pontosnews.gr
Κυριακή, 1/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Οι Μάνες του Πόντου»: Ένα βιβλίο βασισμένο σε αληθινές ιστορίες για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Μία από τις πρωταγωνίστριες ήταν στην παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη

24/05/2024 - 12:26πμ
Εικόνα από την παρουσίαση του βιβλίου στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλ. Χ.)

Εικόνα από την παρουσίαση του βιβλίου στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλ. Χ.)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Ευγενία, η Σοφία και η Δωροθέα είναι οι «μάνες του Πόντου», είναι οι γυναίκες που έζησαν τον ξεριζωμό, που τα έβαλαν με τον θάνατο και κατάφεραν να επιβιώσουν. Είναι οι πρωταγωνίστριες του βιβλίου της εκπαιδευτικού και συγγραφέως Μάρθας Πατλάκουτζα Οι μάνες του Πόντου, που βασίζεται σε αληθινές ιστορίες και παρουσιάστηκε, την Πέμπτη το απόγευμα, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τη Γενοκτονία των Έλληνων του Πόντου.

«Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία, την ιστορία της γιαγιάς του συζύγου μου. Είναι η ιστορία τριών γυναικών της Ευγενίας, της Σοφίας και της Δωροθέας, που μέσα από τις ζωές τους παρακολουθούμε όλη την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και ειδικότερα ζούμε τα γεγονότα της γενοκτονίας», επισήμανε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η συγγραφέας Μάρθα Πατλάκουτζα.

Όπως η ίδια σημείωσε, «είναι μια ιστορία που γράφτηκε με πάρα πάρα πολλή συγκίνηση, συνδυάζοντας εμπειρίες και μαρτυρίες, αλλά και με μεγάλη ιστορική έρευνα. Τον φόρο τιμής υποχρεούμαστε να το αποδώσουμε όλοι, διότι λαός χωρίς ιστορική μνήμη δεν έχει καθόλου μέλλον».

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης, στον χαιρετισμό του υπογράμμισε πως «οι Έλληνες του Πόντου, παρά τον βίαιο ξεριζωμό τους κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό και τη γλώσσα τους και να μεγαλουργήσουν όπου έζησαν και ζουν. Κάθε λαός έχει χρέος να προστατεύει την ιστορική μνήμη του και εμείς οφείλουμε να διεκδικήσουμε, όλοι μαζί, ενωμένοι με όλες μας τις δυνάμεις, τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, χωρίς αισθήματα εκδίκησης, αλλά με σκοπό την ιστορική αποκατάσταση και τη δικαίωση της θυσίας τους».

Μια από της πρωταγωνίστριες του βιβλίου, η 79χρονη σήμερα Αλίκη Πέτρου, σημείωσε πως «όταν διάβαζα στο βιβλιο όσα έζησα στο ορφανοτροφείο, δεν μπορούσα να συγκρατήσω τα δάκρυα μου, ερχόταν ο πόνος που έζησα συνέχεια στο μυαλό μου. Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι μια μαύρη σελίδα στις ζωές μας, επηρέασε την πορεία μας και ακόμα και σήμερα θρηνούμε για όλα τα θύματα”.

«Θυμάμαι τη μητέρα μου, τη γιαγιά μου, αυτά που μας εξιστορούσανε, τι είχαν ζήσει. Εγώ μεγάλωσα στο ορφανοτροφείο Μέγας Αλέξανδρος και ο σύζυγος μου στο Παπάφειο και γνωριστήκαμε, παντρευτήκαμε και κάναμε δυο παιδιά. Στο συγκεκριμένο βιβλίο εξιστορείται η ζωή της μητέρας μου Δωροθέας και μέρος του βιβλίου ασχολείται και με εμένα, ως κόρη της Δωροθέας που αναγκάστηκε να με αφήσει στο ορφανοτροφείο για να εργαστεί», εξήγησε.

Στην εκδήλωση μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων, που διοργάνωσε το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης, συμμετείχε και η χορωδία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας – διημέρευσης ΑμεΑ «Ζωή» με την επιμέλεια του Γιάννη Ιωσηφίδη.

⇒ Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αλ.Χ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: mcf.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο «Αττίλας ’74» του Μιχάλη Κακογιάννη κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο MoMA της Νέας Υόρκης

1/02/2026 - 12:26πμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η απίθανη ιστορία του τραγουδιού «Με λένε Γιώργο» – Από τον Μητσιά μέχρι τον Μαζωνάκη

31/01/2026 - 7:09μμ
(Πηγή: YouTube/ "Dourgouti Town" Τρέιλερ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Dourgouti Town»: Απόψε η πρώτη τηλεοπτική προβολή του ντοκιμαντέρ που εστιάζει σε Αρμένιους και Μικρασιάτες

30/01/2026 - 7:03μμ
(Φωτ.: Facebook/Κώστας Αγέρης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το συγκλονιστικό ποντιακό τραγούδι του Κώστα Αγέρη για τους αδικοχαμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία

29/01/2026 - 10:20μμ
Σκόρπια αρχιτεκτονικά μέλη από το Μαντείο του Απόλλωνα Χρηστηρίου που ανήκε στην αρχαία πόλη των Αιγών, στη σημερινή δυτική Τουρκία (φωτ.: ΙΗΑ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα σχεδόν άγνωστο μαντείο του Απόλλωνα αποκαλύπτεται στη δυτική Τουρκία

29/01/2026 - 12:28μμ
(φωτ.: Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«ΙΩΣΗΠΟΣ»: Παρουσιάστηκε το ψηφιακό αποθετήριο ιστορικής μνήμης και πολιτισμού των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Ελλάδος

23/01/2026 - 6:31μμ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: 30 χρόνια προσφοράς – Ένας ψηφιακός ορίζοντας για τον πολιτισμό

23/01/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: 80s Noσταλγία)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μπέτυ Αρβανίτη: Η κινηματογραφική επιστροφή μιας μεγάλης κυρίας του θεάτρου που συζητήθηκε

22/01/2026 - 6:31μμ
Το σκηνικό της τελετής ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων για τα 98α Όσκαρ στο Samuel Goldwyn Theater στο Μπέβερλι Χιλς, 22 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Chris Torres)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όσκαρ 2026: Τέσσερις υποψηφιότητες για τον Γιώργο Λάνθιμο – Iστορικό ρεκόρ για το φιλμ «Αμαρτωλοί»

22/01/2026 - 6:02μμ
Αττικό μαρμάρινο αναθηματικό ανάγλυφο του β' μισού 4ου αι π.Χ. (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αττικό ανάγλυφο και πέντε χάλκινα ειδώλια επαναπατρίστηκαν από το Λονδίνο

22/01/2026 - 3:11μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο φάκελος της επιστολικής ψήφου στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο και την εκλογική περιφέρεια Απόδημου Ελληνισμού

15 λεπτά πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Σε πλήρη εξέλιξη το νέο κύμα κακοκαιρίας – Red code και μηνύματα 112 σε πολλές περιοχές της χώρας

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: mcf.gr)

Ο «Αττίλας ’74» του Μιχάλη Κακογιάννη κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο MoMA της Νέας Υόρκης

8 ώρες πριν
Πελάτης βιβλιοπωλείου κρατά τα απομνημονεύματα της Βιρτζίνια Τζουφρέ, η οποία αυτοκτόνησε την άνοιξη του 2025, αφού είχε κατηγορήσει για χρόνια τον πρώην πρίγκιπα Άντριου και τον Τζέφρι Έπστιν ότι την είχαν κακοποιήσει σεξουαλικά (φωτ.: EPA/Andy Rain)

Έγγραφα Έπστιν: Τα μηνύματα που «καίνε» Μπιλ Γκέιτς, Ρίτσαρντ Μπράνσον, Ίλον Μασκ – Η νέα επίμαχη φωτογραφία του πρώην πρίγκιπα Άντριου

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας αποχαιρετά τον Νίκο Ακριτίδη

9 ώρες πριν
Πλημμυρισμένοι δρόμοι στην Αθήνα (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Κόκκινος συναγερμός σε Μακεδονία, Θεσσαλία, Κρήτη και Πελοπόννησο για την αυριανή κακοκαιρία – Ήχησε το 112 σε Ζάκυνθο-Κεφαλονιά

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign