pontosnews.gr
Πέμπτη, 22/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στη Σμύρνη ο ελληνισμός τίμησε την Αγία Φωτεινή τη Σαμαρείτιδα

Προεξάρχοντος του μητροπολίτη Φιλαδελφείας Μελίτωνα

15/06/2024 - 8:43μμ
Πλήθος κόσμου παρέστη στη Θεία Λειτουργία στον ιστορικό ναό (φωτ.: Μητρόπολη Σμύρνης)

Πλήθος κόσμου παρέστη στη Θεία Λειτουργία στον ιστορικό ναό (φωτ.: Μητρόπολη Σμύρνης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε και φέτος η Αγία Φωτεινή η Σαμαρείτιδα στην πόλη της Σμύρνης, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Φιλαδελφείας Μελίτωνα.

Σύμφωνα με την παλαιά τοπική παράδοση της Εκκλησίας των Σμυρναίων, η Αγία Φωτεινή τιμάται την πέμπτη Κυριακή μετά το Πάσχα, κατά την οποία αναγιγνώσκεται η ευαγγελική περικοπή του διαλόγου της Σαμαρείτιδας μετά του Κυρίου.

Οι ιερές ακολουθίες τελέστηκαν στον ιερό ναό Αγίας Φωτεινής Σμύρνης, παλαιά προτεσταντική εκκλησία, η οποία από το 1952 και μετά βρίσκεται υπό την εποπτεία του γενικού προξενείου της Ελλάδος στην τουρκική πόλη, προκειμένου να καλύπτει τις πνευματικές ανάγκες των Ελλήνων και των λοιπών Ορθοδόξων της περιοχής.

Η γιορτή της Αγίας Φωτεινής στον ομώνυμο ιερό ναό στην ιστορική μητρόπολη της Σμύρνης (φωτ.: Μητρόπολη Σμύρνης)

Ο μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων ήταν προσκεκλημένος του Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου και στην ομιλία του, την οποία έκανε στα ελληνικά και τα τουρκικά, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της γιορτής, αλλά και στον σύγχρονο ναό της Αγίας Φωτεινής, ο οποίος αποτελεί σύμβολο, όπως χαρακτηριστικά είπε, για τους ορθοδόξους πιστούς της σύγχρονης Σμύρνης.

Ο μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων εκ των πλέον λογίων ιεραρχών του σημερινού Φαναρίου, προέστη της Θείας Λειτουργίας (φωτ.: Μητρόπολη Σμύρνης)

Παρών ήταν και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη Αλέξανδρος Κώνστας, ενώ στη διάρκεια της λειτουργίας έψαλαν μέλη του «Χορού Ψαλτών Χίου» υπό τη διεύθυνση του μουσικολόγου Ηρακλή Μαλανδρίνου.

Ο μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων αναπέμπει ενώπιον της Ωραίας Πύλης την ικεσία «Κύριε, Κύριε, επίβλεψον εξ’ ουρανού και ίδε και επίσκεψαι την άμπελον ταύτην…» (φωτ.: Μητρόπολη Σμύρνης)

Ο μητροπολίτης Μελίτων στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, μίλησε για τα συναισθήματα που βίωσαν οι Μυροφόρες κατά την Ανάσταση του Ιησού και είπε και τα εξής: «Όταν λίαν πρωί προσήλθον εις το κενόν μνημείον του Χριστού αι Μυροφόροι Γυναίκες, ενώπιον του θαύματος ησθάνθησαν δέος, τρόμον, φόβον, απορίαν, έκστασιν, μέχρι του σημείου: “ουδενί ουδέν είπον∙ εφοβούντο γαρ”. Τον φόβον και τον τρόμον μεταβάλλει εις χαράν και ευφροσύνην ο Αναστάς Κύριος διά της θείας φωνής προς την περίλυπον και κλαίουσαν Μαρίαν την Μαγδαληνήν: “Μαρία”. Εκείνη “δοκούσα ότι είναι ο κηπουρός” τον παρακαλεί να της δείξη πού έθηκε το σώμα του Κυρίου Ιησού διά να το αλείψη με μύρα και δάκρυα. Μύρα και δάκρυα πίστεως, στοργικής αγάπης και αφοσιώσεως. Ο Κύριος εμφανίζεται. Γνωρίζει η Μαγδαληνή Μαρία την φωνή Του.

(Φωτ.: Μητρόπολη Σμύρνης)

»Ο τρόμος και η έκστασις και η απορία και ο φόβος εν μία ροπή μεταβάλλονται εις χαράν και ευφροσύνην και δυναμικήν δημιουργίας.

»Ας επιτραπή εις τον ομιλούντα να μεταφέρη τα αισθήματα που εδοκίμασαν αι Μυροφόροι κατά τον μοναδικόν εκείνον Ορθρον “της μιας των Σαββάτων”, εις την σημερινήν, μοναδικήν ωσαύτως, κλητήν και αγίαν ημέραν. Επί αιώνα, ακόμη και μόλις προ οκταετίας, δέος, απορία, γνόφος, φόβος, εκάλυπτε το ιερόν Ορθόδοξον λήμμα εν τη πόλει ταύτη. Τα αγωνιώδη αυτά αισθήματα μετεβλήθησαν εις έκπληξι και θάμβος διά τους πολλούς, ορώντας την αναστηθείσαν σκηνήν της Αποστολικής ταύτης Μητροπόλεως, αγομένης οσημέραι σταδιακώς εις την αρχαίαν ευδαιμονίαν, το κάλλος και την ευπρέπειαν, χάρις εις την Θεοπρόβλητον Σεβασμιότητά σου, αδελφέ Βαρθολομαίε, ο οποίος αγρύπνως ιστάμενος επί της θείας ταύτης φυλακής, του Συνθρόνου οσίων και δικαίων και ιεράν μαρτυρίαν παρασχόντων προκατόχων σου, μαρτυρείς “τη αληθεία” και εργάζεσαι “το αγαθόν” υπέρ του Ορθοδόξου ενταύθα λήμματος, δροσίζων ψυχάς και αισθήσεις “δι’ ύδατος ζώντος”, δι’ αυτού τούτου του ζώντος Κυρίου, κομίζουσα η Αγάπη σου, αδελφέ, τοις εγγύς και τοις μακράν χαράν και ειρήνην και ανάπαυσιν και ευδοκίαν, επαγγειλομένας σωτηρίαν».

• Πηγή: fosfanariou.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΙΣΤΗ

Η Ελληνική Φιλοσοφία στο επίκεντρο νέου μεταπτυχιακού στη Θεολογική Σχολή Σίδνεϊ

20/01/2026 - 2:35μμ
Την τελετή αγιασμού των υδάτων τέλεσε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονας (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής)
ΠΙΣΤΗ

Θεοφάνια με το Ιουλιανό Ημερολόγιο στα «Παρχάρια» Νυμφαίας

19/01/2026 - 6:20μμ
ΠΙΣΤΗ

Άγιος Αντώνιος ο Μέγας: Σήμερα τιμά η Εκκλησία τη μνήμη του θεμελιωτή του χριστιανικού μοναχισμού

17/01/2026 - 8:36πμ
Τελετή απονομής ειδικής τιμητικής διάκρισης του εμβλήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης "Άγιος Δημήτριος" στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.  Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2026  (Φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Ύψιστη τιμή από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στον αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής, Δημήτριο

16/01/2026 - 1:31μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΙΣΤΗ

Εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη μνήμη του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστασίου

15/01/2026 - 9:53μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Πρέβεζα. Σάββατο 29 Ιουνίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ευσταθίου)
ΠΙΣΤΗ

Η απάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις επιθέσεις από ρωσικές υπηρεσίες

13/01/2026 - 12:10μμ
Άγιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης (μικρογραφία στο Μηνολόγιο του Βασιλείου Β' – πηγή: immorfou.org.cy)
ΠΙΣΤΗ

Όσιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης: Από την Καππαδοκία, στην έρημο της Ιουδαίας

11/01/2026 - 4:11μμ
Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Ασπρόπυργο, 7 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.:  Facebook / Ιερά Μητρόπολις Αττικής και Βοιωτίας)
ΠΙΣΤΗ

Χριστούγεννα στους ναούς της Παναγίας Σουμελά της Αττικής, με το Παλαιό Ημερολόγιο

8/01/2026 - 1:42μμ
Θεοφάνια στο Φανάρι, 6 Ιανουαρίου 2025 (φωτ.: Φως Φαναρίου)
ΠΙΣΤΗ

Θεοφάνια στο Φανάρι: Η Θεία Λειτουργία και η ρίψη του σταυρού στον Κεράτιο

6/01/2026 - 8:00πμ
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρευρέθη στην τελετή κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (φωτ.: Facebook/Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
ΠΙΣΤΗ

Ευχές για ενότητα, ειρήνη και πίστη από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην κοπή της βασιλόπιτας της Εκκλησίας της Ελλάδος

31/12/2025 - 7:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο: Αήττητη στα ημιτελικά η Ελλάδα

2 ώρες πριν
Οι υφυπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Χάρης Θεοχάρης και Mehmet Kemal Bozay (φωτ.: Υπουργείο Εξωτερικών)

Ελλάδα-Τουρκία: Στην Αθήνα έγινε ο 9ος γύρος συνομιλιών για το Κοινό Σχέδιο Δράσης στο πλαίσιο της «Θετικής Ατζέντας»

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

EuroCup: Διασύρθηκε από την Τουρκ Τέλεκομ ο Πανιώνιος

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/EUROKINISSI)

Η κακοκαιρία συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα – Νεκρή γυναίκα στην Άνω Γλυφάδα από τα ορμητικά νερά

3 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

FIBA Europe Cup: «Διπλό» πρόκρισης στη Σλοβακία για τον ΠΑΟΚ

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA/GIAN EHRENZELLER)

Ο Τραμπ υπαναχωρεί για τους δασμούς μετά τις αντιδράσεις της Ευρώπης για τη Γροιλανδία

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign