pontosnews.gr
Κυριακή, 4/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ερντογάν: Μοναδική λύση τα δύο κράτη στην Κύπρο – «Θρασείες» οι δηλώσεις Δένδια

«Τα δύο μέρη πρέπει να κάθονται και φεύγουν ως ίσα από το τραπέζι», είπε ο Τούρκος πρόεδρος μεταξύ πολλών άλλων

21/07/2024 - 3:13μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)

(Φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Το μοντέλο των δύο κρατών είναι η μοναδική λύση στο Κυπριακό», επέμεινε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κατά την πτήση της επιστροφής του από τα Κατεχόμενα.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε και τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια.

Αναλυτικά, ο Ερντογάν είπε: «Καθίσταται σαφές μέρα με τη μέρα ότι το μοντέλο των δύο κρατών είναι η μόνη λύση στο Κυπριακό. Η Τουρκία και ο τουρκοκυπριακός λαός έχουν κάνει κάθε θυσία στο δρόμο προς τη λύση. Αν και η πλευρά που είπε “ναι” στο Σχέδιο Ανάν ήταν η “Βόρεια Κύπρος”, δυστυχώς επιβραβεύτηκαν και πάλι οι Ελληνοκύπριοι. Δεν είναι πλέον δυνατό να φτάσουμε πουθενά με αυτή την προσέγγιση. Δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά χωρίς την επικύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων, που είναι κεκτημένα δικαιώματά τους. Ειλικρινά, δεν θεωρούμε δυνατό να ξεκινήσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να καθιερωθεί μια εξίσωση όπου και τα δύο μέρη κάθονται και φεύγουν ως ίσα από το τραπέζι».

Ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε παράλληλα και τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο. Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι «κατά καιρούς γινόμαστε μάρτυρες των προσπαθειών λαϊκιστών στην Ελλάδα να δυναμιτίσουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα με μια προσέγγιση καλής γειτονίας. Φυσικά, αυτό δεν σημάνει ότι θα παραμένουμε σιωπηλοί απέναντι σε τέτοιες προκλήσεις».

Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στη Μεγαλόνησο εδραιώθηκε η ειρήνη, και ότι «αυτή η επέμβαση έγινε στα πλαίσια των δικαιωμάτων εγγυήσεων που μας παραχωρεί το Διεθνές Δίκαιο».

Επανέλαβε επίσης όσα είχε πει στην ομιλία του κατά τις εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο της εισβολής, λέγοντας: «Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ. Του είπα: “Την ίδια μέρα θα βρεθώ στη Βόρεια Κύπρο και θα απευθυνθώ στον λαό της Βόρειας Κύπρου εκεί. Έμαθα ότι θα είσαι στον Νότο και θα απευθύνεσαι εκεί. Υποθέτω ότι δεν θα κάνουμε δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον”».

Συνεχίζοντας, ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε: «Δυστυχώς, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας είχε άλλες προθέσεις, προφανώς δεν γνώριζε τη συνάντησή μας με τον Μητσοτάκη, έκανε δηλώσεις πέρα-δώθε. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο θρασεία και αγενής δήλωση από το να πει ότι οι Τούρκοι είναι κατοχική δύναμη εκεί. Επομένως, ο κ. Μητσοτάκης χρειάζεται να βάλει αυτόν τον υπουργό στη θέση του. Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε πολύ περισσότερο πάντως. Ό,τι είχαμε να πούμε το είπαμε. Συνεχίζουμε το δρόμο μας».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο «προεδρικό μέγαρο» και το κτήριο της «Βουλής» στα Κατεχόμενα, η κατασκευή των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, συνδέοντας εμμέσως το συγκεκριμένο έργο με την προαναγγελία από τον Έλληνα υπουργό Άμυνας για επέκταση των εγκαταστάσεων στη ναυτική βάση στο Μαρί: «Υποθέτω ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από αυτές τις βάσεις. Αυτοί χτίζουν στρατιωτικές βάσεις, εμείς χτίζουμε πολιτικές βάσεις. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Είπε επίσης ότι «εάν χρειαστεί, μπορούμε να χτίσουμε ναυτικές βάσεις και ναυτικές δομές στον Βορρά. Έχουμε και θάλασσα. Για παράδειγμα, αγοράζουμε ένα νέο πλοίο φυσικού αερίου. Πλωτό πλοίο-πλατφόρμα αερίου που θα χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή φυσικού αερίου στο Πεδίο Αερίου Σακάρια. Σε περίπου δύο μήνες θα βρίσκεται στην Τουρκία. Έχει μήκος 300 μέτρα και πλάτος 58 μέτρα. Αυτή η πλατφόρμα, η οποία θα παράγει αρκετό φυσικό αέριο για 5 εκατ. νοικοκυριά, μπορεί να παραμείνει εκεί για 15-20 χρόνια. Είναι σχεδόν σαν βάση. Φεύγει την επόμενη εβδομάδα και θα έρθει στην Τουρκία. Μόλις δουν αυτήν τη βάση, τους αρκεί».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τις αιχμές του περί συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας και χρήσης βάσεων στη Μεγαλόνησο από Δυτικές χώρες που είναι σύμμαχοι του Ισραήλ.

«Είναι απαραίτητο να αποφευχθούν κινήσεις που δεν συμβάλλουν στην ειρήνη στο νησί, που αυξάνουν τις εντάσεις και οδηγούν σε παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Το να είσαι συμβαλλόμενο μέρος στη σφαγή στο Ισραήλ δεν θα ωφελήσει ούτε τους Έλληνες ούτε την Ελλάδα», δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις απειλές του ηγέτη της Χαμάς Χασάν Νασράλα, πως η Κύπρος θα αποτελεί στόχο αν ο πόλεμος επεκταθεί στον Λίβανο, σχετικές κατηγορίες κατά της Λευκωσίας εξαπέλυσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, ενώ το περασμένο σαββατοκύριακο τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ. «Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά των δραστηριοτήτων της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νοτίου Κύπρου” που διαταράσσουν την ισορροπία στο νησί» ήταν η χαρακτηριστική έκφραση που χρησιμοποίησε ο Τούρκος υπουργός.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Μανδαλίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τη σύλληψη Μαδούρο

4/01/2026 - 8:33πμ
(Φωτ.: EPA/WHITE HOUSE PRESS OFFICE HANDOUT)
ΚΟΣΜΟΣ

Έτσι εκτελέστηκε η επιχείρηση σύλληψης του προέδρου της Βενεζουέλας, με κωδικό όνομα «Absolute Resolve»

3/01/2026 - 11:40μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ «χτύπησε» το Μπασκίλ της Τουρκίας

3/01/2026 - 10:46μμ
Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: «Ήρθε η ώρα της ελευθερίας», δηλώνει η Ματσάδο – Παγκόσμιες αντιδράσεις μετά τη σύλληψη Μαδούρο

3/01/2026 - 8:55μμ
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και η σύζυγός του Σίλια Φλόρες, το 2024, στο Καράκας (φωτ.: 
EPA/ RAYNER PENA R.)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Ο Νικολάς Μαδούρο και η σύζυγός του Σίλια Φλόρες μεταφέρονται στη Νέα Υόρκη – Με χειροπέδες στο Iwo Jima

3/01/2026 - 6:31μμ
Ο πρώην δικτάτορας του Παναμά Μανουέλ Αντόνιο Νοριέγκα σε φωτογραφία σύλληψης, 4 Ιανουαρίου 1990 (φωτ.: EPA / AFP)
ΚΟΣΜΟΣ

Όταν οι ΗΠΑ κάνουν προεδρικές… απαγωγές: Από τον Νοριέγκα στον Μαδούρο

3/01/2026 - 4:04μμ
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο σε εκδήλωση για την Ημέρα Αντίστασης των Ιθαγενών στο Καράκας, 12 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Miguel Gutierrez)
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ απήγαγαν τον Μαδούρο για να τον οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη – Νέα διεθνής κρίση, με τη Βενεζουέλα

3/01/2026 - 2:51μμ
Κεριά στη μνήμη των θυμάτων, κοντά στο Constellation στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, 2 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Alessandro della Valle)
ΚΟΣΜΟΣ

Αγωνία στο Κραν Μοντανά για τους αγνοούμενους μετά την τραγωδία στο Constellation

3/01/2026 - 1:41μμ
Πανηγυρισμοί μετά την επίδοση του βραβείου Γκίνες (φωτ.: Hrvatski Radio/HRT)
ΚΟΣΜΟΣ

Κροατία: Στο βιβλίο Guinness ραδιοφωνικός μαραθώνιος με 100 φωνές, για 100 ώρες, στην επέτειο των 100 χρόνων

3/01/2026 - 1:19μμ
Περαστικοί μπροστά από τοιχογραφία με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στο Καράκας, 24 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Ronald R. Pena)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ ανακοίνωσε τη σύλληψη του Μαδούρο – Ραγδαίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα

3/01/2026 - 11:58πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Βενεζουέλα: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τη σύλληψη Μαδούρο

29 δευτερόλεπτα πριν
(Φωτ.: pixabay.com/hans)

Καιρός: Τοπικές βροχές και νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας – Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

27 λεπτά πριν
(Φωτ.: realestate.com.au)

Ζαχ Χριστοδουλόπουλος: Ο Ελληνοαυστραλός ομογενής που απέκτησε ακίνητα αξίας 5 εκατ. δολαρίων, πριν καν κλείσει τα 30

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA/WHITE HOUSE PRESS OFFICE HANDOUT)

Έτσι εκτελέστηκε η επιχείρηση σύλληψης του προέδρου της Βενεζουέλας, με κωδικό όνομα «Absolute Resolve»

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Κέντρο Νεότητας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά»)

Κέντρο Νεότητας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά»: Θεοφάνια με χορούς, παραδόσεις και γιορτινή ατμόσφαιρα στην Αθαλάσσα

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ «χτύπησε» το Μπασκίλ της Τουρκίας

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign