pontosnews.gr
Πέμπτη, 11/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βρετανία: Ο νέος πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και το παζλ του υπουργικού συμβουλίου

Για πρώτη φορά γυναίκα υπουργός Οικονομικών στο Ηνωμένο Βασίλειο

5/07/2024 - 7:49μμ
Ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ (φωτ.: EPA/TOLGA AKMEN)

Ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ (φωτ.: EPA/TOLGA AKMEN)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ισχυρό όπλο έχει στα χέρια του ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ο Κιρ Στάρμερ, τη σαρωτική νίκη που χάρισαν οι Βρετανοί στο Εργατικό Κόμμα στις βουλευτικές εκλογές. Με αυτό κατά νου έλαβε, σήμερα, από τον βασιλιά Κάρολο εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Οι Εργατικοί ηγούνται της χώρας για πρώτη φορά από το 2010, μετά από 14 χρόνια κυβερνήσεων των Συντηρητικών και μια σειρά κρίσεων: λιτότητα, Brexit, εκτίναξη τιμών και ακόμη και ένα «βαλς» με αλλαγές πρωθυπουργών.

Αποχωρώντας από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ο 61χρονος πρώην δικηγόρος προέβη στις πρώτες του δηλώσεις ως πρωθυπουργός της χώρας μπροστά από την πόρτα της Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Κιρ Στάρμερ με τη σύζυγό του Βικτόρια έξω από την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία στη Ντάουνινγκ Στριτ (φωτ.: EPA/ANDY RAIN)

Είπε ότι η Βρετανία χρειάζεται να ανακαλύψει και πάλι την ταυτότητά της και να προχωρήσει σε μια ευρύτερη επανεκκίνηση, στις πρώτες του δηλώσεις έξω από το νέο του γραφείο, στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, υποσχόμενος να προσπαθήσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην πολιτική και να υπηρετήσει όλους τους ψηφοφόρους.

Η Ρέιτσελ Ριβς, η πρώτη υπουργός Οικονομικών στην ιστορία της Βρετανίας (φωτ.: EPA/ ANDY RAIN)

Ακολούθως ο Κιρ Στάρμερ άρχισε να διορίζει τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου. Δικαίως τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στη Ρέιτσελ Ριβς, την πρώτη γυναίκα υπουργό Οικονομικών στην ιστορία της χώρας. Γυναίκα είναι και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η Άντζελα Ρέινερ.

Η αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Άντζελα Ρέινερ (φωτ.: EPA/ ANDY RAIN)

Ο Ντέιβιντ Λάμι διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών της χώρας, o Τζον Χίλι υπουργός Άμυνας και η Ιβέτ Κούπερ υπουργός Εσωτερικών, με χαρτοφυλάκιο μεταξύ άλλων την εσωτερική ασφάλεια και την αστυνόμευση.

Ο Ντέιβιντ Λάμι, ο νέος ΥΠΕΞ της Βρετανίας (φωτ.: EPA/ANDY RAIN)

Σε υπουργικές θέσεις διορίστηκαν επίσης οι: Σαμπάνα Μαχμόντ στη θέση της υπουργού Δικαιοσύνης, Ουές Στρίτινγκ στο υπουργείο Υγείας, Μπρίτζετ Φίλιπσον στο υπουργείο Παιδείας, Εντ Μίλιμπαντ στο υπουργείο Ενέργειας, Λιζ Κένταλ στο υπουργείο Εργασίας, ο Τζόναθαν Ρέινολντς υπουργός Επιχειρήσεων, ο Πίτερ Κάιλ υπουργός Επιστημών, η Λουίζ Χάι υπουργός Μεταφορών.

Ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Βρετανίας και να επιφέρει πολιτική σταθερότητα μετά από 14 χρόνια κυβερνήσεων των Τόρις.

Αμέσως στα… βαθιά

Οι υποχρεώσεις του Στάρμερ ξεκινούν άμεσα. Μεταξύ των πρώτων συναντήσεων, η Σύνοδος Κορυφής της 75ης επετείου του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον.

«Η αλλαγή ξεκινά τώρα», δήλωσε τα ξημερώματα, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή τούτου για «εθνική ανανέωση».

Εξάλλου καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Στάρμερ, υποσχόταν την επιστροφή της «σταθερότητας» και της «σοβαρότητας», με πολύ αυστηρή διαχείριση των δημοσίων δαπανών.

Ο Στάρμερ ξέρει πως οι Βρετανοί τον περιμένουν στη γωνία. Ξέρει ότι ο βρετανικός λαός δεν θα του προσφέρει ένα «μήνα του μέλιτος».

Προσεκτικός και μεθοδικός

Η στρατηγική είναι σε μεγάλο βαθμό χαρακτηριστικό του Στάρμερ, ο οποίος μπήκε στην πολιτική στα 50 του από μια καριέρα που χαρακτηρίστηκε από μια προσεκτική και μεθοδική προσέγγιση, βασιζόμενη στην ικανότητα και τον πραγματισμό αντί να οδηγείται από μια κυρίαρχη ιδεολογία.

Το μικρό του όνομα του το πήρε από τον πρώτο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος τον Κιρ Χάρντι και μεγάλωσε σε ένα σπίτι με οικογένεια με αριστερή ιδεολογία.

Ως δικηγόρος, συχνά υπερασπιζόταν τους περιθωριοποιημένους και εργαζόταν για να ακυρώσει επιβολή θανατικών ποινών σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Από δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μια μικρή πόλη στη νότια Αγγλία, από σήμερα είναι πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, η Βρετανία μετά βίας ξέρει ποιος είναι.

Έγινε βουλευτής των Εργατικών το 2015, ένα χρόνο αφότου έλαβε τον τίτλο του ιππότη για τις υπηρεσίες του στο νόμο και την ποινική δικαιοσύνη και εκλέχθηκε ηγέτης των Εργατικών το 2020 μετά τη χειρότερη εκλογική επίδοση του κόμματος από το 1935.

Εφάρμοσε ένα σχέδιο για να φέρει το κόμμα γύρω από τις προτεραιότητές του, με ένα άτομο που συνεργάστηκε με τον Στάρμερ να λέει: «Σκέφτεται τον καλύτερο τρόπο να πάρει κόσμο μαζί του». Αυτή η προσέγγιση οδήγησε στο χαρακτηρισμό του ως βαρετός.

Πέρασε μεγάλο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας ακούγοντας ανησυχίες ψηφοφόρων σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και το κόστος ζωής, και υποσχόταν απλώς να προσπαθήσει να κάνει τη ζωή των Βρετανών λίγο καλύτερη – με την πάροδο του χρόνου.

Ο Στάρμερ πολιτικός μόλις για εννέα χρόνια και από τότε που στέφθηκε ηγέτης των Εργατικών του Ηνωμένου Βασιλείου το 2020, οδήγησε το κόμμα του από τη χειρότερη εκλογική του ήττα εδώ και σχεδόν έναν αιώνα σε κυρίαρχη δύναμη στη βρετανική πολιτική σκηνή.

Περισσότερο από αυτό, η επιτυχία του –την ώρα που οι δυτικοί σύμμαχοι φλερτάρουν με τον λαϊκισμό– τον τοποθετεί ως έναν από τους λίγους κεντρώους ηγέτες στον κόσμο.

Λίγοι θεωρούσαν πιθανή μια τέτοια μεταμόρφωση. Οι εχθροί του λένε πως η νίκη του οφείλεται σε τύχη: ότι ωφελήθηκε από την καταστροφική πορεία των Τόρις και ότι νίκησε ελλείψει αντιπάλου. Η αλήθεια είναι όμως πιο περίπλοκη.

Στα 61 του, ο Στάρμερ έχει μακρά ιστορία. Ο πατέρας του ήταν ένας σιωπηλός, αυταρχικός κατασκευαστής εργαλείων και μητέρα του ήταν νοσοκόμα, με την εξουθενωτική νόσο του Στιλ. Το μικρό του όνομα του το πήρε από τον πρώτο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος τον Κιρ Χάρντι.

Αρίστευσε στο σχολείο. Έπαιζε φλάουτο και ποδόσφαιρο και έγινε δικηγόρος. Τα αδέρφια του τον αποκαλούσαν «Σουπερμπόι».

Ο Στάρμερ κληρονόμησε μετά την ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν το 2019 στο Εργατικό Κόμμα, μια ιδιαίτερη αριστερή πλατφόρμα, προχωρώντας σε 10 δεσμεύσεις για να απευθυνθεί στους υποστηρικτές του προκατόχου του. Μόλις πήρε την ηγεσία του κόμματος, πέταξε στα σκουπίδια όλες αυτές τις δεσμεύσεις για να δώσει στο κόμμα μια αποτελεσματική αντιπολίτευση. Υποστηρικτές του Κόρμπιν και αντισημίτες εκδιώθηκαν από το κόμμα.

• Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Guardian, Politico.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ebu.ch)
ΚΟΣΜΟΣ

Κλυδωνίζεται η Eurovision: Μετά τις μαζικές αποχωρήσεις, εκτός και η Ισλανδία λόγω Ισραήλ

10/12/2025 - 10:48μμ
Bild: Οι 500 πλουσιότερες οικογένειες στην Ελλάδα ίσως πληρώσουν ένα ειδικό τέλος
ΚΟΣΜΟΣ

Αίσιο τέλος για το γιοτ που είχε χαθεί ανοιχτά της Κύπρου – Εντοπίστηκαν σώοι οι τέσσερις επιβαίνοντες

10/12/2025 - 9:52μμ
Αναπληρώτρια εισαγγελέας για τη νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης παραχωρεί συνέντευξη Τύπου για τις κατηγορίες εναντίον της Γκισλέιν Μάξγουελ το 2020 (φωτ.: EPA/Jason Szenes)
ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Έπστιν: Θα δημοσιοποιηθούν τα έγγραφα από τη δίκη της Γκισλέιν Μάξγουελ

10/12/2025 - 11:28πμ
Ο Freddie Scappaticci φέρεται να ήταν ο διαβόητος «Stakeknife» (φωτ.: itv.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Stakeknife: Ο διπλός πράκτορας του IRA και της MI5 – Εξαφάνιζε προδότες και πληροφοριοδότες

10/12/2025 - 9:44πμ
Ο Χακάν Φιντάν στο βήμα της τουρκικής Βουλής (φωτ.: Χ/Hakan Fidan)
ΚΟΣΜΟΣ

Εκκρεμότητες στο Αιγαίο βλέπει ο Φιντάν – Τι απαντά η Ελλάδα

9/12/2025 - 11:59μμ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ντόναλντ Τραμπ (πλάτη) στον Λευκό Οίκο (φωτ. αρχείου: EPA/Aaron Schwartz/POOL
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Έτοιμος για εκλογές ο Ζελένσκι – Διορία ημερών τού δίνουν οι ΗΠΑ για το ειρηνευτικό σχέδιο

9/12/2025 - 10:15μμ
Έφηβοι και κινητό (φωτ.: PEXELS)
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Πρώτη χώρα με ελάχιστη ηλικία στα social media – Μπλοκάρονται πάνω από 1 εκατ. λογαριασμοί

9/12/2025 - 1:12μμ
Γερμανίδα κοιτά χριστουγεννιάτικα στολίδια σε αγορά του Βερολίνου.Τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις που οδηγούνται σε πτώχευση απασχολούν κάτω από 10 εργαζόμενους (φωτ.: EPA/Clemens Bilan)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Στο υψηλότερο σημείο από το 2014 τα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

8/12/2025 - 11:59μμ
Από αριστερά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο (φωτ.: EPA/Adrian Dennis)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Την Τρίτη θα παραδοθεί στις ΗΠΑ το προτεινόμενο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου

8/12/2025 - 10:30μμ
Από αριστερά, ο Βίκτορ Όρμπαν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.: Χ/Recep Tayyip Erdoğan
ΚΟΣΜΟΣ

Β. Όρμπαν: Η Τουρκία θα εγγυηθεί τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουγγαρία

8/12/2025 - 9:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook Ένωση Ποντίων Αιγάλεω)

Λύρες, πιροσκί και ποντιακό κρασί από την Ένωση Ποντίων Αιγάλεω

4 λεπτά πριν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτ.: glomex)

Μήνυμα Μητσοτάκη για την εκλογή Πιερρακάκη στην προεδρία του Eurogroup: «Ημέρα υπερηφάνειας για τη χώρα»

31 λεπτά πριν
Άποψη του οικισμού της Ίμερας στον Πόντο (φωτ.: «Η Έξοδος» τόμος Ζ')

Μαρτυρία Χαράλαμπου Γαλανού (ή Τσαχουρίδη): Εις όλο το διάστημα της λειτουργίας της καραντίνας απέθανον περί τις είκοσι χιλιάδες πρόσφυγες

59 λεπτά πριν
Εικόνα από τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση όλων των ζητημάτων που έχουν ανακύψει σχετικά με τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Παράταση δύο μηνών αποφάσισε η εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: Pixabay/Gerd Altmann)

ChatGPT: Αμερικανοί πάνε στα δικαστήρια την OpenAI και τη Microsoft με κατηγορία για… φόνο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook Σύλλογος Ποντίων  Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης»)

Ο Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης» ετοιμάζει τον ετήσιο χορό του

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign