pontosnews.gr
Πέμπτη, 22/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ποια ήταν η μάνα της Δωδεκανήσου – Παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Χαρίτου

Στην Εστία Νέας Σμύρνης και τη Νέα Πτέρυγα του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του δήμου Ρόδου

10/06/2024 - 4:41μμ
(Πηγή: karpathiaki.gr)

(Πηγή: karpathiaki.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι εκδόσεις mgk., η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης, η Δωδεκανησιακή Μέλισσα και το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο παρουσιάζουν, την Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 18:30 και την Τρίτη 18 Ιουνίου στις 19:00, το βιβλίο Αντιγόνη Ν. Ζουρούδη – Μάνα της Δωδεκανήσου της Άννας Χαρίτου.

Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα «Πάνος Χαλδέζος» της Εστίας Νέας Σμύρνης στην Αττική και η δεύτερη στη Νέα Πτέρυγα του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του δήμου Ρόδου.

Στην Εστία Νέας Σμύρνης το βιβλίο θα παρουσιάσει η Φωτεινή Παζαρτζή, Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος της Έδρας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» της Σχολής Δικαίου και Διπλωματίας Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης.

Η συγγραφέας Άννα Χαρίτου θα μιλήσει για το τριετές ταξίδι της μέσα στα Αρχεία του Εθνικού και του Παροικιακού και Τοπικού Δωδεκανησιακού Τύπου και τις λοιπές πρωτογενείς πηγές, που στοιχειοθέτησαν το μωσαϊκό της προσωπικότητας μιας σημαντικής γυναίκας από τη Χάλκη, της Αντιγόνης Ζουρούδη, που το όνομά της συνόδευε ο τιμητικός τίτλος «Η Μάνα της Δωδεκανήσου».

Ποια ήταν η Αντιγόνη Ζουρούδη

Η ηρωίδα του βιβλίου, το 1931, ίδρυσε στην Αθήνα το πρώτο γυναικείο Φιλανθρωπικό Σωματείο τη «Δωδεκανησιακή Μέλισσα», και τέθηκε επικεφαλής μιας μεγάλης φιλανθρωπικής εκστρατείας για την προστασία  των προσφύγων συμπατριωτών της που κατέφθαναν καθημερινά την περίοδο του Μεσοπολέμου, από τα Ιταλοκρατούμενα νησιά της Δωδεκανήσου στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Το Σωματείο αυτό είναι ζωντανό μέχρι σήμερα, χορηγώντας υποτροφίες αποκλειστικά σε Δωδεκανήσιους φοιτητές.

Το 1936, η Αντιγόνη Ζουρούδη  ίδρυσε το «Κυριακάτικο Δωδεκανησιακό Σχολείο», που λειτούργησε έξι σχολεία στην Αθήνα και τον Πειραιά, με στόχο να διατηρήσει και ενισχύσει την ελληνική ταυτότητα στους ομογενείς Δωδεκανήσιους μαθητές τους. Μεταξύ άλλων, η Αντιγόνη Ζουρούδη και οι συνεργάτες της ανέλαβαν την κατασκευή μαρμάρινου ανδριάντα του Πάτμιου Φιλικού και ήρωα της Επανάστασης του 1821, Δημητρίου Θέμελη, και τοποθέτηση του ανδριάντα επί του τάφου του, στον Κήπο των Ηρώων της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου.

Με την κήρυξη του πολέμου, το 1940  ιδρύθηκε από την κόρη της Αντιγόνης Ζουρούδη, τη γιατρό Πασιθέα Ζουρούδη, η «Ένωσις Διανοουμένων Δωδεκανησίων Γυναικών» με ιδρυτικό και δραστήριο μέλος και αργότερα επίτιμη πρόεδρό της, την Αντιγόνη.

Δελτίον της Ενώσεως Διανοουμένων Δωδεκανησίων Γυναικών, τεύχος 6, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Τμήμα Αρχείων, Αρχείο Νικολάου Μαυρή, Συλλογή εφημερίδων

Η Ένωση κατά τη διάρκεια της Ιταλογερμανικής κατοχής, ανέπτυξε σημαντικότατη αντιστασιακή δράση, και μετά την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, το 1947, βοήθησε στην αποκατάσταση των ζημιών και την ενίσχυση των κατοίκων των πιο μικρών και φτωχών νησιών της Δωδεκανήσου, που επέζησαν στον τόπο που γεννήθηκαν, ύστερα από 638 χρόνια σκλαβιάς.

Οι δύο παραπάνω γυναικείες οργανώσεις και η τρίτη των «Σχολείων», κατά το μεγαλύτερο μέρος της και αυτή γυναικεία, εντυπωσιάζουν με τη δράση τους, γιατί με τόλμη και θυσίες, Δωδεκανήσιες γυναίκες συνέβαλαν στην εκπλήρωση του εθνικού στόχου, την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στη Μητέρα Ελλάδα.

Σε αυτή την εξέχουσα γυναικεία προσωπικότητα, οι συνεργάτες της στο «Κυριακάτικο Δωδεκανησιακό Σχολείο», για να την τιμήσουν για το έργο της και την αντιστασιακή της δράση κατά τη διάρκεια της Ιταλογερμανικής κατοχής, απένειμαν τον επίζηλο τίτλο «Η Μάνα της Δωδεκανήσου».

Μέσα στις 400 και πλέον σελίδες του βιβλίου, ξεδιπλώνονται η ζωή και το έργο της μοναδικής αυτής γυναίκας, με παράθεση πολλών πρωτογενών πηγών και κειμένων τόσο της Αντιγόνης Ζουρούδη όσο και συνεργατών της και του Τύπου της εποχής. Τα κείμενα συνοδεύει φωτογραφικό υλικό, και στα παραρτήματα ο αναγνώστης θα γνωρίσει την οικογένεια Ζουρούδη και επιπλέον πηγές και πρωτότυπα κείμενα από τη δράση και την κληρονομιά της σπουδαίας αυτής γυναίκας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

«21 Απριλίου 1967. Εκ της Ελλάδος και πάλιν το φως» γράφει το καθεστωτικό έντυπο (πηγή: ΜΙΕΤ, Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απαγορευμένα προγράμματα, δίκες και λογοκρισία: Τεκμήρια της Χούντας στη Θεσσαλονίκη

21/01/2026 - 4:38μμ
(Φωτ.: antonismiriagos.com)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αντώνης Μυριαγκός: Με μικρασιατικές ρίζες βρέθηκε από τη Χίο στον Καναδά και από τον Τερζόπουλο στον «Καποδίστρια»

21/01/2026 - 10:55πμ
(Φωτ.: Δήμος Νεάπολης-Συκεών)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Αναζητά καλλιτέχνες και δημιουργούς να ξαναδώσουν ζωή στις προσφυγικές κατοικίες

21/01/2026 - 9:12πμ
Συναυλία στο Κάιρο, για τα 100 χρόνια της ελληνικής κοινότητας, 4 Απριλίου 2006 (φωτ.: EUROKINISSI / Παναγιώτης Στόλης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο 84χρονος Γιώργος Χατζηνάσιος, με τις μεγάλες επιτυχίες και τις ιστορικές συνεργασίες – Απίθανες ιστορίες έρωτα και δόξας που λίγοι γνωρίζουν

20/01/2026 - 12:14μμ
(Φωτ.: EPA / Γρ. Τύπου Regione Marche)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιταλία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ρωμαϊκή βασιλική του Βιτρούβιου

19/01/2026 - 10:00μμ
Οι δύο όψεις της ξύλινης σφραγίδας με τους άγιους Αντώνιο και Νικόλαο (φωτ.: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βέροια: «Ένα έκθεμα – Μια ιστορία» από το Βυζαντινό Μουσείο με πρώτη τη σφραγίδα της «Μονής Αγίου Αντώνιου»

17/01/2026 - 12:57μμ
Το καστ της «Μεγάλης Χίμαιρας» της ΕΡΤ και αριστερά ο Μ. Καραγάτσης το 1955, ένα τεκμήριο από τη Συλλογή του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο τηλεοπτικός Μ. Καραγάτσης: Οι σειρές που βασίστηκαν σε έργα του μεγάλου συγγραφέα

16/01/2026 - 5:24μμ
Με τον Κώστα Μπάρκουλη, σε σκηνή από ταινία του αθάνατου ελληνικού κινηματογράφου (πηγή: finosfilm.com)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μέλπω Ζαρόκωστα: Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών – Στο Σίδνεϊ είχε κάνει τα πρώτα της βήματα

16/01/2026 - 3:03μμ
(Πηγή: facebook.com/GiannisXylouris.Psarogiannis)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο δεξιοτέχνης του λαούτου Γιάννης Ξυλούρης, αδερφός του Νίκου

15/01/2026 - 3:02μμ
Ο Τύμβος του Καραάγατς στην Αδριανούπολη δεσπόζει σε φυσικό ύψωμα (πηγή: Μουσείο Bilecik)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στη σκιά του Μίδα: Τάφος στη Φρυγία ίσως ανήκει σε μέλος της βασιλικής οικογένειας

15/01/2026 - 9:05πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

EuroCup: Διασύρθηκε από την Τουρκ Τέλεκομ ο Πανιώνιος

7 λεπτά πριν
(Φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/EUROKINISSI)

Η κακοκαιρία συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα – Νεκρή γυναίκα στην Άνω Γλυφάδα από τα ορμητικά νερά

30 λεπτά πριν
(Φωτ.: FIBA)

FIBA Europe Cup: «Διπλό» πρόκρισης στη Σλοβακία για τον ΠΑΟΚ

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA/GIAN EHRENZELLER)

Ο Τραμπ υπαναχωρεί για τους δασμούς μετά τις αντιδράσεις της Ευρώπης για τη Γροιλανδία

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

FIBA Europe Cup: Αναβλήθηκε ο αγώνας Περιστέρι-Σαραγόσα λόγω κακοκαιρίας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Βασίλης Ρεμπάπης)

Δημήτρης Πουλικάκος: Ο ροκάς που δεν χωρούσε σε κανένα κελί και ζει 83 χρόνια στα άκρα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign