pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μίλτος Τσαλικίδης: Ο γραφίστας που επέστρεψε στο σχολείο του για να ομορφύνει τη γειτονιά

Με την τέχνη του γκράφιτι επιχειρεί να σβήσει τις «μουτζούρες» άλλων

21/05/2024 - 12:01μμ
Ο Μίλτος Τσλικίδης μπροστά στο έργο του

Ο Μίλτος Τσλικίδης μπροστά στο έργο του

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Μίλτος Τσαλικίδης είναι γραφίστας στο επάγγελμα, και ο σύλλογος γονέων του Δημοτικού Σχολείου στο οποίο και ο ίδιος πήγαινε πριν από …τέσσερις δεκαετίες, τον κάλεσε να χρησιμοποιήσει την τέχνη του για να καλύψει ένα αυθαίρετο και όχι καλόγουστο σχέδιο που κάποιοι έκαναν στον τοίχο.

Ο 50χρονος Μίλτος, πατέρας τριών μεγάλων πλέον παιδιών, πιστεύει ακράδαντα ότι η ομορφιά που δημιουργείται στις γειτονιές με την τέχνη του δρόμου (street art) μπορεί να αλλάξει τη διάθεση των ανθρώπων προς θετική κατεύθυνση, να διαλύσει το μίσος και να φέρει την καλοσύνη στις σχέσεις εφήβων και νέων.

Πριν από λίγες μέρες ολοκλήρωσε το έργο που φιλοτέχνησε στο 79ο Δημοτικό Σχολείο, στη Χαριλάου Θεσσαλονίκης, και μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε: «Κάλυψα τον εξωτερικό τοίχο για να το βλέπουν και οι περαστικοί, να βγάλει το γκράφιτί μου συναίσθημα και μια τρυφερή σκέψη για τα παιδάκια που φοιτούν στο σχολείο αυτό».

«Το 79ο Δημοτικό Σχολείο», συνέχισε, «είναι δικό μου σχολείο! Όταν ήρθα στην πρώτη τάξη πριν από τέσσερις δεκαετίες, μύριζε φρέσκες μπογιές, αφού μόλις είχε οικοδομηθεί».

Κατοικεί στην περιοχή άλλωστε, και νιώθει ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στον τόπο του. Με μια δόση ανησυχίας, λέει: «Έχουμε δύσκολη γειτονιά, εκεί όπου έγινε η δολοφονία του Άλκη Καμπανού, πριν από δύο χρόνια. Μας προβλημάτισε όλους το τραγικό αυτό συμβάν. Γι’ αυτό, για να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι, πρέπει όλοι να σκεφτόμαστε και το περιβάλλον, που σημαίνει τους ανθρώπους. Να συμβάλουμε σε αυτό που λέμε “γειτονιά μου – σπίτι μου”».

Μπορεί να μην ελπίζει ότι η Τέχνη μπορεί να σώσει τον κόσμο, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην ειρήνευση. «Η τέχνη και η ομορφιά βοηθούν στο να ξεπεράσει ο άνθρωπος τον κακό εαυτό του, γι’ αυτό πιστεύω ότι οι γειτονιές πρέπει να είναι ωραίες, καθαρές, με περιποιημένα πάρκα και κτήρια, και οι τοίχοι να ζωγραφίζονται από επαγγελματίες και μη, αλλά με θετικά μηνύματα, για το καλό όλων μας. Να δημιουργείται μια θετική ατμόσφαιρα μεταξύ κατοίκων των πόλεων που είναι φυλακισμένοι στα τσιμέντα», λέει.

Ο Μίλτος από μικρός ζωγράφιζε, αλλά δεν σπούδασε σε σχολεία Καλών Τεχνών, αν και στο Δημοτικό, ως μαθητής της Ε’ τάξης, έκανε την πρώτη του τοιχογραφία.

«Είχα ζωγραφίσει τον τοίχο της τάξης. Ήταν αντιγραφή έργου του Φασιανού, αλλά δεν θυμάμαι ακριβώς τι ήταν, γιατί πέρασαν από τότε 40 χρόνια», αφηγείται.

«Τότε μου ζήτησε ο δάσκαλος να το κάνω, ενώ αυτήν τη φορά αποφασίσαμε για το γκράφιτι με τους γονείς των μαθητών και, φυσικά, είχαμε την άδεια της διεύθυνσης του σχολείου. Σκεφτήκαμε να ζωγραφίσω την Αθηνά, την αγαπημένη θεά των αρχαίων μας προγόνων! Η Αθηνά ήταν η θεά της σοφίας και της γνώσης και προστάτιδα κάθε ανθρώπινης τέχνης και κάθε ωφέλιμης απασχόλησης.

»Μαζί της και η κουκουβάγια. Την Αθηνά την κάναμε σε ασπρόμαυρα χρώματα, αλλά την κουκουβάγια πολύχρωμη, γιατί συμβολίζει τη σοφία, τη γνώση, και όλοι ξέρουμε πώς βοήθησε την Αθηνά πνευματικά».

Απαντώντας σε ερώτηση για τους βανδαλισμούς με μπογιές που γίνονται σε διάφορα κτήρια, στα μάρμαρα, σε δημόσιους χώρους, απαντά: «Είναι σίγουρα βανδαλισμός όλο αυτό, γιατί ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους εμάς και δεν έχει κανένας δικαίωμα να καταστρέφει το κοινό αγαθό […]. Αν κάποιος γράψει στον τοίχο τη λέξη “αγάπη”, ίσως μπορώ να αγαπήσω αυτόν τον τοίχο, αλλά αν κάποιος γράψει “Μήτσος ή Γιώργος”, προσβάλλει τη νοημοσύνη μου. Αν όλοι αυτοί που κακοποιούν τον δημόσιο χώρο και τα κτήρια είναι θυμωμένοι με τη ζωή, συμβουλή μου: να κάνουν κάτι όμορφο, κάτι καλό, κάτι που να φέρνει χαμόγελα σε περαστικούς».

Σοφία Προκοπίδου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Πετρολούκας Χαλκιάς στο Ηρώδειο, στις 8 Οκτωβρίου 2024, στη συναυλία της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας - Φιλαδελφείας για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αθηνών / Χρήστος Μπόνης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πετρολούκας Χαλκιάς: Όταν υποκλίθηκαν οι Λούις Άρμστρονγκ και Μπένι Γκούντμαν

15/06/2025 - 7:20μμ
(Φωτ.: facebook.com/Πετρολούκας Χαλκιάς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο σπουδαίος Πετρολούκας Χαλκιάς, μορφή της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης

15/06/2025 - 11:13πμ
Η Κατερίνα Γιουλάκη τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κατερίνα Γιουλάκη: «Η κυρία του κυρίου» δεν ζει πια στο ρετιρέ…

13/06/2025 - 4:03μμ
(Φωτ.: facebook.com/groups/ Gone with the Wind Fans)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Όσα παίρνει ο άνεμος»: Ο μύθος, το βιβλίο, η ταινία και τα δύο ελληνικά θεατρικά ανεβάσματα

12/06/2025 - 1:14πμ
Οι φυλακές της Σινώπης, μέσα στο φρούριο της πόλης του Εύξεινου Πόντου (φωτ.: Χ / Mehmet Nuri Ersoy)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τουρκία: Φυλακές της Σινώπης, το Αλκατράζ της Ανατολίας

9/06/2025 - 12:21μμ
(Φωτ.: EPA / Andy Rain)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γλυπτά Παρθενώνα: Διαψεύδει «δανεισμό» το Βρετανικό Μουσείο

8/06/2025 - 5:30μμ
Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι βλέπει από κοντά τον ταφικό θάλαμο με την ξύλινη κατασκευή (φωτ.: Χ / 
Mehmet Nuri Ersoy)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Τουρκία αναζητά την (αρχαιολογική) κληρονομιά της – Βρέθηκε βασιλικός τάφος στο Γόρδιον

8/06/2025 - 11:31πμ
Ντίνος Ηλιόπουλος και Ρένα Βλαχοπούλου στην κινηματογραφική μεταφορά του "Φωνάζει ο Κλέφτης" σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, Φίνος Φίλμ 1962 (αρχείο Λένα Νίτσου-Ψαθά)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Φωνάζει ο κλέφτης»: Η κωμωδία του Πόντιου συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά ανεβαίνει στον Πολύγυρο για καλό σκοπό

30/05/2025 - 6:00μμ
Ο Χρήστος Μάστορας με την Κλέλια Ρενέση (φωτ.: instagram/xmastoras)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στέλιος Καζαντζίδης: Το «Υπάρχω» από σήμερα στην Τουρκία

23/05/2025 - 12:42μμ
Αναμνηστική φωτογραφία από την εκδήλωση (φωτ.: Μέριμνα Ποντίων Κυριών)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Αφιέρωμα στη συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων από τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών

18/05/2025 - 1:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγιας Κάλας (φωτ.: EPA / Julien Warnand)

Έκτακτη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

5 ώρες πριν
Η διάσημη αυτή φωτογραφία της Αρμένιας μάνας τραβήχτηκε από τον Άρμιν Βέγκνερ (πηγή: armenian-genocide.org)

Από τις οθωμανικές γενοκτονίες στο νέο τουρκικό επεκτατισμό: Σκέψεις και προτάσεις

6 ώρες πριν
Εικόνα από παλαιότερο γλέντι του δραστήριου Συλλόγου (πηγή: spfth.wordpress.com)

Αποχαιρετιστήριο γλέντι για τον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης

7 ώρες πριν
Το ισραηλινό σύστημα άμυνας «Iron Dome» δεν επέτρεψε σε πολλούς από τους ιρανικούς πυραύλους να πλήξουν την ισραηλινή επικράτεια. Παρόλα αυτά κάποιοι πύραυλοι βρήκαν τους στόχους τους (φωτ.:  EPA/ Atef Safadi)

Ιράν κατά Ισραήλ: Νέα ομοβροντία πυραύλων – Πλήγματα σε αρκετές περιοχές

8 ώρες πριν
Εικόνα από τις αρχές του 20ού αιώνα, έξω από χάνι του Γεσίρογλη ή Γεσίρογλου στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook.com/ groups/Zafer Duran/ TRABZONDAN ESİNTİLER)

Η φιλοξενία στον Πόντο ήταν μοναδική και θύμιζε αρχαία Ελλάδα – Ένα βράδυ στα Αμπέλια Τραπεζούντας

8 ώρες πριν

Έκτακτο: Σειρήνες ηχούν στην Ιερουσαλήμ

9 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign