pontosnews.gr
Δευτέρα, 24/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κολαστήριο θα γίνει η Αθήνα – Πάνω από 3,5 βαθμούς Κελσίου εκτιμάται ότι θα ανέβει η θερμοκρασία ως το 2070

Ανησυχητικά τα ευρήματα έρευνας του ΕΚΠΑ για το θερμικό κίνδυνο στην ελληνική πρωτεύουσα – Αυξημένη κατά 35% η θνησιμότητα άνω των 65 ετών λόγω της ζέστης

4/08/2024 - 2:20μμ
Αφόρητος ο καύσωνας στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Αφόρητος ο καύσωνας στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Αύξηση της μέσης θερμοκρασίας πάνω από 3.5 βαθμούς Κελσίου ως το 2070 προβλέπει έρευνα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) για το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας, ως συνδυασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με βάση το δυσμενέστερο σενάριο της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή και της αστικής θερμικής νησίδας.

Η έρευνα του καθηγητή ΕΚΠΑ και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή, Κωνσταντίνου Καρτάλη, έγινε σε σύγκριση με την περίοδο 1971-2000, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου CLIMPACT 2, και οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο θερμικός κίνδυνος στην Αθήνα θα επιδεινωθεί σημαντικά κατά τη μελλοντική περίοδο 2041-2070.

Υψηλότερος ο θερμικός κίνδυνος στο κέντρο της Αθήνας και τον Πειραιά

Ειδικότερα, το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης κατηγοριοποιήθηκε σε πέντε τάξεις θερμικού κινδύνου ( πολύ χαμηλός, χαμηλός, μέτριος, υψηλός και πολύ υψηλός). Λαμβάνοντας υπόψη διάφορες παραμέτρους η έρευνα συμπεραίνει επίσης ότι κατά την παρούσα χρονική περίοδο, οι κεντρικές περιοχές του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας καθώς και ο Πειραιάς και δήμοι στην ευρύτερη περιοχή του, εμφανίζουν πολύ υψηλό θερμικό κίνδυνο, ενώ ο θερμικός κίνδυνος λαμβάνει τις χαμηλότερες τιμές κυρίως στις περιοχές στα βορειοανατολικά και ανατολικά της Αθήνας.

Oι κεντρικές περιοχές του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας καθώς και δήμοι στον Πειραιά, εμφανίζουν πολύ υψηλό θερμικό κίνδυνο, ενώ ο θερμικός κίνδυνος λαμβάνει τις χαμηλότερες τιμές κυρίως βορειοανατολικά και ανατολικά (φωτ.: ΕΚΠΑ/Κ. Καρτάλης)

Όπως επισήμανε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Κωνσταντίνος Καρτάλης «τα τελευταία έτη καταγράφεται αυξημένη συχνότητα, ένταση και διάρκεια ακραίων καιρικών φαινόμενων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με τις επιπτώσεις των φαινομένων αυτών να αποτυπώνονται και στην Αττική.

»Τα φαινόμενα αυτά σχετίζονται κατά κύριο λόγο με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνες. Οι καταγραφές αυτές δεν συνιστούν κλιματική ιδιαιτερότητα της Ελλάδος αλλά ουσιαστικά παρακολουθούν τις θερμοκρασιακές παρατηρήσεις σε παγκόσμια κλίμακα, οι οποίες καταδεικνύουν μία διακριτή θέρμανση του πλανήτη τα τελευταία 150 έτη λόγω ανθρωπογενούς παρέμβασης.

»Επιπρόσθετα, έχει παρατηρηθεί παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός επεισοδίων καύσωνα, οι οποίοι τείνουν επιπλέον να είναι συχνότεροι, να διαρκούν περισσότερο, και να είναι πιο έντονοι. Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα επεισόδια καύσωνα στην Αττική κατά τα έτη 2022 και 2023, τα οποία συνδύασαν υψηλές θερμοκρασίες με μεγάλη διάρκεια, γεγονός που επιδείνωσε τις θερμικές συνθήκες σε πολλές αστικές περιοχές».

Πιο ζεστές οι πόλεις

Σύμφωνα με τον Κ. Καρτάλη, γενικότερα οι πόλεις είναι ιδιαίτερα ευπαθείς στην κλιματική αλλαγή καθώς αυτή προστίθεται στο φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας (ΑΘΝ), δηλαδή το γεγονός ότι οι αστικές περιοχές είναι θερμότερες από τις γειτονικές περιοχές υπαίθρου λόγω της χαμηλότερης κάλυψης από βλάστηση, της ισχυρότερης απορρόφησης της ηλιακής ακτινοβολίας και των ανθρωπογενών πηγών θερμότητας (αυτοκίνητα, κτήρια, βιομηχανικές και βιοτεχνικές πηγές).

Με την Αστική Θερμική Νησίδα συνολικά να είναι κατά κανόνα ισχυρότερη τις νυκτερινές ώρες, καθώς διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από το βραδύτερο ρυθμό ψύξης των αστικών περιοχών συγκριτικά με την ύπαιθρο, η δυσμενέστερη θερμική επιβάρυνση και η υψηλότερη ενεργειακή κατανάλωση στα κτήρια για δροσισμό φαίνεται να παρουσιάζεται τις μεσημεριανές ώρες.

Όπως διακρίνεται στο σχήμα, η αύξηση της θερμοκρασίας για το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας ξεπερνά τους 3.5 βαθμούς Κελσίου, ως συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής και της αστικής θερμικής νησίδας με εξαίρεση τις παράκτιες ζώνες και τις περιοχές βορειότερα της Αθήνας (φωτ.: ΕΚΠΑ/Κ. Καρτάλης)

Όπως υπογραμμίζει ο Κ. Καρτάλης, μεγάλος αριθμός μελετών του ΕΚΠΑ αλλά και άλλων φορέων στην Ελλάδα έχει καταδείξει ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Για παράδειγμα, όπως επισημαίνει, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις αστικές περιοχές έχει υπολογιστεί ότι παρουσιάζει αύξηση από 0,5 έως 4,5% (ανάλογα για την περιοχή μελέτης) για κάθε βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας αέρα. Ειδικότερα για την Αθήνα, η παραπάνω αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι της τάξης του 4.1% για αύξηση της θερμοκρασίας του κατά ένα βαθμό Κελσίου.

Κινδυνεύουν οι άνω των 65 ετών

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Κ. Καρτάλη, η θερμική επίδραση της πόλης συνδέεται στενά με ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο σε θέματα υγείας των κατοίκων της, ιδιαίτερα όσον αφορά τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. «Η συγκριτική μελέτη ημερήσιων δεδομένων θνησιμότητας από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά αίτια στην Αθήνα οδήγησε στο αποτέλεσμα ότι η θνησιμότητα των ατόμων άνω των 65 αυξάνεται στις υψηλές και στις ακραίες θερμοκρασίες κατά 20% και 35% αντίστοιχα», τονίζει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ιωάννα Καρδάρα

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Eliska Jindriskova / Wikimedia Commons)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στον Μπάλο Χανίων: 41χρονη Γαλλίδα τουρίστρια κατέρρευσε στην πεζοπορία και πέθανε

23/08/2026 - 11:26μμ
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ/EUROKNISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Στους δρόμους της επιστροφής οι αδειούχοι: Πυκνή η κίνηση σε Ελευσίνα, Μάλγαρα και Εγνατία

23/08/2026 - 11:00μμ
(Φωτ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στη Νέα Σμύρνη: Το καρτέρι έξω από το σπίτι και οι μαρτυρίες για ζήλια και απειλές

23/08/2026 - 10:32μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Λυδία Σιώρη)
ΕΛΛΑΔΑ

meteo.gr: Ξεπέρασε τους 40°C η θερμοκρασία σήμερα – Στους 39,6°C  έφτασε στην Παραλία Ασπροπύργου

23/08/2026 - 7:48μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Σε συναγερμό η χώρα: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε πέντε περιφέρειες

23/08/2026 - 6:50μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στη Νέα Σμύρνη: Η διπλή ζωή του δράστη – Σοκαρισμένη η σύζυγός του

23/08/2026 - 4:56μμ
(Φωτ. αρχείου: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 48χρονου αστυνομικού για βιασμό κατ’ εξακολούθηση και ενδοοικογενειακή βία

23/08/2026 - 3:33μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά σε ελαιώνα στην Ελάτεια Φθιώτιδας – Μήνυμα από το 112

23/08/2026 - 2:28μμ
Εικόνα από την περιοχή όπου έγινε η γυναικοκτονία, στη Νέα Σμύρνη (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στη Νέα Σμύρνη: Γυναικοκτονία και αυτοκτονία του δράστη έξω από πολυκατοικία

23/08/2026 - 11:35πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ουρανία Μωραΐτη)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Η μυρωδιά από το εφτάζυμο ταξιδεύει στο χρόνο και πλημμυρίζει την Κασταμονίτσα

23/08/2026 - 9:24πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ)

Συγκίνηση στη Μελβούρνη: Μια ημέρα μνήμης που ένωσε την ομογένεια στον Άγιο Χαράλαμπο

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Super League: Τεσσάρα ο ΠΑΟΚ – Νίκες για ΟΦΗ, Παναιτωλικό

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Eliska Jindriskova / Wikimedia Commons)

Τραγωδία στον Μπάλο Χανίων: 41χρονη Γαλλίδα τουρίστρια κατέρρευσε στην πεζοπορία και πέθανε

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ/EUROKNISSI)

Στους δρόμους της επιστροφής οι αδειούχοι: Πυκνή η κίνηση σε Ελευσίνα, Μάλγαρα και Εγνατία

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Γυναικοκτονία στη Νέα Σμύρνη: Το καρτέρι έξω από το σπίτι και οι μαρτυρίες για ζήλια και απειλές

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/enosipontionpierias)

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Δυναμική παρουσία στην εκδήλωση της Μορφωτικής Ένωσης Καταφυγιωτών

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV