pontosnews.gr
Πέμπτη, 13/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νέα δήλωση υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης από τον Τούρκο υπουργό Παιδείας

Ο Γιουσούφ Τεκίν επαναφέρει το θέμα σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι την τελική απόφαση θα λάβει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

14/06/2024 - 8:27μμ
Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στέλιος Γιανσακίδης)

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στέλιος Γιανσακίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης επανήλθε με σημερινή του δήλωση ο Τούρκος υπουργός Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν, ο οποίος χαρακτήρισε την επαναλειτουργία σημαντική για τη διεθνή ισχύ της Τουρκίας αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι την απόφαση θα την λάβει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν τις σχετικές δηλώσεις του Γ. Τεκίν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk και όπως όλα δείχνουν υπάρχει κινητικότητα στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε κοντά στην ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της Ελλάδας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν υπάρχει πραγματική πρόθεση από τον Ερντογάν να ανοίξει τη Σχολή, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα πρόκειται για βήμα ενός συνολικότερου σχεδιασμού, βασικό στοιχείο του οποίου είναι όπως πάντα το τουρκικό παζάρι. Εξίσου βέβαιο είναι και ότι οι δηλώσεις του Τεκίν έχουν την έγκριση του Ερντογάν.

Στη συνέντευξη του ο Τούρκος υπουργός Παιδείας δήλωσε: «Η Θεολογική Σχολή είναι πολιτικό θέμα, δεν μπορώ να αποφασίσω ο ίδιος. Αν ο κ. πρόεδρος μας ζητήσει να εκπονήσουμε μια μελέτη, είμαστε υπεύθυνοι να του υποβάλουμε μία έκθεση. Επισκέφθηκα τη Θεολογική Σχολή, συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους. Οι ίδιοι ήρθαν δύο φορές. Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό για τη διεθνή ισχύ της Τουρκίας και νομίζω ότι θα είναι σωστό από την άποψη των δημοκρατικών αρχών και του κοσμικού κράτους. Προσωπική μου άποψη. Εν τέλει, όποια πολιτική απόφαση και αν ληφθεί, την εφαρμόζουμε. Προς το παρόν, θα ετοιμάσουμε μια περίληψη για το θέμα αυτό από το 1844, από την ημερομηνία της ίδρυσής της μέχρι την ημερομηνία του κλεισίματός της. Θα συζητήσουμε αν μπορεί να επαναλειτουργήσει ή όχι και εάν μπορεί να ανοίξει νόμιμα».

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στέλιος Γιανσακίδης)

Ο Τούρκος υπουργός Παιδείας είχε κάνει και προ ημερών δηλώσεις σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Σε συνέντευξη του στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NTV, στις 3 Ιουνίου, είχε πει ότι γίνονται ενέργειες όσον αφορά τη δυνατότητά να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή και οι οποίες ενέργειες θα γίνουν με βάση την απόφαση που θα ληφθεί από όσους διαχειρίζονται την τουρκική εξωτερική πολιτική και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος είχε δηλώσει και τότε ότι προσωπικά θα ήθελε να δει «ανοιχτή τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης τόσο από την άποψη ότι θα αντικατοπτρίζει το δημοκρατικό υπόβαθρο που διαθέτει η Τουρκία όσο και από την άποψη της θέσης μας σχετικά με την εφαρμογή της κοσμικότητας».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Alan Wilson / commons.wikimedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Αρκτική: Πρόστιμο 4.550 ευρώ σε άνδρα που ξύπνησε πολική αρκούδα

13/08/2026 - 3:15μμ
Ο πυρηνικός σταθμός της Τσερναβόντα στη Ρουμανία, στις 5 Αυγούστου 2026. Οι δύο αντιδραστήρες του χρησιμοποιούν νερό από τον Δούναβη για την ψύξη τους (φωτ.: EPA / Robert Ghement)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Εκτός λειτουργίας ολόκληρος ο πυρηνικός σταθμός της Τσερναβόντα – «Στέρεψε» ο Δούναβης

13/08/2026 - 1:17μμ
Υποστηρικτής του φυλακισμένου δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου κρατά πλακάτ με το σύνθημα «Δεν υπάρχει σωτηρία για κανέναν μόνο του – ή όλοι μαζί ή κανείς», έξω από τις φυλακές Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη. 15 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Ιμάμογλου εγκαταλείπει το CHP και εντάσσεται στο Νέο Κόμμα

13/08/2026 - 12:20μμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, στο Οβάλ Γραφείο. 11 Αυγούστου 2026. (φωτ.: The White House / Joyce N. Boghosian)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Ο Τραμπ αλλάζει τακτική – Οικονομική ασφυξία αντί νέων βομβαρδισμών

13/08/2026 - 9:32πμ
Ο Νόαμ Μπέταν, εκπρόσωπος του Ισραήλ, ερμηνεύει το τραγούδι «Michelle» στον μεγάλο τελικό της 70ής Eurovision, στη Βιέννη, στις 16 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΟΣΜΟΣ

Eurovision: Νέος κανόνας «φωτογραφίζει» το Ισραήλ – Μπορεί να κερδίσει, αλλά όχι να διοργανώσει

13/08/2026 - 8:58πμ
Επισκέπτης παρατηρεί την κυψελοειδή εγκατάσταση για τα 65 χρόνια από την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου. Το έργο, μήκους 30 και ύψους τριών μέτρων, έχει στηθεί μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΟΣΜΟΣ

Τείχος του Βερολίνου: 65 χρόνια από τη νύχτα που μια πόλη κόπηκε στα δύο – Η νέα «διάφανη» εγκατάσταση

13/08/2026 - 8:34πμ
Η πετρελαιοκηλίδα στα ανοιχτά του Ομάν, όπως καταγράφηκε από δορυφόρο στις 11 Αυγούστου 2026 (φωτ.: European Union / Copernicus Sentinel-3)
ΚΟΣΜΟΣ

Ομάν: Πετρελαιοκηλίδα άνω των 2.000 τ.χλμ. χτυπά τις ακτές – Φόβοι για οικολογική καταστροφή

12/08/2026 - 11:40μμ
Συμβολικό χταπόδι με τα αρχικά της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND), έξω από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη, πριν από την εξέταση προσφυγής κατά των εξουσιών παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών στο εξωτερικό, στις 14 Ιανουαρίου 2020 (φωτ.: EPA / Ronald Wittek)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία «λύνει τα χέρια» των μυστικών υπηρεσιών – Hackbacks, παρακολουθήσεις και ενεργές επιχειρήσεις

12/08/2026 - 11:16μμ
Μέλος σωστικού συνεργείου του κολομβιανού στρατού δίνει οδηγίες σε εθελοντές κατά τη διάρκεια ερευνών σε κτήρια που κατέστρεψε ο σεισμός, στην Περέιρα της Κολομβίας (φωτ.: EPA / Carlos Ortega)
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Κολομβία: Μάχη με το χρόνο στα ερείπια – Αγωνία για 11χρονη και τους παππούδες της

12/08/2026 - 9:20μμ
(Φωτ.: EPA / Samuel Corum)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ για Στενά του Ορμούζ: «Έχουμε τον απόλυτο έλεγχο και θα τον κρατήσουμε»

12/08/2026 - 7:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πυρκαγιά στη Σιβήρη Χαλκιδικής,  Πέμπτη 13 Αυγούστου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Λία Φωκά)

Χαλκιδική: Ενισχύονται διαρκώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Σίβηρη και Φούρκα – Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά

5 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: ec-patr.org / Νίκος Παπαχρήστου)

Βαρθολομαίος: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μού ζήτησε να τελέσω το γάμο του γιου του

34 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βάιος Χασιαλής)

Κάρπαθος: Δραπέτης φυλακών έκλεψε δωμάτιο ξενοδοχείου και επιχείρησε να φύγει με πλοίο

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Χαλκιδική: Μεγάλη φωτιά στη Σίβηρη – 112 για απομάκρυνση των κατοίκων

2 ώρες πριν
Μέλη ποντιακών σωματείων δίπλα στην εικόνα της Παναγίας Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο (φωτ.: Σωματείο «Παναγία Σουμελά»)

Παναγία Σουμελά 2026: Τρεις ημέρες μνήμης στο Βέρμιο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Alan Wilson / commons.wikimedia.org)

Αρκτική: Πρόστιμο 4.550 ευρώ σε άνδρα που ξύπνησε πολική αρκούδα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign