pontosnews.gr
Δευτέρα, 29/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σκόπια: Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου «αδειάζει» Μίτσκοσκι και Σιλιάνοφσκα – «Καθαρή παράβαση» της Συμφωνίας των Πρεσπών

Τι δήλωσε σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα των Σκοπίων «RESPUBLICA»

7/06/2024 - 9:24μμ
Ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων Χρίστιαν Μίτσκοσκι και η νέα πρόεδρος της χώρας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα πανηγυρίζουν τη νίκη τους στις εκλογές (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)

Ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων Χρίστιαν Μίτσκοσκι και η νέα πρόεδρος της χώρας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα πανηγυρίζουν τη νίκη τους στις εκλογές (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Για «καθαρή παράβαση» της Συμφωνίας των Πρεσπών, τόσο από την μεριά της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, όσο και από την ηγεσία του μελλοντικού κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE κάνει λόγο η καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου των Σκοπίων, Έλενα Μιχαϊλοβα-Στρατηλάτη.

«Οι κρατικές αρχές είναι υποχρεωμένες από το Σύνταγμα να αποκαλούν τη χώρα Βόρεια Μακεδονία», σημείωσε η Έλενα Μιχαϊλοβα σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα των Σκοπίων «RESPUBLICA».

Η ίδια επισήμανε ότι εάν συνεχιστεί ο «φραστικός πόλεμος» μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, θα επιδεινωθεί η διεθνής θέση της Βόρειας Μακεδονίας.

Σχετικά με τις επισημάνσεις και αντιδράσεις από την πλευρά του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, των ΗΠΑ και διεθνών οργανισμών προς τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας για την ανάγκη πιστής τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, η Έλενα Μιχαϊλοβα χαρακτήρισε «απολύτως δικαιολογημένες» τις αντιδράσεις αυτές, «καθώς η συμπεριφορά της προέδρου της χώρας και του μελλοντικού πρωθυπουργού αποτελούν σαφή παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Δεύτερον, τέτοια συμπεριφορά βλάπτει ανεπανόρθωτα την εικόνα της χώρας διεθνώς».

«Δικαιολογίες κατάλληλες για παιδιά»

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς πως η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών κατά την ορκωμοσία της, όταν αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία» επειδή κάτι τέτοιο είναι «προσωπικό της δικαίωμα», η Έλενα Μιχαϊλοβα ανέφερε ότι «οι δικαιολογίες αυτές είναι κατάλληλες μόνο για παιδιά».

«Η κα Σιλιάνοφσκα συνέχισε και θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον ίδιο όρο και μετά την ορκωμοσία της. Κοιτάξτε, ένα άτομο ή πολίτης έχει το δικαίωμα να εκφράζει τα συναισθήματά του και να πράττει όπως επιθυμεί, βάσει των συνταγματικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, όταν εκπροσωπεί μια κρατική αρχή, δεν έχει ανθρώπινα ή συνταγματικά δικαιώματα, αλλά έχει συνταγματικές αρμοδιότητες. Όσοι εκπροσωπούν κρατικές αρχές δεν έχουν δικαιώματα, έχουν αρμοδιότητες.

»Ο κάτοχος του αξιώματος έχει δικαιώματα όταν ενεργεί υπό την ατομική του ιδιότητα, ως φυσικό πρόσωπο. Όταν εκπροσωπεί κρατική αρχή, υποχρεούται να ενεργεί σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του κράτους που εκπροσωπεί. Έτσι, είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο να αποκαλεί τη χώρα Βόρεια Μακεδονία. Αν δεν το κάνει αυτό, τότε παραβιάζει τις υποχρεώσεις του έναντι του Συντάγματος και του διεθνούς δικαίου. Είναι τόσο απλό. Αν οι ηγέτες του VMRO DPMNE θέλουν να αποκαλούν τη χώρα Μακεδονία, μιλώντας ως άτομα ή στις κοινωνικές τους συναναστροφές, τότε μπορούν να το κάνουν αυτό. Αλλά όχι όταν αντιπροσωπεύουν την κρατική αρχή», σημείωσε η Έλενα Μιχαϊλοβα.

Η ίδια ανέφερε ότι η συμπεριφορά της ηγεσίας του VMRO-DPMNE δίνει «δικαίωμα» σε ευρωσκεπτικιστές δυνάμεις να μπλοκάρουν την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.

«Στην πραγματικότητα, ο ευρωπαϊκός δρόμος της χώρας μας ήταν γεμάτος εμπόδια, ένα από τα οποία ήταν η εμφανής διστακτικότητα των μεγάλων χωρών της ΕΕ να διευκολύνουν την πρόσβαση στα Δυτικά Βαλκάνια. Η θέση του VMRO-DPMNE δίνει στους σκεπτικιστές την τέλεια δικαιολογία για να μην διευκολύνουν τη διαδικασία. Θα πουν – δεν μπορούμε να δεχτούμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με μια χώρα της οποίας η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις. Ποιος θα ήθελε να διαπραγματευτεί με μια τέτοια κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα έχει καμία αξία;» ανέφερε η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Σκοπίων.

Σε ερώτηση σχετικά με ποια θα μπορούσαν να είναι τα επιχειρήματα της Βόρειας Μακεδονίας σε περίπτωση που η Ελλάδα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά των Σκοπίων, η Έλενα Μιχαϊλοβα σημείωσε:

«Τα επιχειρήματα είναι μη πειστικά, αδύναμα, “ξεδοντιασμένα” σε σοβαρούς νομικούς κύκλους».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Ιράν «παγώνουν» τις επιθέσεις – Στο επίκεντρο τα Στενά του Ορμούζ και η εύθραυστη ισορροπία στη Μέση Ανατολή

29/06/2026 - 10:41πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Εθνική τραγωδία χωρίς τέλος – Στους 1.450 οι νεκροί, χιλιάδες αγνοούμενοι κάτω από τα ερείπια

29/06/2026 - 8:52πμ
Νετανιάχου και Ερντογάν το... μακρινό 2023 (φωτ.: x.com/RTErdogan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Από το «Μόλις το έκανα» του Νετανιάχου στην επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

28/06/2026 - 11:49μμ
Πολεμικό αεροσκάφος F-35 στη διάρκεια άσκησης του ΝΑΤΟ, σε αεροδρόμιο της Ισλανδίας (φωτ. αρχείου: EPA / Giuseppe Lami)
ΚΟΣΜΟΣ

F-35 στην Τουρκία: Κίνηση στο Κογκρέσο για να μπει φρένο στον Τραμπ

28/06/2026 - 10:02μμ
Το θερμόμετρο φαρμακείου στο Γκρίμπεργκεν, έξω από τις Βρυξέλλες, δείχνει 45 βαθμούς Κελσίου (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρώπη: Πάνω από 1.300 νεκροί από τον καύσωνα – Στους 41,7 βαθμούς η Γερμανία, νέα ρεκόρ θερμοκρασίας

28/06/2026 - 6:53μμ
Tα συντρίμμια του αεροσκάφους Pilatus PC-6 που συνετρίβη στην Τομπλέν, στα περίχωρα του Νανσί, στη βορειοανατολική Γαλλία (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Έντεκα νεκροί από τη συντριβή μικρού αεροσκάφους κοντά στο Νανσί

28/06/2026 - 6:29μμ
Μια γυναίκα κοιτάζει μέσα στα χαλάσματα κτηρίου που κατέρρευσε μετά τον φονικό σεισμό στη Λα Γουάιρα της Βενεζουέλας. 27 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Henry Chirinos)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Ο ποδοσφαιριστής που έχασε όλη την οικογένειά του και το 11χρονο αγόρι που βγήκε ζωντανό από τα συντρίμμια

28/06/2026 - 4:52μμ
Τεράστια σημαία που μεταφέρουν Αρμένιοι κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας προς την πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων

28/06/2026 - 4:28μμ
F/A-18E Super Hornet, της Μοίρας Μαχητικών Κρούσης (VFA) 14, απογειώνεται από το κατάστρωμα πτήσης του αεροπλανοφόρου κλάσης Nimitz, USS Abraham Lincoln (φωτ.: centcom.mil/ MEDIA/ IMAGERY/ igphoto/ 2003948596/NAVCENT Public Affairs)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή με αμοιβαία πλήγματα μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

28/06/2026 - 10:18πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Ισραήλ–Λιβάνου: Ο Νετανιάχου μιλά για «πλήγμα στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ», αντιδράσεις από τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας

27/06/2026 - 11:36μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο εσωτερικό της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης (φωτ.: Θωμαΐς Κιζιρίδου)

Θεολογική Σχολή της Χάλκης: Νέες συζητήσεις, παλιά εμπόδια στην επαναλειτουργία της

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI /  Τατιάνα Μπόλαρη)

Επίδομα παιδιού: Ξεκινά η καταβολή σε περίπου 1 εκατ. οικογένειες – Τι προβλέπεται για όσα γεννήθηκαν 2025 και 2026

43 λεπτά πριν
(Φωτ.: Βασίλης Ψωμάς/ EUROKINISSI)

Κορινθία: Σύλληψη 57χρονης για εμπρησμό από πρόθεση – Στο μικροσκόπιο νέο περιστατικό πυρκαγιάς

1 ώρα πριν
(Φωτ.: 
EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Επεκτείνεται σε ακόμη πέντε κλάδους – Στα 2,5 εκατ. οι εργαζόμενοι που καλύπτονται

2 ώρες πριν
Το λοιμοκαθαρτήριο στο νησάκι του Αγίου Γεωργίου στη Σαλαμίνα, όπου κατέληγαν οι πρόσφυγες ερχόμενοι από τις αλησμόνητες πατρίδες (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR)

Σαλαμίνα: Η οδύσσεια των προσφύγων και η ιστορική διαδρομή του νησιού στη μπούκα του Πειραιά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/EUROKINISSI)

Θεσσαλονίκη: Επεισόδιο με απειλή μαχαιριού σε διαμέρισμα – Τραυματίστηκε αστυνομικός και εντοπίστηκε κοκαΐνη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign