pontosnews.gr
Κυριακή, 16/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαύρη Δευτέρα στα χρηματιστήρια: Συνθήκες πανικού και ακατάσχετη αιμορραγία

Σε ελεύθερη πτώση οι δείκτες της Ασίας

5/08/2024 - 12:16μμ
(Φωτ.: EPA / Jeon Heon-Kyun)

(Φωτ.: EPA / Jeon Heon-Kyun)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου με την αγορά να υποχωρεί κάτω και από τις 1.400 μονάδες.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθεί το sell-off των διεθνών αγορών, οι οποίες υποχωρούν εν μέσω ανησυχιών για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 1.368,26 μονάδες σημειώνοντας πτώση 4,38%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 28,14 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 4,69%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 4,52%.

Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές της της υψηλής και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank (-6,71%), της Aegean (-6,79%), της Autohellas (-6,41%)και της Viohalco (-6,12%).

Ενεδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι καμία μετοχή δεν καταγράφει άνοδο, ενώ 92 κινούνται πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές.

Η μεγάλη πτώση στις διεθνείς αγορές

Ανεξέλεγκτα αιμορραγούν οι διεθνείς αγορές, από την Ασία έως την Ευρώπη και από την Αυστραλία έως τις ΗΠΑ. Ένα μαζικό sell off είναι σε εξέλιξη από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, και φαίνεται να συνεχίζεται με ακόμη μεγαλύτερη ορμή σήμερα.

Η… κακή μέρα από το πρωί φάνηκε, με τους δείκτες της Ασίας να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.

Ισχυρότατοι είναι οι τριγμοί στο Χρηματιστήριο του Τόκιο με τον Nikkei 225 να βουλιάζει ενδοσυνεδριακά έως και 13% και τον Topix να υποχωρεί πάνω από 12%. Και οι δύο δείκτες έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 20% από τα ιστορικά υψηλά τους, στα οποία είχαν αναρριχηθεί στις 11 Ιουλίου.

Η πιο επώδυνη ημέρα από το 1987 για το Χρηματιστήριο του Τόκιο

Σφυροκόπημα και διψήφια πτώση για τις μετοχές των Mitsubishi, Mitsui, Sumitomo και Marubeni. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Nikkei 225 είχε υποχωρήσει περισσότερο από 5% και ο Topix είχε καταγράψει πτώση άνω του 6%. Κανείς δεν περίμενε ότι η Δευτέρα θα ήταν ακόμη πιο δραματική.

Η σημερινή ημέρα είναι τόσο για τον Nikkei όσο και για τον Topix η χειρότερη από το 1987 – με τις ρευστοποιήσεις να υπερβαίνουν ακόμη και εκείνες του φονικού σεισμού και της πυρηνικής καταστροφής του 2011.

(Φωτ.: EPA / Bianca de Marchi)

Ημέρες… πανδημίας για τους άλλους δείκτες

Για την υπόλοιπη Ασία είναι η πλέον επώδυνη συνεδρίαση από τον Μάρτιο του 2020, όταν η επέλαση του Covid-19 και των lockdown έριχνε στο κρεβάτι του πόνου τις διεθνείς αγορές.

Στη Σεούλ, με τους επενδυτές να τρέπονται σε φυγή από το ρίσκο, ο Kospi βυθίζεται 8,1% και ο Kosdaq είναι στο -11,71%.

Μάλιστα στο νοτικορεατικό χρηματιστήριο ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης, που διακόπτει τις συναλλαγές για 20 λεπτά, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Και για τον Kospi η σημερινή συνεδρίαση είναι η πιο δραματική από τον Μάρτιο του 2020.

Η σκυτάλη των ρευστοποιήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Τα futures ευρωπαϊκών και αμερικανικών μετοχών αποκάλυψαν ότι τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα ανοίξουν με απώλειες της τάξης 3%. Πράγματι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 άνοιξε με πτώση 2,9%. Βαθύ κόκκινο δείχνουν τα ταμπλό σε Λονδίνο, Φραγκφούρτη, Παρίσι, Μαδρίτη. Δύσκολα θα ξεφύγει από τη δίνη και η Αθήνα.

Τι είναι αυτό που έχει τρομάξει σε τέτοιο βαθμό τους επενδυτές διεθνώς;

Σίγουρα το κλίμα επιβαρύνεται από τις εκτιμήσεις ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία επίθεση ευρείας κλίμακας του Ιράν και των συμμάχων του στο Ισραήλ, αφού θα είναι μία εξέλιξη που θα φέρει τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο στο χείλος ενός ολοκληρωτικού πολέμου, ο οποίος θα άνοιγε πολλαπλές πληγές.

Ωστόσο όσο και εάν αυτό φαίνεται περίεργο δεν είναι οι ζοφερές γεωπολιτικές εξελίξεις ο κύριος παράγοντας, που πυροδοτεί πανικό, αλλά ο εφιάλτης της ύφεσης.

Ο εφιάλτης της ύφεσης και του πολέμου

Ενώ επί μήνες υπήρχε αισιοδοξία ότι η αμερικανική και παγκόσμια οικονομία έχει αποδειχθεί άκρως ανθεκτική στην κρίση κόστους ζωής, αποφεύγοντας την ύφεση, τώρα υπάρχει πια η αίσθηση πως οδηγούμαστε με φόρα σε ανώμαλη προσγείωση.

Η Fed άργησε. Αυτό φαίνεται να μας λένε οι επενδυτές, κοιτώντας τα τελευταία μακροοικονομικά δεδομένα από την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Έμεινε για υπερβολικά μεγάλο διάστημα προσηλωμένη στη μάχη κατά του πληθωρισμού, αφήνοντας τα επιτόκια σε επίπεδα, που τελικά έκαψαν την ανάπτυξη.

Αν σε αυτή την άκρως δυσμενή οικονομική εξέλιξη έρθουν να προστεθούν οι γεωπολιτικές αναταράξεις και δη ένας πόλεμος, στον οποίο θα συρθούν οι μεγάλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής και της Δύσης, τότε κανείς δεν μπορεί να πει πότε το ξεπούλημα θα φτάσει στο τέλος του.

• Πηγή: naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: freepik/Δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει για τα μικροδέματα από e-shops τρίτων χωρών από τις αρχές του 2026 – Αυξήσεις τιμών και καθυστερήσεις στα τελωνεία

16/11/2025 - 9:45πμ
Στιγμιότυπο από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας (φωτ.: ΔΕΘ-Helexpo)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ-Helexpo: Σε τουριστική έκθεση στη Σμύρνη θα «ταξιδέψει» τον Δεκέμβριο η Philoxenia

15/11/2025 - 10:44μμ
Το κτήριο του οίκου αξιολόγησης Fitch, στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA / Justin Lane)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Αναβάθμιση σε BBB για την Ελλάδα – Κλείνει με ισχυρό σήμα το 2025

15/11/2025 - 9:21πμ
Ανάμεσα στα επιδόματα που θα δοθούν είναι ασθένειας (φωτ.: freepik)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 68 εκατ. ευρώ θα μοιράσουν e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

15/11/2025 - 8:33πμ
Μια γυναίκα ψωνίζει σε λαϊκή αγορά των Τρικάλων (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις χηρείας: Το νομικό χάος, οι παγίδες και ποιοι χάνουν εκατοντάδες ευρώ

14/11/2025 - 5:45μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δώρο Χριστουγέννων: Για ποιον λόγο θα καταβληθεί νωρίτερα

13/11/2025 - 8:13μμ
(Εικ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Καταργούνται εσπευσμένα οι αδασμολόγητες αγορές από κινέζικες πλατφόρμες

13/11/2025 - 7:43μμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Τέλος στο χαρτόσημο, ήρθε το Ψηφιακό Τέλος – Διευκρινιστική εγκύκλιος

13/11/2025 - 2:52μμ
Ανάμεσα στους δικαιούχους είναι και αυτοί του προγράμματος «Σπίτι μου» (φωτ.: pixabay/EglantineShala)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή ΕΝΦΙΑ: Ποιοι φορολογούμενοι θα λάβουν πίσω τα ποσά που κατέβαλαν το διάστημα 2014-2019

13/11/2025 - 1:24μμ
Από τα έργα για την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου (φωτ.: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Νέες καθυστερήσεις σηματοδοτεί η «επικαιροποίηση των οικονομοτεχνικών παραμέτρων»

13/11/2025 - 10:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείου)

Κλιμάκωση σε δύο μέτωπα: Ρωσικές προελάσεις στη Ζαπορίζια – Ουκρανικό πλήγμα σε ρωσικό διυλιστήριο

8 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook Ένωση Ποντίων Έσσλινγκεν)

Ένωση Ποντίων Έσσλινγκεν: Ετοιμάζουν ποντιακό γλέντι στην καρδιά της Γερμανίας

47 λεπτά πριν
Οι τέσσερις ομογενείς μαθήτριες με τα βραβεία τους (φωτ.: neoskosmos.com)

Αυστραλία: Μαθήτριες του Ελληνικού Σχολείου Αγίων Αναργύρων διακρίθηκαν σε διαγωνισμό λογοτεχνίας

1 ώρα πριν
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Χ. Φιντάν: «Ιστορική παραίσθηση» το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα δεν αποδέχεται τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο

2 ώρες πριν
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη διάρκεια παλιότερου ευρωπαϊκού συμβουλίου (φωτ.: Pool Photo/Ευρωπαϊκή Ένωση)

Β. Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα εισάγει φυσικό αέριο από την Ελλάδα

2 ώρες πριν
Η παραπληροφόρηση διογκώθηκε στη διάρκεια της πανδημίας σχετικά με τα εμβόλια για τον covid (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

ΕΟΔΥ: Εβδομαδιαίο δελτίο ενημέρωσης για ψευδείς ειδήσεις για θέματα υγείας – Το πρώτο έρχεται τον Δεκέμβριο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign