pontosnews.gr
Τρίτη, 30/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Αρμενία αναγνώρισε την Παλαιστίνη – Τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών

Ποιες χώρες την έχουν αναγνωρίσει έως σήμερα

21/06/2024 - 2:54μμ
(Φωτ.: gulftoday.ae)

(Φωτ.: gulftoday.ae)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους προχώρησε, σήμερα, η Αρμενία επιμένοντας για την κρισιμότητα της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και για να υιοθετηθεί η λύση των δύο κρατών στην περιοχή.

«Επαναβεβαιώνοντας την πίστη της στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές της ισότητας, της κυριαρχίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, η Δημοκρατία της Αρμενίας αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας με την επισήμανση πως το «Γερεβάν επιθυμεί ειλικρινά την επίτευξη διαρκούς ειρήνης» στην περιοχή.

Το αρμενικό ΥΠΕΞ επανέλαβε πως η Δημοκρατία της Αρμενίας επιθυμεί «την άμεση εφαρμογή εκεχειρίας» στον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Χουσέιν αλ Σέιχ, ο γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), «χαιρέτισε» την απόφαση του Γερεβάν. «Είναι μια νίκη για το δίκαιο, τη δικαιοσύνη, τη νομιμότητα και τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού μας για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία», έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Ποιες είναι οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των χωρών μελών του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης που ανακηρύχθηκε από την παλαιστινιακή ηγεσία πριν από 35 χρόνια. Τελευταία χώρα που αναγνώρισε, σήμερα, το παλαιστινιακό κράτος είναι η Αρμενία, ενώ ο πολύμηνος πόλεμος του Ισραήλ στην Γάζα ενισχύει τις τοποθετήσεις υπέρ της επίσημης αναγνώρισης.

Στον κατάλογο που έχει καταρτίσει η Παλαιστινιακή Αρχή και τις τελευταίες ανακοινώσεις των κυβερνήσεων των χωρών, 147 χώρες από τα 193 μέλη του ΟΗΕ έχουν πλέον αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

Πριν από την Αρμενία, τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Σλοβενία, και τέσσερις χώρες της Καραϊβικής, η Τζαμάικα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, τα Μπαρμπέιντος και οι Μπαχάμες, προστέθηκαν στον κατάλογο από τον οποίο απουσιάζουν οι περισσότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Στα μέσα του Απριλίου, οι ΗΠΑ πρόβαλαν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην απόφαση για την ένταξη της Παλαιστίνης ως πλήρους μέλους στον διεθνή οργανισμό.

1988 και πρώτες αναγνωρίσεις

Στις 15 Νοεμβρίου 1988, λίγους μήνες μετά την έναρξη της πρώτης Ιντιφάντα, ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Γιάσερ Αραφάτ προχωρεί στην ανακήρυξη «του Κράτους της Παλαιστίνης» με πρωτεύουσά του την Ιερουσαλήμ από το Αλγέρι και το βήμα του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου που λειτουργεί ως εξόριστο παλαιστινιακό κοινοβούλιο. Λίγα λεπτά αργότερα, η Αλγερία αναγνώριζε επισήμως το νέο κράτος.

Μία εβδομάδα αργότερα, 40 χώρες, ανάμεσά τους η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία και οι περισσότερες αραβικές χώρες αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος. Θα ακολουθήσουν σχεδόν το σύνολο των χωρών της Αφρικής και του σοβιετικού μπλοκ.

Το 2010 και 2011, ακολουθούν οι περισσότερες χώρες της κεντρικής και της λατινικής Αμερικής, παίρνοντας τις αποστάσεις τους στην διεθνή σκηνή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεγάλο σύμμαχο του Ισραήλ.

2012, με το ένα πόδι στον ΟΗΕ

Υπό την προεδρία του Μαχμούντ Αμπάς, του διαδόχου του Γιάσερ Αραφάτ που πέθανε το 2004, η Παλαιστινιακή Αρχή, που θεσμοθετήθηκε από τις συμφωνίες του Οσλο (1993) για την παλαιστινιακή αυτονομία, εξαπολύει διπλωματική επίθεση σε επίπεδο διεθνών θεσμών.

Τα κράτη που δεν έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη με μαύρο χρώμα και τα υπόλοιπα με κόκκινο (πηγή: today.lorientlejour.com)

Με μία ιστορική ψηφοφορία τον Νοέμβριο 2012, το κράτος της Παλαιστίνης εξασφαλίζει το στάτους του παρατηρητή στα Ηνωμένα Εθνη. Απουσία του στάτους του πλήρους μέλους με δικαίωμα ψήφου, αυτό του δίνει πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΗΕ και στις διεθνείς συνθήκες.

Ετσι, το 2015, οι Παλαιστίνιοι εισέρχονται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, γεγονός που επιτρέπει την διεξαγωγή ερευνών για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ καταγγέλλουν την απόφαση αυτή.

Η Unesco κάνει δεκτό το κράτος της Παλαιστίνης τον Οκτώβριο 2011 ως πλήρες μέλος. Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρούν από τον οργανισμό το 2018. ΟΙ ΗΠΑ θα επιστρέψουν το 2023.

2014, η Σουηδία στην πρωτοπορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Η Σουηδία γίνεται το 2014 η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης. Η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Κύπρος έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση πριν ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η απόφαση της Στοκχόλμης, η οποία ελήφθη σε μία στιγμή που οι προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους βρίσκονται σε αδιέξοδο, οδηγεί σε επιδείνωση των σχέσεων της Σουηδίας με το Ισραήλ.

2024, συντονισμένη κίνηση ευρωπαϊκών χωρών

Για πολλά χρόνια εθεωρείτο ότι η επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους θα έπρεπε να είναι αποτέλεσμα μίας ειρηνευτικής διαδικασίας με το Ισραήλ. Αλλά σε μία συντονισμένη κίνηση στο τέλος του Μαΐου, η Ιρλανδία και η Ισπανία, δύο μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μαζί με την Νορβηγία ακολουθούν τον δρόμο της Σουηδίας, εξοργίζοντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η Σλοβενία κάνει το ίδιο στις αρχές του Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι «η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους δεν αποτελεί ταμπού για την Γαλλία». Αλλά στις αρχές του Ιουνίου, η γαλλική κυβέρνηση απορρίπτει την άμεση αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους με το αιτιολογικό ότι αυτό πρέπει να γίνει την κατάλληλη στιγμή.

Η Μάλτα άφησε ανοικτή τον Μάρτιο την πιθανότητα αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους, το ίδιο και η Αυστραλία τον Απρίλιο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μέλη του Σώματος Επιστημονικών, Εγκληματολογικών και Ποινικών Ερευνών της Βενεζουέλας μεταφέρουν σορούς, στη Λα Γκουάιρα (φωτ.: EPA / Ronald Pena R)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Φόβοι για επιδημίες μετά τον φονικό διπλό σεισμό – «Ακραία πίεση» στα νοσοκομεία

30/06/2026 - 11:24μμ
(Φωτ.: EPA/Henry Chirinos/ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Ανείπωτη η τραγωδία στη Βενεζουέλα – Δεκάδες χιλιάδες οι αγνοούμενοι, μαζική διεθνής κινητοποίηση και μάχη με τον χρόνο στα συντρίμμια

30/06/2026 - 11:07πμ
(Φωτ.: police-nationale.interieur.gouv.fr)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στη Γαλλία: Δίδυμα βρέφη πέθαναν από αφυδάτωση μέσα στο σπίτι τους – Συνελήφθησαν οι γονείς

30/06/2026 - 9:03πμ
Άνθρωποι παραλαμβάνουν τις σορούς συγγενών τους που έχασαν τη ζωή τους από τους σεισμούς, σε λιμάνι της Λα Γουάιρα στη Βενεζουέλα (φωτ.: EPA/Henry Chirinos ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΚΛΗΡΗ ΕΙΚΟΝΑ)
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμοί στη Βενεζουέλα: Ο ΟΗΕ στέλνει 10.000 νεκρόσακους – Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.700

30/06/2026 - 12:06πμ
Σχολικές τσάντες κρέμονται σε αίθουσα του δωρεάν σχολείου Bright Achievers, στην παραγκούπολη Μπαρίγκα του Λάγκος στη Νιγηρία (φωτ.: EPA / Akintunde Akinleye)
ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Ένοπλοι εισέβαλαν σε σχολείο και απήγαγαν μαθητές την ώρα των εξετάσεων

29/06/2026 - 8:32μμ
Γιγαντοαφίσα στην Αγία Πετρούπολη με έναν Ρώσο στρατιώτη (φωτ.: EPA / Anatoly Maltsev)
ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Η Άγκυρα ζητά «δίκτυο ασφάλειας χωρίς εξαιρέσεις», ενώ η Ευρώπη προετοιμάζεται για τη ρωσική απειλή

29/06/2026 - 6:31μμ
Γυναίκα δροσίζεται με νερό μπροστά στο Κάστρο της Πράγας, καθώς η Τσεχία δοκιμάζεται από το ακραίο κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη (φωτ.: EPA / Martin Divisek)
ΚΟΣΜΟΣ

Καύσωνας χωρίς τέλος στην Ευρώπη: Πάνω από 1.300 νεκροί και θερμοκρασίες που γράφουν ιστορία

29/06/2026 - 4:21μμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ιλχάμ Αλίεφ στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, στις 5 Μαρτίου 2025, σε στιγμιότυπο που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική προεδρία. Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν αντέδρασαν στην απόφαση του Ισραήλ να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων (φωτ.: EPA / Turkish Presidential Press Office handout)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα αντίδραση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το Ισραήλ: Το Αζερμπαϊτζάν ζητά να αναθεωρηθεί η απόφαση

29/06/2026 - 3:57μμ
Διασώστες αναζητούν αγνοουμένους σε περιοχή που επλήγη από τους καταστροφικούς σεισμούς στην Κατία Λα Μαρ της Βενεζουέλας, στις 28 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Ronald Pena R)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Η ελπίδα σβήνει, η οργή μεγαλώνει – «Πάρε ένα φτυάρι και βοήθησε την πατρίδα»

29/06/2026 - 2:00μμ
(Φωτ.: Youtube.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Με «ποντιακό χορό» οι Τούρκοι κατέκτησαν ρεκόρ Γκίνες – Αντιδράσεις για την πολιτισμική του ταυτότητα

29/06/2026 - 1:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μέλη του Σώματος Επιστημονικών, Εγκληματολογικών και Ποινικών Ερευνών της Βενεζουέλας μεταφέρουν σορούς, στη Λα Γκουάιρα (φωτ.: EPA / Ronald Pena R)

Βενεζουέλα: Φόβοι για επιδημίες μετά τον φονικό διπλό σεισμό – «Ακραία πίεση» στα νοσοκομεία

21 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/EUROKINISSI)

Τραγωδία στο Δερβένι: Εντοπίστηκε δεύτερη σορός στο εσωτερικό του σπιτιού

44 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Jeffrey Mcwhorter)

Μουντιάλ 2026: Με Χάαλαντ στους «16» η Νορβηγία

1 ώρα πριν
Ο Θοδωρής Κοτίδης και η Αγγελική Παμπουκίδου στη λίμνη Δοϊράνη του Κιλκίς, τον τόπο καταγωγής τους (φωτ.: Αρχείο Αγγελικής Παμπουκίδου & Θοδωρή Κοτίδη/ εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Θοδωρής Κοτίδης και Αγγελική Παμπουκίδου: Η τέχνη μας είναι ένας μαγικός τρόπος να «αναστήσουμε» τους προγόνους μας

2 ώρες πριν
Η φωτιά καίει δασική έκταση στο Δερβένι, Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αχιλλέας Χήρας)

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Αγνοείται 12χρονο παιδί μετά τη μεγάλη φωτιά στο Δερβένι Ωραιοκάστρου

2 ώρες πριν
Από ψηλά το κτήριο που κατέρρευσε στα Πετράλωνα, επί της οδού Αλκμήνης στην Αθήνα (φωτ.: Eurokinissi)

Κατάρρευση πολυκατοικίας στα Πετράλωνα: Πέντε συλλήψεις για το συμβάν – «Και η Πίζα γέρνει αλλά δεν πέφτει»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign