pontosnews.gr
Τετάρτη, 6/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σχεδόν 100.000 οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι

Τι γίνεται με τους ασφαλισμένους που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ – Πόσο αυξήθηκαν τα όρια των οφειλών

1/06/2024 - 4:46μμ
Συνταξιούχος στην Αθήνα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κώστας Τσιρώνης)

Συνταξιούχος στην Αθήνα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κώστας Τσιρώνης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πλησιάζουν τους 100.000 οι συνταξιούχοι που δήλωσαν ότι εργάζονται, ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξή του σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ.

Όπως είπε, «πρόκειται για ένα μέτρο που δίνει το δικαίωμα στους συνταξιούχους που επιθυμούν να εργαστούν κανονικά, χωρίς καμία παρακράτηση στη σύνταξή τους και με την απόδοση ενός πόρου υπέρ ΕΦΚΑ, ύψους 10%, επί του μισθού. Το μέτρο αυτό το έχουν υποδεχτεί θετικά ήδη σχεδόν 100.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι εργάζονται, απολαμβάνοντας υψηλότερο εισόδημα τώρα, αλλά και αργότερα, καθώς, όταν αποφασίσουν να βγουν οριστικά στη σύνταξη, αυτή επανυπολογίζεται και είναι προσαυξημένη».

Αναφορικά με τη χορήγηση σύνταξης σε ασφαλισμένους που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, ο υφυπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι πρόκειται «για ένα μέτρο που δεν αφορά τους μισθωτούς, οι οποίοι λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξή τους, ανεξάρτητα από την καταβολή των εισφορών από τους εργοδότες τους. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, αυξάνεται από τις 20.000 ευρώ στις 30.000 ευρώ το όριο οφειλών, προκειμένου κάποιος να μπορεί να δικαιούται να λάβει σύνταξη (από 6.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ).

Οι προϋποθέσεις για την ένταξη στην ευνοϊκή ρύθμιση είναι να μην υπάρχουν καταθέσεις που να ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ και να έχουν πληρωθεί εισφορές για τουλάχιστον 20 χρόνια. Το 60% της σύνταξής τους θα παρακρατείται από τον ΕΦΚΑ, μέχρι η οφειλή να φτάσει στα παλαιά όρια και, εν συνεχεία, θα μπαίνουν, όπως και οι υπόλοιποι οφειλέτες, στις 60 δόσεις».

Συντάξεις χηρείας

Σε ερώτηση σχετικά με τις συντάξεις χηρείας, ο Π. Τσακλόγλου απάντησε τα εξής: «Η συζήτηση αφορά στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα. Με βάση τον νόμο, μετά την πρώτη τριετία της καταβολής της σύνταξης, αν η χήρα ή ο χήρος έχουν εισοδήματα είτε από δική τους σύνταξη είτε από απασχόληση, το ανταποδοτικό κομμάτι της καταβαλλόμενης σύνταξης περικόπτεται κατά το ήμισυ, δηλαδή από 70% πηγαίνει στο 35%. Πρόκειται για μια διάταξη η οποία ήδη εφαρμόζεται στους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα και του ΟΓΑ και δεν έχει εφαρμοστεί, μέχρι στιγμής, στον ιδιωτικό τομέα, εξαιτίας προβλημάτων με τα λογισμικά, τα οποία είναι πλέον λειτουργικά. Το επόμενο διάστημα, θα αποφασιστεί πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί η νομοθεσία».

ΤΕΚΑ

Όσον αφορά στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι, στην ουσία, πρόκειται για έναν προσωπικό «κουμπαρά» και αφορά όλα τα άτομα τα οποία ασφαλίστηκαν από τα τέλη του 2021 και μετά, για τα οποία η συμμετοχή είναι υποχρεωτική, ενώ, προαιρετικά, μπορούν να το επιλέξουν και οι γεννημένοι, μέχρι το 1987. Όπως σημείωσε, «αυτή τη στιγμή, οι νέοι που έχουν εγγραφεί είναι κάτι λιγότερο από 400.000 και πάνω από 140.000 είναι οι εργοδότες. Στην παρούσα φάση, ετοιμάζεται το βασικό χαρτοφυλάκιο και, μετά το 2026, θα υπάρχουν τρία χαρτοφυλάκια, ένα με λίγο μεγαλύτερο ρίσκο και ένα με πιο χαμηλό».

Επίσης, ο Π. Τσακλόγλου ξεκαθάρισε ότι, όσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο των επενδύσεων των αποθεματικών, τόσο μεγαλύτερη και η απόδοση, αλλά, σε κάθε περίπτωση, το κεφάλαιο είναι διασφαλισμένο, καθώς το κράτος εγγυάται ότι η σύνταξη, η οποία θα παρασχεθεί, θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στην πραγματική αξία των εισφορών που κατέβαλε ο ασφαλισμένος.

Επίδομα μητρότητας

Τέλος, για το επίδομα μητρότητας, ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι, κατά την προηγούμενη τετραετία, επεκτάθηκε χρονικά από έξι σε εννέα μήνες για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα και, πλέον, χορηγείται, για πρώτη φορά, στις αυτοαπασχολούμενες και στις αγρότισσες στο ύψος το κατώτατου μισθού (830 ευρώ) για εννέα μήνες.

Σχετικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στις πληρωμές, ο Π. Τσακλόγλου αποσαφήνισε ότι, λόγω προβλήματος στο λογισμικό της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για τις αυτοαπασχολούμενες, το οποίο, όμως, έχει ήδη διορθωθεί, υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση. «Όμως, από χθες, έχουν αρχίσει να καταβάλλονται και πάλι τα επιδόματα κανονικά» συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εργασίας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pixabay.com/ Ralphs_Fotos)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταναλωτικά δάνεια: Μπαίνει «φρένο» στο συνολικό κόστος αποπληρωμής

4/05/2026 - 9:04πμ
Εξωτερική άποψη της έδρας του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) στη Βιέννη (φωτ. αρχείου: EPA/Christian Bruna)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚ+: Συμφωνία για μικρή αύξηση της παραγωγής τον Ιούνιο εν μέσω κρίσης στον Κόλπο

3/05/2026 - 11:00μμ
Μάνικα καυσίμου (φωτ.: EPA / Neil Hall)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοδος στις τιμές ενέργειας, αβεβαιότητα για το Ορμούζ – Σκιά πολέμου από το Ιράν και τον Τραμπ

2/05/2026 - 8:58μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φάκελος ενοικιαστή» πριν το συμβόλαιο: Έρχονται Μητρώο Φερεγγυότητας και εξώσεις – εξπρές

2/05/2026 - 6:02μμ
Στιγμιότυπo από σούπερμαρκετ (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός στο 4,6% τον Απρίλιο – «Φωτιά» η ενέργεια, σπρώχνει ξανά τις τιμές

30/04/2026 - 4:01μμ
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις παραχωρεί συνέντευξη στον Μιχάλη Ψύλο, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών (φωτ.: Ναυτεμπορική)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομπρόβσκις: Προθεσμία έως τέλος Αυγούστου για το Ταμείο Ανάκαμψης – «Παράταση δεν θα δοθεί»

27/04/2026 - 1:52μμ
(Φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρήματα στους λογαριασμούς από σήμερα, με πάνω από 1 δισ. ευρώ σε συντάξεις και επιδόματα

27/04/2026 - 10:28πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI /  Λυδία Σιώρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα και οι πληρωμές που θα καταβληθούν έως τις 30 Απριλίου

26/04/2026 - 7:40μμ
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, μιλά σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, τον περασμένο μήνα (φωτ.:  EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Αμετάβλητα εκτιμάται ότι θα παραμείνουν τα επιτόκια – Στάση αναμονής με φόντο τον πόλεμο και τις αυξήσεις τιμών στα καύσιμα

26/04/2026 - 9:44πμ
Ο Εμανουέλ Μακρόν στο Ελληνογαλλικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Σάββατο 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μακρόν: Η Ελλάδα αποτελεί υπόδειγμα οικονομικής προόδου – Μήνυμα για επενδύσεις και ευρωπαϊκή αυτονομία

25/04/2026 - 6:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

O Ζόραν Μαμντάνι μιλά στην εκδήλωση για την ομογένεια, στο Gracie Mansion, 5 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Orthodox Observer)

Μαμντάνι: «Η Νέα Υόρκη είναι και πόλη των Ελλήνων» – Μήνυμα με πολιτικό βάθος και προσωπικό τόνο στην εκδήλωση για την 25η Μαρτίου

17 λεπτά πριν
Ο Οδυσσέας Πιπερίδης (πηγή: maxitis.gr)

Έφυγε από τη ζωή ο Οδυσσέας Πιπερίδης – Μια εμβληματική μορφή της Νέας Σάντας Κιλκίς

41 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Greek Basketball League: Πέρασε στα ημιτελικά ο ΠΑΟΚ!

1 ώρα πριν
Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 21χρονος Νικήστρατος Γεμιστός, Δευτέρα 5 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Φονικό στην Αμμουδάρα: Διώξεις για ανθρωποκτονία στον 54χρονο – Κατηγορούμενη και η σύζυγός του

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από την επιχείρηση διακομιδής ασθενών από τα Κανάρια Νησιά, 6 Μαΐου 2026 (πηγή: Χ / Tedros Adhanom Ghebreyesus)

Χανταϊός: Νέα κρούσματα εκτός πλοίου και διεθνής κινητοποίηση – Εντείνεται η ανησυχία για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: X / WTA)

Στον 2ο γύρο του Open Ρώμης με ανατροπή για τη Σάκκαρη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign