pontosnews.gr
Πέμπτη, 19/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στη Σμύρνη ο ελληνισμός τίμησε την Αγία Φωτεινή τη Σαμαρείτιδα

Προεξάρχοντος του μητροπολίτη Φιλαδελφείας Μελίτωνα

15/06/2024 - 8:43μμ
Πλήθος κόσμου παρέστη στη Θεία Λειτουργία στον ιστορικό ναό (φωτ.: Μητρόπολη Σμύρνης)

Πλήθος κόσμου παρέστη στη Θεία Λειτουργία στον ιστορικό ναό (φωτ.: Μητρόπολη Σμύρνης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε και φέτος η Αγία Φωτεινή η Σαμαρείτιδα στην πόλη της Σμύρνης, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Φιλαδελφείας Μελίτωνα.

Σύμφωνα με την παλαιά τοπική παράδοση της Εκκλησίας των Σμυρναίων, η Αγία Φωτεινή τιμάται την πέμπτη Κυριακή μετά το Πάσχα, κατά την οποία αναγιγνώσκεται η ευαγγελική περικοπή του διαλόγου της Σαμαρείτιδας μετά του Κυρίου.

Οι ιερές ακολουθίες τελέστηκαν στον ιερό ναό Αγίας Φωτεινής Σμύρνης, παλαιά προτεσταντική εκκλησία, η οποία από το 1952 και μετά βρίσκεται υπό την εποπτεία του γενικού προξενείου της Ελλάδος στην τουρκική πόλη, προκειμένου να καλύπτει τις πνευματικές ανάγκες των Ελλήνων και των λοιπών Ορθοδόξων της περιοχής.

Η γιορτή της Αγίας Φωτεινής στον ομώνυμο ιερό ναό στην ιστορική μητρόπολη της Σμύρνης (φωτ.: Μητρόπολη Σμύρνης)

Ο μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων ήταν προσκεκλημένος του Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου και στην ομιλία του, την οποία έκανε στα ελληνικά και τα τουρκικά, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της γιορτής, αλλά και στον σύγχρονο ναό της Αγίας Φωτεινής, ο οποίος αποτελεί σύμβολο, όπως χαρακτηριστικά είπε, για τους ορθοδόξους πιστούς της σύγχρονης Σμύρνης.

Ο μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων εκ των πλέον λογίων ιεραρχών του σημερινού Φαναρίου, προέστη της Θείας Λειτουργίας (φωτ.: Μητρόπολη Σμύρνης)

Παρών ήταν και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη Αλέξανδρος Κώνστας, ενώ στη διάρκεια της λειτουργίας έψαλαν μέλη του «Χορού Ψαλτών Χίου» υπό τη διεύθυνση του μουσικολόγου Ηρακλή Μαλανδρίνου.

Ο μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων αναπέμπει ενώπιον της Ωραίας Πύλης την ικεσία «Κύριε, Κύριε, επίβλεψον εξ’ ουρανού και ίδε και επίσκεψαι την άμπελον ταύτην…» (φωτ.: Μητρόπολη Σμύρνης)

Ο μητροπολίτης Μελίτων στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, μίλησε για τα συναισθήματα που βίωσαν οι Μυροφόρες κατά την Ανάσταση του Ιησού και είπε και τα εξής: «Όταν λίαν πρωί προσήλθον εις το κενόν μνημείον του Χριστού αι Μυροφόροι Γυναίκες, ενώπιον του θαύματος ησθάνθησαν δέος, τρόμον, φόβον, απορίαν, έκστασιν, μέχρι του σημείου: “ουδενί ουδέν είπον∙ εφοβούντο γαρ”. Τον φόβον και τον τρόμον μεταβάλλει εις χαράν και ευφροσύνην ο Αναστάς Κύριος διά της θείας φωνής προς την περίλυπον και κλαίουσαν Μαρίαν την Μαγδαληνήν: “Μαρία”. Εκείνη “δοκούσα ότι είναι ο κηπουρός” τον παρακαλεί να της δείξη πού έθηκε το σώμα του Κυρίου Ιησού διά να το αλείψη με μύρα και δάκρυα. Μύρα και δάκρυα πίστεως, στοργικής αγάπης και αφοσιώσεως. Ο Κύριος εμφανίζεται. Γνωρίζει η Μαγδαληνή Μαρία την φωνή Του.

(Φωτ.: Μητρόπολη Σμύρνης)

»Ο τρόμος και η έκστασις και η απορία και ο φόβος εν μία ροπή μεταβάλλονται εις χαράν και ευφροσύνην και δυναμικήν δημιουργίας.

»Ας επιτραπή εις τον ομιλούντα να μεταφέρη τα αισθήματα που εδοκίμασαν αι Μυροφόροι κατά τον μοναδικόν εκείνον Ορθρον “της μιας των Σαββάτων”, εις την σημερινήν, μοναδικήν ωσαύτως, κλητήν και αγίαν ημέραν. Επί αιώνα, ακόμη και μόλις προ οκταετίας, δέος, απορία, γνόφος, φόβος, εκάλυπτε το ιερόν Ορθόδοξον λήμμα εν τη πόλει ταύτη. Τα αγωνιώδη αυτά αισθήματα μετεβλήθησαν εις έκπληξι και θάμβος διά τους πολλούς, ορώντας την αναστηθείσαν σκηνήν της Αποστολικής ταύτης Μητροπόλεως, αγομένης οσημέραι σταδιακώς εις την αρχαίαν ευδαιμονίαν, το κάλλος και την ευπρέπειαν, χάρις εις την Θεοπρόβλητον Σεβασμιότητά σου, αδελφέ Βαρθολομαίε, ο οποίος αγρύπνως ιστάμενος επί της θείας ταύτης φυλακής, του Συνθρόνου οσίων και δικαίων και ιεράν μαρτυρίαν παρασχόντων προκατόχων σου, μαρτυρείς “τη αληθεία” και εργάζεσαι “το αγαθόν” υπέρ του Ορθοδόξου ενταύθα λήμματος, δροσίζων ψυχάς και αισθήσεις “δι’ ύδατος ζώντος”, δι’ αυτού τούτου του ζώντος Κυρίου, κομίζουσα η Αγάπη σου, αδελφέ, τοις εγγύς και τοις μακράν χαράν και ειρήνην και ανάπαυσιν και ευδοκίαν, επαγγειλομένας σωτηρίαν».

• Πηγή: fosfanariou.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παλαιότερο στιγμιότυπο από τη δοξολογία στο ναό Μεταστάσεως της Θεοτόκου της Καθολικής Εκκλησίας Μυτιλήνης, για τον Άγιο Βαλεντίνο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)
ΠΙΣΤΗ

Στη Μυτιλήνη η «ελληνική έδρα» του Αγίου Βαλεντίνου

14/02/2026 - 11:21πμ
(Φωτ.: Νέα Τηλεόραση Κρήτης)
ΠΙΣΤΗ

Με λαμπρότητα και συγκίνηση η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, Τίτου

8/02/2026 - 10:18πμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Βαρθολομαίος: Αισιοδοξία για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης – «Εγγίζει η ώρα που θα ανοίξουν και πάλιν αι πύλαι της»

6/02/2026 - 9:00μμ
Τοιχογραφία με παράσταση του Aγίου Βλασίου, αρχές 14ου αι. (πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Βέροιας)
ΠΙΣΤΗ

Από τη Σεβάστεια στη Βέροια: Πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου Βλασίου με λατρευτικές και πολιτιστικές δράσεις

6/02/2026 - 5:09μμ
Ο πατριάρχης Φώτιος, επί θρόνου, συζητά με μαθητές του (από το χειρόγραφο του Σκυλίτζη, Εθνική Βιβλιοθήκη Μαδρίτης. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΙΣΤΗ

Άγιος Φώτιος ο Μέγας: Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως που «φώτισε» τον Χριστιανισμό με τη σοφία του

6/02/2026 - 9:04πμ
Στη Μονή Γενεθλίου Θεοτόκου Κλεισούρας όπου μόνασε η Οσία Σοφία (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Καστοριάς)
ΠΙΣΤΗ

Η Κοζάνη υποδέχεται το απόγευμα το λείψανο της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας

5/02/2026 - 11:57πμ
Άποψη της ιεράς μονής Τιμίου Προδρόμου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Σέρρες: Φρουρός αιώνων η ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου στο Μενοίκιο όρος

2/02/2026 - 7:41μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευλογεί τους πιστούς στον ιστορικό ναό της Υπαπαντής (φωτ.: romfea.gr)
ΠΙΣΤΗ

Βαρθολομαίος: Η ανθρωπότητα έχει ανάγκη από τον Θεό για να απολαύσει τα αγαθά της ειρήνης και της αγάπης – Αποκαλυπτήρια ψηφιδωτού και πολίτικα τραγούδια

2/02/2026 - 3:59μμ
Ένα πύρινο ποτάμι στο λιμάνι της Τήνου, στις 30 Ιανουαρίου (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Τήνος: Η νύχτα φωτίστηκε από τα «Φαναράκια» για τα 203 χρόνια από την εύρεση της εικόνας της Ευαγγελίστριας

1/02/2026 - 9:49πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
ΠΙΣΤΗ

ΑΠΘ: Εγκαινιάστηκε η έδρα «Μητροπολίτης Δράμας Παύλος» στη Θεολογική Σχολή

29/01/2026 - 4:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Bas Czerwinski)

Qatar Open: Ο Ρούμπλεφ «φρέναρε» τον Τσιτσιπά

33 λεπτά πριν
Ο πατέρας Αντώνιος της «Κιβωτού του Κόσμου» (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

«Κιβωτός του Κόσμου»: Ποινή φυλάκισης 9,5 ετών ή 60.000€ επέβαλε το Εφετείο στον π. Αντώνιο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Marius Becker)

Deutsche Welle: Τέλος εποχής – Κλείνει η θρυλική ελληνόφωνη υπηρεσία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Φόρης Πεταλίδης, «Εύξεινος Πόντος»)

Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»: Στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο έγινε η καθιερωμένη εκδήλωση της βασιλόπιτας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: haberanlik.com.tr)

Τραπεζούντα: Γραμμές τελεφερίκ σε Σουμελά και Βίλα Καπαγιαννίδη – Στο επίκεντρο διεθνών τουριστικών επενδύσεων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Αιγάλεω)

70 χρόνια ιστορίας για την Ένωση Ποντίων Αιγάλεω – Μεγάλη συμμετοχή στην κοπή της πίτας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign