pontosnews.gr
Σάββατο, 19/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ζαγόρι: Επίσημα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Είναι η πρώτη εγγραφή πολιτιστικού αγαθού της Ελλάδας

26/05/2024 - 9:40μμ
Πέτρινο γεφύρι στα Ζαγοροχώρια, στα Ιωάννινα (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Τοσίδης)

Πέτρινο γεφύρι στα Ζαγοροχώρια, στα Ιωάννινα (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Τοσίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Θέση στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO κατέχει και επίσημα το πανέμορφο Ζαγόρι, η πρώτη εγγραφή πολιτιστικού αγαθού της Ελλάδας, ως πολιτιστικό τοπίο στον εν λόγω κατάλογο.

Σήμερα έγιναν τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας για την εγγραφή του Ζαγορίου από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα και την υπουργό Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, παρουσία του διευθυντή του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO Lazare Eloundou Assomo, του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, του δημάρχου Ζαγορίου Γιώργου Σουκουβέλου και πολλών κατοίκων της περιοχής. Η εορταστική τελετή επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας.

Το Ζαγόρι είναι η 19η εγγραφή ελληνικού μνημείου στον Κατάλογο της UNESCO.

Η Λίνα Μενδώνη, στην ομιλία της, αναφερόμενη στο ιστορικό της προσπάθειας, με την ευτυχή κατάληξη της εγγραφής του Ζαγορίου, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, σημείωσε: «Εχθές, ο πρωθυπουργός με την παρουσία του εδώ, ήθελε να σφραγίσει το επιτυχημένο πρώτο βήμα, την εγγραφή του Ζαγορίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Αυτό γιορτάζουμε και εμείς σήμερα. Τον Σεπτέμβριο 2019, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε αυτή την πλατεία, στη Βίτσα, στο κέντρο του Ζαγορίου, προκειμένου να πει σε όλους εσάς, τους ανθρώπους του Ζαγορίου, ότι η κυβέρνησή του, διά του υπουργείου Πολιτισμού, θα κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το Ζαγόρι να εγγραφεί στον πιο επίζηλο κατάλογο πολιτισμού της ανθρωπότητας, στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το Ζαγόρι είναι το πρώτο πολιτιστικό αγαθό της πατρίδας μας που εγγράφεται ως πολιτιστικό τοπίο. Το Ζαγόρι, είναι το πρώτο νεώτερο μνημείο της χώρας μας, ανάμεσα στα 19 εγγεγραμμένα μνημεία. Το Ζαγόρι είναι η πλέον ανεπτυγμένη χωρική εγγραφή της Ελλάδας, καθώς περιλαμβάνει 46 οικισμούς και καταλαμβάνει το σύνολο του Δήμου».

Εικόνα από χθες που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, συναντήθηκε με τον Διευθυντή του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO Lazare Eloundou Assomo και τα στελέχη του Οργανισμού που βρίσκονται στην Ελλάδα με αφορμή την εκδήλωση για την εγγραφή του Ζαγορίου ως πολιτιστικού τοπίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)

Ο φάκελος υποψηφιότητας που συνέταξε το ΥΠΠΟ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον δήμο Ζαγορίου, προϊόν συστηματικής δουλειάς πολυπληθούς πολυεπιστημονικής ομάδας, προέβαλε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της περιοχής ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης ανθρώπου και φύσης, την αυθεντικότητα του τόπου και του τοπίου.

Όπως σημείωσε η Λίνα Μενδώνη, «Για να φτάσουμε στην εγγραφή, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο Ριαντ, χρειάστηκε η συνδρομή και ο κόπος δεκάδων ανθρώπων. Τα στελέχη στο Υπουργείο Πολιτισμού συνεργάστηκαν στενά, σκληρά και μεθοδικά με τα στελέχη και τους συνεργάτες της Περιφέρειας, του δήμου και σε απόλυτη σύμπνοια και επικοινωνία με τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία, στην UNESCO. Στους δεκάδες ανθρώπους που μόχθησαν για να φτάσουμε σε αίσιο τέλος χρωστάμε ευγνωμοσύνη και δικαιολογημένους επαίνους».

Τι πρέπει να γίνει τώρα

Θα είναι λάθος να αντιμετωπίσουμε το Ζαγόρι, ως ένα στατικό μνημείο, υποστήριξε η Λίνα Μενδώνη. «Το Ζαγόρι, πρωτίστως, είναι οι άνθρωποί του, που πρέπει να ζήσουν εδώ για να διατηρήσουν το στοιχείο, το οποίο αξιολόγησε η UNESCO και ενέταξε το Ζαγόρι: Την αυθεντικότητα του, που δεν εξασφαλίζεται με τη μουσειακή προσέγγιση μιας ζωντανής περιοχής. Η αυθεντικότητα θα εξασφαλιστεί, από τη στιγμή, που οι άνθρωποι όχι, απλώς, θα θέλουν να μένουν στο Ζαγόρι, αλλά θα επιδιώκουν να γυρίσουν στο Ζαγόρι, να δουλέψουν, να ζήσουν αντλώντας από τις αρχές και τις αξίες, που το δημιούργησαν.

»Η πολιτεία, το κράτος, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλοι εμείς, έχουμε την υποχρέωση, παράλληλα με την απόλυτη προστασία, την οποία πρέπει να εξασφαλίζουμε εις το διηνεκές, για να διατηρηθούν αλώβητα τα ιδιαίτερα στοιχεία που έχει το Ζαγόρι, να εκπονήσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης. Και ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό της βιώσιμης ανάπτυξης; Να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές τουλάχιστον αυτά τα οποία παραλάβαμε. Αυτό. Λοιπόν, το στρατηγικό σχέδιο είναι η αρχή της ουσιαστικής δουλειάς για το Ζαγόρι».

Το ιστορικό της συγκρότησης και της υποβολής του Φακέλου

Η περιοχή του Ζαγορίου περιλαμβάνει ένα σύνολο οικισμών εξαιρετικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, που συνδέονται μεταξύ τους με μοναδικό δίκτυο λιθόστρωτων μονοπατιών και γεφυριών, τα οποία διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Οι οικισμοί που περιλαμβάνουν μεγάλα ή μικρότερα αρχοντικά σπίτια, εκκλησίες διακοσμημένες με μοναδικές τοιχογραφίες, σχολεία στα οποία φοίτησαν γενιές Ζαγορησίων, απέκτησαν τη σημερινή τους ιδιαίτερη αρχιτεκτονική μορφή, στη διάρκεια του 18ου και του 19ου αιώνα.

Η ιστορική περίοδος ακμής των χωριών του Ζαγορίου, ήταν το αποτέλεσμα της κινητικότητας των κατοίκων τους, οι οποίοι ασκώντας το εμπόριο στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη απέκτησαν οικονομική δύναμη που τους επέτρεψε να επενδύσουν στον τόπο τους, ένα εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον, σχεδόν ανέγγιχτο από το χρόνο, με δάση, πλούσια βιοποικιλότητα, ποτάμια, λίμνες και εντυπωσιακούς γεωμορφολογικούς σχηματισμούς.

Το εγχείρημα για την ανάδειξη του Ζαγορίου ως πολιτιστικό τοπίο στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO υπήρξε σύνθετο, καθώς για πρώτη φορά στη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας έπρεπε να συνεργαστούν πολλές και διαφορετικές ειδικότητες, όπως αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, ιστορικοί, τοπογράφοι, περιβαλλοντολόγοι, βιολόγοι, δασολόγοι. Παρά τις δυσκολίες επικοινωνίας, λόγω της πανδημίας, η υποβολή του φακέλου στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, επετεύχθη, έγκαιρα, τον Ιανουάριο του 2021.

Ακολούθησε η μακρά περίοδος αξιολόγησης του φακέλου από τα συμβουλευτικά όργανα της UNESCO. Η οριστική κρίση και η εγγραφή του Ζαγορίου ως Zagori Cultural Landscape στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου 2023, στο πλαίσιο της 45ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στο Ριάντ. Η εγγραφή του Ζαγορίου αποτελεί μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας.

Για πρώτη φορά, εγγράφεται στον Κατάλογο ένα πολιτιστικό αγαθό που αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης ανθρώπου και φύσης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιωάννης Καποδίστριας: Αποκατάσταση του Μεγάρου του στην Κέρκυρα με κονδύλι 5,5 εκατ. ευρώ

17/09/2026 - 11:00μμ
Ο Χιλιανός σκηνοθέτης Πατρίτσιο Γκουσμάν (πηγή: creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο σκηνοθέτης Πατρίσιο Γκουσμάν, ο θεματοφύλακας της ιστορικής μνήμης της Χιλής

16/09/2026 - 1:54μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θάνατος Γ. Μαζωνάκη: Σε εξέλιξη έρευνα της ΕΛΑΣ και του Ιατρικού Συλλόγου

9/09/2026 - 11:44μμ
Ο Γιώργος Μαζωνάκης μετά το εξιτήριό του από το Δρομοκραΐτειο, Δευτέρα 18 Αυγούστου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο Γιώργος Μαζωνάκης – Σοκ και θλίψη

9/09/2026 - 6:02μμ
Σκηνή από την ταινία «Σπασμένη Φλέβα» του Γιάννη Οικονομίδη
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «Σπασμένη Φλέβα» του Γιάννη Οικονομίδη παίρνει το δρόμο για τα Όσκαρ

7/09/2026 - 6:59μμ
Το εξώφυλλο του βιβλίου του Κώστα Μπλιάτκα, «Ο στρατηγός και ο κανονιέρης-Ο Κοντός και ο Ψηλός» (φωτ.: Εκδ. «ΜΙΛΗΤΟΣ»)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Κώστας Καραμανλής ύμνησε τον παλαίμαχο επιθετικό και κορυφαίο σκόρερ Αντώνη Αντωνιάδη

6/09/2026 - 11:32πμ
(Φωτ.: Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης/ΑΠΕ_ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Haig Yazdjian: Ο Αρμένιος δεξιοτέχνης στο ούτι ετοιμάζεται για το 5ο Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης – Δημήτρης Κρεμαστινός

6/09/2026 - 9:51πμ
(Φωτ.: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βέροια: Αποδόθηκαν στο κοινό το Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό και το Τέμενος Ορτά

5/09/2026 - 6:33μμ
(Πηγή: facebook.com/Hamazkayin Greece)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Σύρος, τα παιδιά του Αρτσάχ και μια φιλία που αντέχει στον χρόνο

5/09/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Αναδεικνύεται ο λόφος της Τούμπας – Διαγωνισμό μελετών μέσα στο 2026 προαναγγέλλει το ΥΠΠΟ

3/09/2026 - 2:06μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και ηγέτης του πολιτικού κόμματος «Ενιαία Ρωσία» Ντμίτρι Μεντβέντεφ ψηφίζει κατά τη διάρκεια των εκλογών για την ένατη Κρατική Δούμα της Ρωσίας  (φωτ.: EPA/EKATERINA SHTUKINA / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE / POOL)

Μεντβέντεφ: «Η Ευρώπη κατανοεί μόνο τη γλώσσα της ισχύος» – Νέα ένταση για τις κατασχέσεις ευρωπαϊκών εταιρειών στη Ρωσία

53 λεπτά πριν
(Φωτ.: Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών/Centre for Byzantine Research/Facebook)

Βυζάντιο: Η εξουσία, η Εκκλησία και το κράτος στο επίκεντρο διεθνούς συμποσίου στη Γρανάδα

1 ώρα πριν
Τμήμα της αφίσας του 2ου Φεστιβάλ Παραμυθιού Πιερίας

2ο Φεστιβάλ Παραμυθιού Πιερίας: Τριήμερο αφηγήσεων και πολιτισμού στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης

2 ώρες πριν
Τα Καλάβρυτα από ψηλά... με φόντο τον Ερύμανθο: ένα μυθικό βουνό (φωτ.: facebook.com/DiscoverKalavritaGR)

Δήμος Καλαβρύτων: Μηνιαίο επίδομα 100 ευρώ σε εκπαιδευτικούς για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το 19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ που έγινε πέρυσι στην Καρδίτσα (πηγή:. livemedia.gr)

20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Στη μνήμη του Γιώργου Παρχαρίδη αφιερωμένη η γιορτή του πολιτισμού

3 ώρες πριν
(Φωτ.: City of Hope/ΑΠΕ ΜΠΕ)

Νέα εξέταση αίματος εντοπίζει τον καρκίνο του παγκρέατος σε πρώιμο στάδιο και δίνει ελπίδα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV