pontosnews.gr
Πέμπτη, 18/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κουμουτσάκος: Η παρέμβαση της Τουρκίας ενισχύει τις ελληνικές θέσεις για τα Γλυπτά – Χωρίς επιχειρήματα το Βρετανικό Μουσείο

«Παρενέβησαν 17 κράτη και τα 17 υποστήριξαν τη θέση της Ελλάδας», είπε μεταξύ άλλων ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO για τη Διακυβερνητική Επιτροπή

5/06/2024 - 4:42μμ
Επισκέπτρια ακούει την ξενάγηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο (φωτ.: EPA / Andy Rain)

Επισκέπτρια ακούει την ξενάγηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο (φωτ.: EPA / Andy Rain)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για το πώς ερμηνεύει την κίνηση της Τουρκίας στην UNESCO σε σχέση με τα Γλυπτά του Παρθενώνα μίλησε στην ΕΡΤ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Οργανισμό, Γιώργος Κουμουτσάκος. Όπως ανέφερε, «είναι μια πολύ σοβαρή κίνηση από πλευράς Τουρκίας και μάλιστα θέλω να την βάλω σε ένα διπλωματικό πλαίσιο. Η Τουρκία έκανε αυτή την κίνηση, ενώ όπως γνωρίζετε, περίπου 20 μέρες πριν, η Ελλάδα, ως όφειλε ως μέλος της UNESCO, είχε θέσει το θέμα της Μονής της Χώρας. Και η Τουρκία κάνει αυτή την κίνηση αποσυνδέοντας τα δύο ζητήματα. Θέλω να πω ότι επί της ουσίας αυτή τη στιγμή το Βρετανικό Μουσείο βρίσκεται χωρίς επιχειρήματα».

Αρχικά ο Γ. Κουμουτσάκος περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο έγινε η συγκεκριμένη τοποθέτηση.

Όπως είπε, «η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις χώρες προέλευσης είναι το μόνο διεθνές φόρουμ στο οποίο συζητείται το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, από το 1984 μέχρι σήμερα, χωρίς πρόοδο λόγω της βρετανικής επιμονής, και μάλιστα έχουν ενοχληθεί τα κράτη μέλη της Επιτροπής αυτής, ακριβώς διότι σε αυτό το θέμα δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος. Στη συνεδρίαση λοιπόν που έγινε την περασμένη εβδομάδα –πολύ σημαντική, φανταστείτε ότι οι εργασίες κρατούν τρεις μέρες–, η Ελλάδα παρουσίασε με πάρα πολύ πειστικό τρόπο την υπόθεσή της.

»Η δουλειά που είχε γίνει επιστημονικά από το υπουργείο Πολιτισμού και από το Μουσείο της Ακρόπολης, από τον κύριο Σταμπολίδη, τον διευθυντή του, νομικά, από τη νομική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών και διπλωματικά όσον αφορά τη στήριξη που χρειαζόμασταν από διάφορα κράτη, που έγινε από τη μόνιμη αντιπροσωπεία μας εδώ στο Παρίσι, έφερε ένα πολύ σοβαρό αποτέλεσμα.

»Παρενέβησαν 17 κράτη και τα 17 υποστήριξαν τη θέση της Ελλάδας και μάλιστα με μεγάλη γεωγραφική διασπορά. Αρκεί να σας πω ότι από τη Λατινική Αμερική είχαμε τη στήριξη της Χιλής, της Βενεζουέλας, του Παναμά, της Γουατεμάλας, της Νικαράγουας, της Ονδούρας, της Βραζιλίας, από την Ευρώπη, από την Τσεχία και από την Ιταλία – πολύ σημαντικό ότι μας στήριξε η Ιταλία. Από την Αφρική η Γκαμπόν, η Ζάμπια, η Αίγυπτος, η Λιβύη, το Ιράκ, η Παλαιστίνη, και να προσθέσω εδώ την Ινδία, η οποία είναι και μέλος της Κοινοπολιτείας. Αυτοί δεν υποστήριξαν μόνον τις ελληνικές θέσεις. Έψεξαν και τη στάση της του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Πολύ σοβαρή κίνηση από πλευράς Τουρκίας»

»Και μετά από αυτό που σας έδωσα ως γενική εικόνα, ως αποτέλεσμα μιας πολύμηνης προεργασίας, συντονισμού και συνεργασίας όλων των φορέων από πλευράς ελληνικής, είχαμε την παρέμβαση της Τουρκίας. Η παρέμβαση της Τουρκίας, ακριβώς επειδή προέρχεται από τη χώρα της οποίας την ιστορία επικαλείται η βρετανική πλευρά για να χτίσει το βασικό της επιχείρημα περί κυριότητας, η παρέμβαση της Τουρκίας ήρθε να ενισχύσει απολύτως και να επιβεβαιώσει τις ελληνικές θέσεις. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ σοβαρή κίνηση από πλευράς Τουρκίας και μάλιστα θέλω να τη βάλω σε ένα διπλωματικό, αν θέλετε πλαίσιο. Η Τουρκία έκανε αυτή την κίνηση, ενώ όπως γνωρίζετε, περίπου 20 μέρες πριν, η Ελλάδα, ως όφειλε ως μέλος της UNESCO, είχε θέσει το θέμα της Μονής της χώρας. Και η Τουρκία κάνει αυτή την κίνηση αποσυνδέοντας τα δύο ζητήματα. Θέλω να πω ότι επί της ουσίας αυτή τη στιγμή το Βρετανικό Μουσείο βρίσκεται χωρίς επιχειρήματα, στερούμενα επιχειρημάτων. Αυτά όλα δικαιολογούν μια αισιοδοξία, μια αισιοδοξία λελογισμένη όμως. Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και θα είναι σύνθετος.

»Το φιρμάνι δεν υπήρξε ποτέ. Κατά καιρούς οι Βρετανοί επικαλούνται μια επιστολή. Μια επιστολή, η οποία όμως είναι μεταφρασμένη στα ιταλικά από έναν συνεργάτη του Έλγιν. Υποτίθεται ότι στα ιταλικά έχει μεταφραστεί οθωμανικό κείμενο. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι επιχείρημα ούτε βιώσιμο ούτε ισχυρό για να καλύψει το πολιτιστικό έγκλημα που έγινε από τον Έλγιν» υπογράμμισε κλείνοντας ο Γ. Κουμουτσάκος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χρήστος Καλιοντζίδης: Την υπογραφή του φέρει το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αιγών «Η λύρα στους δρόμους του Μ. Αλέξανδρου»

15/09/2025 - 4:45μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Μαντζιάρης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαρινέλλα: «Δεν έχει καμία επαφή με το περιβάλλον» λέει ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης

11/09/2025 - 11:55μμ
Ειδικοί ανασκάπτουν απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν κοντά στο φράγμα Γιαμούλα, στην Καισάρεια, 27 Ιουνίου 2025 (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Καισάρεια βρέθηκαν κρανία ελεφάντων ηλικίας 7,7 εκατ. ετών

11/09/2025 - 7:09μμ
Ιερός ναός Αγίου Χαραλάμπους Πολυγώνου (Φωτ. αρχείου: facebook.com/agcharalampospolygono)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Κοντόγλεια 2025»: Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους Πολυγώνου γιορτάζει την αγιογράφησή του από τον Φώτη Κόντογλου

8/09/2025 - 10:10πμ
Ο Μίκης Θεοδωράκης το 1978, στο Άμστερνταμ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέα Σμύρνη: Καθιερώνεται ετήσιο Φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης» – Πρεμιέρα την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου

5/09/2025 - 1:47μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Αποκαταστάθηκαν και παραδόθηκαν από το ΥΠΠΟ τέσσερις οθωμανικές κρήνες στην Άνω Πόλη

5/09/2025 - 9:10πμ
Ο θερινός κινηματογράφος «Ζέφυρος» λειτούργησε αρχικά στην πλατεία Αριστοτέλους, από το 1945 έως το 1961 και πλησίον των υπαίθριων γηπέδων της ΧΑΝΘ από το 1964 έως το 1983 (φωτ.: thessalonikicinemas.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΠΘ: Πέντε δεκαετίες με τις μεγάλες οθόνες της Θεσσαλονίκης σε μια ιστοσελίδα

1/09/2025 - 1:20μμ
(Πηγή: facebook.com/ Ρίκα Διαλυνά)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρίκα Διαλυνά: Η απομόνωση στην Κρήτη, η ήρεμη ζωή στα 91 της χρόνια και η χαρά για το δισέγγονο

31/08/2025 - 4:41μμ
«Ο Στέλιος δεν έλεγε ότι είναι Έλληνας, έλεγε ότι είναι Πόντιος. Θεωρούσε ότι το να είσαι Πόντιος ήταν σπουδαιότερο από το να είσαι Έλληνας», είπε ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάνης (πηγή: «Στέλιος Καζαντζίδης: Δεν με σβήνει κανένας»/ Εκδόσεις «Ινφογνώμων»)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Στέλιος Καζαντζίδης: Δεν με σβήνει κανένας»: Ο Πόντιος καλλιτέχνης που κατάφερε όσα κανείς, χωρίς να έχει ανάγκη κανέναν – Η ιστορία ενός θρύλου

27/08/2025 - 9:17μμ
Αίθουσες συμποσίου της παλαίστρας στο βασιλικό γυμνάσιο της αρχαίας Μίεζας (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το βασιλικό γυμνάσιο της αρχαίας Μίεζας, ένα μνημειακό συγκρότημα για την ελίτ της Μακεδονίας

27/08/2025 - 5:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook.com/TemeteronAmmochostou)

Νίκος Καπετανίδης – Ευαγόρας Παλληκαρίδης: Ήρωες του Πόντου και της Κύπρου με κοινές αξίες και ίδια μοίρα

24 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/ Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»)

Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»: Νέα πολιτιστική σεζόν με νέο χοροδιδάσκαλο

55 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)

«Παναγία Σουμελά» δήμου Θέρμης: Αρχίζουν τα φετινά τμήματα χορού, χορωδίας και ποντιακού θεάτρου

1 ώρα πριν
Πορεία στο Κερατσίνι για τα 12 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (Eurokinissi/Μιχάλης Καραγιάννης)

Συγκεντρώσεις και πορείες για τα 12 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

2 ώρες πριν
Από αριστερά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντησή τους τον Ιούλιο του 2024 (φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)

Νέα συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

3 ώρες πριν
Τμήμα της αφίσας του ομογενειακού Συλλόγου (πηγή: facebook.com/ Argo WN)

Σύλλογος Ποντίων Βάιμπλινγκεν «Οι Αργοναύτες»: Αρχίζουν τα μαθήματα εκμάθησης ποντιακών χορών

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign