pontosnews.gr
Δευτέρα, 3/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ευρωεκλογές: Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παραμένει πρώτη δύναμη στην Ευρωβουλή – Σε ποιες χώρες προηγείται

Τι δείχνουν τα στοιχεία σε Αυστρία, Κύπρο, Γερμανία, Ολλανδία και Βουλγαρία – Τι δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

9/06/2024 - 9:18μμ
Γιγαντοοθόνη στο Ευρωκοινοβούλιο προβάλλει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών (φωτ.: EPA/Olivier Hoslet)

Γιγαντοοθόνη στο Ευρωκοινοβούλιο προβάλλει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών (φωτ.: EPA/Olivier Hoslet)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προηγείται στις ευρωεκλογές στην Αυστρία, την Κύπρο, την Γερμανία, την Ελλάδα και την Ολλανδία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls στις χώρες αυτές.

Στην Κύπρο πρώτο είναι το ΔΗΣΥ με ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 25,5% έως 28,5% ενώ το ΑΚΕΛ έρχεται δεύτερο με ποσοστά μεταξύ 23- 26%. Ο Φειδίας Παναγιώτου συγκεντρώνει από 12-15% ενώ τέταρτο βγαίνει το ακροδεξιό ΕΛΑΜ με ποσοστά από 11-14%. Το ΔΗΚΟ από 7,5% έως 10%, ενώ η ΕΔΕΚ από 3,5- 5%. Το ερώτημα είναι πόσους ευρωβουλευτές θα εκλέξουν τελικά τα τέσσερα πρώτα κόμματα και πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες.

Η Κύπρος εκλέγει 6 ευρωβουλευτές και αναλυτικά το ΕΛΚ κερδίζει 2 έδρες, οι μη εγγεγραμμένοι 2, οι Σοσιαλιστές 1, όπως και η Αριστερά.

Στην Αυστρία πρώτο κόμμα βγαίνει το ακροδεξιό FPO με ποσοστό που φθάνει το 27%, ενώ ακολουθούν το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα OVP με 23.50% και το Σοσιαλιστικό SPÖ – με 23.00%, οι Πράσινοι ακολουθούν με 10,5%.

Σχετικά με τις έδρες, η ακροδεξιά ευρωομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) κερδίζει έως 6 έδρες, το κεντροδεξιό ΕΛΚ έως 5 έδρες, οι Φιλελεύθεροι (Renew) και οι Πράσινοι από 2 έδρες

Στην Γερμανία, όπου σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής που έφθασε 64% (αυξημένη κατά 2,62 μονάδες)  το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα CDU και το CSU συγκεντρώνουν έως 29% και κερδίζουν 29 από τις συνολικά 96 έδρες. Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD έρχεται δεύτερη με 16,5% και εκλέγει 17 ευρωβουλευτές, 11 περισσότερους από το 2019. Στο μεταξύ ενδιαφέρον έχουν τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού με το κυβερνών SPD να εκλέγει 14 ευρωβουλευτές, οι Πράσινοι έως 12 και 5 ευρωβουλευτές οι φιλελεύθεροι του FDP. H αριστερά (Die Linke) εξασφαλίζει έως και τρεις έδρες, ενώ το νέο ακρο-αριστερό κόμμα BSW της Σάρα Βαγκενκνεχτ εκλέγει 5 ευρωβουλευτές. Τουλάχιστον 11 ευρωβουλευτές εκλέγονται με κόμματα, που δεν είναι εγγεγραμμένα.

Το ΕΛΚ εκλέγει έως 30 ευρωβουλευτές, 19 έδρες κόμματα μη εγγεγραμμένα σε ευρωομάδα (όπως η AfD), 16 έδρες κερδίζουν οι Πράσινοι, 4 έδρες η Αριστερά.

Στην Ολλανδία όπου η συμμετοχή έφθασε το 46,8% (αυξημένη κατά 4,87 μονάδες) πρώτο κόμμα βγαίνει η συμμαχία σοσιαλιστών – πρασίνων GL – PvdA, που συγκεντρώνει 21.60%, ενώ το ακροδεξιό κόμμα του Γκερντ Βίλντερς βγαίνει δεύτερο με PVV με  17.70%, τρίτο κόμμα το φιλελεύθερο VVD με 11.60%.

Στην Ολλανδία το ΕΛΚ κερδίζει 6 έδρες, οι φιλελεύθεροι (Renew) 7 έδρες, η ακροδεξιά ID επίσης 7 έδρες, οι Σοσιαλιστές 4 έδρες, όπως και οι Πράσινοι, η Αριστερά 1 έδρα.

Την πρώτη θέση στις γαλλικές ευρωεκλογές καταλαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του τηλεοπτικού σταθμού TF1, λίγο μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης, θα κινηθεί γύρω στο 32,4%. Το κόμμα της κυβερνητικής παράταξης Αναγέννηση του προέδρου Μακρόν θα κινηθεί περί το 15,2%, ενώ το Σοσιαλιστικό κόμμα λαμβάνει ποσοστό περί το 14,3%. Ακολουθούν, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν με 8,3%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι με 7%, οι Οικολόγοι με 5,6%. Περί το 5,1% λαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ.

Η συμμετοχή εκτιμάται περί το 52,5% του εκλογικού σώματος και είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή στις ευρωεκλογές τα τελευταία 30 χρόνια στη Γαλλία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί προς τους Γάλλους πολίτες λίγο μετά την δημοσιοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, κάτι που δεν συνηθίζεται στη Γαλλία μετά τις ευρωεκλογές.

Στη Βουλγαρία, το κεντροδεξιό κόμμα GERB  προηγείται στην ψηφοφορία των ευρωεκλογών με το 26,2% των ψήφων, σύμφωνα με το exit poll της Alpha Research.

Το μεταρρυθμιστικό Συνεχίζουμε την Αλλαγή (PP) έρχεται δεύτερο με το 15,7% των ψήφων.

Στην Ιταλία ψηφίζουν έως τις 23:00

Η προσέλευση στις κάλπες των Ιταλών ψηφοφόρων για τις ευρωεκλογές μέχρι τις 19:00 (τοπική ώρα) διαμορφώθηκε στο 39,2%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Ρώμης.

Υπενθυμίζεται ότι η εκλογική διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι τις 23:00 (τοπική ώρα), και ότι οι Ιταλοί καλούνται να ψηφίσουν για την ανανέωση του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και για την εκλογή 3.700 δημοτικών συμβουλίων και του περιφερειακού συμβουλίου της περιοχής Πεδεμόντιο.

Ποσοστά συμμετοχής

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές του 2024 στη Γερμανία, την Ολλανδία, την Κύπρο, τη Μάλτα και τη Βουλγαρία.

Το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές του 2024 στη Γερμανία είναι 64% (61,38% το 2019), στην Ολλανδία 46,8% (41,93 το 2019), στην Κύπρο 50,50% (44,9% το 2019), στη Βουλγαρία 31,1% (32,62% το 2019) και στη Μάλτα 72,82% (72,7% το 2019).

«Οι πολίτες τιμώρησαν τους εξτρεμιστές»

Η πρόεδρός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, απευθύνθηκε από τις Βρυξέλλες και εκδήλωση του ΕΛΚ στο CDU στη Γερμανία μετά την ανακοίνωση των προβλέψεων που φέρνουν τους χριστιανοδημοκράτες πρώτο κόμμα.

Τόνισε ότι οι πολίτες τιμώρησαν εξτρεμιστές από αριστερά και δεξιά και έκανε λόγο για ξεκάθαρη ψήφο για μία ισχυρή Ευρώπη για την ασφάλεια, την ανταγωνιστικότητα και την δημοκρατία. Σημείωσε ότι σήμερα είναι γιορτή, αλλά από αύριο η δουλειά συνεχίζεται υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστούν οι εργασίες για μια ισχυρή και αποτελεσματική Ευρώπη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παρουσίαση του νέου πολιτικού φορέα από τη Μαρία Καρυστιανού, σε εκδήλωση στο «Ολύμπιον» στη Θεσσαλονίκη. Πέμπτη 21 Μαΐου 2026   (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρία Καρυστιανού: Διέγραψε τον Θανάση Αυγερινό από την «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»

2/08/2026 - 9:21μμ
Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για συναυλία αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι, τον Ιανουάριο του 2007 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Κατερίνα Μαυρωτά)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης

2/08/2026 - 8:57μμ
Συνεδρίαση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου.   Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για πυρκαγιές και κλιματική κρίση: Έχουμε ακόμη μπροστά μας δύσκολες ημέρες

30/07/2026 - 1:15μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Αγαθονήσι, Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026   (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Αγαθονήσι: Θα εμποδίσουμε τα άθλια δίκτυα των διακινητών

29/07/2026 - 12:36μμ
Ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης στα κοινοβουλευτικά έδρανα, Τρίτη 28 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Στην Επιτροπή Δεοντολογίας ο Κυριαζίδης – Χαρακτήρισε «ευχή» το «κάνε κανένα παιδί»

28/07/2026 - 9:55μμ
(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική αναθεώρηση: 33 διατάξεις εγκρίθηκαν για να προχωρήσει η διαδικασία – Οι συσχετισμοί της επόμενης Βουλής θα κρίνουν τις τελικές αλλαγές

27/07/2026 - 11:14μμ
Άποψη της αίθουσας όπου συνεδριάζει η Βουλή (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική αναθεώρηση: Σήμερα η πρώτη ψηφοφορία – Οι αλλαγές που προτείνει η ΝΔ

27/07/2026 - 12:08μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης-Χριστοδουλίδης: Συντονισμός Αθήνας και Λευκωσίας για το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

25/07/2026 - 3:05μμ
Εικόνα από το Προεδρικό Μέγαρο και τη συνάντηση του Κωσταντίνου Τασούλα με τους πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων, για την 52η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος / EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

52η επέτειος Αποκατάστασης της Δημοκρατίας: Τα πολιτικά «πηγαδάκια» στο Προεδρικό Μέγαρο και οι εκλογές

24/07/2026 - 11:59μμ
Κατάθεση στεφανιού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ) για την 52η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας (φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ /EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

52 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για τη Μεταπολίτευση, τους θεσμούς και την Κύπρο

24/07/2026 - 11:45πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ελικόπτερο τύπου Bell επιχειρεί στη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Βοιωτία και επεκτάθηκε και στον νομό Αττικής. Κυριακή 2 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Σύγκρουση ελικοπτέρων στην Ψάθα: Στα συντρίμμια και τις επικοινωνίες αναζητούνται οι απαντήσεις

59 λεπτά πριν
Έκδοση νέας ταυτότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τετάρτη 24 Ιουνίου 2026   (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Παλιές ταυτότητες: Από τη Δευτέρα τέλος στα ταξίδια με την «μπλε» – Τι ισχύει με την παράταση

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Με τα λαμπρότερα χρώματα πέρασαν στην ιστορία τα 28α «Ποντιακά πολιτιστικά δρώμενα»

2 ώρες πριν
Πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό. Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Φωτιά στη Βοιωτία: Σε γραμμή μεταφοράς ρεύματος το «σημείο μηδέν» – Δεν ξεκίνησε από ανεμογεννήτριες

2 ώρες πριν
Το σιρόν σε γλυκιά εκδοχή, στο 2ο Φεστιβάλ Ποντιακής Γαστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Ακρινής. Σάββατο 1 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς»)

Ακρινή Κοζάνης: Έκαναν το ποντιακό σιρόν γλυκό, και κέρδισαν το A’ βραβείο

3 ώρες πριν
Παρουσίαση του νέου πολιτικού φορέα από τη Μαρία Καρυστιανού, σε εκδήλωση στο «Ολύμπιον» στη Θεσσαλονίκη. Πέμπτη 21 Μαΐου 2026   (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Μαρία Καρυστιανού: Διέγραψε τον Θανάση Αυγερινό από την «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign