pontosnews.gr
Παρασκευή, 8/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γκ. Σιλιάνοφσκα: «Σεβάστηκα τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Τι δήλωσε στους δημοσιογράφους η νέα πρόεδρος των Σκοπίων για τις προθέσεις της

28/05/2024 - 3:56μμ
Ο απερχόμενος πρόεδρος των Σκοπίων Στέβο Πενταρόβσκι με την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα στην προεδρική κατοικία (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)

Ο απερχόμενος πρόεδρος των Σκοπίων Στέβο Πενταρόβσκι με την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα στην προεδρική κατοικία (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στο γεγονός ότι σεβάστηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών επιμένει η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, όταν κατά την ορκωμοσία της, στις 12 Μαϊου αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», ενώ επικαλέσθηκε εκ νέου το ατομικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και στον αυτοπροσδιορισμό.

Η Σιλιάνοφσκα απαντώντας χθες το βράδυ σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις υπενθύμισε ότι το κείμενο του όρκου (νενομισμένη διαβεβαίωση) το υπέγραψε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

«Σεβάστηκα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν βλέπω ότι παραβίασα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εξάλλου και στην ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται ξεκάθαρα ότι στα έγγραφα και στην επικοινωνία θα χρησιμοποιείται η ονομασία που προέκυψε από τη Συμφωνία των Πρεσπών, οπότε δεν βλέπω εδώ ότι αυτό αποτελεί παραβίαση. Εγώ ούτε έσχισα τη νενομισμένη διαβεβαίωση, ούτε είπα ότι δεν θα σεβαστώ το Σύνταγμα, ούτε είπα ότι θα καταγγείλω τη Συμφωνία των Πρεσπών. Άλλο το ότι επέκρινα τη Συμφωνία των Πρεσπών, λόγω της διαδικασίας υιοθέτησής της, λόγω της μη συμφωνίας της με την Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο αυτή αποτελεί νομικό γεγονός, αποτελεί πραγματικότητα και εγώ θα την σεβαστώ» ανέφερε η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Ερωτηθείσα εάν αυτό μπορεί να επηρεάσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα είπε ότι το ερώτημα αυτό θα πρέπει να τεθεί στην ελληνική πλευρά. Πρόσθεσε δε ότι η χώρα της άλλαξε ακόμη και τα έγγραφα για εσωτερική χρήση και επικαλέσθηκε διάταξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με την οποία αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε πέντε χρόνια, μετά τη θέση της σε ισχύ, αλλά και μετά το άνοιγμα του πρώτου ενταξιακού κεφαλαίου με την ΕΕ.

«Δεν θα μπορούσα να απαντήσω εγώ, διότι πιθανότατα οι Έλληνες εκπρόσωποι θα μπορούσαν να απαντήσουν καλύτερα. Ακούω ενίοτε και κάποιες προειδοποιήσεις και απειλές, αλλά εγώ λέω ότι είναι αλήθεια ότι στο Διεθνές Δίκαιο ισχύει η αρχή ότι θα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι Συμφωνίες, αλλά νομίζω ότι πάντοτε, όταν ζητάμε από τον άλλον να πράξει κάτι, είναι φυσικό, στο πλαίσιο μίας λογικής “win-win”, να διερωτηθούμε τί έχουμε πράξει εμείς. Νομίζω πως όλοι όσοι πήγαν στην Ελλάδα είχαν τη δυνατότητα να δουν ότι το όνομα που από εμάς ζητούν να σεβαστούμε, αυτοί δεν το επιδεικνύουν πουθενά. Συνεχίζει να υπάρχει Σκόπια, και μάλιστα σε πολλά σημεία υπάρχει και το ακρωνύμιο (σ.σ ΠΓΔΜ-FYROM). Να μην αναφερθώ στα Μνημόνια» ανέφερε ακόμη η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ertnews.gr)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στην Ινδονησία: Νεκροί και αγνοούμενοι μετά από ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Ντουκόνο

8/05/2026 - 11:24πμ
Οι δύο ηγέτες σε παλαιότερη συνάντηση (φωτ.:  EPA / Stefan Wermuth)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Προθεσμία έως την 4η Ιουλίου για να εφαρμόσει η ΕΕ την εμπορική συμφωνία

7/05/2026 - 11:00μμ
Ο Ρούμεν Ράντεφ, ηγέτης του συνασπισμού «Προοδευτική Βουλγαρία» (φωτ.: EPA/BORISLAV TROSHEV)
ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ρούμεν Ράντεφ

7/05/2026 - 8:01μμ
Ρώσοι στρατιώτες παρελαύνουν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την πρόβα της ετήσιας στρατιωτικής παρέλασης, ενόψει των εορτασμών για την Ημέρα της Νίκης στο κέντρο της Μόσχας (φωτ.: EPA/MAXIM SHIPENKOV)
ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: «Δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας για τον Πούτιν στην παρέλαση για την «Ημέρα της Νίκης» στις 9 Μαΐου

7/05/2026 - 6:07μμ
Εικαστική εγκατάσταση στην Κωνσταντινούπολη, πριν από λίγα χρόνια, με αφορμή τις πολυάριθμες γυναικοκτονίες (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: 133 γυναικοκτονίες σε τέσσερις μήνες – Τα περισσότερα θύματα δολοφονήθηκαν μέσα στο σπίτι τους

7/05/2026 - 3:33μμ
Πινακίδα έξω από εκλογικό τμήμα στο Λονδίνο, μία ημέρα πριν από τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο, 6 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Neil Hall)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία σε «υπερεκλογικό» κλοιό: Σοβαρή δοκιμασία για τον Στάρμερ με φόντο τη φθορά και την πολιτική ρευστότητα

7/05/2026 - 11:48πμ
Στιγμιότυπο από την επιχείρηση διακομιδής ασθενών από τα Κανάρια Νησιά, 6 Μαΐου 2026 (πηγή: Χ / Tedros Adhanom Ghebreyesus)
ΚΟΣΜΟΣ

Χανταϊός: Νέα κρούσματα εκτός πλοίου και διεθνής κινητοποίηση – Εντείνεται η ανησυχία για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο

6/05/2026 - 8:56μμ
Μια γυναίκα φιλά ένα ομοίωμα του Τεντ Τέρνερ, καθώς νυν και πρώην εργαζόμενοι ποζάρουν για ομαδική φωτογραφία έξω από το CNN Center, με αφορμή την 43η επέτειο λειτουργίας του δικτύου, στην Ατλάντα. 1η Ιουνίου 2023 (φωτ.: EPA / Erik S. Lesser)
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Τεντ Τέρνερ, ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα την ενημέρωση – Ο ιδρυτής του CNN έφυγε στα 87

6/05/2026 - 6:58μμ
Αντιαμερικανικό billboard με σαφή αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ, σε πλατεία της Τεχεράνης. 6 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία στο «παρά πέντε» ΗΠΑ-Ιράν; Μνημόνιο 14 σημείων, απειλές Τραμπ και το Ορμούζ στο επίκεντρο

6/05/2026 - 4:58μμ
Ο Τούρκος επιχειρηματίας Αϊντίν Τσαβούσογλου (πηγή: haberturk.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σε κρίσιμη κατάσταση ο αδελφός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά από πυροβολισμό

6/05/2026 - 1:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βραβείο «Ποντιακής Καινοτομίας» σε παιδιά δημοτικού στον Κεχρόκαμπο για την παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα a la pontiaka»

22 λεπτά πριν
Το κτήριο της κεντρικής υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)

Εμπρηστική επίθεση σε παράρτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Ομόνοια

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Τραγωδία στην Ινδονησία: Νεκροί και αγνοούμενοι μετά από ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Ντουκόνο

1 ώρα πριν
(Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία στις 13 Μαΐου – Κινητοποιήσεις και δράσεις μία ημέρα πριν

2 ώρες πριν
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Παπαχρήστου)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Καππαδοκία, μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα 

2 ώρες πριν
(Εικ.: ΧΚ)

2o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην ποντιακή διάλεκτο: Αναλυτικά το πρόγραμμα των παραστάσεων του νέου θεσμού

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign