pontosnews.gr
Τρίτη, 9/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες του ιταλικού πλοίου εντός της ελληνικής ΑΟΖ – «Όλα βαίνουν καλώς» λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ερωτηματικά για τη φόρμουλα του ελληνικού ΥΠΕΞ στο πλαίσιο της οποίας έγινε η προσπάθεια «απεμπλοκής»

24/07/2024 - 9:14πμ
Η φρεγάτα (Φ/Γ) «ΣΑΛΑΜΙΣ» (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Γρ. Τύπου ΓΕΕΘΑ /STR)

Η φρεγάτα (Φ/Γ) «ΣΑΛΑΜΙΣ» (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Γρ. Τύπου ΓΕΕΘΑ /STR)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με προσπάθεια… τετραγωνισμού του κύκλου μοιάζουν οι χειρισμοί του ελληνικού ΥΠΕΞ προκειμένου να αποφευχθεί η κρίση που έστησε η Άγκυρα με αφορμή τις έρευνες για πόντιση καλωδίου από το υπό ιταλική σημαία πλοίο «Ievoli Relume», χωρίς όμως να ακυρώσει την άσκηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Στο σύνολο των ρεπορτάζ που μεταδίδονται για το θέμα γίνεται λόγος για «λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς» προκειμένου να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο.

Ωστόσο είναι σαφές ότι η Άγκυρα μετέτρεψε τις έρευνες του ιταλικού πλοίου σε αφορμή για να αμφισβητήσει στην πράξη τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ακυρώνοντας στην ουσία την οριοθετημένη Ελληνική ΑΟΖ βάσει της Ελληνοαιγυπτιακής Συμφωνίας και να επιβάλλει το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο ως την πραγματικότητα που πρέπει να αποδεχθεί η Ελλάδα. Φυσικά μέσω της… διολισθήσεως και με την απειλή χρήσης βίας η Τουρκία επιχειρεί να σφετεριστεί όλη την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας.

Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένες έρευνες πραγματοποιούνται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων εκτός ενός σημείου το οποίο βρίσκεται περίπου μισό μίλι έξω από τα χωρικά ύδατα σε διεθνή ύδατα σε περιοχή που ανήκει στην ελληνική ΑΟΖ, βάσει της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας και μάλιστα εντός των δυνητικών 12 ν.μ. των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Με δεδομένο ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί την Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία η οποία ακυρώνει το Τουρκολυβικό Μνημόνιο και να μην αντιδράσει στις έρευνες του Ievoli Relume στο σημείο αυτό το οποίο βρίσκεται εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων, εύλογα τίθεται το ερώτημα για το ποια είναι η φόρμουλα του ελληνικού ΥΠΕΞ στο πλαίσιο της οποίας έγινε η προσπάθεια «απεμπλοκής».

Είτε στην περίπτωση που το ιταλικό πλοίο αναγκαστεί να τροποποιήσει το πρόγραμμα ερευνών του χωρίς να προχωρήσει στην επίμαχη περιοχή, είτε στην περίπτωση που  η εταιρία που το διαχειρίζεται ζητήσει άδεια και από τις Τουρκικές Αρχές θα πρόκειται για εξέλιξη που υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα καθώς θα προωθεί το «γκριζάρισμα» περιοχής οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ.

«Όλα βαίνουν καλώς»

Σε δηλώσεις του στο OPEN πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι η επιχείρηση του ιταλικού πλοίου εντός της ελληνικής ΑΟΖ ολοκληρώθηκε στις 4 τα ξημερώματα.

«Φαίνεται ότι δίαυλοι επικοινωνίας λειτούργησαν σε διπλωματικό επίπεδο» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε: «Το πλοίο ολοκλήρωσε τις ερευνητικές του εργασίες και όλα βαίνουν καλώς».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές, δεν τίθεται ζήτημα διαδοχής στη ΝΔ

7/09/2025 - 3:45μμ
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ – Δείτε ζωντανά

7/09/2025 - 12:14μμ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της ομιλίας του στην 89η ΔΕΘ (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Μεταρρύθμιση 1,6 δισ. ευρώ με μόνιμες μειώσεις φόρων για μεσαία τάξη, οικογένειες, νέους

6/09/2025 - 11:52μμ
Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις στην πλατεία ΧΑΝΘ, έξω από τη ΔΕΘ και το Βελλίδειο (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έξω από το Βελλίδειο διαδηλώνουν τα συνδικάτα, μέσα η ομιλία Μητσοτάκη – Δείτε ζωντανά

6/09/2025 - 8:24μμ
Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 89η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε δύο κατευθύνσεις η ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ – Παροχές με αιχμή τη φορολογία

6/09/2025 - 7:25μμ
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά στη 2η Διεθνή Διάσκεψη για τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη (φωτ.: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθνικό Σχέδιο Ανάτασης θα παρουσιάσει το απόγευμα στην Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας

5/09/2025 - 8:38πμ
Ο Σταύρος Παπασταύρου στις 
εργασίες του άτυπου υπουργικού συμβουλίου της Ενεργειακής Κοινότητας, Πέμπτη 17 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταύρος Παπασταύρου για το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Να ξεκαθαρίσει η Λευκωσία τη θέση της

4/09/2025 - 9:17πμ
Στο Ζάππειο για τον εορτασμό της 51ης επετείου από την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης από Ζάππειο: Οι μέρες της ασυδοσίας της ΝΔ σε λίγο τελειώνουν, ο λαός διψά για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή

3/09/2025 - 11:04μμ
(Φωτ.: ynanp.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Ναυτιλίας: Διευκρινίσεις αναφορικά με τις καταγγελίες αλιέων

3/09/2025 - 3:49μμ
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης (φωτ.: EPA/ Olivier Hoslet)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρο θα προχωρήσει, δεν μας πτοούν οι αντιδράσεις

31/08/2025 - 8:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσφυγες πάνω στο USS EDSALL κατά την εκκένωση της Σμύρνης μετά την κατάληψή της από τον τουρκικό στρατό (πηγή: Naval History and Heritage Command / Collection of Admiral Thomas C. Kinkaid)

9 Σεπτεμβρίου, ημέρα πένθους για τη Σμύρνη που χάθηκε – Από την εγκύκλιο του Πλαστήρα, στην αναγνώριση από τη Βουλή

12 λεπτά πριν

Σεισμός στα Νέα Στύρα: Σε μεγάλη ακτίνα έγινε αισθητή η δόνηση – Χαμηλής σεισμικότητας η περιοχή, λέει ο Ευθύμης Λέκκας

35 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Με συννεφιά αλλά χωρίς μεταβολές στη θερμοκρασία θα κυλήσει η Τρίτη

1 ώρα πριν
Η αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

Ισχυρός σεισμός στην Εύβοια: Στο πόδι οι κάτοικοι των Νέων Στύρων – Τι λένε οι σεισμολόγοι

8 ώρες πριν

Σεισμός στην Εύβοια ταρακούνησε και την Αττική

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Απότομη προσγείωση και ήττα 3-0 της Εθνικής από τη Δανία

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign