pontosnews.gr
Σάββατο, 27/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ποια ήταν η μάνα της Δωδεκανήσου – Παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Χαρίτου

Στην Εστία Νέας Σμύρνης και τη Νέα Πτέρυγα του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του δήμου Ρόδου

10/06/2024 - 4:41μμ
(Πηγή: karpathiaki.gr)

(Πηγή: karpathiaki.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι εκδόσεις mgk., η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης, η Δωδεκανησιακή Μέλισσα και το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο παρουσιάζουν, την Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 18:30 και την Τρίτη 18 Ιουνίου στις 19:00, το βιβλίο Αντιγόνη Ν. Ζουρούδη – Μάνα της Δωδεκανήσου της Άννας Χαρίτου.

Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα «Πάνος Χαλδέζος» της Εστίας Νέας Σμύρνης στην Αττική και η δεύτερη στη Νέα Πτέρυγα του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του δήμου Ρόδου.

Στην Εστία Νέας Σμύρνης το βιβλίο θα παρουσιάσει η Φωτεινή Παζαρτζή, Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος της Έδρας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» της Σχολής Δικαίου και Διπλωματίας Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης.

Η συγγραφέας Άννα Χαρίτου θα μιλήσει για το τριετές ταξίδι της μέσα στα Αρχεία του Εθνικού και του Παροικιακού και Τοπικού Δωδεκανησιακού Τύπου και τις λοιπές πρωτογενείς πηγές, που στοιχειοθέτησαν το μωσαϊκό της προσωπικότητας μιας σημαντικής γυναίκας από τη Χάλκη, της Αντιγόνης Ζουρούδη, που το όνομά της συνόδευε ο τιμητικός τίτλος «Η Μάνα της Δωδεκανήσου».

Ποια ήταν η Αντιγόνη Ζουρούδη

Η ηρωίδα του βιβλίου, το 1931, ίδρυσε στην Αθήνα το πρώτο γυναικείο Φιλανθρωπικό Σωματείο τη «Δωδεκανησιακή Μέλισσα», και τέθηκε επικεφαλής μιας μεγάλης φιλανθρωπικής εκστρατείας για την προστασία  των προσφύγων συμπατριωτών της που κατέφθαναν καθημερινά την περίοδο του Μεσοπολέμου, από τα Ιταλοκρατούμενα νησιά της Δωδεκανήσου στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Το Σωματείο αυτό είναι ζωντανό μέχρι σήμερα, χορηγώντας υποτροφίες αποκλειστικά σε Δωδεκανήσιους φοιτητές.

Το 1936, η Αντιγόνη Ζουρούδη  ίδρυσε το «Κυριακάτικο Δωδεκανησιακό Σχολείο», που λειτούργησε έξι σχολεία στην Αθήνα και τον Πειραιά, με στόχο να διατηρήσει και ενισχύσει την ελληνική ταυτότητα στους ομογενείς Δωδεκανήσιους μαθητές τους. Μεταξύ άλλων, η Αντιγόνη Ζουρούδη και οι συνεργάτες της ανέλαβαν την κατασκευή μαρμάρινου ανδριάντα του Πάτμιου Φιλικού και ήρωα της Επανάστασης του 1821, Δημητρίου Θέμελη, και τοποθέτηση του ανδριάντα επί του τάφου του, στον Κήπο των Ηρώων της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου.

Με την κήρυξη του πολέμου, το 1940  ιδρύθηκε από την κόρη της Αντιγόνης Ζουρούδη, τη γιατρό Πασιθέα Ζουρούδη, η «Ένωσις Διανοουμένων Δωδεκανησίων Γυναικών» με ιδρυτικό και δραστήριο μέλος και αργότερα επίτιμη πρόεδρό της, την Αντιγόνη.

Δελτίον της Ενώσεως Διανοουμένων Δωδεκανησίων Γυναικών, τεύχος 6, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Τμήμα Αρχείων, Αρχείο Νικολάου Μαυρή, Συλλογή εφημερίδων

Η Ένωση κατά τη διάρκεια της Ιταλογερμανικής κατοχής, ανέπτυξε σημαντικότατη αντιστασιακή δράση, και μετά την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, το 1947, βοήθησε στην αποκατάσταση των ζημιών και την ενίσχυση των κατοίκων των πιο μικρών και φτωχών νησιών της Δωδεκανήσου, που επέζησαν στον τόπο που γεννήθηκαν, ύστερα από 638 χρόνια σκλαβιάς.

Οι δύο παραπάνω γυναικείες οργανώσεις και η τρίτη των «Σχολείων», κατά το μεγαλύτερο μέρος της και αυτή γυναικεία, εντυπωσιάζουν με τη δράση τους, γιατί με τόλμη και θυσίες, Δωδεκανήσιες γυναίκες συνέβαλαν στην εκπλήρωση του εθνικού στόχου, την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στη Μητέρα Ελλάδα.

Σε αυτή την εξέχουσα γυναικεία προσωπικότητα, οι συνεργάτες της στο «Κυριακάτικο Δωδεκανησιακό Σχολείο», για να την τιμήσουν για το έργο της και την αντιστασιακή της δράση κατά τη διάρκεια της Ιταλογερμανικής κατοχής, απένειμαν τον επίζηλο τίτλο «Η Μάνα της Δωδεκανήσου».

Μέσα στις 400 και πλέον σελίδες του βιβλίου, ξεδιπλώνονται η ζωή και το έργο της μοναδικής αυτής γυναίκας, με παράθεση πολλών πρωτογενών πηγών και κειμένων τόσο της Αντιγόνης Ζουρούδη όσο και συνεργατών της και του Τύπου της εποχής. Τα κείμενα συνοδεύει φωτογραφικό υλικό, και στα παραρτήματα ο αναγνώστης θα γνωρίσει την οικογένεια Ζουρούδη και επιπλέον πηγές και πρωτότυπα κείμενα από τη δράση και την κληρονομιά της σπουδαίας αυτής γυναίκας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΣΕΗ: Μεγάλη απεργία στα θέατρα σήμερα – Στο πλευρό των ηθοποιών, μουσικοί και τεχνικοί

27/12/2025 - 1:26μμ
Παιδιά Ελλήνων στην Τασκένδη (πηγή: Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Καλαμαριάς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Το ελληνικό θαύμα στην Τασκένδη»: Έκθεση-αφιέρωμα στον ελληνισμό της Κεντρικής Ασίας

25/12/2025 - 5:06μμ
O Παύλος Γαβριηλίδης με μπλούζα της αγαπημένης του ομάδας, του Απόλλωνα Καλαμαριάς (φωτ.: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο Παύλος Γαβριηλίδης: Θλίψη στην Καλαμαριά για το μέλος των VAVEL

24/12/2025 - 9:53μμ
(Πηγή: pixabay.com)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χριστούγεννα στον ελληνικό κινηματογράφο: Λίγες αλλά ξεχωριστές οι εγχώριες ταινίες

23/12/2025 - 9:00μμ
(Εικ.: Stephane / Pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Δέντρο του Δωδεκάμερου – Η ιστορία του χριστουγεννιάτικου δέντρου, θρύλοι, δοξασίες και παραδόσεις των ημερών

23/12/2025 - 5:22μμ
O Chris Rea το 2006 (φωτ.: EPA / Mate Nandorfi)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Chris Rea: Ο τραγουδιστής του «Driving Home for Christmas» πέθανε σε ηλικία 74 ετών

22/12/2025 - 7:15μμ
Χειμερινό ηλιοστάσιο στο Στόουνχεντζ, 21 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Neil Hall)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν ο ήλιος «χαιρετά» τις πέτρες: Χιλιάδες στο Στόουνχεντζ για το ηλιοστάσιο

22/12/2025 - 1:05μμ
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην παρουσίαση δύο αγαλμάτων της Ελληνιστικής Περιόδου από την Αγορά της Πέλλας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, Πέλλα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αχιλλέας Χήρας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαρμάρινα αγάλματα ελληνιστικών χρόνων από την Αγορά της Πέλλας στο Αρχαιολογικό Μουσείο

21/12/2025 - 11:49μμ
Η Ντόρα Γιαννακοπούλου, τον Οκτώβριο του 2002, στην παρουσίαση του βιβλίου «Για μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμος», του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/ Eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε η τραγουδίστρια, ηθοποιός και συγγραφέας Ντόρα Γιαννακοπούλου

21/12/2025 - 5:32μμ
Στιγμιότυπο από την όπερα «Τροία» παραγωγής του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού (πηγή: X / Mehmet Nuri Ersoy)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Τροία στο Κολοσσαίο, από την Τουρκία: Πολιτιστική διπλωματία πάνω σε ένα ελληνικό έπος

19/12/2025 - 1:22μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Greek Basketball League: Νικήτρια η ΑΕΚ κόντρα στον Άρη – Επικράτησαν Ηρακλής, Μύκονος

30 λεπτά πριν
Ο Πέτρος Σιδηρόπουλος στο γραφείο του, κρατώντας γη και ύδωρ από την Πατρίδα, το Κιουλαπέρτ του Καρς (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Πέτρος Σιδηρόπουλος: Ο Καύκασος είναι «η κορυφή» του κόσμου (Μέρος Α’)

1 ώρα πριν
Και ο... Άγιος Βασίλης στο πλευρό των αγροτών (φωτ.: EUROKINISSI)

Διάσπαση στο αγροτικό μέτωπο – 18 μπλόκα ζητούν διάλογο με την κυβέρνηση

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Αλεξάνδρειας)

Ποντιακό γλέντι με την Ένωση Ποντίων Αλεξάνδρειας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαίου «Νέα Κοτύωρα»)

Χορός μέχρι πρωίας με τα «Νέα Κοτύωρα»

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας)

Εορταστικό γλέντι με τους Πόντιους χορευτές της Καβάλας

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign