξενείο που θεωρείται οιονεί ιρανικό έδαφος.

Η απάντηση δόθηκε στις 13-14 Απριλίου, αφού προηγουμένως είχαν γίνει συνεννοήσεις για το χρόνο και το μέγεθος της επιχείρησης, ώστε να υπάρχει περιθώριο για το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν να συντονίσουν τις δυνάμεις τους για να αποκρουστεί η ιρανική επίθεση.

Να σημειωθεί ότι οι συνεννοήσεις περιλάμβαναν και την απάντηση του Ισραήλ, η οποία ήταν τέτοιου μεγέθους που δεν υποχρέωσε το Ιράν να ανταπαντήσει.

Ο Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Ιουλίου. Βρισκόταν στην ιρανική πρωτεύουσα ως επίσημος προσκεκλημένος του προέδρου και το χτύπημα έγινε σε κατοικία προστατευόμενη από το κράτος, και μάλιστα σε απόσταση 750 μέτρων από την προεδρική κατοικία.

Τη φορά αυτή το Ιράν αισθάνεται υποχρεωμένο να απαντήσει πιο σκληρά στο Ισραήλ, για τους εξής λόγους:

• Πρώτον, γιατί η δολοφονία στην πρωτεύουσά του ενός επισήμου προσκεκλημένου με διπλωματικό διαβατήριο παραβιάζει μια κόκκινη γραμμή.

• Δεύτερον, γιατί οφείλει να αποκαταστήσει την εικόνα του ως κράτος που οφείλουν να σέβονται την εθνική του κυριαρχία και την ίδια την υπόστασή του.

• Τρίτον, για να ενισχύσει την αποτροπή, αφού το προηγούμενο προσυνεννοημένο χτύπημα δεν λειτούργησε αποτρεπτικά, με αποτέλεσμα το δεύτερο χτύπημα του Ισραήλ μόλις μετά από τέσσερις μήνες, αυτό της δολοφονίας του Χανίγια.

Πάντως, παρότι για τους λόγους που προαναφέρθηκαν το Ιράν είναι υποχρεωμένο να απαντήσει πιο σκληρά από την επίθεση της 13-14ης Απριλίου, υπάρχει έντονος προβληματισμός στην Τεχεράνη αφού υπάρχουν παραινέσεις από φιλικές χώρες (Ρωσία, Κίνα) που θεωρούν ότι η δολοφονία Χανίγια είναι εξ αντικειμένου μια παγίδα των Ισραήλ-ΗΠΑ, ώστε η ένταση και το μέγεθος των αντιποίνων να δικαιολογούν μια εξίσου σκληρή ανταπάντηση και έτσι να ανοίξει ένας κύκλος που οδηγεί σε έναν πόλεμο του Ιράν με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Και υπάρχουν φόβοι ότι ένας τέτοιος πόλεμος είναι πιθανός, αφού η Ουάσινγκτον όχι μόνον έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θα πολεμήσει στο πλευρό του Ισραήλ, αλλά έχει μεταφέρει και αναπτύξει επιθετικές δυνάμεις στην περιοχή, κάτι που δεν είχε κάνει στην περίπτωση του Απριλίου.

Γι’ αυτό η Τεχεράνη φέρεται να μετρά πολύ προσεκτικά την απάντησή της στο Τελ Αβίβ, ενώ την ίδια στιγμή η Χεζμπολάχ φέρεται πιο αποφασισμένη να απαντήσει πιο αποφασιστικά για την εξόντωση του στρατιωτικού της ηγέτη Φουάντ Σουκρ, μια αποφασιστικότητα που ίσως την οδηγήσει σε μια κίνηση όχι απολύτως συντονισμένη με αυτήν του Ιράν.

Όσο για τον χρόνο εκδήλωσης της επίθεσης, ειδικά η Τεχεράνη φαίνεται διατεθειμένη να «παίξει» λίγο με το χρόνο, για δύο λόγους. Ο ένας είναι για να προετοιμάσει την άμυνά της για την απάντηση του Ισραήλ. Ο δεύτερος λόγος είναι η διαπίστωση ότι η αγωνία που επικρατεί στο Ισραήλ, στην κυβέρνηση, στις ένοπλες δυνάμεις και στην κοινωνία για το πότε θα εκδηλωθεί η επίθεση είναι ενός είδους φθορά του αντιπάλου.

Εν αναμονή, λοιπόν, της απάντησης της Τεχεράνης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Λάουρα Κοβέσι στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, Πέμπτη 23 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

 Η διαφθορά ως κανονικότητα και η ιδιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής

25/04/2026 - 9:48πμ
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Τομ Μπάρακ (φωτ. αρχείου: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Περίεργα μηνύματα

24/04/2026 - 4:03μμ
(Ψηφιδωτό από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, Βενετία)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Β’)

21/04/2026 - 9:46πμ
Εκτοπισμένοι κάτοικοι της Βηρυτού επιστρέφουν στα σπίτια τους, μετά την έναρξη της εκεχειρίας (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ανάπαυλα ή αρχή μιας νέας διαπραγμάτευσης;

18/04/2026 - 9:46πμ
Η ψηλάφηση του άπιστου Θωμά διά χειρός Caravaggio (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Α’)

14/04/2026 - 9:21πμ
(Φωτ.: pixabay.com/AI Generated)
ΓΝΩΜΕΣ

Κερδισμένοι και χαμένοι

12/04/2026 - 3:47μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/mih83-464187/)
ΓΝΩΜΕΣ

Η επισφαλής ειρήνη και ο μετατραμπικός κόσμος

11/04/2026 - 10:04πμ
Από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στον Λίβανο, στις 8/4 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο Λίβανος είναι το «κλειδί»

10/04/2026 - 3:34μμ
Η ανάσταση του Λαζάρου όπως έχει ιστορηθεί στο ναό του Αγίου Φιλίππου Βλασσαρούς, στο Μοναστηράκι (πηγή: George E. Koronaios / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον όσιο και δίκαιο Λάζαρο, τον τετραήμερο (Μέρος Γ’)

7/04/2026 - 10:56πμ
Ισραηλινός αξιωματούχος περπατά δίπλα στο κατεστραμμένο Στάδιο Αζαντί στην Τεχεράνη, 3 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Πού οδηγείται ο πόλεμος στο Ιράν;

4/04/2026 - 10:09πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Τραμπ: «Οι Ιρανοί μπορούν να μου τηλεφωνήσουν όποτε θέλουν» – Γιατί ακύρωσε το ταξίδι των απεσταλμένων στο Πακιστάν για τις διαπραγματεύσεις

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Το Κύπελλο στον ΟΦΗ, μετά από συγκλονιστικό τελικό!

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης)

Διαδικτυακή διάλεξη της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης για τις διακρίσεις στην εργασία

3 ώρες πριν
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Βίκτορ Όρμπαν: Αποχωρεί από τη Βουλή μετά την εκλογική ήττα

4 ώρες πριν
Υποδοχή στην Παναγία Σουμελά, Σάββατο 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως)

Στη Σουμελά το πιο δυνατό μήνυμα μνήμης – Ποδηλάτες τιμούν Αρμένιους και Πόντιους στη «Διαδρομή Μνήμης»

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Greek Basketball League: Ο Άρης έριξε τον Πανιώνιο στην Α2 – Τα παιχνίδια της τελευταίας στροφής

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign