pontosnews.gr
Τρίτη, 7/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης

Ανεκτίμητη η συμβολή του στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική – Έργα του βρίσκονται σε όλη την υφήλιο

24/06/2024 - 11:02μμ
Ο Αλέξανδρος Τομπάζης και αριστερά ένα από τα έργα του, κτήριο γραφείων στον Γέρακα Αττικής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο Αλέξανδρος Τομπάζης και αριστερά ένα από τα έργα του, κτήριο γραφείων στον Γέρακα Αττικής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης, γνωστός για το πρωτοποριακό του έργο και την ανεκτίμητη συμβολή του στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική.

Γεννημένος στις Ινδίες το 1939, μετακόμισε με την οικογένειά του στην Ελλάδα το 1947. Ήταν αριστούχος απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π.(1962). Την περίοδο 1963 – 1965 ήταν επιμελητής στον Τομέα Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων του ΕΜΠ. Από το 1964 έως το 1966 εργάστηκε ως επιστημονικός βοηθός του Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη, όπου ασχολήθηκε με θεωρητικές μελέτες και έρευνα. Το 1963 ίδρυσε το Γραφείο Μελετών “Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη” και είχε αναλάβει αρχιτεκτονικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από τη δεκαετία του ’70 και μετά ασχολήθηκε κυρίως με την αρχιτεκτονική με έμφαση στον βιοκλιματικό σχεδιασμό και εφάρμοσε τις αρχές αυτού σε μεγάλη κλίμακα. Αρχιτεκτονικά έργα και κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε εκδόσεις εντός και εκτός Ελλάδος, σε αρχιτεκτονικά περιοδικά, τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο καθώς και σε πρακτικά συνεδρίων.

Ο Αλέξανδρος Τομπάζης σχεδίασε εξαιρετικά κτίρια, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Εντυπωσιακές κατοικίες, εκπαιδευτικά κτίρια, γραφεία, νοσοκομεία αλλά και τόποι λατρείας φέρουν την υπογραφή του.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο περίφημος ρωμαιοκαθολικός ναός της Αγίας Τριάδας στη Φάτιμα της Πορτογαλίας, η Ευαγγελική Σχολή στη Νέα Σμύρνη, η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών, το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών κ.ά.

. Εκκλησία για 9000 καθήμενους πιστούς στην Fatima της Πορτογαλίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Είχε λάβει μέρος ως κριτής σε πολλούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, και σε επιτροπές ειδικών σε θέματα εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Υπήρξε επισκέπτης εξεταστής των σχολών αρχιτεκτονικής του Δουβλίνου και του Strathclyde στη Γλασκώβη. Είχε δώσει διαλέξεις σε περισσότερες από 24 χώρες. Είχε τιμηθεί σε περισσότερους από 95 πανελλήνιους διαγωνισμούς με πρόσκληση και σε 15 διεθνείς διαγωνισμούς.

Δήλωση Λ. Μενδώνη

Πληροφορούμενη την απώλεια του Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποχαιρετούμε τον Αλέξανδρο Ν. Τομπάζη με μεγάλη θλίψη, αλλά και με μεγάλη ευγνωμοσύνη για το βαθύ αποτύπωμά του στην αρχιτεκτονική, στις πόλεις μας, στον δημόσιο χώρο. Ο Αλέξανδρος Ν. Τομπάζης, με γονιμότατη πορεία έξι δεκαετιών, δίκαια κατατάσσεται στους μεγαλύτερους μεταπολεμικούς αρχιτέκτονες. Ήδη από τα πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς του, είχε αποφασιστική συμβολή στην ανανέωση της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής και τη μετάβασή της από τον μοντερνισμό στον μεταμοντερνισμό. Εισάγοντας ουσιαστικά, με το διορατικό του πνεύμα, τον βιοκλιματικό σχεδιασμό στη χώρα μας, ένα κεφάλαιο ήδη εδραιωμένο, αλλά με τεράστια κρισιμότητα και δυναμική για το μέλλον των πόλεών μας.

Τζαμί στο Ντουμπάι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

»Ο Αλέξανδρος Ν. Τομπάζης υπήρξε ένας διεθνώς διακεκριμένος και αναγνωρισμένος αρχιτέκτονας. Η κληρονομιά του μένει ζωντανή στα δεκάδες έργα του, από το πρωτοποριακό συγκρότημα κατοικιών “Δίφρος” έως το κτήριο της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και, ασφαλώς, τον Ναό της Αγίας Τριάδας στη Φάτιμα της Πορτογαλίας. Τελευταίο δείγμα της δουλειάς του η συνεργασία του γραφείου του με τον David Chipperfield στην πρόταση για το Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η οποία προκρίθηκε και παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης.

»Ο Αλέξανδρος Ν. Τομπάζης ήταν, όμως, και ένας μοναδικός δάσκαλος, στη θεωρία, με τα πολυάριθμα γραπτά του, αλλά και στην πράξη. Δίπλα του μαθήτευσαν, πριν ανοίξουν τα δικά τους φτερά, ορισμένοι από τους μεγαλύτερους Έλληνες αρχιτέκτονες του τελευταίου μισού αιώνα. Σε όλους συμπαραστεκόταν πάντοτε με αφειδώλευτη κατανόηση και αρωγή, και αυτό αποτελεί απαράγραπτη παρακαταθήκη και επιρροή του.

»Στα παιδιά του, τη Δέσποινα, που συνεχίζει το έργο του στο γραφείο του, και τον Νικόλα, που εδώ και δεκαετίες διαγράφει τη δική του ξεχωριστή σταδιοδρομία, στα εγγόνια του, στους αμέτρητους συνεργάτες και φίλους του, απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Περιπολικό στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Οπαδική βία: Προφυλακίστηκε ένας κατηγορούμενος για την εγκληματική οργάνωση – Νέες απολογίες την Τρίτη

6/07/2026 - 10:16μμ
Φωτιά καίει δασική έκταση στην Αγία Ελένη Τροιζηνίας, Δευτέρα 6 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Τροιζηνία: Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής – Μήνυμα 112 για εκκένωση της Αγίας Ελένης

6/07/2026 - 8:40μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Αγία Ελένη Τροιζηνίας – Ενημερωτικό μήνυμα του 112

6/07/2026 - 6:24μμ
(Φωτ.: Γρ. Τύπου Υπ. Υγείας / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΚΑΒ: Δύο πλήρως εξοπλισμένα ελικόπτερα για αεροδιακομιδές δώρισαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες

6/07/2026 - 5:28μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στην Ιεράπετρα: Μεγάλη φωτιά στα Μπραμιανά – Μήνυμα 112 για εκκένωση

6/07/2026 - 2:40μμ
(Φωτ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Ωραιοκάστρου και Παύλου Μελά μετά την καταστροφική πυρκαγιά

6/07/2026 - 1:44μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Προειδοποίηση ΔΕΔΔΗΕ για τηλεφωνικές απάτες – Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

6/07/2026 - 11:24πμ
(Φωτ.:ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)
ΕΛΛΑΔΑ

Αίθριος ο καιρός με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας – Έως 35 βαθμούς ο υδράργυρος

6/07/2026 - 8:08πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Παγκράτι: Βρέθηκε σε διαμέρισμα σορός άνδρα σε προχωρημένη σήψη – Προσήχθη ο αδελφός του

5/07/2026 - 10:40μμ
(Φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Πύρινα μέτωπα σε Ωραιόκαστρο και Οινόη: Η μάχη στα εργοστάσια, οι προληπτικές εκκενώσεις και οι πρώτες ενδείξεις για τα αίτια

5/07/2026 - 9:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Christopher Torres)

Μουντιάλ 2026: Νίκησε το… ποδόσφαιρο – Το Βέλγιο απέκλεισε τις ΗΠΑ

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Christopher Neundorf)

Μουντιάλ 2026: Η Ισπανία στους «8» με λυτρωτή τον Μερίνο

8 ώρες πριν
Το πάνελ των δημοσιογράφων στο 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στο Maliotis Cultural Center της Βοστόνης (φωτ.: Maliotis Cultural Center / Hellenic College Holy Cross)

Στο Σίδνεϊ το 12ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο για την ελληνική γλώσσα και τον απόδημο ελληνισμό

8 ώρες πριν
Ο Θάνος Ντόκος στο Φόρουμ των Δελφών, το 2021 (φωτ.: EUROKINISSI / Τάκης Σαγιάς)

Υπόθεση Ντόκου: Οι Ρώσοι φαρσέρ επιμένουν ότι δεν χρησιμοποίησαν AI – «Τον παγιδεύσαμε με ένα e-mail»

8 ώρες πριν
Παλαιστινιακή σημαία υψώνεται ανάμεσα στα ερείπια κατεστραμμένων κτηρίων στη συνοικία Σεΐχ Ραντβάν της Πόλης της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

Γάζα: Η Χαμάς διαλύει την κυβέρνησή της, το Ισραήλ μιλά για «τέχνασμα»

9 ώρες πριν
Σύνθεση σκίτσων του Χρήστου Γ. Δημάρχου για τις αγροτικές εργασίες του Ιουλίου (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Θερισμός στον Πόντο: Το «παλλάωμαν» και οι λέξεις που ζωντανεύουν τον χρυσό Ιούλιο

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign