pontosnews.gr
Παρασκευή, 11/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χακάν Φιντάν: Νέες προκλητικές δηλώσεις για τουρκολιβυκό μνημόνιο και Κυπριακό – Το 1974 πραγματοποιήθηκε «ειρηνευτική επιχείρηση»

«Θα συνεχίσουμε τις ειρηνευτικές μας δραστηριότητες στο νησί», είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

25/07/2024 - 5:00μμ
(Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

(Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Το τουρκολιβυκό μνημόνιο ενδεχομένως προκάλεσε προβλήματα σε άλλες χώρες, αλλά αυτό δεν είναι δικό μας θέμα». Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν θα επανεξεταστεί το Μνημόνιο Κατανόησης για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπέγραψαν η Λιβύη και η Τουρκία το 2019, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε:

«Εμείς με τη Λιβύη, όπως γνωρίζετε, έχουμε διευθετήσει αυτό το ζήτημα μεταξύ μας. Αυτό ενδεχομένως να έχει προκαλέσει προβλήματα σε άλλες χώρες, αλλά αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το έργο αυτό που κάνουμε γίνεται σύμφωνα με το νόμο και με βάση την αμοιβαία συναίνεση. Εμείς αυτό κοιτάζουμε».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επίσκεψης του Χαλίφα Χαφτάρ, του ηγέτη των δυνάμεων που εδρεύουν στην ανατολική Λιβύη, στην Τουρκία και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ανατολική Λιβύη, ο Φιντάν είπε ότι οι σχέσεις με την ανατολική Λιβύη εξελίσσονται αρκετά καλά.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό και την τουρκική στρατιωτική παρουσία στα Κατεχόμενα, δήλωσε:

«Το Κυπριακό είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα, όπως γνωρίζετε. Εκεί, από το 1960, ιδιαίτερα μεταξύ 1963 και 1974, διαπράχθηκαν μεγάλες θηριωδίες εναντίον της “τουρκικής κοινότητας” από τις συμμορίες της ΕΟΚΑ. Εκεί προσπάθησαν να εκτοπίσουν τους Τουρκοκύπριους. Το 1974 πραγματοποιήθηκε η “ειρηνευτική επιχείρηση”. Από τις 20 Ιουλίου 1974 επικρατεί ειρήνη στο νησί και έκτοτε δεν έχει σκοτωθεί κανένας. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά πολύτιμο.

»Δηλαδή, λόγω της παρουσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, πλέον επικρατεί ειρήνη στο νησί και οι δύο κοινότητες ζουν ειρηνικά. Εμείς ούτως ή άλλως έχουμε στρατιώτες στο νησί. Αυτό είναι μια αλήθεια που είναι γνωστή.

»Έχουμε χιλιάδες στρατιώτες εκεί. Εκεί έχουμε διάφορες δυνατότητες, εκεί βρίσκονται και τα πλοία μας. Εμείς θα συνεχίσουμε τις ειρηνευτικές μας δραστηριότητες εκεί».

Όσον αφορά τις σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε ότι θα επισκεφθεί τον Αύγουστο το Κάιρο και πως «Θεού θέλοντος, θα φιλοξενήσουμε επίσης τον [Αιγύπτιο πρόεδρο] Σίσι στην Άγκυρα». Σημείωσε δε πως «η Αίγυπτος έχει μεγάλα σύνορα με τη Λιβύη. Η Αίγυπτος δικαιολογημένα αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα ασφάλειας των συνόρων εκεί, το οποίο πρέπει να επιλυθεί. Ως εκ τούτου, και η Αίγυπτος έχει ένα ενδιαφέρον για τη Λιβύη».

• Πηγή: ertnews.gr / Γιάννης Μανδαλίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(x.com/@ferozwala)
ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα με τουριστικό λεωφορείο

10/09/2026 - 11:20μμ
(Φωτ,: x.com/Drone Wars)
ΚΟΣΜΟΣ

11η Σεπτεμβρίου: 2.977 drones σχημάτισαν τους Δίδυμους Πύργους πάνω από τη Νέα Υόρκη

10/09/2026 - 10:05μμ
Μια γυναίκα περνά δίπλα από προεκλογική πινακίδα στη Μόσχα, στις 31 Αυγούστου 2026. Οι βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία θα διεξαχθούν από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου (φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία ψηφίζει με τον πόλεμο στην πόρτα της – Τι θα μετρήσει πραγματικά το Κρεμλίνο

10/09/2026 - 3:39μμ
Το θερμόμετρο φαρμακείου στο Γκρίμπεργκεν, έξω από τις Βρυξέλλες, δείχνει 45 βαθμούς Κελσίου (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)
ΚΟΣΜΟΣ

Αύγουστος 2026: Η Γη ισοφάρισε το απόλυτο ρεκόρ ζέστης – Στους 16,96°C η μέση θερμοκρασία

10/09/2026 - 2:06μμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δείχνει προς τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, μετά το διάγγελμά του από την Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου, στην Ουάσινγκτον, στις 16 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Saul Loeb / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Από τις «λίγες εβδομάδες» στο 2029: Ο πόλεμος με το Ιράν βαθαίνει και ο χειμώνας έρχεται

10/09/2026 - 8:58πμ
Δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει πετρέλαιο αγκυροβολημένο στον κόλπο του Φος-σι-Μερ, στη νότια Γαλλία (φωτ.: EPA / Guillaume Horcajuelo)
ΚΟΣΜΟΣ

Ενεργειακός συναγερμός στην Ευρώπη: Το φυσικό αέριο άγγιξε τα 81 ευρώ – Πάνω από τα 100 δολάρια το Brent

9/09/2026 - 7:34μμ
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ετοιμάζεται να ψηφίσει στις τοπικές και δημοτικές εκλογές στο Βελιγράδι, στις 2 Ιουνίου 2024 (φωτ.: EPA / Andrej Cukic)
ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Ο Βούτσιτς παίζει την εξουσία του στις πρόωρες κάλπες – Το στοίχημα για τα Βαλκάνια

9/09/2026 - 2:55μμ
Το δεξαμενόπλοιο New Andros, υπό σημαία Παναμά (πηγή: marinetraffic.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Drone χτύπησε τάνκερ ελληνικών συμφερόντων στο Ιράκ – Μετέφερε 2 εκατ. βαρέλια μαζούτ

9/09/2026 - 2:31μμ
Το γενικό προξενείο της Βρετανίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στις 9 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία-Ισραήλ στα άκρα: Το προξενείο του 1839 και η ρήξη για τους εποικισμούς

9/09/2026 - 1:39μμ
Λούλουδια σε ειδικές υποδοχές, δίπλα στα ονόματα των θυμάτων των τρομοκρατικών χτυπημάτων της Αλ Κάιντα (φωτ.: EPA / Bonnie Cash / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

25 χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο «εχθρός» βρίσκεται μέσα στις ΗΠΑ

9/09/2026 - 12:27μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Ελπιδοφόρος: Ο Άγιος Νικόλαος στο Σημείο Μηδέν, σύμβολο ελπίδας 25 χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Super League: Νίκησε την Κηφισιά και έκανε το 3Χ3 ο Παναθηναϊκός

3 ώρες πριν
(x.com/@ferozwala)

Ελβετία: Τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα με τουριστικό λεωφορείο

3 ώρες πριν
Ο δάσκαλος Σπύρος Μαντίδης με τη μητέρα του, τη σύζυγό του Χριστίνα, τα παιδιά και τα εγγόνια του (πηγή: Facebook / Χρήστος Αηδονίδης – «Ψηφιακή Σάντα»)

Σπύρος Μαντίδης: Ο δάσκαλος της Σάντας κόντρα στο «τα πολλά τα γράμματα τη διαβόλ’»

4 ώρες πριν
(Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου/Facebook/pliroforiodotis.gr)

Με 50μελή αποστολή ο Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου στο Φεστιβάλ της Βέροιας

4 ώρες πριν
(Φωτ,: x.com/Drone Wars)

11η Σεπτεμβρίου: 2.977 drones σχημάτισαν τους Δίδυμους Πύργους πάνω από τη Νέα Υόρκη

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV