pontosnews.gr
Σάββατο, 16/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Οι Μάνες του Πόντου»: Ένα βιβλίο βασισμένο σε αληθινές ιστορίες για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Μία από τις πρωταγωνίστριες ήταν στην παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη

24/05/2024 - 12:26πμ
Εικόνα από την παρουσίαση του βιβλίου στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλ. Χ.)

Εικόνα από την παρουσίαση του βιβλίου στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλ. Χ.)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Ευγενία, η Σοφία και η Δωροθέα είναι οι «μάνες του Πόντου», είναι οι γυναίκες που έζησαν τον ξεριζωμό, που τα έβαλαν με τον θάνατο και κατάφεραν να επιβιώσουν. Είναι οι πρωταγωνίστριες του βιβλίου της εκπαιδευτικού και συγγραφέως Μάρθας Πατλάκουτζα Οι μάνες του Πόντου, που βασίζεται σε αληθινές ιστορίες και παρουσιάστηκε, την Πέμπτη το απόγευμα, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τη Γενοκτονία των Έλληνων του Πόντου.

«Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία, την ιστορία της γιαγιάς του συζύγου μου. Είναι η ιστορία τριών γυναικών της Ευγενίας, της Σοφίας και της Δωροθέας, που μέσα από τις ζωές τους παρακολουθούμε όλη την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και ειδικότερα ζούμε τα γεγονότα της γενοκτονίας», επισήμανε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η συγγραφέας Μάρθα Πατλάκουτζα.

Όπως η ίδια σημείωσε, «είναι μια ιστορία που γράφτηκε με πάρα πάρα πολλή συγκίνηση, συνδυάζοντας εμπειρίες και μαρτυρίες, αλλά και με μεγάλη ιστορική έρευνα. Τον φόρο τιμής υποχρεούμαστε να το αποδώσουμε όλοι, διότι λαός χωρίς ιστορική μνήμη δεν έχει καθόλου μέλλον».

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης, στον χαιρετισμό του υπογράμμισε πως «οι Έλληνες του Πόντου, παρά τον βίαιο ξεριζωμό τους κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό και τη γλώσσα τους και να μεγαλουργήσουν όπου έζησαν και ζουν. Κάθε λαός έχει χρέος να προστατεύει την ιστορική μνήμη του και εμείς οφείλουμε να διεκδικήσουμε, όλοι μαζί, ενωμένοι με όλες μας τις δυνάμεις, τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, χωρίς αισθήματα εκδίκησης, αλλά με σκοπό την ιστορική αποκατάσταση και τη δικαίωση της θυσίας τους».

Μια από της πρωταγωνίστριες του βιβλίου, η 79χρονη σήμερα Αλίκη Πέτρου, σημείωσε πως «όταν διάβαζα στο βιβλιο όσα έζησα στο ορφανοτροφείο, δεν μπορούσα να συγκρατήσω τα δάκρυα μου, ερχόταν ο πόνος που έζησα συνέχεια στο μυαλό μου. Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι μια μαύρη σελίδα στις ζωές μας, επηρέασε την πορεία μας και ακόμα και σήμερα θρηνούμε για όλα τα θύματα”.

«Θυμάμαι τη μητέρα μου, τη γιαγιά μου, αυτά που μας εξιστορούσανε, τι είχαν ζήσει. Εγώ μεγάλωσα στο ορφανοτροφείο Μέγας Αλέξανδρος και ο σύζυγος μου στο Παπάφειο και γνωριστήκαμε, παντρευτήκαμε και κάναμε δυο παιδιά. Στο συγκεκριμένο βιβλίο εξιστορείται η ζωή της μητέρας μου Δωροθέας και μέρος του βιβλίου ασχολείται και με εμένα, ως κόρη της Δωροθέας που αναγκάστηκε να με αφήσει στο ορφανοτροφείο για να εργαστεί», εξήγησε.

Στην εκδήλωση μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων, που διοργάνωσε το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης, συμμετείχε και η χορωδία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας – διημέρευσης ΑμεΑ «Ζωή» με την επιμέλεια του Γιάννη Ιωσηφίδη.

⇒ Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αλ.Χ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Στιγμιότυπο από τηλεοπτική συνέντευξη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πόπη Χριστοδούλου: Έφυγε από τη ζωή και η Μάρθα-Ρίτσα του «Παρά πέντε»

14/08/2025 - 5:44μμ
Δίσκος του Στέλιου Καζαντζίδη από τη συλλογή του Τάσου Μυλωνά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πιερία: Παρουσιάζεται το βιβλίο «Στέλιος Καζαντζίδης: Δεν με σβήνει κανένας» στην ιστορική Πύδνα (Κίτρος)

12/08/2025 - 2:00μμ
Ο αρχαίος τεχνίτης, με εξαιρετική δεξιοτεχνία, κατόρθωσε να σκαλίσει πάνω σε μία πολύ μικρή επιφάνεια (διαστάσεων μόλις 1,65 x 2,07 εκ.) ρεαλιστικές λεπτομέρειες των πτυχώσεων του ενδύματος και των κοσμημάτων της μορφής (φωτ.: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Έκθεμα του μήνα ένα χρυσό δαχτυλίδι με σκηνή θηλασμού

11/08/2025 - 12:44μμ
Η Σοφία Σεϊρλή στη διάρκεια παλιότερης τηλεοπτικής συνέντευξης (φωτ.: glomex)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πνίγηκε ενώ κολυμπούσε η ηθοποιός Σοφία Σεϊρλή

11/08/2025 - 12:26πμ
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η καρδιά της μουσικής χτύπησε δυνατά στο Release Athens Festival – Το opaponline.gr μετέτρεψε το φεστιβάλ σε μια μοναδική εμπειρία

31/07/2025 - 6:18μμ
Οι «Ομπρέλες» που βρίσκονται έξω από το  MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Οι «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου θα αρχίσουν ξανά να… χορεύουν

31/07/2025 - 12:24μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα μυστικά της Ρωσικής Εκκλησίας, στο κέντρο της Αθήνας: Φωτογραφική ξενάγηση στις κατακόμβες

30/07/2025 - 10:41μμ
Θραύσμα μαρμάρινης σίμης από αρχαϊκό ναό της Ακρόπολης των Αθηνών (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Αθήνα επέστρεψε θραύσμα από την Ακρόπολη – Το είχε οικογένεια στη Χιλή

25/07/2025 - 1:19μμ
(Φωτ.: facebook/Acropolis Museum - Μουσείο Ακρόπολης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυγουστιάτικη πανσέληνος με φόντο τον Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης

23/07/2025 - 11:56μμ
Άποψη του Βουλευτηρίου στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Βουλευτήριο στο Ιερό της Δωδώνης επιστρέφει στη… ζωή

22/07/2025 - 1:43μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συντριβάνι μπροστά από το ανάκτορο της βασίλισσας στη Στοκχόλμη (φωτ.: pixabay/Frank_P_AJJ74)

Ξεμένει από νερό η Στοκχόλμη – Σύσταση στους κατοίκους να μειώσουν την κατανάλωση

3 ώρες πριν
Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν στην αμερικανική στρατιωτική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον στην Αλάσκα, 15 Αυγούστου 2025 (φωτ.: White House / Daniel Torok)

Όταν ο Τραμπ συνάντησε τον Πούτιν: Τα χειροκροτήματα και η χειραψία

4 ώρες πριν
Περιπολικό έχει αποκλείσει δρόμο κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Σπυρούνης)

«Tιμωρός των εμπρηστών» στην Κρήτη – Καλούσε τον κόσμο να τους βασανίσει

4 ώρες πριν
Πυρρίχιος χορός σέρρα στην Παναγία Σουμελά, παραμονές Δεκαπενταύγουστου (φωτ.: Facebook / Giorgos Mixailidis)

Πυρρίχιος χορός σέρρα υπό τη σκέπη της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο

5 ώρες πριν
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη θεία λειτουργία για τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ιερό Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος - Οσίου Πορφυρίου, στο Μήλεσι Αττικής (φωτ.: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών)

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η Παναγία είναι η γέφυρα που συνδέει τα βάσανά μας με τη χριστιανική ελπίδα

5 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τη θεία λειτουργία στη Μελβούρνη (φωτ.: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Αλεξάνδρα Γκιώνη)

Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας: Η Μελβούρνη γιόρτασε την Κοίμηση της Θεοτόκου

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign