pontosnews.gr
Τετάρτη, 21/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θρυλόριο: Στην τελική ευθεία για τις καθιερωμένες εκδηλώσεις «Παρακάθ’ κι αροθυμίας» – Ο ποντιακός πολιτισμός έχει την τιμητική του για μια ακόμη χρονιά

Στο Ράδιο Παρατηρητής μίλησε για την ιστορία και τη σημασία τους η Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»

11/07/2024 - 3:25μμ
(Φωτ.: facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)

(Φωτ.: facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος στο Θρυλόριο για τις φετινές εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας «Παρακάθ’ κι αροθυμίας», που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων «Η Κερασούντα και το Γαρς».

Το σήμα για την εκκίνηση δίνεται αύριο, Παρασκευή 12 Ιουλίου, με την υποδοχή του λειψάνου του Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις στην εκκλησία του οικισμού.

Και φέτος, για ακόμα μια χρονιά, ο Σύλλογος θα πραγματοποιήσει μια σειρά εκδηλώσεις και δράσεις που θα αναδείξουν τον ποντιακό πολιτιστικό πλούτο, όπως αυτός εκφράζεται από το τραγούδι, το χορό, την ποντιακή γλώσσα αλλά και το φαγητό, με επίκεντρο το εορτάζον παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας.

Το ευφάνταστο βίντεο με το οποίο διαφημίστηκε το 7ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας στα social media

Για τις δράσεις μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής η πρόεδρος του Συλλόγου Χρύσα Μαυρίδου, που καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις και να διασκεδάσει με τους κατοίκους του οικισμού, σε μια μεγάλη γιορτή της ποντιακής παράδοσης.

Μεταφέροντας την παράδοση στις επόμενες γενιές

Οι δράσεις ξεκίνησαν δειλά πριν από περίπου 30 χρόνια, και πλέον έχουν γίνει πολυήμερες, αναδεικνύοντας την παράδοση και τις ιστορίες των κατοίκων του οικισμού, με ποντιακή μουσική, λαογραφία, ιστορία, ποντιακό θέατρο και ποντιακό φαγητό.

«Δεν αρκούμαστε να κάνουμε μόνο το πανηγύρι το βράδυ της παραμονής, αλλά θέλουμε να αναδείξουμε όλα τα κομμάτια της παράδοσής μας, για να τα γευτούν και οι νέες γενιές» σημείωσε η πρόεδρος του σωματείου, «μεταφέροντας την σε αυτές που δεν έχουν την τύχη να μεγαλώσουν με τους πρώτους πρόσφυγες που έφεραν τα έθιμά και τις ιστορίες τους από τον Πόντο.

»Εδώ έρχεται λοιπόν ο Σύλλογος, για να γίνει φορέας αυτής της παράδοσης, μέσα και από τις διάφορες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτές τις μέρες».

Γεύση από την ποντιακή παράδοση

Ξεχωριστή θέση κατέχει πλέον στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων και το 7ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας, που φέτος θα λάβει χώρα το Σάββατο 13 Ιουλίου, μια απαιτητική από άποψη προετοιμασίας και εκτέλεσης εκδήλωση, που όμως αξίζει τον κόπο γιατί είναι μια πολύ όμορφη συνάντηση ποντιακών συλλόγων από όλη τη βόρεια Ελλάδα που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, με συμμετοχές από Καστοριά, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Κοζάνη και όλη την ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

«Όλοι μαζί προσπαθούμε για την ανάδειξη του ποντιακού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς, και της υγιεινής ποντιακής κουζίνας» ανέφερε η Χρ. Μαυρίδου, «σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση σε συνεργασία με την Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας».

(Φωτ.: Μαρία Αποστολίδου / facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)

Η Χρύσα Μαυρίδου καλεί όλους τους κατοίκους της περιοχής να προσέλθουν στην κεντρική πλατεία του Θρυλορίου για να δουν τα μέλη των συλλόγων να μαγειρεύουν, αλλά και να γευτούν τα εδέσματα που δημιουργούνται με πολύ μεράκι και κόπο.

Ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης των διαγωνιζόμενων εδεσμάτων είναι ο Νίκος Λυγερός (στρατηγικός σύμβουλος), με τη βοήθεια του οποίου στήθηκε αυτή η προσπάθεια, διακεκριμένοι σεφ, ο Θωμάς Σαββίδης (βιολόγος-χημικός, καθηγητής Βοτανικής ΑΠΘ), και η Ελένη Βασιλειάδου, παραγωγός των παραδοσιακών προϊόντων «Βερμίου γης».

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των διαγωνιζόμενων φαγητών η Ελένη Βασιλειάδου θα στήσει εργαστήριο παρασκευής του παραδοσιακού ποντιακού τυριού «τυρομύτζ’ τη Παρχαρομάνας» στο οποίο θα μπορεί να συμμετάσχει και το κοινό.

(Φωτ. αρχείου: facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)

Καταγραφή συνταγών από διαφορετικές περιοχές του Πόντου

Το ενδιαφέρον όλα αυτά τα χρόνια, τόνισε η Χρ. Μαυρίδου, είναι πως καταγράφονται οι συνταγές των συμμετεχόντων, που πολλές φορές, ανάλογα και με την περιοχή, είναι διαφορετικές ακόμα και για τα ίδια πιάτα. Με αυτό τον τρόπο καταγράφονται ιδιαίτερες συνταγές, ακόμα και καινούρια ποντιακά πιάτα από μια περιοχή που δεν μαγειρεύονται σε άλλη.

Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμα και μετά από επτά χρόνια πραγματοποίησης της Ποντιακής Γαστρονομίας, ανάμεσα στις φετινές συνταγές υπάρχουν κάποιες που δεν είναι γνωστές στο Θρυλόριο, και δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά, που θα καταγραφούν για να διασωθούν για τις επόμενες γενιές.

Επίσης είναι σημαντικό πως γυναίκες της δεύτερης γενιάς, παιδιά προσφύγων από τον Πόντο, συμμετέχουν και αυτές στους διαγωνισμούς, παρουσιάζοντας πιο άμεσα τις συνταγές που ήρθαν από τον Πόντο.

Το Φεστιβάλ τέλος αποτελεί έναυσμα για πολλούς ποντιακούς συλλόγους από την υπόλοιπη Ελλάδα να κινητοποιηθούν και να προσπαθήσουν να αναδείξουν το ποντιακό φαγητό ως αναπόσπαστο κομμάτι της ποντιακής παράδοσης.

«Επειδή δυστυχώς δεν έχουμε πια τη γιαγιά να τα μαγειρεύει, πρέπει να το βάλουμε στο σύγχρονο τραπέζι, και έχει θέση στο σύγχρονο τραπέζι η ποντιακή κουζίνα» τόνισε η Χρύσα Μαυρίδου, για να συμπληρώσει πως στην ενίσχυση της παράδοσης εντάσσεται και η εκδήλωση Παιδικής Ποντιακής Γαστρονομίας το απόγευμα της Κυριακής 14 Ιουλίου στην Πλατεία Θρυλορίου, με μάγειρες μικρά παιδιά.

Μικροί μάγειρες του Θρυλορίου από παλαιότερη εκδήλωση (φωτ. αρχείου: facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)

Κορύφωση με το πανηγύρι

Όσο για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις, το βράδυ της Δευτέρας 15 Ιουλίου θα προβληθούν αποσπάσματα από τις παραστάσεις που ανέβασε θεατρικά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», σε κείμενα του Σάββα Σαλπιγγίδη, ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Τρίτη 16 Ιουλίου με τον Πανηγυρικό Εσπερινό στο εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου, τον οποίο θα ακολουθήσει φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με τη συμμετοχή των χορευτικών συγκροτημάτων των συλλόγων Ποντίων «Αργοναύτες» Προαστίου Δράμας, και Γυναικών Νέας Καλλίστης «Ο Άγιος Δημήτριος.

Μία από τις μουσικές εκδηλώσεις που θα δώσουν άψιμον στο χωριό

Στη συνέχεια, στην πλατεία του Θρυλορίου θα λάβει χώρα παραδοσιακή ποντιακή βραδιά με καταξιωμένους Πόντιους καλλιτέχνες: Γιώργος Ιωαννίδης (τραγούδι), Μπάμπης Κεμανετζίδης (λύρα και κλαρίνο), Λάκης Παναγιωτίδης (πλήκτρα), Γιώργος Πετρίδης (ντραμς), Γιάννης Τσακλίδης (τραγούδι), Κώστας Σαπρανίδης (λύρα), Σταύρος Προσαλέντης (λύρα), Ιορδάνης Σπυρίδης (αγγείο), Στέφανος Αυγετίδης (αρμόνιο), Μαρία Αποστολίδου (νταούλι), Λάζαρος Ελευθεριάδης (νταούλι) και Νίκος Παπαδόπουλος (νταούλι) εγγυώνται πολύωρο κέφι!

Οι εκδηλώσεις κλείνουν το πρωί της Τετάρτης στην Αγία Μαρίνα, με την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

• Πληροφορίες: paratiritis-news.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook.com/lesxipontionnkavalas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας – Κοπή βασιλόπιτας 2026 με μουσική, χορό και ευχές

20/01/2026 - 10:18μμ
Ένας από τους τόμους που περιλαμβάνονται στη συλλογή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης» (φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)
ΠΟΝΤΟΣ

Εύξεινος Λέσχη Νάουσας: Κάλεσμα για συγκέντρωση υλικού και πληροφοριών για το νέο Μουσείο της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως

20/01/2026 - 5:12μμ
Ο Νικόλαος Λιθοξόος φωτογραφημένος το 1905 στην Τραπεζούντα. Στο φόντο οι τελευταίοι απόφοιτοι του κλασικού τμήματος της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, τη σχολική χρονιά 1921-1922 (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νικόλαος Λιθοξόος: Ο δάσκαλος που αναγέννησε την ελληνική παιδεία στον Πόντο και τη Μικρά Ασία

20/01/2026 - 10:00πμ
Η ανεξάρτητη βουλευτής Κυριακή Μάλαμα κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Νίκος Ασλανίδης: Στην Ολομέλεια της Βουλής η περιπέτειά του στην Τουρκία

19/01/2026 - 7:43μμ
Η Χρυσούλα Καρατζόγλου σε εκδήλωση των «Κομνηνών» Δράμας
ΠΟΝΤΟΣ

Η ΠΟΕ εκφράζει τη λύπη της για το θάνατο της Χρυσούλας Καρατζόγλου

19/01/2026 - 7:15μμ
Η Γεύση Σταφυλίδου εντός και εκτός γηπέδου (πηγή: kerkidasport.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν η ποντιακή λύρα συναντά το ποδόσφαιρο: Η Γεύση Σταφυλίδου εν δράσει

19/01/2026 - 6:48μμ
(Φωτ. αρχείου: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Μελισσίων: Νέος κύκλος σεμιναρίων στο Σπουδαστήριο Ποντιακού Πολιτισμού

19/01/2026 - 5:25μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης τιμά τους άριστους μαθητές και φοιτητές

19/01/2026 - 4:28μμ
Η Μονή Θεοσκεπάστου βρίσκεται στην Τραπεζούντα, στις δυτικές πλαγιές του Μιθρίου όρους (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Μονή Θεοσκεπάστου στην Τραπεζούντα σε νέα εποχή – Μετατράπηκε σε πολιτιστικό κέντρο και προσελκύει χιλιάδες

19/01/2026 - 3:00μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Φάρος» Αγίας Βαρβάρας έκοψε τη βασιλόπιτά του σε μια εκδήλωση-υπερπαραγωγή

19/01/2026 - 10:20πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα από την Πάρνηθα (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)

Ισχυρή κακοκαιρία σε εξέλιξη: Βροχές, καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι σε όλη τη χώρα

28 λεπτά πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου για τον ένα χρόνο στην προεδρία των ΗΠΑ (φωτ.: EPA/AARON SCHWARTZ / POOL)

Ντόναλντ Τραμπ: Μεταναστευτικό, Βενεζουέλα, Οικονομία, ΝΑΤΟ και Γροιλανδία – Τι είπε για Ερντογάν

7 ώρες πριν
Επιβάτες στον σιδηροδρομικό σταθμό Sants στη Βαρκελόνη της Καταλονίας (φωτ. αρχείου: EPA/MARTA PEREZ)

Ισπανία: Εκτροχιάστηκαν επιβατικές αμαξοστοιχίες σε Βαρκελόνη και Ζιρόνα – Υπάρχει νεκρός και τραυματίες

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θεόδωρος Χριστοδουλάκης)

Champions League: Νίκησε τη Λεβερκούζεν και ελπίζει ο Ολυμπιακός

8 ώρες πριν
Εικόνα από τη συνέλευση των αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας στο πολιτιστικό κέντρο της Νίκαιας (φωτ.: OFFNETWORK.GR/EUROKINISSI)

Αποχωρούν οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας και των Μαλγάρων

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Euroleague: Ξέσπασε με τους Έλληνες κόντρα στη Μπασκόνια ο Παναθηναϊκός

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign