pontosnews.gr
Πέμπτη, 25/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πανηγυρικός εσπερινός στον Άγιο Ευγένιο, τον πυρήνα της πόλης που οραματίστηκε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης

«Είναι μια ιδέα μεγάλη. Εδώ είναι το σημείο που επικεντρώνεται το μέλλον της πατρίδας και του έθνους μας»

17/06/2024 - 10:35μμ
Ο ναός του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στα Πετρωτά Ροδόπης (φωτ.: Flickr / ΙΜ Μαρωνείας)

Ο ναός του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στα Πετρωτά Ροδόπης (φωτ.: Flickr / ΙΜ Μαρωνείας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η αλμύρα από τη θάλασσα και δροσιά από το βουνό είναι συνήθως οι συμπαραστάτες στη «μοναξιά» του ναού του Αγίου Ευγενίου, ο οποίος βρίσκεται στα Πετρωτά Ροδόπης σε μια ιδιαίτερη τοποθεσία. Είναι αφιερωμένος στον πολιούχο της Τραπεζούντας και αποτελεί τον πυρήνα της πόλης που οραματίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης – η Νέα Ρωμανία θα κατοικούνταν από πρόσφυγες και θα ήταν ταυτόχρονα ποντιακή, θρακική, βαλκάνια και ευξείνια.

Μάλιστα, η δημιουργία του Αγίου Ευγενίου και της Νέας Ρωμανίας αποτελεί καταστατική υποχρέωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

«Είναι μια ιδέα μεγάλη. Εδώ είναι το σημείο που επικεντρώνεται το μέλλον της πατρίδας και του έθνους μας, την οποία δεν την είδαμε στενά μόνο σαν Πόντιοι κάτι που λέγεται πολλές φορές από αυτούς που θέλουν να διαιρούν τους Έλληνες. Η ιδέα αυτή ξεκίνησε από τη μεγάλη αγάπη μας για τη Θράκη, για τους Πόντιους, ειδικά τους πρόσφυγες που έρχονται από την πρώην ΕΣΣΔ», είχε πει ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης σε ομιλία του μετά το τέλος του εσπερινού, το 2002.

Την περασμένη Κυριακή στο ναό που παραμένει ημιτελής τελέστηκε ακόμα ένας πανηγυρικός εσπερινός. Χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, ενώ παραβρέθηκαν μέλη του ΣΠοΣ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, και πλήθος προσκυνητών.

(Φωτ.: Flickr / ΙΜ Μαρωνείας)

Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το μαρτύριο του αίματος του Αγίου Ευγενίου. Κλείνοντας την ομιλία του προσκάλεσε τους πιστούς να μιμηθούν το παράδειγμα του αγίου, «καθώς ο Θεός τον τίμησε ιδιαιτέρως, αφού του έδωσε τη δύναμη και τη χάρη να επιτελεί θαυμαστά γεγονότα».

Ο Άγιος Ευγένιος τιμάται δύο φορές το χρόνο. Στις 21 Ιανουαρίου, την ημέρα δηλαδή που μαρτύρησε, μαζί με τους συναθλητές του Ουαλλεριανό, Κάνδιδο και Ακύλα, και στις 24 Ιουνίου, την ημέρα της γέννησής του.

• Φωτογραφίες: Flickr / ΙΜ Μαρωνείας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Λίγο προτού... μπουκάρουν στο Κτήμα Αφροδίτη, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μωμόγεροι: Όταν ο Πόντος φέρνει γέλιο και καλοτυχία

24/12/2025 - 10:21μμ
Καλύβες στα βουνά της Κερασούντας (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμος Ι, εφημερίδα «Καθημερινή»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Μαρούλας Φυτοπούλου: Τα βάσανα που υποφέραμε να μην τα θυμάται ο άνθρωπος γιατί μπορεί και να τρελαθεί

24/12/2025 - 8:38μμ
(Πηγή: facebook.com/groups/ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν.ΕΒΡΟΥ «ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χαμόγελα και ευχές μοίρασε ο Σύλλογος Ποντίων Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός» στην Αλεξανδρούπολη

24/12/2025 - 7:48μμ
Κάλαντα σε live μετάδοση, από το Σύλλογο Ποντίων Μονάχου (πηγή: Glomex)
ΠΟΝΤΟΣ

Όπου υπάρχει Ελλάδα, ακούγονται ποντιακά κάλαντα: Από το Μόναχο, παραμονή Χριστουγέννων

24/12/2025 - 5:46μμ
Αναμνηστική φωτογραφία που μοιράστηκε η αντιπεριφερειάρχης Φανή Μπαχαρίδου, Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Φανή Μπαχαρίδου Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Πολιτισμού και Εθελοντισμού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Μωμόγεροι πλημμύρισαν τις Φέρες με Πόντο και Χριστούγεννα

24/12/2025 - 12:49μμ
Κάλαντα Χριστουγέννων.
Από το ημερολόγιο του Ευστάθιου Μιχαηλίδη, από το χωριό Ισλαμσόρ του Καρς Καυκάσου. 25 Δεκεμβρίου 1897 (πηγή: Οικογενειακο κειμήλιο του Βασίλειου Μιχαηλίδη / Συλλογή Κωνσταντίνου Παυλίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Κάλαντα, καλαντάζω και… το πεγάδιν! – Ας τα… πούμε μαθαίνοντας ποντιακά

24/12/2025 - 10:30πμ
Σκίτσο με ποντιακό παρακάθ' (φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Καλαντόφωτα στον Πόντο: Από τους γάμους και τις βαπτίσεις, στα πλούσια τραπέζια, τους Μωμόγερους και το καλαντόνερο

23/12/2025 - 11:22μμ
Η αίθουσα όπου συνεδριάζουν οι βουλευτές και οι βουλεύτριες της Κυπριακής Δημοκρατίας (φωτ.: Facebook / Βουλή των Αντιπροσώπων - House of Representatives)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Κύπρος αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ασσυρίων – Εκκρεμότητα παραμένει για την Ελλάδα

23/12/2025 - 9:24μμ
Κάλαντα από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας, Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας έφερε τα κάλαντα και το γιορτινό χρώμα στην πόλη

23/12/2025 - 8:12μμ
Μέλη του «Ακρίτα» στο στολισμένο Χαλάνδρι (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Χαλανδρίου «Ο Ακρίτας»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακά κάλαντα στη στολισμένη αγορά του Χαλανδρίου από τον «Ακρίτα»

23/12/2025 - 7:22μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θερμές ευχές από την ομάδα του Pontosnews

Το φως των Χριστουγέννων να γίνει παρηγοριά και ελπίδα

2 ώρες πριν
Κτηριακό σημείο της Μεγάλης του Γένους Σχολής, που σχεδόν εφάπτεται με το ναό της Παναγίας Μουχλίου (φωτ.: Θωμαΐς Κιζιρίδου)

Τουρκία: Σε νέο κτήριο για τρία χρόνια η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή

3 ώρες πριν
Λίγο προτού... μπουκάρουν στο Κτήμα Αφροδίτη, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)

Μωμόγεροι: Όταν ο Πόντος φέρνει γέλιο και καλοτυχία

4 ώρες πριν
O Παύλος Γαβριηλίδης με μπλούζα της αγαπημένης του ομάδας, του Απόλλωνα Καλαμαριάς (φωτ.: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)

Πέθανε ο Παύλος Γαβριηλίδης: Θλίψη στην Καλαμαριά για το μέλος των VAVEL

4 ώρες πριν
Στελέχη της τουρκικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών στο σημείο της συντριβής του Falcon 50 (φωτ.: EPA / Necati Savas)

Συντριβή Falcon 50 στην Άγκυρα: Τα 21 δραματικά λεπτά πριν χαθεί από τα ραντάρ

5 ώρες πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαριστεί το πλήθος μετά την ομιλία του στην εκδήλωση «Salute to America», στο Des Moines της Αϊόβα. 3 Ιουλίου 2025 (φωτ.: White House / Daniel Torok)

Ο Τραμπ απομακρύνει δεκάδες διπλωμάτες καριέρας: Κενό σε πάνω από 100 αμερικανικές πρεσβείες

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign