pontosnews.gr
Κυριακή, 11/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σκόπια: Μετά τον Έλληνα ΥΠΕΞ, ο Μίτσοσκι μίλησε υποτιμητικά και για τον πρόεδρο της Βουλγαρίας

«Δυστυχώς υπάρχουν πολιτικοί σαν τον Ράντεφ» δήλωσε απαντώντας στα περί καταπάτηση των δικαιωμάτων της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα του

27/06/2024 - 10:31πμ
Ο πρωθυπουργός των Σκοπιών και αρχηγός του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)

Ο πρωθυπουργός των Σκοπιών και αρχηγός του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς, όπως έκανε άλλωστε και στην περίπτωση του Έλληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη, απάντησε ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων Χρίστιαν Μίτσκοσκι στον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ ο οποίος τον κατηγόρησε για αντιβουλγαρική προπαγάνδα στο εσωτερικό και για καταπάτηση των δικαιωμάτων της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.

«Η νέα κυβέρνηση στη γείτονά μας έχει δείξει ξεκάθαρα ότι ο μεγαλύτερος φόβος της πολιτικής τάξης αυτής της χώρας είναι να αναγνωρίσει την ίδια την ύπαρξη των λέξεων “Βούλγαρος” και “βουλγαρικό”… Αυτή είναι μια πολιτική που στρέφεται ευθέως ενάντια στις ευρωπαϊκές αρχές και στις αποφάσεις που ελήφθησαν με συναίνεση όλων των χωρών-μελών, ενάντια στις διεθνείς υποχρεώσεις, αλλά πάνω από όλα εναντίον των πολιτών τους, οι οποίοι εξέφρασαν ξεκάθαρα τη βούλησή τους για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη της χώρας τους», δήλωσε ο Ρούμεν Ράντεφ μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους, στη Σόφια.

Μίτσκοσκι: Δυστυχώς υπάρχουν πολιτικοί σαν τον Ράντεφ

«Λυπάμαι που ακούμε τέτοια αναχρονιστικά μηνύματα από τον ανατολικό γείτονά μας, που παραπέμπουν σε μεσαίωνα, όμως δυστυχώς στη σύγχρονη Ευρώπη, στον 21ο αιώνα, υπάρχουν ακόμη τέτοιοι πολιτικοί σαν αυτόν που αναφέρετε (σ.σ. Ρούμεν Ράντεφ)», δήλωσε ο Μίτσκοσκι απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με το πώς σχολιάζει τις δηλώσεις του προέδρου της Βουλγαρίας.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι απέρριψε τις κατηγορίες του Ρούμεν Ράντεφ ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν σέβεται τα δικαιώματα της βουλγαρικής μειονότητας και κατηγόρησε τη Σόφια ότι αρνείται την ύπαρξη «Μακεδόνων» στη Βουλγαρία.

«Έχουν εκδοθεί 14 αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που λένε ότι υπάρχει μακεδονική μειονότητα στη Βουλγαρία η οποία έχει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και μπορεί να οργανωθεί στη βάση μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, όμως δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να καταστεί δυνατό, λόγω πολιτικών όπως είναι ο κ. Ράντεφ», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Κλειστός ο δρόμος προς την ΕΕ

Η Βουλγαρία, το 2020 είχε θέσει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων.

Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2022 οι τότε κυβερνήσεις των δύο χωρών κατέληξαν σε μία συμφωνία, στη βάση μιας πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η Σόφια θα άρει το βέτο που είχε θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματός της, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.

Η συμφωνία εκείνη είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του αντιπολιτευόμενου τότε εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, το οποίο δεν συναίνεσε στην πρόταση και έτσι δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή των Σκοπίων ια την σχετική τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας. Λόγω της εμπλοκής αυτής, η χώρα δεν δύναται να ανοίξει τα ενταξιακά κεφάλαια με την ΕΕ, η οποία έχει καταστήσει σαφές προς τα Σκόπια πως το άνοιγμα των κεφαλαίων αυτών προαπαιτεί την υλοποίηση της συμφωνίας της χώρας με την Βουλγαρία.

Ο νέος πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μόλις σήμερα επανέλαβε πως δεν πρόκειται να υποκύψει «στους εκβιασμούς της Βουλγαρίας» και απέκλεισε το ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος της χώρας υπό τους «όρους» που έχουν τεθεί στη χώρα του.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε το 2021 στα Σκόπια, οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0,2% του πληθυσμού της χώρας (συνολικά 3.500 άτομα), στοιχείο το οποίο η επίσημη Σόφια αμφισβητεί και θεωρεί ότι το ποσοστό των Βούλγαρων στη Βόρεια Μακεδονία είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από τη ρωσική επίθεση στη Ζαπορίζια, Σάββατο 10 Οκτ. 2026 (φωτ.: EPA / Daryna Naumova)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά από τη Ρωσία εκεχειρία 60 ημερών για να διοργανώσει εκλογές

11/10/2026 - 6:41μμ
Μαθητές και μαθήτριες στη πλατεία Βαστίλης στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης. 8 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Firas Abdullah)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Δεκάωρα στο σχολείο, τάξεις χωρίς καθηγητές – Γιατί διαδηλώνουν οι μαθητές

11/10/2026 - 11:22πμ
Τα πρόσωπα των Τραμπ και Πούτιν σε ματριόσκες (φωτ.: EPA / Yuri Kochetkov)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ-Πούτιν: Το ντίζελ των εκλογών και το τίμημα για την Ουκρανία

11/10/2026 - 10:59πμ
Καπνός και φλόγες στο αεροδρόμιο «Βασιλιάς Χαλίντ» του Ριάντ, στις 8 Οκτωβρίου 2026, μετά την επίθεση για την οποία ανέλαβαν την ευθύνη οι Χούθι της Υεμένης. Στιγμιότυπο από βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Αιματηρό πλήγμα στο Ριάντ – Ο Τραμπ εξετάζει χτυπήματα κατά των Χούθι

11/10/2026 - 8:21πμ
(Φωτ.: EPA / Ron Sachs)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ προς Ζελένσκι: Καιρός να αποκτήσουν νέο πρόεδρο οι Ουκρανοί

10/10/2026 - 10:42μμ
Η Κρίστα Πάικ σε παλαιότερη φωτογραφία
ΚΟΣΜΟΣ

Κρίστα Πάικ: Μετά τη διπλή αποτυχημένη απόπειρα εκτέλεσης, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και επέστρεψε στο κελί της

10/10/2026 - 9:19μμ
(Φωτ.: x.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Πύραυλος έπληξε το αεροδρόμιο του Ριάντ – Δεκάδες τραυματίες

10/10/2026 - 7:50μμ
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς (φωτ.: EPA/Jade Gao/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Δυτική Όχθη: Μετατίθενται για τις 11 Σεπτεμβρίου 2027 οι βουλευτικές εκλογές με απόφαση Αμπάς

10/10/2026 - 4:25μμ
(Φωτ.: EPA/SEDAT SUNA)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Από την 1η Νοεμβρίου εκτός social media τα παιδιά κάτω των 15 ετών – Πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο

10/10/2026 - 1:56μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Νεκρός ένας άνδρας που κρατούσε ομήρους 13 παιδιά σε νηπιαγωγείο – Τα απείλησε με φωτιά

10/10/2026 - 12:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Στέλλα Παπαλάμπρου και ο Γιώργος Βέργος (εικ.: Στέλλα Παπαλάμπρου/AI Generated)

Στέλλα Παπαλάμπρου: Η ποντιακή μουσική μπήκε στη ζωή μου σαν ένα βαθύ προσωπικό κάλεσμα

10 λεπτά πριν

«’Σ σην καθαρεύουσαν πώς λέν’ ατο;» – Ανέκδοτο στην ποντιακή διάλεκτο, εικονογραφημένο από τον Γεώργιο Μ. Κωνσταντινίδη

11 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που παρίστανε υπαλλήλους ΔΕΔΔΗΕ και λογιστές –Πάνω από 800.000 ευρώ η λεία τους

38 λεπτά πριν
(Φωτ.: kintisthomas/Instagram)

Από τη Ρόδο στην Τανζανία: Ο Θωμάς Κιντής εξετάζει χιλιάδες παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη φροντίδα

1 ώρα πριν
Από τη ρωσική επίθεση στη Ζαπορίζια, Σάββατο 10 Οκτ. 2026 (φωτ.: EPA / Daryna Naumova)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά από τη Ρωσία εκεχειρία 60 ημερών για να διοργανώσει εκλογές

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Γκράβα: Κλειστές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες – Με τηλεκπαίδευση θα γίνονται τα μαθήματα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV