pontosnews.gr
Δευτέρα, 29/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χρήστος Κουλαουζίδης: «Οι νοθευταί και κάπηλοι της ποντιακής λαογραφίας» – Το Α’ Παμποντιακό Συνέδριο του 1961

Άρθρο που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 1962 στο «Βήμα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης»

11/06/2024 - 9:41πμ
Εικόνα βασισμένη σε σκίτσο του Χρήστου Δημάρχου από το βιβλίο «Ο ελληνικός Πόντος – Μορφές και εικόνες ζωής», του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» (επεξεργασία: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Εικόνα βασισμένη σε σκίτσο του Χρήστου Δημάρχου από το βιβλίο «Ο ελληνικός Πόντος – Μορφές και εικόνες ζωής», του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» (επεξεργασία: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Γεννημένος στα Πλάτανα Τραπεζούντας, ο Χρήστος Κουλαουζίδης ήρθε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία και η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Σφενδάμη Πιερίας.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος (και από το 1960 ως το θάνατό του, τον Δεκέμβριο του 1974, μέλος του ΔΣ) του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», και βασικός συντελεστής της έκδοσης του λευκώματος της «Παναγίας Σουμελά» καθώς και της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Ποντιακή Εστία.

Εξώφυλλο του λευκώματος, το οποίο επιμελούνταν ο Χρ. Κουλαουζίδης

Συνεργάστηκε στενά με τον Φίλωνα Κτενίδη στις προσπάθειές του να ανιστορήσει τη μονή της Παναγίας Σουμελά, να διατηρήσει τα ήθη και έθιμα των Ποντίων μέσω της Ποντιακής Εστίας, αλλά και στην προσπάθειά του να οργανώσει παμποντιακό συνέδριο, το 1959, στη Θεσσαλονίκη – προσπάθεια η οποία δεν ευοδώθηκε.

Ως εκπρόσωπος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» ο Κουλαουζίδης συμμετείχε ωστόσο στο Α’ Παμποντιακόν Συνέδριον που έγινε τελικά το 1961 στη Θεσσαλονίκη,1 κεντρική απόφαση του οποίου ήταν η εξής:

«Η ίδρυση κορυφαίας οργάνωσης των Ποντίων, κρίθηκε από την οργανωτική επιτροπή αναγκαία και επιβεβλημένη για τον συντονισμό της προσπάθειας των Σωματείων με γνώμονα την προώθηση των σκοπών και των επιδιώξεών τους. Η κορυφαία οργάνωση εκτός του ότι θα αποβή φορεύς και εκφραστής των ποντιακών ζητημάτων και προβλημάτων και θα εκπροσωπή τα Σωματεία ενώπιον των αρμόδιων Κρατικών Αρχών, θα μπορεί και να κατευθύνη, με μια λελογισμένη πειθαρχία και ομοιομορφία, όλες τις ποντιακές εκδηλώσεις και τα διαφέροντα, και να δώση ιδιαίτερα τις σωστές λύσεις στο θέμα των λαογραφικών εκδηλώσεων».

Στο άρθρο του που ακολουθεί, γραμμένο έναν χρόνο μετά το Συνέδριο, τον Ιούνιο του 1962, και δημοσιευμένο στην εφημερίδα Το Βήμα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, ο Κουλαουζίδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τους …παραχαράκτες της ποντιακής παράδοσης.

Από «Το Βήμα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης», Ιούνιος 1962, έτος Γ’, αρ. φύλλου 25 (πηγή: efxinos.gr)

_____
1. Το Α’ Παμποντιακό Συνέδριο συγκλήθηκε στις 28 και 29 Μαΐου 1961 στην αίθουσα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, στο παλαιό κτήριο της οδού Βενιζέλου 20. Συνολικά συμμετείχαν 26 φορείς, ενώ ο Φίλων Κτενίδης, στον οποίο οφειλόταν αποκλειστικά η διοργάνωση του συνεδρίου, δεν παρευρέθηκε λόγω ασθένειας.

• Πληροφορίες: Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού, εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία, Θεσσαλονίκη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης με την κόρη του, Λίνα (στιγμιότυπο από το βίντεο)
ΠΟΝΤΟΣ

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης: Κάνει πράξη το «ανθεί και φέρει κι άλλο», στο πλάι της κόρης του

28/12/2025 - 9:26μμ
Μέλη της «Παναγίας Σουμελά» Θέρμης χορεύουν στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: facebook/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: Ποντιακά Χριστούγεννα στην Τούμπα

28/12/2025 - 8:58μμ
Έργα της Σοφίας Αμπερίδου στη δίγλωσση έκδοση «Το κρυφό βλέμμα» (φωτ.: Facebook / Σοφία Αμπερίδου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Όταν ο Χριστός κατεβαίνει στη γη: Ένα ποντιακό παραμύθι του Δωδεκαημέρου

28/12/2025 - 8:31μμ
Αριστερά το περέκ και δεξιά τα αετουδάκια που γεύτηκαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ελασσόνας (φωτ.: facebook/Αστερία Ναλπαντίδου/Σύλλογος Μικρασιατών του Δήμου Ελασσόνας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με περέκ, σορβά και αετουδάκια υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα η Ελασσόνα

28/12/2025 - 5:05μμ
Η αναπαράσταση της ιστορίας του Κιτί Γοτσά στην Καβάλα, Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Λάσκαρης Τσούτσας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας έκανε την Αστερούπολη… Μωμο-ύπολη!

28/12/2025 - 12:55μμ
Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του Κιουλαπέρτ από τον οποίο πήρε την ονομασία το χωριό Μεταμόρφωση του νομού Κιλκίς, όπου εγκαταστάθηκαν οι Κιουλαπερτλήδες πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ο ναός δυστυχώς είχε την τύχη αρκετών ελληνικών εκκλησιών δηλαδή μετατράπηκε σε τζαμί. Η πόρτα της εκκλησίας έκλεισε για πάντα αφού οι Τούρκοι την έχτισαν με πέτρες (φωτ.: Πέτρος Σιδηρόπουλος, εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Πέτρος Σιδηρόπουλος: Το ταξίδι στον Πόντο δεν είναι ταξίδι αναψυχής. Είναι προσκύνημα σε ιερό τόπο (Μέρος Β’)

28/12/2025 - 10:46πμ
Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Αθανασίου Σφηνίτσας (φωτ.: Facebook / Experience.Imathia)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν η Μονή Σφηνίτσας έγινε καταφύγιο: Το Ορφανοτροφείο «Όλυμπος» και τα παιδιά της προσφυγιάς

27/12/2025 - 11:46μμ
Ο Πέτρος Σιδηρόπουλος στο γραφείο του, κρατώντας γη και ύδωρ από την Πατρίδα, το Κιουλαπέρτ του Καρς (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Πέτρος Σιδηρόπουλος: Ο Καύκασος είναι «η κορυφή» του κόσμου (Μέρος Α’)

27/12/2025 - 8:44μμ
H Μαρία-Σοφία Αραπίδου επίσης στον... φυσικό της χώρο, στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης (φωτ.: Facebook / Tsomakos photography)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι στην Κοζάνη: Μια λύρα, μια παρέα, μια ταυτότητα

27/12/2025 - 3:48μμ
(Στιγμιότυπο από το βίντεο)
ΠΟΝΤΟΣ

Ρωμαίικα τραγωδίας ‘ς σην Τραπεζούνταν – Οι λύρες παίρνουν φωτιά στο παρακάθ’

27/12/2025 - 3:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρακτέρ στο αγροτικό μπλόκο του Μπράλου (φωτ.: EUROKINISSI/Αντώνης Νικολόπουλος)

Αγρότες: Τι σχεδιάζεται για τις επόμενες ώρες στα μπλόκα – Τρίωρος αποκλεισμός των παρακαμπτηρίων στη Νίκαια

2 λεπτά πριν
Η ένταση των ανέμων την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη έφθανε τα 7 μποφόρ (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

«Βουτιά» του υδράργυρου στην Κεντρική Μακεδονία – Κάτω από το μηδέν το θερμόμετρο σε αρκετές περιοχές

35 λεπτά πριν
Πλήθος επιβατών περιμένει το μετρό το πρωί της Δευτέρας πριν ενημερωθεί για τη βλάβη (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Αθήνα: Βλάβη στην μπλε γραμμή του μετρό – Καθυστερήσεις και συνωστισμός στους σταθμούς

1 ώρα πριν
Ο Μιχαήλ Η' Παλαιολόγος και η Θεοδώρα, με τον γιο τους Κωνσταντίνο. Έργο άγνωστου Βυζαντινού καλλιτέχνη (πηγή: brill.com / commons.wikimedia.org)

Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγος: Ο ιδρυτής της τελευταίας βυζαντινής δυναστείας που «ανέστησε» την Κωνσταντινούπολη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Φόροι: Όλες οι ελαφρύνσεις που έρχονται το 2026 – Τι κερδίζουν μισθωτοί, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι

2 ώρες πριν
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τις αντιπροσωπείες τους κατά τη συνάντηση στη Φλόριντα (φωτ.: ΕΡΑ/Γραφείο Τύπου της Προεδρίας των ΗΠΑ)

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επικοινωνία με Ζελένσκι και Τραμπ: Υπήρξε καλή πρόοδος – Σύνοδος της Συμμαχίας των Προθύμων τον Ιανουάριο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign