pontosnews.gr
Τετάρτη, 15/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ερντογάν για Eurofighter: Το χρειαζόμαστε, αλλά έχουμε και εναλλακτικές – Το KAAN μας έχει πλέον φτερά

Εφ' όλης της ύλης δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, μετά τις συναντήσεις του σε Ισπανία και Ιταλία

15/06/2024 - 10:10μμ
Από την επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ισπανία (φωτ.: EPA / Zipi Aragon)

Από την επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ισπανία (φωτ.: EPA / Zipi Aragon)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της πτήσης επιστροφής από τις επισκέψεις του στην Ισπανία και την Ιταλία. Αναφερόμενος στις επαφές που είχε στην Ισπανία, είπε ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, στη Μαδρίτη, έθεσε το θέμα της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς Eurofighter και της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Συγκεκριμένα, σχετικά με το Eurofighter ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε:

«Συζητήσαμε το θέμα αυτό με τον κ. Σάντσεθ. Όπως γνωρίζετε, τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη της Ισπανίας είναι σημαντικά. Έχουν την ευκαιρία ή τη δυνατότητα να μας δώσουν αυτά τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Αλλά του είπα για τη δυνατότητα να μας βοηθήσει σε αυτό το θέμα στο σημείο επαφής με τη Γερμανία. Δήλωσε ότι θα μπορούσε να έχει μια τέτοια συνάντηση σχετικά με το Eurofighter. Αλλά πάνω απ’ όλα, το Eurofighter είναι σημαντικό για εμάς αυτή τη στιγμή.

»Η Γερμανία έχει πλέον μαλακώσει σε αυτό το θέμα. Οι αρμόδιοι υπουργοί μας κάνουν τις απαραίτητες συνομιλίες με τους ομολόγους τους και θα το πράξουν. Η βασική μας προσέγγιση είναι σαφής: Θα θέλαμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας κυρίως από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, αν στο τέλος της διαδικασίας προκύψει αρνητικό αποτέλεσμα, δεν είμαστε χωρίς εναλλακτικές λύσεις. Το KAAN μας έχει πλέον φτερά. Στις επόμενες περιόδους, μετά την έναρξη της μαζικής παραγωγής και την ένταξή του στο οπλοστάσιο, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα από αυτή την άποψη. Υπήρξε μια εποχή που περάσαμε από μια παρόμοια διαδικασία με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Εκείνη την εποχή, δεν μπορούσαμε να τα πάρουμε από τους συμμάχους μας. Τότε αυτό που συνέβη ήταν ότι παράγουμε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας στην υψηλότερη ποιότητα. Τώρα, πολλές χώρες χτυπούν την πόρτα της Τουρκίας για να τα αγοράσουν».

Χαρακτήρισε επίσης το τουρκικό μίνι αεροπλανοφόρο Anadolu «σύμβολο της συνεργασίας της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας με την Ισπανία», και επισήμανε ότι «έγιναν διαπραγματεύσεις και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μια αναβαθμισμένη έκδοση».

Όπως είπε, ήδη γίνονται οι σχετικές εργασίες από την τουρκική Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών και του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

(Φωτ.: EPA / Javier Lizon)

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι «η Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνωρίζουν τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για την Ευρώπη και την Ένωση. «Μεταφέραμε στον επικεφαλής της κυβέρνησης, κ. Σάντσεθ, τις προσδοκίες μας για πλήρη ένταξη [σ.σ. στην ΕΕ]».

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ήταν επίσης κυρίαρχο θέμα στις συνομιλίες που είχε ο Τούρκος πρόεδρος με τον Ισπανό πρωθυπουργό, τη στάση του οποίου στο Παλαιστινιακό εξήρε ο Ερντογάν.

«Είναι ευχάριστο να βλέπουμε ότι τα συναισθήματα, οι επιφυλάξεις και οι αντιρρήσεις μας είναι κοινά με την Ισπανία απέναντι στις σφαγές του Ισραήλ που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Ειδικά στο θέμα της αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως κράτους, η Ισπανία έχει αποδείξει ότι είναι ένας φάρος που καθοδηγεί το πλοίο της ανθρωπότητας μέσα στο σκοτάδι» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, και σχολίασε:

«Η Ισπανία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και εκτός από μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι και μια χώρα που είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ. Έχει μεγάλη σημασία από αυτή την άποψη ότι βάζει την ψυχή της υπέρ της δίκαιης αντίσταση της Παλαιστίνης απέναντι στη συμπεριφορά του Ισραήλ που αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο. Πιστεύω ότι η στάση της Ισπανίας, ιδίως όσον αφορά την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους, θα επιφέρει αλλαγή στάσης μεταξύ των κρατών που υποστηρίζουν το Ισραήλ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του στην Ιταλία, και στη συνομιλία που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G7 με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σε σχέση με την αμερικανική πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Σε μια πρώτη προσέγγιση, είμαστε ικανοποιημένοι με αυτή την ανακοίνωση [σ.σ. της πρότασης για εκεχειρία]. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να φέρει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο πλευρό της Παλαιστίνης. Πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι επίσης ενοχλημένες από την επιδεινούμενη κακή συμπεριφορά του Ισραήλ. Αν και η αμερικανική κυβέρνηση δεν εκφράζει ανοιχτά αυτή τη δυσφορία, οι φωνές που υψώνονται από τα αμερικανικά πανεπιστήμια, τους δρόμους, τους φοιτητές και τους πρυτάνεις δείχνουν ότι εδώ έχει αρχίσει κάποια αλλαγή. Αυτό ενοχλεί σοβαρά το Ισραήλ. Τώρα όλοι είναι σίγουροι ότι αυτή η πορεία δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Είπε επίσης ότι τώρα ο Μπάιντεν πρέπει να αποδείξει ότι το σχέδιο αυτό δεν είναι μια προεκλογική κίνηση, αλλά ένα ειλικρινές βήμα για τον τερματισμό των σφαγών. «Ο κ. Μπάιντεν υποβάλλεται τώρα σε ένα τεστ ειλικρίνειας» υποστήριξε ο Ερντογάν.

Αναφέρθηκε επίσης και στο ακανθώδες θέμα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, της συμμαχία των αμερικανικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία με τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF) – την πολιτοφυλακή που ελέγχεται από τους Κούρδους της οργάνωσης PYD, την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική και θεωρεί ότι είναι προέκταση του ΡΚΚ, που δρα κατά της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν επισήμανε ότι δεν έγιναν οι τοπικές εκλογές στη βόρεια Συρία, για τις οποίες η τουρκική πλευρά είχε προειδοποιήσει ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου να μην διεξαχθούν, όπως είχαν προαναγγελθεί για τις 11 Ιουνίου.

«Υπάρχει ένα παιχνίδι που οργανώνεται για να νομιμοποιηθεί η τρομοκρατική οργάνωση και να δημιουργηθεί ένα κράτος τρομοκρατίας [Τεροριστάν] στην περιοχή. Έχουμε αποδείξει ξεκάθαρα και προηγουμένως ότι είμαστε ικανοί να χαλάσουμε το παιχνίδι τους» δήλωσε, επαναλαμβάνοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε σε μια τρομοκρατική οργάνωση να εγκαθιδρύσει ένα τρομοκρατικό κράτος ακριβώς κάτω από τη μύτη μας. Δεν θα διστάσουμε ποτέ να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για το σκοπό αυτόν».

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Μανδαλίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την παράδοση των ομήρων μέσω του Ερυθρού Σταυρού στο Ισραήλ (φωτ.: Al-Jazeera)
ΚΟΣΜΟΣ

Άλλες τέσσερις σορούς ομήρων παρέδωσε η Χαμάς στο Ισραήλ

15/10/2025 - 12:00πμ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μιλάει στο Νομοθετικό Σώμα, στο Κοινοβούλιο της Ρωσίας, στην Αγία Πετρούπολη (φωτ. αρχείου: 
EPA/ALEXEI DANICHEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ενίσχυση με 2.000.000 εφέδρους στο ουκρανικό μέτωπο – Αναμένονται τροπολογίες που θα λύσουν τα χέρια του Πούτιν

14/10/2025 - 7:37μμ
Από αριστερά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά την προηγούμενη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο, τον περασμένο Αύγουστο (φωτ.: Γραφείο Τύπου της Αμερικανικής Προεδρίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέα συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο

14/10/2025 - 3:56μμ
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδεικνύει την υπογραφή του στο κείμενο της διακήρυξης για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας (φωτ.: EPA/Yoan Valat/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: «Η διακήρυξη για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα τηρηθεί»

14/10/2025 - 9:11πμ
Μέλη του Ερυθρού Σταυρού κρατούν φέρετρο με σορό ισραηλινού ομήρου (φωτ.:Χ/Doha News)
ΚΟΣΜΟΣ

Στην ιατροδικαστική υπηρεσία του Τελ Αβίβ οι σοροί των τεσσάρων ομήρων

13/10/2025 - 11:32μμ
Η επιγραφή «Ειρήνη 2025» μπροστά από τους ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο Κορυφής στο Σαρμ ελ Σέιχ για το τέλος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας (φωτ.: EPA/Yoan Valat/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: «Καταφέραμε το αδύνατο, επιτέλους έχουμε ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

13/10/2025 - 9:50μμ
Οδηγός προσπερνά γιγαντοαφίσα με τους προέδρους των ΗΠΑ και της Αιγύπτου λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στο Σαρμ Ελ Σέιχ (φωτ.: EPA/Mohamed Hossam)
ΚΟΣΜΟΣ

Χαμάς: Θα παραδώσει μόνο τέσσερις σορούς ομήρων σήμερα – Στην Αίγυπτο οι ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής

13/10/2025 - 6:20μμ
(Φωτ.: EPA / Jalaa Marey)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: «Την ιστορική αυγή μιας νέας εποχής» στη Μέση Ανατολή χαιρέτισε ο Τραμπ από το βήμα της Κνεσέτ

13/10/2025 - 4:05μμ
Οι δίδυμοι ισραηλινοί όμηροι που αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι (Φωτ.: IDF)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Απελευθερώθηκαν και οι 20 όμηροι της Χαμάς

13/10/2025 - 12:10μμ
(Φωτ.: EPA/ABIR SULTAN)
ΚΟΣΜΟΣ

Ως τον άνθρωπο που πέτυχε την απελευθέρωση των ομήρων υποδέχθηκαν στο Ισραήλ τον Ντόναλντ Τραμπ

13/10/2025 - 10:40πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από την παράδοση των ομήρων μέσω του Ερυθρού Σταυρού στο Ισραήλ (φωτ.: Al-Jazeera)

Άλλες τέσσερις σορούς ομήρων παρέδωσε η Χαμάς στο Ισραήλ

2 ώρες πριν
Παρά την καλή εμφάνιση του Πίτερς, ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε απέναντι στην Εφές (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Ματθαίος)

Μέτρια εμφάνιση και ήττα για τον Ολυμπιακό απέναντι στην Εφές

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ertsports.gr)

Europe Cup: Απίθανο Περιστέρι, πρεμιέρα με επικό διπλό στο Μπιλμπάο

2 ώρες πριν
Τα ελληνικά φεστιβάλ στην Αυστραλία δίνουν την ευκαιρία σε ομογενείς κάθε ηλικίας να γιορτάσουν μαζί την κληρονομιά τους (φωτ.: facebook/Pontian Association Of Whittlesea «Panagia Soumela»)

Αυστραλία: Δύο νέα ελληνικά φεστιβάλ ετοιμάζονται να ενώσουν και να… ξεσηκώσουν την ομογένεια

3 ώρες πριν
(Φωτ.: arisbc.gr)

Eurocup: Για ένα ημίχρονο άντεξε ο Άρης κι έχασε 80-59 από την Τσεντεβίτα

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου)

Εθελοντική αιμοδοσία και ακύρωση εκδήλωσης από τους «Ακρίτες του Πόντου» Σταυρούπολης

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign