pontosnews.gr
Τετάρτη, 12/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θρυλόριο: Στην τελική ευθεία για τις καθιερωμένες εκδηλώσεις «Παρακάθ’ κι αροθυμίας» – Ο ποντιακός πολιτισμός έχει την τιμητική του για μια ακόμη χρονιά

Στο Ράδιο Παρατηρητής μίλησε για την ιστορία και τη σημασία τους η Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»

11/07/2024 - 3:25μμ
(Φωτ.: facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)

(Φωτ.: facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος στο Θρυλόριο για τις φετινές εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας «Παρακάθ’ κι αροθυμίας», που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων «Η Κερασούντα και το Γαρς».

Το σήμα για την εκκίνηση δίνεται αύριο, Παρασκευή 12 Ιουλίου, με την υποδοχή του λειψάνου του Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις στην εκκλησία του οικισμού.

Και φέτος, για ακόμα μια χρονιά, ο Σύλλογος θα πραγματοποιήσει μια σειρά εκδηλώσεις και δράσεις που θα αναδείξουν τον ποντιακό πολιτιστικό πλούτο, όπως αυτός εκφράζεται από το τραγούδι, το χορό, την ποντιακή γλώσσα αλλά και το φαγητό, με επίκεντρο το εορτάζον παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας.

Το ευφάνταστο βίντεο με το οποίο διαφημίστηκε το 7ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας στα social media

Για τις δράσεις μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής η πρόεδρος του Συλλόγου Χρύσα Μαυρίδου, που καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις και να διασκεδάσει με τους κατοίκους του οικισμού, σε μια μεγάλη γιορτή της ποντιακής παράδοσης.

Μεταφέροντας την παράδοση στις επόμενες γενιές

Οι δράσεις ξεκίνησαν δειλά πριν από περίπου 30 χρόνια, και πλέον έχουν γίνει πολυήμερες, αναδεικνύοντας την παράδοση και τις ιστορίες των κατοίκων του οικισμού, με ποντιακή μουσική, λαογραφία, ιστορία, ποντιακό θέατρο και ποντιακό φαγητό.

«Δεν αρκούμαστε να κάνουμε μόνο το πανηγύρι το βράδυ της παραμονής, αλλά θέλουμε να αναδείξουμε όλα τα κομμάτια της παράδοσής μας, για να τα γευτούν και οι νέες γενιές» σημείωσε η πρόεδρος του σωματείου, «μεταφέροντας την σε αυτές που δεν έχουν την τύχη να μεγαλώσουν με τους πρώτους πρόσφυγες που έφεραν τα έθιμά και τις ιστορίες τους από τον Πόντο.

»Εδώ έρχεται λοιπόν ο Σύλλογος, για να γίνει φορέας αυτής της παράδοσης, μέσα και από τις διάφορες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτές τις μέρες».

Γεύση από την ποντιακή παράδοση

Ξεχωριστή θέση κατέχει πλέον στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων και το 7ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας, που φέτος θα λάβει χώρα το Σάββατο 13 Ιουλίου, μια απαιτητική από άποψη προετοιμασίας και εκτέλεσης εκδήλωση, που όμως αξίζει τον κόπο γιατί είναι μια πολύ όμορφη συνάντηση ποντιακών συλλόγων από όλη τη βόρεια Ελλάδα που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, με συμμετοχές από Καστοριά, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Κοζάνη και όλη την ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

«Όλοι μαζί προσπαθούμε για την ανάδειξη του ποντιακού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς, και της υγιεινής ποντιακής κουζίνας» ανέφερε η Χρ. Μαυρίδου, «σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση σε συνεργασία με την Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας».

(Φωτ.: Μαρία Αποστολίδου / facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)

Η Χρύσα Μαυρίδου καλεί όλους τους κατοίκους της περιοχής να προσέλθουν στην κεντρική πλατεία του Θρυλορίου για να δουν τα μέλη των συλλόγων να μαγειρεύουν, αλλά και να γευτούν τα εδέσματα που δημιουργούνται με πολύ μεράκι και κόπο.

Ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης των διαγωνιζόμενων εδεσμάτων είναι ο Νίκος Λυγερός (στρατηγικός σύμβουλος), με τη βοήθεια του οποίου στήθηκε αυτή η προσπάθεια, διακεκριμένοι σεφ, ο Θωμάς Σαββίδης (βιολόγος-χημικός, καθηγητής Βοτανικής ΑΠΘ), και η Ελένη Βασιλειάδου, παραγωγός των παραδοσιακών προϊόντων «Βερμίου γης».

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των διαγωνιζόμενων φαγητών η Ελένη Βασιλειάδου θα στήσει εργαστήριο παρασκευής του παραδοσιακού ποντιακού τυριού «τυρομύτζ’ τη Παρχαρομάνας» στο οποίο θα μπορεί να συμμετάσχει και το κοινό.

(Φωτ. αρχείου: facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)

Καταγραφή συνταγών από διαφορετικές περιοχές του Πόντου

Το ενδιαφέρον όλα αυτά τα χρόνια, τόνισε η Χρ. Μαυρίδου, είναι πως καταγράφονται οι συνταγές των συμμετεχόντων, που πολλές φορές, ανάλογα και με την περιοχή, είναι διαφορετικές ακόμα και για τα ίδια πιάτα. Με αυτό τον τρόπο καταγράφονται ιδιαίτερες συνταγές, ακόμα και καινούρια ποντιακά πιάτα από μια περιοχή που δεν μαγειρεύονται σε άλλη.

Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμα και μετά από επτά χρόνια πραγματοποίησης της Ποντιακής Γαστρονομίας, ανάμεσα στις φετινές συνταγές υπάρχουν κάποιες που δεν είναι γνωστές στο Θρυλόριο, και δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά, που θα καταγραφούν για να διασωθούν για τις επόμενες γενιές.

Επίσης είναι σημαντικό πως γυναίκες της δεύτερης γενιάς, παιδιά προσφύγων από τον Πόντο, συμμετέχουν και αυτές στους διαγωνισμούς, παρουσιάζοντας πιο άμεσα τις συνταγές που ήρθαν από τον Πόντο.

Το Φεστιβάλ τέλος αποτελεί έναυσμα για πολλούς ποντιακούς συλλόγους από την υπόλοιπη Ελλάδα να κινητοποιηθούν και να προσπαθήσουν να αναδείξουν το ποντιακό φαγητό ως αναπόσπαστο κομμάτι της ποντιακής παράδοσης.

«Επειδή δυστυχώς δεν έχουμε πια τη γιαγιά να τα μαγειρεύει, πρέπει να το βάλουμε στο σύγχρονο τραπέζι, και έχει θέση στο σύγχρονο τραπέζι η ποντιακή κουζίνα» τόνισε η Χρύσα Μαυρίδου, για να συμπληρώσει πως στην ενίσχυση της παράδοσης εντάσσεται και η εκδήλωση Παιδικής Ποντιακής Γαστρονομίας το απόγευμα της Κυριακής 14 Ιουλίου στην Πλατεία Θρυλορίου, με μάγειρες μικρά παιδιά.

Μικροί μάγειρες του Θρυλορίου από παλαιότερη εκδήλωση (φωτ. αρχείου: facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)

Κορύφωση με το πανηγύρι

Όσο για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις, το βράδυ της Δευτέρας 15 Ιουλίου θα προβληθούν αποσπάσματα από τις παραστάσεις που ανέβασε θεατρικά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», σε κείμενα του Σάββα Σαλπιγγίδη, ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Τρίτη 16 Ιουλίου με τον Πανηγυρικό Εσπερινό στο εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου, τον οποίο θα ακολουθήσει φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με τη συμμετοχή των χορευτικών συγκροτημάτων των συλλόγων Ποντίων «Αργοναύτες» Προαστίου Δράμας, και Γυναικών Νέας Καλλίστης «Ο Άγιος Δημήτριος.

Μία από τις μουσικές εκδηλώσεις που θα δώσουν άψιμον στο χωριό

Στη συνέχεια, στην πλατεία του Θρυλορίου θα λάβει χώρα παραδοσιακή ποντιακή βραδιά με καταξιωμένους Πόντιους καλλιτέχνες: Γιώργος Ιωαννίδης (τραγούδι), Μπάμπης Κεμανετζίδης (λύρα και κλαρίνο), Λάκης Παναγιωτίδης (πλήκτρα), Γιώργος Πετρίδης (ντραμς), Γιάννης Τσακλίδης (τραγούδι), Κώστας Σαπρανίδης (λύρα), Σταύρος Προσαλέντης (λύρα), Ιορδάνης Σπυρίδης (αγγείο), Στέφανος Αυγετίδης (αρμόνιο), Μαρία Αποστολίδου (νταούλι), Λάζαρος Ελευθεριάδης (νταούλι) και Νίκος Παπαδόπουλος (νταούλι) εγγυώνται πολύωρο κέφι!

Οι εκδηλώσεις κλείνουν το πρωί της Τετάρτης στην Αγία Μαρίνα, με την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

• Πληροφορίες: paratiritis-news.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ζώρας Μελισσανίδης, στο Αρχονταρίκι του περίβλεπτου κτηρίου που ανεγέρθη στη μνήμη του από τους γιους Δημήτρη και Ιάκωβο Μελισσανίδη, στην Παναγία Σουμελά (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΠΟΝΤΟΣ

Μελισσανίδειον Μέλαθρον: Ένα σύγχρονο κτήριο στην Παναγία Σουμελά, σημείο αναφοράς για τον ποντιακό ελληνισμό

12/08/2026 - 11:04πμ
Σκίτσο που απεικονίζει τα όμορφα σπίτια της Ίμερας (εικ.: «Τραπεζούς, στα Ίχνη των Μεγάλων Κομνηνών τομ. Β΄, Μίλητος»)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Οι οκτώ Πόντιοι και οι εννέα φωτιές: Χαριτωμένο ανέκδοτο για τους Ιμεραίους

12/08/2026 - 10:14πμ
Συντροφιά Ελλήνων στα Κοτύωρα. Ανάμεσά τους ο Βασίλης Χατσιπαυλίδης. Καρτ ποστάλ με ημερομηνία 6 Ιουλίου 1929 (φωτ.: Ελληνικό Μωσαϊκό / Ιωάννα Πασαλίδου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κοτύωρα: Όταν το καλοκαίρι δεν είχε όνομα – Οι «σάπιες μέρες» του Αυγούστου

11/08/2026 - 9:29μμ
Τα Μωμο’έρια Καλλιφύτου έφεραν… αέρα Δωδεκαήμερου στην 20ή Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας στο Παρανέστι. Σάββατο 8 Αυγούστου 2026  (πηγή: Facebook / Katerina Billi)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι Καλλιφύτου: Έφεραν το ποντιακό Δωδεκαήμερο στην καρδιά του καλοκαιριού

11/08/2026 - 6:23μμ
Μέλη της ανασκαφικής ομάδας εργάζονται στο σπήλαιο Κοσκάρλι, περίπου 40 χλμ. νότια της Τραπεζούντας, κατά την πρώτη ανασκαφική περίοδο το 2024 (φωτ.: Karadeniz Technical University / Department of Archaeology)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Το σπήλαιο που φωτίζει την προϊστορία του Πόντου – Ευρήματα σχεδόν 15.000 ετών

11/08/2026 - 2:48μμ
Η είσοδος του «Μελισσανιδείου Μέλαθρου», που βρίσκεται κοντά στο Ηγουμενείο της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο. Το 7ώροφο κτήριο αρχιτεκτονικά θυμίζει τη Μονή Σιμωνόπετρας του Αγίου Όρους (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τιμώντας τις ρίζες, ευεργετώντας τον τόπο – Ένα έργο ζωής στο Βέρμιο

11/08/2026 - 12:31μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ποντιακή κουζίνα των νηστειών και οι μυρωδιές του Πόντου

10/08/2026 - 5:36μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Χριστόν και ο Βασίλτς: Ένα μεσελόπον για τη χαρτοπαιξία από τον Γεώργιο Μ. Κωνσταντινίδη

10/08/2026 - 11:45πμ
Ζιπκαλήδες μεταφέρουν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Δεκαπενταύγουστος 2025 (φωτ.: Flickr / ΙΜ Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Στο Βέρμιο ο Κωνσταντίνος Τασούλας τον Δεκαπενταύγουστο – Θα του απονεμηθεί ο Μεγαλόσταυρος των Μεγαλοκομνηνών

9/08/2026 - 9:49μμ
(Φωτ.: facebook.com/psmAMACEIA?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στο Μανιάκι το ποντιακό πνεύμα συνάντησε τον προσκοπισμό

9/08/2026 - 7:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: YouTube/APT)

Βλαντίμιρ Πούτιν: Απειλεί με συλλήψεις δυτικών πλοίων – Κατηγορεί τη Δύση για «πειρατεία»

5 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στον Λουτρόπυργο Αττικής

31 λεπτά πριν
Η ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά με τις σημαίες της Ελλάδας και του Καναδά (φωτ.: Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»)

Δεκαπενταύγουστος: Εσπερινός και περιφορά της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στο Τορόντο

56 λεπτά πριν
Εικόνα από την κηδεία του συγγραφέα Στέλιου Ράμφου στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Χαλανδρίου (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον Στέλιο Ράμφο – Δημοσία δαπάνη η κηδεία του

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Σάββας Παραγκαμιάν/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δράμα: Τρία νέα ενδημικά είδη στο σπήλαιο Αγγίτη

2 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/ Πολιτιστικός Σύλλογος Πενταβρύσου «Ο Πόντος»)

Καστοριά: Τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Πεντάβρυσο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign