pontosnews.gr
Τετάρτη, 9/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Με ένα τραγούδι για τον Πόντο, βραβείο για το 1ο Δημοτικό Δράμας

Μαθητές και μαθήτριες του Δ2 Τμήματος απέσπασαν το 2ο Βραβείο με το τραγούδι «Σα στράτας του ξεριζωμού»

31/05/2024 - 6:17μμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο συμμετοχής του 1ου Δημοτικού Δράμας

Στιγμιότυπο από το βίντεο συμμετοχής του 1ου Δημοτικού Δράμας

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με ένα τραγούδι, για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, ως ένα προσκλητήριο και ως ένα μνημόσυνο, ήρθε η διάκριση για το 1ο Δημοτικό Δράμας, το οποίο έλαβε μέρος στον 8ο Μαθητικό Διαγωνισμό με τίτλο «Ελληνισμός της Ανατολής: Πόντος, Μικρασία, Θράκη».

Μαθητές και μαθήτριες του Δ2 Τμήματος απέσπασαν το 2ο Βραβείο με το τραγούδι «Σα στράτας του ξεριζωμού».

Βασική επιδίωξη του διαγωνισμού είναι η γνωριμία με τον ελληνισμό της Ανατολής, και συγκεκριμένα με την ιστορία του, τον πολιτισμό του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής της ταυτότητας.

Τους στίχους και τα κείμενα έγραψε ο Σπύρος Αμάραντος, λύρα έπαιξε ο Αριστοτέλης Αρχιτεκτονίδης, νταούλι ο Λάζαρος Φωτιάδης. Η δασκάλα μουσικής Αποστολία Γοργολίτσα κατηύθυνε τα παιδιά, ο καθηγητής πληροφορικής Αλέξανδρος Παρουσίνας έφτιαξε το βίντεο της συμμετοχής, Σαλώμη Μιχαηλίδου δίδαξε τους ποντιακούς χορούς και τις φορεσιές τις παραχώρησε ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς». Τη συνολική ευθύνη της συμμετοχής είχε ο δάσκαλος της τάξης Βασίλης Κατεμλιάδης.

Τον φετινό διαγωνισμό συνδιοργάνωσαν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών,  το υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του υπουργείου Παιδείας,  με την υποστήριξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την 22η Πανελλήνια Χορευτική Συνάντηση που διοργάνωσε ο Δήμος Σερρών (φωτ.: Δήμος Σερρών)
ΠΟΝΤΟΣ

Σέρρες: Πάνω από 500 χορευτές ένωσαν τις παραδόσεις της Ελλάδας – Δυνατή παρουσία Ποντίων και Μικρασιατών

9/09/2026 - 6:48μμ
Αρμενική οικογένεια από το Μεζιρέχ της ανατολικής Τουρκίας, περίπου το 1910 – από τη συλλογή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Γουότερταουν της Μασαχουσέτης (φωτ.: ARMENIAN FACES of the PAST - FREE IMAGE EXCHANGE / Donnarose Russian / Facebook)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Από το Πιράν στην Αμερική: Η συγκλονιστική μαρτυρία του Σαρκίς Σαριάν, ο οποίος επέζησε της Γενοκτονίας των Αρμενίων και κατάφερε να σταθεί ξανά στα πόδια του

9/09/2026 - 4:28μμ
O Νικόλαος Ράικος –Νικολάι Ράικο– στο ίδιο πορτρέτο, με διαφορετική επιχρωμάτωση. Διακρίνoνται μετάλλια (πηγή: Wikipedia)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νικόλαος Ράικος: Ο άγνωστος εγγονός της Μεγάλης Αικατερίνης που πολέμησε για την Ελλάδα

9/09/2026 - 10:16πμ
(Φωτ.: American School of Classical Studies at Athens (ASCSA) – Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Αρχείο Dorothy H. Sutton)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ντόροθι Χόραξ Σάτον: Η Αμερικανίδα που στάθηκε δίπλα σε Έλληνες πρόσφυγες και ορφανά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή

8/09/2026 - 8:19μμ
Στο περίπτερο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας στην 90ή ΔΕΘ. Ο Κέι Σένγκα κρατά την ποντιακή λύρα και ο Κόσουκε Φουκούντα το μπλουζάκι με τον επετειακό λογότυπο για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)
ΠΟΝΤΟΣ

Από την Ιαπωνία στη ΔΕΘ: Ο Κόσουκε Φουκούντα και η παρέα του χόρεψαν σέρρα και τραγούδησαν ποντιακά

8/09/2026 - 3:33μμ
(Φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)
ΠΟΝΤΟΣ

Ωραιόκαστρο: Συγκίνηση και περηφάνια στα εγκαίνια της έκθεσης «Στις αποσκευές της μνήμης» και τη βιωματική πορεία

7/09/2026 - 2:40μμ
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Street food αλά ποντιακά: Η Νάουσα δοκίμασε περέκ με smashed κιμά και cheesecake με πασκιτάν

7/09/2026 - 12:45μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Πόντος πρωταγωνίστησε στο Κιλκίς με τους «Αργοναύτες» – Λύρα, χορός και μνήμες

7/09/2026 - 12:16μμ
Ο χειρόγραφος πρόλογος του χάρτη που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Βασματζίδης, με βάση μαρτυρίες Ποντίων προσφύγων, για την αποτύπωση των καταστροφών στον Πόντο. Στο κάτω μέρος διακρίνεται η χρονολογία 7 Σεπτεμβρίου 1922 (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μπλε, κόκκινο, πράσινο, κίτρινο: Ο χάρτης που κατέγραψε την καταστροφή του Πόντου

7/09/2026 - 9:58πμ
O Κόσουκε Φουκούντα με τη λύρα του, από τη ΔΕΘ σε ζωντανή σύνδεση με το στούντιο της ΕΡΤ3. Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026 (πηγή: Glomex)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τον Καζαντζάκη στο κότσαρι: Ο Κόσουκε Φουκούντα, το πρόσωπο-γέφυρα της ιαπωνικής ΔΕΘ

6/09/2026 - 5:07μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από την 22η Πανελλήνια Χορευτική Συνάντηση που διοργάνωσε ο Δήμος Σερρών (φωτ.: Δήμος Σερρών)

Σέρρες: Πάνω από 500 χορευτές ένωσαν τις παραδόσεις της Ελλάδας – Δυνατή παρουσία Ποντίων και Μικρασιατών

3 λεπτά πριν
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 90ής ΔΕΘ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Τσίπρας από τη ΔΕΘ: Το πρόγραμμα των 7,5 δισ. και το μήνυμα για δεύτερη κάλπη

25 λεπτά πριν
Ο Γιώργος Μαζωνάκης μετά το εξιτήριό του από το Δρομοκραΐτειο, Δευτέρα 18 Αυγούστου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Πέθανε ο Γιώργος Μαζωνάκης – Σοκ και θλίψη

50 λεπτά πριν
Δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στη Λάρισα.   Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)

Δίκη Τεμπών – «Το παιδί μας το σκότωσαν πολλές φορές»: Οι οικογένειες των μηχανοδηγών απαντούν για το «παράνομο φορτίο»

1 ώρα πριν
Η γάτα με το όνομα Σμαράγδι εμφανίζεται ήρεμη, καθισμένη στο μαξιλάρι της, σε αυτό το ψηφιδωτό που βρέθηκε στο Αδραμύττιο (φωτ.: H. M. Özgen / Adramytteion Research Archive)

Η «Σμαράγδι» και ο «Ωκεανός»: Ελληνικά ονόματα σε ψηφιδωτό 1.800 ετών στο Αδραμύττιο

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Δημοτικά σχολεία: Η Ελλάδα έχει τους λιγότερους μαθητές ανά εκπαιδευτικό στην ΕΕ – Τι δείχνει η αναλογία 7,4 προς 1

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV