pontosnews.gr
Πέμπτη, 16/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ελευθέριο-Κορδελιό: Μαθητές Δημοτικού έκαναν ντοκιμαντέρ για τον Σαίξπηρ και βραβεύτηκαν διεθνώς – Δείτε το βίντεο

Διακρίσεις από την ανεξάρτητη φιλανθρωπική οργάνωση Shakespeare Birthplace Trust και το Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου της Μόσχας

31/07/2024 - 9:10μμ
(Φωτ.: 6ο Πειραματικό Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου Κορδελιού Θεσσαλονίκης)

(Φωτ.: 6ο Πειραματικό Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου Κορδελιού Θεσσαλονίκης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όταν οι μαθητές του 6ου Πειραματικού Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσσαλονίκης κλήθηκαν από τη δασκάλα των αγγλικών τους να δημιουργήσουν ένα βίντεο με θέμα τον Άγγλο θεατρικό συγγραφέα Ουίλιαμ Σαίξπηρ, κανείς τους –ούτε η ίδια η δασκάλα– δεν φανταζόταν ότι θα έφτανε να βραβευτεί από την ανεξάρτητη φιλανθρωπική οργάνωση Shakespeare Birthplace Trust και το Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου της Μόσχας.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 10′, που δημιούργησαν 20 (πολύ) νεαροί σκηνοθέτες της Ε’ τάξης και ταξιδεύει τους θεατές στη βασιλεία της Ελισάβετ Α’, κατά την οποία άκμασαν οι τέχνες και ιδιαίτερα το θέατρο.

Χρησιμοποιώντας ιστορικά στοιχεία, σχέδια, σκίτσα, εικόνες αλλά και πολύχρωμες κούκλες –έτοιμες ή άλλες, ξύλινες, που ζωγράφισαν μόνα τους–, τα παιδιά παρουσίασαν το πώς δημιουργήθηκαν τα πρώτα θέατρα στο Λονδίνο, πώς προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του κόσμου και πώς ήταν το πλαίσιο στο οποίο έζησε και δημιούργησε ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ένας από τους πιο σημαντικούς θεατρικούς συγγραφείς.

Η ταινία με τον τίτλο Elizabethan Theatre ανακηρύχθηκε από την ανεξάρτητη φιλανθρωπική οργάνωση Shakespeare Birthplace Trust ως η καλύτερη ταινία ή κινούμενο σχέδιο με θέμα τον Shakespeare, από νεαρούς σκηνοθέτες ηλικίας 7-11 ετών, ενώ απέσπασε και το «Βραβείο καλύτερης ταινίας animation» στο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου της Μόσχας.

«Ο διαγωνισμός διοργανώνεται κάθε χρόνο ή κάθε δύο χρόνια από την οργάνωση, η οποία διαχειρίζεται τα κληρονομικά και πολιτιστικά δικαιώματα του Σαίξπηρ στη γενέτειρά του. Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι αποκλειστικά η δημιουργία ταινίας μικρού μήκους, με αφορμή τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ενώ συμμετέχουν παιδιά από διάφορες ηλικιακές ομάδες από ολόκληρο τον κόσμο», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπαιδευτικός Αγγλικών των μαθητών του Διαπολιτισμικού Σχολείου, Χρύσα Νικολοπούλου.

Η καθηγήτρια αναφέρει ότι το βίντεο των παιδιών αρχικά συμπεριλήφθηκε στις τρεις καλύτερες συμμετοχές για την ηλικία έως 11 χρονών και στη συνέχεια αναδείχτηκε στην κορυφή των φιναλίστ.

«Άριστα εκτελεσμένη η ταινία»

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, η εκπρόσωπος των διαχειριστών της οργάνωσης «Shakespeare Birthplace Trust», Ρεμπέκα Ντομπς (Rebecca Dobbs), χαρακτήρισε την ταινία πνευματώδη, δημιουργική, ενημερωτική και άριστα εκτελεσμένη και έκανε λόγο για ένα «κινούμενο σχέδιο stop motion, που είναι μια απόλαυση να το βλέπεις και μας δίδαξε τόσα πολλά». Η ταινία θα προβάλλεται αυτό το καλοκαίρι στο Shakespeare’s New Place, την τελευταία κατοικία του Σαίξπηρ, ενώ ο διευθυντής του 6ου Πειραματικού Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου Κορδελιού Θεσσαλονίκης, Στέργιος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάνει λόγο για μια πολύ μεγάλη διάκριση. «Είναι πολύ μεγάλη διάκριση να σε τιμά το Ίδρυμα και να δείχνει την ταινία το καλοκαίρι. Όλο αυτό είναι πολύ μεγάλη υπόθεση για εμάς», τονίζει χαρακτηριστικά.

Η βεβαίωση διάκρισης στο διαγωνισμό (φωτ.: 6ο Πειραματικό Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσσαλονίκης)

Η αφορμή για το ντοκιμαντέρ

Σύμφωνα με την εκπαιδευτικό Χρ. Νικολοπούλου, η ιδέα για το ντοκιμαντέρ δεν είχε να κάνει με έναν διαγωνισμό. «Είχα μια επιθυμία να κάνω ένα βίντεο που να αφορά τον Σαίξπηρ και την εποχή του, γιατί είναι κομμάτι της αγγλικής κουλτούρας και ασχολούμαστε με αυτό με τα παιδιά κάθε χρόνο. Επειδή δεν μπορούσα να βρω το κατάλληλο βίντεο που να είναι κατάλληλο για την ηλικία τους και να περιλαμβάνει πολλά στοιχεία, αποφάσισα να τους ρωτήσω αν θέλουν να το κάνουμε μαζί. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό, όπως συμβαίνει σε οτιδήποτε έχει να κάνει με μη παραδοσιακή διδασκαλία. Οπότε ξεκινήσαμε σιγά σιγά, με σκοπό να φτιάξουμε κάτι που θα μπορούν και οι συνάδελφοι των αγγλικών που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο να το δείξουν στα δικά τους τα παιδιά».

Όσο για τη διαδικασία, σημειώνει ότι τα παιδιά αρχικά συγκέντρωσαν στοιχεία για την εποχή, μετά βρήκαν υλικό, διάβασαν και κράτησαν σημειώσεις, εξασκήθηκαν σε αφηγηματικές τεχνικές, ζωγράφισαν στο ξύλο τους χαρακτήρες και στο τέλος δημιουργήθηκε η αφήγηση πρώτα στα ελληνικά και μετά στα αγγλικά.

Η είδηση για τη διεθνή διάκριση προκάλεσε μεγάλη χαρά στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του 6ου Πειραματικού Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσσαλονίκης, ενώ έγινε γνωστό ότι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, που δημιουργήθηκε μέσα από την ίδια διαδικασία, διακρίθηκε σε διαγωνισμό που διοργάνωσε το Μουσείο Σχολικής Ζωής.

Η ταινία παρουσιάζεται στον ακόλουθο σύνδεσμο, στο χρονικό διάστημα από 12:40 ως 20:15

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Γιούλτση.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την προσαγωγή των δύο 22χρονων στον εισαγγελέα Καλαμάτας (φωτ.: EUROKINISSI/Νικήτας Κώτσιαρης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φοινικούντα: Ως φυσικό και ηθικό αυτουργό κατηγορεί η ΕΛΑΣ τους δύο 22χρονους

16/10/2025 - 11:58πμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Φθινοπωρινός ο καιρός της Πέμπτης με νεφώσεις και τοπικές βροχές

16/10/2025 - 8:00πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κιλκίς: Νεκρός άνδρας σε επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών έξω από ξενοδοχείο στους Ευζώνους

15/10/2025 - 11:59μμ
Οι δυο 22χρονοι που συνελήφθησαν για το διπλό φονικό στην Φοινικούντα οδηγούνται στον εισαγγελέα Καλαμάτας, Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2025 (Φωτ.: Eurokinissi/Νικήτας Κώτσιαρης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καλαμάτα: Την Κυριακή οι απολογίες των δύο κατηγορουμένων για την διπλή δολοφονία στο κάμπινγκ της Φοινικούντας

15/10/2025 - 10:25μμ
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: ΕΔΕ μετά τον ξυλοδαρμό μαθητή σε δημοτικό σχολείο στο Παλαιόκαστρο

15/10/2025 - 8:43μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Στο ΜΟΔ Έδεσσας παραπέμπονται οι τρεις Τούρκοι για τους πυροβολισμούς κατά στελεχών της ΕΥΠ

15/10/2025 - 8:09μμ
Μέρος των ευρημάτων της ΕΛΑΣ (φωτ.: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Έξι συλλήψεις για πλαστογραφίες και απάτες σε βάρος του ΕΦΚΑ – Η εγκληματική οργάνωση δρούσε από το 2014

15/10/2025 - 6:40μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Αναβλήθηκε για τις 30 Οκτωβρίου η δίκη για τα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας

15/10/2025 - 6:05μμ
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Κοζάνη: Σε ισόβια κάθειρξη συν 26 χρόνια καταδικάστηκε ο δράστης της δολοφονίας με τσεκούρι στη ΔΟΥ

15/10/2025 - 2:58μμ
Λαϊκή αγορά στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Γιώργος Κουρκουρίκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Λαϊκές αγορές: Αναστέλλεται η απεργία που είχε εξαγγελθεί για τις 22 και 23 Οκτωβρίου

15/10/2025 - 12:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαθήτριες του Ζωγραφείου συμμετείχαν στη χαρμόσυνη τελετή (φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου)

Ζωγράφειο: Λαμπρά τα δεύτερα εγκαίνια, μετά από 132 χρόνια – Με την αρωγή της ΕΕΤ η αντισεισμική θωράκιση

16 λεπτά πριν
Απεικόνιση του Huayracursor jaguensis (φωτ.: conicet.gov.ar/Jorge Blanco)

Αργεντινή: Ανακαλύφθηκε σχεδόν πλήρης σκελετός ενός από τους παλαιότερους δεινόσαυρους

45 λεπτά πριν
(Φωτ.: instagram/akritaiofphilly's profile picture
akritaiofphilly)

Οι «Ακρίται» της Φιλαδέλφειας μετρούν οκτώ δεκαετίες και συνεχίζουν

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από την προσαγωγή των δύο 22χρονων στον εισαγγελέα Καλαμάτας (φωτ.: EUROKINISSI/Νικήτας Κώτσιαρης)

Φοινικούντα: Ως φυσικό και ηθικό αυτουργό κατηγορεί η ΕΛΑΣ τους δύο 22χρονους

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Despina Kotakidou)

Οι Πόντιοι της Αλεξανδρούπολης έδωσαν αίμα για το αίμα που χάθηκε συνοδεία χορωδίας

2 ώρες πριν
Με χορό εκκίνησαν τη νέα χρονιά τα μέλη της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου (φωτ.: facebook/Αδελφότητα Ποντίων & Μικρασιατών Ηπείρου)

Οι Πόντιοι και οι Μικρασιάτες της Ηπείρου υποδέχθηκαν τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign