pontosnews.gr
Σάββατο, 11/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ενδοοικογενειακή βία: Εξάμηνη προσωρινή κράτηση και «βραχιολάκι» για τους δράστες

Τι προβλέπεται για την επιμέλεια των παιδιών και την έκτιση των ποινών στα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης

20/06/2024 - 2:17μμ
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης παρουσιάζει τα νέα μέτρα κατά της ενδοοικογενειακής βίας (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης παρουσιάζει τα νέα μέτρα κατά της ενδοοικογενειακής βίας (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Προσωρινή κράτηση μέχρι έξι μήνες, ηλεκτρονικό βραχιολάκι και πραγματική έκτιση των ποινών για τα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας είναι μεταξύ των 14 μέτρων που εξήγγειλε πριν από λίγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

Πρόκειται για μια συνολική προσπάθεια με στόχο την καλύτερη προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας αλλά και αυστηρή τιμωρία των δραστών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των κακοποιήσεων και της βίας μέσα στην οικογένεια, το οποίο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Επίσης, προβλέπονται διαδικασίες εξπρές, όπως είναι η άμεση περάτωση της ανάκρισης και απευθείας παραπομπή στο ακροατήριο των κακουργημάτων ενδοοικογενειακής βίας, χωρίς να μεσολαβούν βουλεύματα.

Ειδικότερα, τα 14 νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Γ. Φλωρίδης είναι:

1) Κανόνας η επιβολή προσωρινής κράτησης στα κακουργήματα ενδοοικογενειακής βίας, εκτός αν κριθεί απολύτως αιτιολογημένα πως ο κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) ή οι περιοριστικοί όροι αρκούν για την αποτροπή του δράστη από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων.

2) Άμεση περάτωση της ανάκρισης και απευθείας παραπομπή στο ακροατήριο των κακουργημάτων ενδοοικογενειακής βίας, χωρίς την ενδιάμεση διαδικασία των δικαστικών βουλευμάτων.

3) Πραγματική έκτιση στη φυλακή των ποινών για εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας χωρίς δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής τους, με κανένα τρόπο.

4) Πρόβλεψη δυνατότητας προσωρινής κράτησης μέχρι 6 μήνες για σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας. Στη δε περίπτωση αυτόφωρου πλημμελήματος, η κράτηση, σε περίπτωση αναβολής, μπορεί να παραταθεί έως τις 5 ημέρες.

5) Πρόβλεψη έκδοσης εισαγγελικής διάταξης επιβολής περιοριστικών όρων ακόμα και πριν την άσκηση της ποινικής δίωξης, με δυνατότητα του θύματος να προτείνει συγκεκριμένους όρους που θεωρεί κατάλληλους. Για τυχόν παραβίαση περιοριστικών όρων επιβάλλεται στον δράστη ποινή φυλάκισης και ενημερώνεται το θύμα από την αστυνομική αρχή για να λάβει μέτρα προστασίας.

6) Σε κάθε περίπτωση η υποτροπή του δράστη καθιερώνεται ως επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας που οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής.

7) Προστασία του θύματος με την απαλλαγή του από την υποχρέωση εμφάνισής του στην ακροαματική διαδικασία. Προβλέπεται η πρόοδος της δίκης με την ανάγνωση της κατάθεσης, που έδωσε στην προδικασία, εκτός αν το δικαστήριο, με ειδική αιτιολογία, κρίνει την παρουσία του θύματος απολύτως απαραίτητη με προτεραιότητα την εξ αποστάσεως εξέτασή του, όπου είναι εφικτό.

8) Δεν χωρεί ποινική διαμεσολάβηση στα ιδιαιτέρως σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, ακόμα και αν το θύμα συναινεί στη διαμεσολάβηση. Σε κάθε περίπτωση, θεσπίζεται δυνατότητα του εισαγγελέα να μη δεχθεί συμφωνία των μερών για διαμεσολάβηση ή να την ανακαλέσει, όταν συντρέχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα του θύματος για συνειδητή επιλογή.

9) Στις περιπτώσεις καταγγελίας για ενδοοικογενειακή βία, ο εισαγγελέας διερευνά αυτεπάγγελτα αν συντρέχει περίπτωση μεταβολής του καθεστώτος επιμέλειας ανήλικων τέκνων σύμφωνα με το άρθρο 1532 εδ.γ’ του Αστικού Κώδικα.

10) Στην περίπτωση που έχει παρέλθει το αυτόφωρο, θεσπίζεται διαδικασία αναζήτησης, δέσμευσης και «προστατευτικής φύλαξης» του δράστη λίαν προσφάτου περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας, διάρκειας έως 48 ώρες, προκειμένου το θύμα να βρεθεί στο κατάλληλο προστατευτικό περιβάλλον και ο δράστης να αποτραπεί από το ενδεχόμενο να επανακάμψει και να επαναλάβει την πράξη του.

11) Πρόβλεψη λειτουργίας πλατφόρμας καταγγελιών εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας ακόμα και από τρίτους.

12) Δημιουργία αρχείου/ιστορικού αναφορών ενδοοικογενειακής βίας από τις αστυνομικές αρχές, το οποίο επισυνάπτεται ως συνοδευτικό έγγραφο της δικογραφίας.

13) Ενίσχυση των τρόπων γνωστοποίησης των δικαιωμάτων και παροχής της νομικής βοήθειας στο θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

14) Τέλος, μόλις πριν από ένα μήνα, τέθηκε σε εφαρμογή η Οδηγία 1385/2024 της Ε.Ε με προθεσμία ενσωμάτωσης από τα κράτη μέλη έως 14/5/2027 για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών με διατάξεις για την προστασία των θυμάτων και την αποτροπή της επαναθυματοποίησης τους. Η χώρα μας θα είναι πρωτοπόρος στην ενσωμάτωση της εν λόγω οδηγίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παν. Τσιμπούκης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Miguel Medina)
ΕΛΛΑΔΑ

Εμανουέλ Μακρόν: Στις 24 και 25 Απριλίου θα επισκεφθεί την Αθήνα ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας

11/04/2026 - 11:57πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Συννεφιασμένο το Μεγάλο Σάββατο – Τοπικές βροχές αναμένονται σε πολλές περιοχές

11/04/2026 - 8:08πμ
(Φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Με ευλάβεια και κατάνυξη οι Επιτάφιοι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

10/04/2026 - 11:57μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: «Πλημμύρισε» η Αριστοτέλους από κόσμο για τη συνάντηση πέντε Επιταφίων

10/04/2026 - 11:01μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

ΠΣΑΤ: Πένθος για τον θάνατο του δημοσιογράφου Νίκου Παπαδάκου

10/04/2026 - 9:37μμ
(Πηγή: the best.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στην Πάτρα: Νεκρή 92χρονη μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμα

10/04/2026 - 8:13μμ
Άποψη του χωριού Μαλώνας στη Ρόδο όπου σημειώθηκε το ατύχημα (πηγή: el.wikipedia.org/wiki/Μαλώνας_Ρόδου)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: 15χρονος τραυματίστηκε από πυροτέχνημα στο χωριό Μαλώνας

10/04/2026 - 4:56μμ
Πάσχα στη Ρούμελη, 1950 (φωτ. αρχείου Χριστίνας Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα στη Ρούμελη – Έναν από τους πιο αυθεντικούς πασχαλινούς προορισμούς της χώρας

10/04/2026 - 4:30μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / ΦΔήμητρα Κούτρα)
ΕΛΛΑΔΑ

Περιφέρεια Αττικής: Κατασχέθηκαν 11 τόνοι ακατάλληλων κρεάτων σε περισσότερους από 5.500 ελέγχους

10/04/2026 - 3:06μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ωραιόκαστρο: Ανήσυχοι οι κάτοικοι από την εμφάνιση αρκούδας – Ο Δήμος δίνει συμβουλές στους πολίτες

10/04/2026 - 1:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαδηλωτές κρατούν πορτρέτα του Mojtaba Khamenei (φωτ.: EPA / Shahzaib Akber)

Ιράν: Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει υποστεί σοβαρά τραύματα, δηλώνουν πηγές από τον κύκλο του

26 λεπτά πριν
Ο Στέφανος Μπορμπόκης

Θλίψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο: Έφυγε από τη ζωή ο Στέφανος Μπορμπόκης

53 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννη Παναγόπουλος)

Αυγομαχίες 2026 στο Θρυλόριο – Το έθιμο αναβιώνει και φέτος από το Σύλλογο Ποντίων «Η Κερασούντα και το Γαρς»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΕΙΟ)

Πρωτάθλημα της κλάσης Techno: Έξι μετάλλια οι Ελληνες ιστιοπλόοι στην Τουρκία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Αμαρυλλίς Τσέγκου / gastronomos.gr)

Μαγειρίτσα αρωματική και εναλλακτική, με κοτόπουλο: Για όσους νιώθουν …άβολα με τα εντόσθια

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Miguel Medina)

Εμανουέλ Μακρόν: Στις 24 και 25 Απριλίου θα επισκεφθεί την Αθήνα ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign