pontosnews.gr
Δευτέρα, 2/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σκόπια: Μετά τον Έλληνα ΥΠΕΞ, ο Μίτσοσκι μίλησε υποτιμητικά και για τον πρόεδρο της Βουλγαρίας

«Δυστυχώς υπάρχουν πολιτικοί σαν τον Ράντεφ» δήλωσε απαντώντας στα περί καταπάτηση των δικαιωμάτων της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα του

27/06/2024 - 10:31πμ
Ο πρωθυπουργός των Σκοπιών και αρχηγός του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)

Ο πρωθυπουργός των Σκοπιών και αρχηγός του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς, όπως έκανε άλλωστε και στην περίπτωση του Έλληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη, απάντησε ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων Χρίστιαν Μίτσκοσκι στον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ ο οποίος τον κατηγόρησε για αντιβουλγαρική προπαγάνδα στο εσωτερικό και για καταπάτηση των δικαιωμάτων της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.

«Η νέα κυβέρνηση στη γείτονά μας έχει δείξει ξεκάθαρα ότι ο μεγαλύτερος φόβος της πολιτικής τάξης αυτής της χώρας είναι να αναγνωρίσει την ίδια την ύπαρξη των λέξεων “Βούλγαρος” και “βουλγαρικό”… Αυτή είναι μια πολιτική που στρέφεται ευθέως ενάντια στις ευρωπαϊκές αρχές και στις αποφάσεις που ελήφθησαν με συναίνεση όλων των χωρών-μελών, ενάντια στις διεθνείς υποχρεώσεις, αλλά πάνω από όλα εναντίον των πολιτών τους, οι οποίοι εξέφρασαν ξεκάθαρα τη βούλησή τους για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη της χώρας τους», δήλωσε ο Ρούμεν Ράντεφ μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους, στη Σόφια.

Μίτσκοσκι: Δυστυχώς υπάρχουν πολιτικοί σαν τον Ράντεφ

«Λυπάμαι που ακούμε τέτοια αναχρονιστικά μηνύματα από τον ανατολικό γείτονά μας, που παραπέμπουν σε μεσαίωνα, όμως δυστυχώς στη σύγχρονη Ευρώπη, στον 21ο αιώνα, υπάρχουν ακόμη τέτοιοι πολιτικοί σαν αυτόν που αναφέρετε (σ.σ. Ρούμεν Ράντεφ)», δήλωσε ο Μίτσκοσκι απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με το πώς σχολιάζει τις δηλώσεις του προέδρου της Βουλγαρίας.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι απέρριψε τις κατηγορίες του Ρούμεν Ράντεφ ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν σέβεται τα δικαιώματα της βουλγαρικής μειονότητας και κατηγόρησε τη Σόφια ότι αρνείται την ύπαρξη «Μακεδόνων» στη Βουλγαρία.

«Έχουν εκδοθεί 14 αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που λένε ότι υπάρχει μακεδονική μειονότητα στη Βουλγαρία η οποία έχει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και μπορεί να οργανωθεί στη βάση μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, όμως δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να καταστεί δυνατό, λόγω πολιτικών όπως είναι ο κ. Ράντεφ», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Κλειστός ο δρόμος προς την ΕΕ

Η Βουλγαρία, το 2020 είχε θέσει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων.

Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2022 οι τότε κυβερνήσεις των δύο χωρών κατέληξαν σε μία συμφωνία, στη βάση μιας πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η Σόφια θα άρει το βέτο που είχε θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματός της, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.

Η συμφωνία εκείνη είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του αντιπολιτευόμενου τότε εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, το οποίο δεν συναίνεσε στην πρόταση και έτσι δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή των Σκοπίων ια την σχετική τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας. Λόγω της εμπλοκής αυτής, η χώρα δεν δύναται να ανοίξει τα ενταξιακά κεφάλαια με την ΕΕ, η οποία έχει καταστήσει σαφές προς τα Σκόπια πως το άνοιγμα των κεφαλαίων αυτών προαπαιτεί την υλοποίηση της συμφωνίας της χώρας με την Βουλγαρία.

Ο νέος πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μόλις σήμερα επανέλαβε πως δεν πρόκειται να υποκύψει «στους εκβιασμούς της Βουλγαρίας» και απέκλεισε το ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος της χώρας υπό τους «όρους» που έχουν τεθεί στη χώρα του.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε το 2021 στα Σκόπια, οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0,2% του πληθυσμού της χώρας (συνολικά 3.500 άτομα), στοιχείο το οποίο η επίσημη Σόφια αμφισβητεί και θεωρεί ότι το ποσοστό των Βούλγαρων στη Βόρεια Μακεδονία είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ δίνει μάχη για να περιορίσει τις απώλειες των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές

2/11/2026 - 11:35πμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα (φωτ.: Χ/Recep Tayyip Erdoğan)
ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικό εργοστάσιο στη Σινώπη θέλει ο Ερντογάν – Οι όροι που θα κρίνουν τη συμφωνία

2/11/2026 - 11:10πμ
(Φωτ.: Nick Sortor/Χ.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Φλόριντα: Εννέα νεκροί από τη συντριβή μικρού αεροσκάφους – Βίντεο καταγράφει τη στιγμή της πτώσης

2/11/2026 - 12:08πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δικαστική ήττα για την κυβέρνηση Τραμπ και πολιτικές αναταράξεις ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών

1/11/2026 - 11:51μμ
Ρώσοι αστυνομικοί κάνουν έλεγχο στοιχείων σε περαστικούς κοντά στο Κρεμλίνο, στη Μόσχα. 24 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Sergei Ilnitsky)
ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Ανήλικος κρατείται για απειλή τρομοκρατικής επίθεσης – Το «ευχαριστώ» της FSB στις ΗΠΑ

1/11/2026 - 6:58μμ
Ιρανή περπατά μπροστά από αντιαμερικανική τοιχογραφία με θέμα τις διαπραγματεύσεις Ιράν-ΗΠΑ, κοντά στην πρώην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν-ΗΠΑ: Το Ορμούζ στο τραπέζι στην Ντόχα, με τον Τραμπ να απειλεί με νέα πλήγματα

1/11/2026 - 6:34μμ
Προεκλογικό ...τροχόσπιτο στο Τέξας (φωτ.: EPA / Laura Brett)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ενδιάμεσες εκλογές: Οι Ρεπουμπλικανοί σε αγώνα συσπείρωσης πριν από την κάλπη της Τρίτης

1/11/2026 - 4:39μμ
Από τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες σε γερμανικές πόλεις (φωτ.: EPA / Buesra Tasdemir)
ΚΟΣΜΟΣ

Blocus: Η πλατφόρμα που θεωρείται υπεύθυνη για τις λεηλασίες στις διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη

1/11/2026 - 2:25μμ
Αστυνομικοί τυλίγονται στις φλόγες μετά τη ρίψη μολότοφ, στη διάρκεια επεισοδίων σε διαδήλωση κατά της ακρίβειας και των περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες,  στο Παρίσι. Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Firas Abdullah)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Τρίτο Σάββατο οργής για την ακρίβεια – Στις 520 οι συλλήψεις

31/10/2026 - 11:00μμ
Πανό εμπνευσμένο από το Halloween στη φοιτητική διαδήλωση στα Τίρανα, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026 (πηγή: Χ / Tirana Report)
ΚΟΣΜΟΣ

Τίρανα: Μολότοφ και δακρυγόνα στη φοιτητική διαδήλωση – «Η αντιπολίτευση είμαστε εμείς!»

31/10/2026 - 7:53μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Νίκος Δένδιας  στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026   (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Πολεμική Αεροπορία: Συμφωνία για μεταγωγικά KC-390 και εναέριο ανεφοδιασμό μαχητικών

9 λεπτά πριν
Ουράνιο τόξο, όπως το είδαν σε γειτονιά της Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Κακοκαιρία Agneta: Αναβαθμίστηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Κωνσταντινούπολη: Έξι ελληνικές οικογένειες κρατούν ζωντανή την Ευαγγελίστρια των Ταταούλων

56 λεπτά πριν
Γενική άποψη του μνημείου Reşitharmanyeri και της διαμορφωμένης πρόσβασης προς τον ταφικό θάλαμο (πηγή: H. M. Özgen / Cedrus XIV)

Αδραμύττιο: Ο τάφος 2.400 ετών με τις τρεις πέτρινες κλίνες

1 ώρα πριν
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης κάνει δηλώσεις μετά την κατάθεσή του για τα στημένα στο μπάσκετ. Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)

Γιαννάκης: Κατάθεση για τους «στημένους» αγώνες – «Να θωρακίσουμε το ελληνικό μπάσκετ»

2 ώρες πριν
Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026   (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Μητσοτάκης για τουρκολιβυκό μνημόνιο: Οι αυθαίρετες διεκδικήσεις δεν ανατρέπουν τους εθνικούς σχεδιασμούς

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV