pontosnews.gr
Σάββατο, 12/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Όταν ο μοναχός Επιφάνιος έγραφε για τον Αύγουστο, τον μήνα με τα δροσερά μελτέμια και τα γεμάτα μποστάνια…

«Αύγουστος, ο μήνας της Παναγίας, η χαρά των μοναχών και των χριστιανών»

8/08/2024 - 2:50μμ
(Εικονογράφηση: Νίκος Κούρτης / gastronomos.gr)

(Εικονογράφηση: Νίκος Κούρτης / gastronomos.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο γέροντας Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός, ο «κοσμοπολίτης» μοναχός που έβγαλε την αγιορείτικη μαγειρική πέρα από τα σύνορα του Αγίου Όρους (αλλά και της Ελλάδας), είχε τακτική παρουσία στο περιοδικό γαστρονόμος της εφημερίδας Καθημερινή, στο οποίο υπάρχουν αρκετές συνταγές αλλά και κάποια άρθρα του.

Το κείμενο που ακολουθεί είναι το τελευταίο που είχε στείλει πριν από την εκδημία του, και το αναδημοσιεύουμε αυτούσιο.

Ευλογημένος μήνας ο Αύγουστος. Μεγαλώνει η νύχτα, λιγοστεύουν οι ζέστες, έρχονται τα δροσερά μελτέμια, τα μποστάνια είναι γεμάτα από ώριμα φρούτα και ζαρζαβάτια (κηπουρικά). Ό,τι καλύτερο έχει να μας δώσει η μάνα φύση μάς το δίνει τον Αύγουστο.

Kαρπούζια, ροδάκινα, αχλάδια, πεπόνια, σταφύλια, φραγκόσυκα, σύκα μαύρα, σύκα άσπρα, ντομάτες, πιπεριές πολύχρωμες, γλυκές και καυτερές, μελιτζάνες, μπάμιες, κολοκυθάκια και ό,τι άλλο βάλει ο νους σου το βρίσκεις αυτόν τον μήνα. Σε ορισμένες περιοχές τον λένε Συκολόγο, γιατί μαζεύουν και αποξηραίνουν τα σύκα. Είναι ο μήνας της συγκομιδής και σιγά-σιγά της προετοιμασίας για τον χειμώνα. «Από Αύγουστο χειμώνα», λέει η παροιμία. Αλλάζει ο καιρός, αρχίζουν τα μερομήνια και οι ειδικοί συγκεντρώνουν στοιχεία γύρω από τις καιρικές συνθήκες, για να μας πουν τι καιρό θα κάνει όλο τον χρόνο και κάθε μήνα ξέχωρα.

Οι Βυζαντινοί τον έλεγαν Κλειδοχρονιά, γιατί ήταν ο τελευταίος μήνας που κλείδωνε ο χρόνος κατά το βυζαντινό ημερολόγιο. Υπάρχει γενικά μια ευχάριστη αίσθηση που νιώθουν όλοι οι άνθρωποι τον Αύγουστο. Θέλεις οι διακοπές με την ξενοιασιά τους, οι συγκομιδές, η πληθώρα των αγαθών, η προετοιμασία για τον χειμώνα, να προλάβουμε να ξεκουραστούμε, να χαρούμε τη φύση… Αύγουστε, καλέ μου μήνα, να ’σουν δυο φορές τον χρόνο.

Είναι ο μήνας με το πιο καθαρό, ολόγιομο φεγγάρι. Η πανσέληνος του Αυγούστου είναι μοναδική.

Ευλογημένος μήνας ο Αύγουστος. Είναι αφιερωμένος στην Παναγία, με τις παρακλήσεις που αρχίζουν μαζί με τη νηστεία, από την πρώτη ημέρα μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, οπότε γιορτάζουμε την Κοίμησή της. Ψάλλουμε και υμνούμε το όνομα της Παναγίας και παράλληλα την παρακαλούμε να μας βοηθήσει για να έχουμε ψυχική και σωματική υγεία.

Να μας έχει υπό την προστασία της, να μας σκεπάζει και να μας παρηγορεί.

• «Τη Θεοτόκω εκτενώς νυν προσδράμωμεν».
• «Δέσποινα, βοήθησον εφ’ ημίν σπλαγχνισθείσα, σπεύσον, απολλύμεθα υπό πλήθους πταισμάτων».
• «Ουκ αποστώμεν, Δέσποινα, εκ σου».
• «Ελπίδα και στήριγμα και της σωτηρίας τείχος ακράδαντον».
• «Έμπλησον, Αγνή, ευφροσύνης την καρδίαν μου».

Παρακλητικοί ύμνοι που παρηγορούν και στηρίζουν την ψυχή μας. Παράλληλα νηστεύουμε προς τιμήν της Παναγίας από κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρι, θαλασσινά, ελαιόλαδο και κρασί – για τους… αδυνάτους επιτρέπεται το λάδι. Υπάρχει και μια ανάπαυλα, της Μεταμορφώσεως, οπότε τρώμε ψάρι.

Οι πατέρες της Εκκλησίας υπέδειξαν και έχουν βάλει κανόνες νηστείας και κατάλυσης. Οι μοναχοί στο Άγιον Όρος την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου νηστεύουν αυστηρά και από λάδι, εκτός Σαββάτου και Κυριακής. Ο κανονισμός αυτός της νηστείας είναι σωτήριος, γιατί αποτοξινώνεται ο οργανισμός. Σωτήρια επίσης είναι και η εναλλαγή της νηστείας και της κατάλυσης. Υπάρχει μια αρμονία και μια ισορροπία. Από τη μια έχουμε την αποτοξίνωση και από την άλλη την ενδυνάμωση, για να μην εξαντληθεί εντελώς ο οργανισμός μας. Στις έξι Αυγούστου εορτάζουμε τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, γιορτή στην οποία «γίνεται παράκληση τοις αδελφοίς και καταλύωμεν οψάριον», τρώμε ψάρια. Τοιουτοτρόπως, έχουμε ψυχική και σωματική υγεία, περισσότερη αυτοπεποίθηση, ταπείνωση και αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας, η οποία είναι σωτήρια γιατί μας οδηγεί προς τον Χριστό.

Στις 15 Αυγούστου φτάνουμε στη μεγάλη γιορτή της Παναγίας. Γιορτάζει όλο το Άγιον Όρος, όλη η Ελλάδα, όλοι οι χριστιανοί.

«Πεποικιλμένη τη Θεία δόξη, η ιερά και ευκλεής Παρθένε μνήμη Σου…». Η Παναγία μέσα στο φως, ολόφωτη. Μέσα από το φως μάς οδηγεί στον Χριστό. «Εγώ ειμί το φως του κόσμου, ο ακολουθών εμοί ου μη περιπατήση εν τη σκοτία…», λέγει ο Κύριος. Πάσχα του καλοκαιριού ονομάζουν την εορτή του Δεκαπενταύγουστου. Ακολουθούν τα εννιάμερα της Παναγίας στις 23 Αυγούστου και στις 31, τελευταία ημέρα του μήνα, κλείνουμε με την εορτή της Αγίας Ζώνης της Παναγίας.

Αύγουστος, ο μήνας της Παναγίας, η χαρά των μοναχών και των χριστιανών.

• Αναδημοσίευση: gastronomos.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η είσοδος του νοσοκομείου στις Σέρρες (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Απόδραση-θρίλερ στις Σέρρες: Ένοπλοι «ΟΠΚΕ» άρπαξαν κρατούμενο από το νοσοκομείο

12/09/2026 - 9:28πμ
Λίγα λουλούδια από θαυμαστές, έξω από το σπίτι του Γιώργου Μαζωνάκη (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Μαζωνάκη: «Καίει» τους γιατρούς ο οδηγός ταξί – Τι ερευνά η ΑΑΔΕ

12/09/2026 - 8:29πμ
Πλησιάζει η ώρα που οι ομπρέλες θα θυμηθούν την κανονική χρήση τους (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζει σταδιακά το σκηνικό του καιρού – Αρχικά από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, οι υπόλοιποι υπομονή

12/09/2026 - 8:10πμ
Στην αποβάθρα της Σμύρνης περιμένοντας τη σωτηρία. Πίσω διακρίνεται η καμένη πόλη (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ / Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Μικρασιατικός Σύλλογος «Ο Άγιος Γεώργιος» τιμά τη μνήμη των θυμάτων της Καταστροφής της Σμύρνης

11/09/2026 - 11:39μμ
Από την περσινή αναβίωση του εθίμου (φωτ.: facebook / Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής)
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής: Ήρθε η ώρα για το πατροπαράδοτο κεσκέκι!

11/09/2026 - 10:13μμ
(Πηγή: ΑΑΔΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

ΑΑΔΕ: Διπλό χτύπημα στο «Ελ. Βενιζέλος» – Κατάσχεση 477.000 λαθραίων τσιγάρων

11/09/2026 - 9:11μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Μαζωνάκη: Η κατηγορούμενη γιατρός παρουσίαζε το μηχάνημα πλασμαφαίρεσης σε συνέδριο

11/09/2026 - 7:48μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Το Σάββατο, το εισιτήριο της ΔΕΘ φτάνει μέχρι το Τόκιο

11/09/2026 - 7:20μμ
(Φωτ. αρχείου)
ΕΛΛΑΔΑ

Δάφνη: Στα χέρια αστυνομικού εκτός υπηρεσίας ανήλικοι ληστές

11/09/2026 - 6:18μμ
Από το ΑΤ Κυψέλης στην Ευελπίδων οι δύο γιατροί που κατηγορούνται για το θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη. Παρασκευή  11 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος Μαζωνάκη: Κακουργηματική δίωξη στους δύο γιατρούς – Τι μπαίνει στο μικροσκόπιο

11/09/2026 - 3:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η είσοδος του νοσοκομείου στις Σέρρες (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)

Απόδραση-θρίλερ στις Σέρρες: Ένοπλοι «ΟΠΚΕ» άρπαξαν κρατούμενο από το νοσοκομείο

13 λεπτά πριν
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)

Μας οδηγούν σε «τεχνητή κρίση»;

27 λεπτά πριν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μεταξύ ηγετών χωρών των BRICS (φωτ.: EPA)

Πούτιν: Η ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία ισοδυναμεί με πόλεμο εναντίον της Ρωσίας

51 λεπτά πριν
Λίγα λουλούδια από θαυμαστές, έξω από το σπίτι του Γιώργου Μαζωνάκη (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Θάνατος Μαζωνάκη: «Καίει» τους γιατρούς ο οδηγός ταξί – Τι ερευνά η ΑΑΔΕ

1 ώρα πριν
Πλησιάζει η ώρα που οι ομπρέλες θα θυμηθούν την κανονική χρήση τους (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Αλλάζει σταδιακά το σκηνικό του καιρού – Αρχικά από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, οι υπόλοιποι υπομονή

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Neil Hall)

Φρίκη στη Βρετανία: Ένας 52χρονος ομολόγησε ότι ενθάρρυνε βιασμούς αναίσθητων γυναικών σε διαδικτυακό φόρουμ

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV