pontosnews.gr
Παρασκευή, 15/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Έντυσαν πεζοναύτες με… πανοπλία και τους έριξαν στη μάχη

Επιστήμονες απέδειξαν ότι η μυκηναϊκή πανοπλία χρησιμοποιείτο αποτελεσματικά στις μάχες και δεν αποτελούσε τελετουργική αμφίεση

23/05/2024 - 6:35μμ
H ολόσωμη πανοπλία της μυκηναϊκής εποχής που βρέθηκε στο χωριό Δενδρά της Αργολίδας, αποτελείται από πλάκες σφυρήλατου χαλκού και χρονολογείται από τον 15ο αιώνα π.Χ. (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Παπαδόπολος)

H ολόσωμη πανοπλία της μυκηναϊκής εποχής που βρέθηκε στο χωριό Δενδρά της Αργολίδας, αποτελείται από πλάκες σφυρήλατου χαλκού και χρονολογείται από τον 15ο αιώνα π.Χ. (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Παπαδόπολος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην μελέτη ενός αντιγράφου ολόσωμης χάλκινης πανοπλίας 3.500 ετών, προχώρησε το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, χρησιμοποιώντας εκπαιδευμένους Έλληνες πεζοναύτες ως μαχητές σε ένα απαιτητικό πρωτόκολλο προσομοίωσης μάχης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό, έδειξαν ότι η εν λόγω πανοπλία θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί στο πεδίο της μάχης, και δεν ήταν απλά μία τελετουργική αμφίεση, όπως είχε αρχικά διατυπωθεί.

«Το καλύτερα διατηρημένο και σχεδόν πλήρες δείγμα ολόσωμης πανοπλίας της μυκηναϊκής εποχής που αποτελείται από πλάκες σφυρήλατου χαλκού και χρονολογείται από τον 15ο αιώνα π.Χ., βρέθηκε στο χωριό Δενδρά της Αργολίδας από Σουηδούς και Έλληνες αρχαιολόγους τον Μάιο του 1960. Όμως, από την ημέρα της ανακάλυψής της το ερώτημα που απασχόλησε τους ειδικούς ήταν: χρησιμοποιείτο μόνο για τελετουργικούς σκοπούς ή προορίζονταν και ως ένα αποτελεσματικό πολεμικό όργανο; Η μέχρι τώρα η έλλειψη μίας τεκμηριωμένης απάντησης περιόρισε την πλήρη κατανόηση των συνθηκών που επικρατούσαν στις πολεμικές συγκρούσεις της εποχής, οι οποίες και καθόρισαν τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς του προϊστορικού κόσμου» τόνισε στο Αθηναϊκό –Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Αρχαιολογίας του πανεπιστήμιου Birmingham της Αγγλίας και μέλος της ερευνητικής ομάδας Dr Ken Wardle.

Εθελοντής πεζοναύτης ενδεδυμένος με αντίγραφο της πανοπλίας συμμετέχει στο πείραμα προσομοίωσης (φωτ.: Δρ Γιάννης Κουτεντάκης)

Ο ομότιμος καθηγητής και εμπνευστής της συγκεκριμένης μελέτης Δρ Γιάννης Κουτεντάκης συνέχισε σημειώνοντας ότι «προκειμένου να απαντηθεί το ως άνω ερώτημα χρειάστηκε η καινοτόμος συνεργασία δύο φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους επιστημών, της αρχαιολογίας και της αθλητικής φυσιολογίας, ώστε να αξιολογηθούν επακριβώς τα φορτία που προκαλεί η πανοπλία στα σώματα και τις βιολογικές λειτουργίες των εθελοντών. Τα αποτελέσματα ανατρέπουν την μέχρι τώρα αντίληψη, που ήθελε την εν λόγω πανοπλία να ήταν απλά μία τελετουργική αμφίεση, κυρίως λόγω της υποτιθέμενης δυσκίνητης κατασκευής, φωτίζοντας έτσι μία σημαντική πτυχή της Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα. Επιπλέον, τα ευρήματα δείχνουν τις δυνατότητες που έχουν οι συνεργασίες διαφορετικών επιστημών. Εύχομαι η νέα ειδικότητα που δημιουργήθηκε, αυτή της «αρχαιοφυσιολογίας» να αποτελέσει το όχημα για νέες μελέτες στο μέλλον».

Ίδιες διαστάσεις και βάρος με την πρωτότυπη

Ο καθηγητής φυσιολογίας δρ Αντρέας Φλουρής, ο οποίος ηγήθηκε της όλης προσπάθειας εξηγεί: «Η πανοπλία-αντίγραφο που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη μας είχε τις ίδιες διαστάσεις και παρόμοιο βάρος με την πρωτότυπη».

«Οι εθελοντές μας ακολούθησαν αυστηρά ένα “Ομηρικό διαιτολόγιο” 4.500 περίπου θερμίδων, το οποίο βασίστηκε σε σχετικές περιγραφές της Ιλιάδας».

«Κατά τη διάρκεια ενός πρωτοκόλλου μάχης 11 ωρών, που και αυτό σχεδιάστηκε ακολουθώντας σχετικές περιγραφές της Ιλιάδας, μετρήσαμε την ενεργειακή δαπάνη καθώς και τις επιβαρύνσεις που δέχονταν τα σώματα των εθελοντών σε θερμοκρασίες 30-36 βαθμών Κελσίου, που ήταν τυπικές για την καλοκαιρινή περίοδο στον ελλαδικό χώρο κατά το τέλος της Εποχής του Χαλκού. Μετρήσαμε δηλαδή καρδιακούς σφυγμούς, ενεργειακή κατανάλωση, θερμοκρασία πυρήνα σώματος, απώλεια υγρών, μυϊκή λειτουργία, καθώς και αιματολογικούς δείκτες».

Ο Σταύρος Πετμεζάς και ο Παναγιώτης Ασίμογλου, μέλη της επιστημονικής ομάδας, επισήμαναν ότι «σε καμία περίπτωση δεν διαπιστώθηκε δυσλειτουργία της πανοπλίας αναφορικά με τις κινήσεις των εθελοντών, ή υπερβολικές επιβαρύνσεις στο σώμα τους. Έτσι, 60 και πλέον χρόνια μετά την ανακάλυψή της στο χωριό Δενδρά της Αργολίδας, θα μπορούσαμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η συγκεκριμένη πανοπλία όχι μόνο επέτρεπε όλες τις απαραίτητες κινήσεις του Μυκηναίου μαχητή, αλλά και τον προστάτευε από τα εχθρικά χτυπήματα».

Εθελοντής πεζοναύτης ενδεδυμένος με αντίγραφο της πανοπλίας συμμετέχει στο πείραμα προσομοίωσης (φωτ.: Δρ Γιάννης Κουτεντάκης)

Τεχνολογία πριν από τον Τρωικό Πόλεμο

«Η τεχνολογία που ανέπτυξαν οι Μυκηναίοι στην κατασκευή μίας αποτελεσματικής στη μάχη πανοπλίας εξηγεί, έστω εν μέρη, την έντονη παρουσία τους στην ανατολική Μεσόγειο. Μόνο μία ισχυρή στρατιωτική δύναμη όπως αυτή των Μυκηναίων θα μπορούσε, για παράδειγμα, να εναντιωθεί στους Χετταίους (οι οποίοι κατά το δεύτερο μισό της 2ης χιλιετίας π.Χ. κυριαρχούσαν από την Μ. Ασία μέχρι τη Μεσοποταμία) και να κερδίσει τον σεβασμό τους, όπως φαίνεται από τα αρχεία των τελευταίων. Τέλος, να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της μελέτης μας αποδυναμώνουν τη θεωρία που θέλει τις αναφορές σε χάλκινες πανοπλίες που υπάρχουν στην Ιλιάδα να είναι μεταγενέστερες προσθήκες, και ενισχύει την άποψη ότι η σχετική τεχνολογία υπήρχε ήδη πολύ πριν από τον Τρωικό πόλεμο», κατέληξε ο καθηγητής Αρχαιολογίας Dr Ken Wardle.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Απoστόλης Ζώης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στον ανακριτή οι 8 συλληφθέντες για τη ληστεία της τράπεζας  στην Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας. Παρασκευή 15 Μαΐου 2026   (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ληστεία στην Κάτω Τιθορέα: Στη φυλακή έξι από τους οκτώ κατηγορούμενους – Ένταση και επεισόδια στα δικαστήρια

15/05/2026 - 6:08μμ
Το κτήριο του Αρείου Πάγου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τη διαρροή σημειωμάτων των δύο 17χρονων

15/05/2026 - 4:58μμ
Διαμαρτυρία αγροτών και κτηνοτρόφων στις Σέρρες (φωτ.: Σεραφείμ Καραμβαλάσης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Σέρρες: Ένταση στον Προμαχώνα – Επεισόδια μεταξύ αγροτών και αστυνομικών

15/05/2026 - 2:46μμ
(Φωτ.: Facebook/Το Χαμόγελο του Παιδιού)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγικός επίλογος στη βουτιά θανάτου των 17χρονων κοριτσιών – Συγκινεί η επιθυμία των γονιών του ενός κοριτσιού

15/05/2026 - 12:52μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Σορός εντοπίστηκε στον ποταμό Λουδία – Σε εξέλιξη η ταυτοποίηση για τον 54χρονο των Κυμίνων

15/05/2026 - 11:52πμ
(Φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Οκτώ κατηγορούμενοι στον ανακριτή για την ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στην Κάτω Τιθορέα

15/05/2026 - 10:56πμ
(Φωτ. αρχείου: Sabine van Erp / Pixabay)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Έστηναν παγίδες ως «λογιστές» και υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ – Άρπαξαν χρυσαφικά και μετρητά άνω των 150.000 ευρώ

15/05/2026 - 10:28πμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα το τελευταίο κουδούνι στα λύκεια – Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για εξετάσεις και Πανελλαδικές

15/05/2026 - 8:36πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
  
 
 
  
 
 
 
   
 
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSII)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός συννεφιασμένος, με τοπικές βροχές – Στα ίδια επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία

15/05/2026 - 8:08πμ
Η παραλία Μαράθι στα Χανιά (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Με 154 Γαλάζιες Σημαίες, το νησί διατηρεί την πρωτιά στις βραβευμένες ακτές το 2026

14/05/2026 - 11:33μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/Federation of Pontian Associations of Australia)

Μελβούρνη: Ο Ελληνισμός τιμά τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων με σειρά εκδηλώσεων μνήμης

27 λεπτά πριν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα στις 11 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Necati Savas)

Νέα τουρκική κίνηση για ΑΟΖ και «Γαλάζια Πατρίδα»: Σχέδιο να αποκτήσει υπερεξουσίες ο Ερντογάν

51 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από παρουσίαση σε σχολείο (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης)

Θεσσαλονίκη: Το «Ταξίδι στον Πόντο» έφερε τη μνήμη της Γενοκτονίας σε σχολεία όλων των βαθμίδων

1 ώρα πριν
Ο Φερχάτ Οζγκιούρ μιλά στην Ολομέλεια της Βουλής, για την άρση ασυλίας του, Τρίτη 28 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Βουλή: Ανεξαρτητοποίηση του Φερχάτ Οζγκιούρ από τη Νέα Αριστερά – Στους 11 βουλευτές η ΚΟ

2 ώρες πριν
Στον ανακριτή οι 8 συλληφθέντες για τη ληστεία της τράπεζας  στην Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας. Παρασκευή 15 Μαΐου 2026   (φωτ.: EUROKINISSI)

Ληστεία στην Κάτω Τιθορέα: Στη φυλακή έξι από τους οκτώ κατηγορούμενους – Ένταση και επεισόδια στα δικαστήρια

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπα από την εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο της ελληνικής πρεσβείας στο Βέλγιο, Τρίτη 12 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Syllogos Pontion Vrykselon "Kamian 'k'en argos")

Βρυξέλλες: «Γενοκτονία χωρίς τιμωρία» – Εκδήλωση μνήμης και μήνυμα για το χρέος της διεθνούς κοινότητας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign