pontosnews.gr
Παρασκευή, 15/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Ο νέος αιώνας που αρχίζει για την Ιερά Μητρόπολη Πριγκηποννήσων να φέρει καλύτερες μέρες για τους Ρωμιούς της περιοχής

Συγκίνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις

16/07/2024 - 12:26πμ
Εικόνα από την Πατριαρχική Λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο Πριγκήπου (φωτ.: maximos.gr)

Εικόνα από την Πατριαρχική Λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο Πριγκήπου (φωτ.: maximos.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έναν αιώνα ζωής έκλεισε η Ιερά Μητρόπολης Πριγκηποννήσων (1924) και με αυτήν την αφορμή, το Σάββατο 13 Ιουλίου 2024, τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Πριγκήπου.

Χοροστάτησε ο οικείος ποιμενάρχης Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος που ευλόγησε την αρτοκλασία υπέρ υγείας των πιστών και των όπου γης γόνων των Πριγκηποννήσων. 

Στον Εσπερινό παρέστησαν ιεράρχες του Θρόνου, ο Έπαρχος Πριγκηπονήσων, και πολλοί πιστοί από την Πόλη και το εξωτερικό. Ανάμεσά τους ήταν ο δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας και Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) και ο Σύμβουλος της Οργάνωσης δρ Κώστας Μυγδάλης.

Στην πατριαρχική λειτουργία στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου Πριγκήπου, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου (φωτ.: maximos.gr)

Μετά τη λειτουργία ο βουλευτής Λαρίσης συνεχάρη την Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας της Πριγκήπου Αγνή Νικολαΐδου για το έργο που επιτελεί για τη διατήρηση των ρωμαίικων παραδόσεων στο νησί, όπως και την πρόεδρο Ζωρζέτ Αναγνωστοπούλου και την αντιπρόεδρο Βασιλική Ξυδαράλη του Συλλόγου Πριγκηπιανών «Άγιος Γεώργιος ο Κουδουνάς» για τις δράσεις τους με στόχο τη διατήρηση των δεσμών με τη γενέτειρά τους.

«Ασμένως αποδεχθήκαμε την πρόσκληση και ήρθαμε στην Πρίγκηπο ως εκπρόσωποι της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας αλλά και της Βουλής των Ελλήνων για να μοιραστούμε μαζί σας τη χαρά για τη συμπλήρωση εκατονταετηρίδος από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων. Η Μητρόπολή σας έχει ως γενέθλιο έτος το 1924, κατά το οποίο ολοκληρώθηκε η σπαραξικάρδιος για το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών που στέρησε από την εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως το ποίμνιο της στην Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη.

Ο επικεφαλής ΓΓ της ΔΣΟ με την Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας της Πριγκήπου Αγνή Νικολαΐδου (φωτ.: maximos.gr)

»Τα Πριγκηπόννησα που κάποτε έσφυζαν από Ρωμιούς ακολούθησαν κι αυτά την τύχη της Πολίτικης Ρωμιοσύνης. Όπως ειπώθηκε, η 50η επέτειος της Μητρόπολής σας ήταν “πικρά”, λόγω των γεγονότων του Ιουλίου του 1974. Ευχόμαστε ο νέος αιώνας που ανοίγει για τη Μητρόπολη Πριγκιποννήσων, αλλά και συνολικότερα για τους Ρωμιούς της Πόλης, να φέρει καλύτερες μέρες. Ο Θεός να σας δίνει υγεία και δύναμη για να συνεχίσετε να υπηρετείτε με σθένος και σύνεση την Μητρόπολη που σας εμπιστεύθηκε ο Οικουμενικός Θρόνος και να παραμένετε πάντα στην υπηρεσία, τη διακονία και τη διάθεση της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας», είπε απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Γέροντα Πριγκηποννήσων Δημήτριο στο επίσημο γεύμα που παρατέθηκε, μετά τον αρχιερατικό εσπερινό, στην Ιστορική Λέσχη.

Me τον Μητροπολίτη Γέροντα Πριγκηποννήσων Δημήτριο (φωτ.: maximos.gr)

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την παραμονή του στο νησί επισκέφθηκε τον Άγιο Γεώργιο Κουδουνά, που ευλαβούνται και μουσουλμάνοι που συρρέουν την ημέρα της εορτής του, όπως επίσης και το Ελληνορθόδοξο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, που θεωρείται το μεγαλύτερο ξύλινο κτήριο στην Ευρώπη, με ύψος 26 μέτρα, και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο.

Στο Ελληνορθόδοξο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, που θεωρείται το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο στην Ευρώπη (φωτ.: maximos.gr)

Το κτίριο χρησίμευσε ως ορφανοτροφείο από το 1903 –όταν το αγόρασε η Έλενα Ζαρίφη, σύζυγος Έλληνα τραπεζίτη από την Κωνσταντινούπολη, που το δώρισε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο– έως το 1964, που οι τουρκικές Αρχές διέκοψαν αιφνιδίως τη λειτουργία του. Το Ορφανοτροφείο μετά από πολύχρονη δικαστική διαμάχη που έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποδόθηκε και πάλι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο από το τουρκικό δημόσιο που το είχε κατασχέσει.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ ευχήθηκε «το, τραυματισμένο από τον χρόνο και την εγκατάλειψη, αρχιτεκτονικό αριστούργημα της Πριγκήπου να μην αφεθεί στην φθορά και την κατάρρευση. Άλλωστε, αυτό συνιστά και μια υποχρέωση, καθώς το Ορφανοτροφείο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της Europa Nostra με τα πολιτιστικά μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ έχει χαρακτηριστεί και από την UNESCO ως “απαιτούμενο προς διάσωση”».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ertnews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Θεολογική Σχολή Χάλκης: Ναι στην ανακαίνιση και τα εγκαίνια, όχι στην επαναλειτουργία της ως εκπαιδευτικό ίδρυμα

12/05/2026 - 11:56πμ
Ο Μάριος Ηλιόπουλος πανηγυρίζει την κατάκτηση του πρωταθλήματος από την ΑΕΚ, μετά το τέλος του αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Κυριακή 10 Μαΐου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γεωργία Παναγοπούλου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μάριος Ηλιόπουλος για το πρωτάθλημα της ΑΕΚ: Αφιερωμένο στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης

11/05/2026 - 11:10πμ
Στιγμιότυπο από τη μουσικοχορευτική παράσταση «Μικρά Ασία - Λίκνο Πολιτισμού, φως που φωτίζει τη μνήμη και το νου», Πέμπτη 7 Μαΐου 2026 (φωτ.: onlarissa.gr / Γιάννης Μυλωνάς)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λάρισα: Μουσικές και χοροί της Μικράς Ασίας στη σκηνή, σε μια ξεχωριστή βραδιά μνήμης και παράδοσης

8/05/2026 - 7:41μμ
(Πηγή: facebook / Dimitris Zotos)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού στην Κωνσταντινούπολη: Μια ιστορική συνάντηση παράδοσης και τέχνης από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή

7/05/2026 - 5:10μμ
Αεροφωτογραφία αποτυπώνει τα ερείπια εκκλησιαστικού συγκροτήματος στην κορυφή του όρους της Παναγίας (Meryem Ana), με θέα προς την ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στο φράγμα Ντάμσα και τα γύρω χωριά της Καππαδοκίας, στη Νεβσεχίρ της Τουρκίας (φωτ.: Anadolu Agency)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καππαδοκία: Στο φως η Αψηλή Παναγία των Ελλήνων της Σινασού – Ένα χαμένο προσκύνημα επιστρέφει

6/05/2026 - 9:32πμ
Το εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στην Αγία Ειρήνη και βρίσκεται στο κέντρο της Μυτιλήνης (φωτ.: lesvosnews.net)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αγία Ειρήνη Μυτιλήνης: Το παρεκκλήσι της Φώκαιας που ρίζωσε απέναντι

5/05/2026 - 5:45μμ
Στιγμιότυπο από τους Πανιώνιους Αγώνες στο Στάδιο Πανιωνίου, το 1918, στην Πούντα της Σμύρνης (πηγή: panionioshistory.blogspot.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σπάνιο τεκμήριο του 1919 από τον Πανιώνιο στη Σμύρνη – Όταν ο αθλητισμός συνδεόταν με τη στήριξη των προσφύγων

1/05/2026 - 9:23μμ
(Φωτ.: facebook.com/profile.php?/
Το Κιόστε - Μικρασ/κός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μάη μου με τα λούλουδα»: Ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι από το Κατιρλί στη Μυτιλήνη

1/05/2026 - 3:26μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΜΑΘ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Η Καππαδοκία των Ζώντων Μνημείων» στη Θεσσαλονίκη: Ένα ταξίδι μνήμης και πολιτισμού

29/04/2026 - 8:20μμ
Η Μπέττυ Χαρλαύτη στην Αίθουσα Τελετών του Αυστριακού Προξενείου, 25 Απριλίου 2025 (φωτ.: Ελληνική Κοινότητα Νεοχωρίου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καβάφης στην Κωνσταντινούπολη: Όταν η ποίηση «συναντά» τη μνήμη της Πόλης

29/04/2026 - 2:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/Το Χαμόγελο του Παιδιού)

Τραγικός επίλογος στη βουτιά θανάτου των 17χρονων κοριτσιών – Συγκινεί η επιθυμία των γονιών του ενός κοριτσιού

16 λεπτά πριν
(Φωτ.: allwyn.gr)

Οι πανηγυρισμοί της Γιολάντα Καλογεροπούλου στο Allwyn Game Time

29 λεπτά πριν
(Φωτ.-εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

19η του Μάη: Ημέρα Μνήμης και Ανθρωπισμού – Αγώνας για την αναγνώριση και διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων

48 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Σορός εντοπίστηκε στον ποταμό Λουδία – Σε εξέλιξη η ταυτοποίηση για τον 54χρονο των Κυμίνων

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/Greek Orthodox Parish and Community of Kogarah)

Εκδηλώσεις για τα 85 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης στην ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/EUROKINISSI)

Οκτώ κατηγορούμενοι στον ανακριτή για την ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στην Κάτω Τιθορέα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign