pontosnews.gr
Τετάρτη, 1/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το Αζερμπαϊτζάν ετοιμάζει την εποίκηση του Αρτσάχ

Ο Ιλχάμ Αλίεφ ανακοίνωσε ότι οι πρώτοι κάτοικοι θα μεταβούν στο Στεπανακέρτ τον Σεπτέμβριο

29/05/2024 - 10:46μμ
Απλωμένα ρούχα έχουν απομείνει στο σκοινί, σε εγκαταλειμμένη γειτονιά στο Στεπανακέρτ, μετά την αποχώρηση των Αρμενίων τον Οκτώβριο του 2023 από το Αρτσάχ (φωτ.: EPA/Stringer)

Απλωμένα ρούχα έχουν απομείνει στο σκοινί, σε εγκαταλειμμένη γειτονιά στο Στεπανακέρτ, μετά την αποχώρηση των Αρμενίων τον Οκτώβριο του 2023 από το Αρτσάχ (φωτ.: EPA/Stringer)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τον Σεπτέμβριο πρόκειται να αρχίσει η εποίκηση της πρωτεύουσας του Αρτσάχ (το Ναγκόρνο-Καραμπάχ στα αρμενικά) από τους Αζέρους, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.

Η ορεινή περιοχή, της οποίας η πρωτεύουσα Χανκέντι είναι γνωστή στην Αρμενία ως Στεπανακέρτ, καταλήφθηκε από τις αζέρικες δυνάμεις τον Σεπτέμβριο του 2023 σε μια αστραπιαία επίθεση, προκαλώντας την αποχώρηση τουλάχιστον 100.000 εθνοτικών Αρμενίων που ζούσαν εκεί.

Η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για εθνοκάθαρση, κάτι που αρνείται το Μπακού το οποίο έχει ανακοινώσει ότι οι εθνοτικοί Αρμένιοι που ζούσαν στον θύλακο είναι ευπρόσδεκτοι να παραμείνουν στην επικράτεια του.

Οι Αρμένιοι του Καραμπάχ ισχυρίζονται ότι έφυγαν μαζικά επειδή δεν νοιώθουν ασφαλείς στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο Αλίεφ, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2003 και επανεξελέγη στις φετεινές εκλογές που επικρίθηκαν από δυτικούς παρατηρητές, αναφέρθηκε σήμερα από το εθνικό πρακτορείο Τύπου του Αζερμπαϊτζάν μιλώντας για τη Χανκέντι, ενώ συναντούσε κατοίκους στο Χοτζαλί, μια πόλη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ που ανακαταλήφθηκε από το Μπακού το 2023.

«Οι πρώτοι που θα μετακινηθούν θα είναι οι μαθητές και οι καθηγητές τους», είπε ο Αλίγιεφ, προσθέτοντας ότι «το Πανεπιστήμιο του Καραμπάχ θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές του».

Ο Αλίγιεφ πρόσθεσε ότι η εποίκηση θα αρχίσει επίσης τον Σεπτέμβριο στην πόλη-φάντασμα Αγκντάμ, όπου βρισκόταν το κοινό ρωσοτουρκικό κέντρο επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός, το οποίο έκλεισε τον περασμένο μήνα εν μέσω της απόσυρσης των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων από την περιοχή.

Το Χανκέντι σχεδόν άδειασε εξαιτίας του πολέμου. Μόνο μερικές εκατοντάδες άνθρωποι παρέμειναν ένα μήνα μετά την μαζική έξοδο των πολιτών, δήλωσε αξιωματούχος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Τα νοσοκομεία σταμάτησαν να λειτουργούν και οι αρχές της επιτροπής ύδρευσης έφυγαν. Ο διευθυντής του νεκροτομείου είχε επίσης φύγει και οι έρημοι δρόμοι της πόλης που κάποτε φιλοξενούσε έως και 75.000 ανθρώπους παρουσίαζαν μια «σουρεαλιστική» εικόνα, δήλωσε ο αξιωματούχος τον περασμένο Οκτώβριο.

Τον Μάρτιο, η κρατική τηλεόραση του Αζερμπαϊτζάν μετέδωσε πλάνα που έδειχναν σκαπτικά μηχανήματα να καταστρέφουν το κτίριο στο Χανκέντι που κάποτε στέγαζε το κοινοβούλιο των Αρμενίων.

Πηγές δήλωσαν στο Reuters πέρυσι ότι η ανακατάληψη της περιοχής ήταν μια προσωπική σταυροφορία για τον Αλίεφ, του οποίου ο πατέρας, ο τότε πρόεδρος Χαϊντάρ Αλίεφ , είχε υποστεί μια ατιμωτική ήττα εκεί κατά τη διάρκεια ενός προηγούμενου πολέμου το 1988-1994. Ο νεότερος Αλίεφ διαδέχθηκε τον πατέρα του μετά το θάνατό του το 2003.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μπακού και Ερεβάν βρίσκονται σε εξέλιξη. Εν τω μεταξύ, η Αρμενία παρέδωσε πίσω στο Αζερμπαϊτζάν τέσσερα ακατοίκητα συνοριακά χωριά, προκαλώντας μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους του Ερεβάν αυτόν τον μήνα και εκκλήσεις για παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο, ενημέρωσε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη θέση της Βρετανίας (φωτ.: EPA/BETTY LAURA ZAPATA / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Κιρ Στάρμερ: Βρετανικό «όχι» στον πόλεμο και διπλωματική αντεπίθεση για τα Στενά του Ορμούζ

1/04/2026 - 5:20μμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA/ AARON SCHWARTZ / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: «Χάρτινη τίγρη» το NATO – Η αποχώρηση των ΗΠΑ «δεν επιδέχεται επανεξέταση»

1/04/2026 - 2:00μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Αντικρουόμενα μηνύματα Τραμπ για αποχώρηση, κλιμάκωση επιθέσεων και απειλές κατά ενεργειακών και τεχνολογικών στόχων

1/04/2026 - 10:28πμ
Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν στο προεδρικό μέγαρο, σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: ΕΡΑ)
ΚΟΣΜΟΣ

Μ. Πεζεσκιάν: Έχουμε βούληση να βάλουμε τέλος στον πόλεμο, αλλά θέλουμε εγγυήσεις – Οι ΗΠΑ στέλνουν τρίτο αεροπλανοφόρο

31/03/2026 - 11:28μμ
Ο Καρδινάλιος Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα τελεί δέηση για τον εορτασμό της Κυριακής των Βαΐων, στην Ιερουσαλήμ, μετά την ακύρωση της παραδοσιακής πομπής της Κυριακής των Βαΐων από το Όρος των Ελαιών (φωτ.: . EPA/Ammar Awad/Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Κεκλεισμένων των θυρών ο εορτασμός του Πάσχα στον Πανάγιο Τάφο

31/03/2026 - 9:25μμ
Η στιγμή που κτήριο στη Βηρυτό δέχεται επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις (φωτ.: glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

Σχέδιο πέντε σημείων από Κίνα και Πακιστάν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή

31/03/2026 - 7:34μμ
(Φωτ.: EPA / Yuri Gripas)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ σκέφτεται να καλέσει τις αραβικές χώρες να καλύψουν το κόστος του πολέμου στο Ιράν

30/03/2026 - 11:30μμ
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι στην Τεχεράνη (φωτ.: ΕΡΑ / Γραφείο Τύπου Ιρανικής Προεδρίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Αναχαιτίστηκε και 4ος ιρανικός πύραυλος στον τουρκικό εναέριο χώρο

30/03/2026 - 7:21μμ
Αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη στο αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford, το οποίο είναι αγκυροβολημένο στο Σπλιτ της Κροατίας (φωτ.: EPA/Stringer)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισπανία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τα αμερικανικά αεροσκάφη που επιτίθενται στο Ιράν

30/03/2026 - 1:25μμ
Ιρανοί κοιτούν κατεστραμμένο κτήριο κατοικιών στην Τεχεράνη, μετά από ισραηλινοαμερικανικό πλήγμα (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Μιλά (ξανά) για συμφωνία με την Τεχεράνη και «βλέπει» κατάκτηση της νήσου Χαργκ

30/03/2026 - 8:38πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

EBNL: Αποκλείστηκε ο Ηρακλής με δεύτερη ήττα από την Ντζίκι

17 λεπτά πριν
Η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου στο Πασαλιμάνι, Κυριακή 29 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κρήτη Η Μεγάλη Συνάντηση)

Η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου στο Φεστιβάλ «Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση» – Δυναμική παρουσία στο Πασαλιμάνι

28 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Basketball Champions League: Προβάδισμα για Final 4 η ΑΕΚ

53 λεπτά πριν
Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Πειραιώς λόγω πτώσης δέντρου.  Τετάρτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κακοκαιρία Erminio με προβλήματα σε όλη τη χώρα: Πτώσεις δέντρων, ζημιές και θυελλώδεις άνεμοι έως 115 km/h

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

FIBA Europe Cup: Πρώτο βήμα για τους τελικούς ο ΠΑΟΚ

1 ώρα πριν
(Πηγή: nis.gr)

Απόρρητα αρχεία της ΕΥΠ: Οι εκθέσεις της ΚΥΠ για τον Ψυχρό Πόλεμο και τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» (1953-1959)

1 ώρα πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign