pontosnews.gr
Τετάρτη, 3/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μίλτος Τσαλικίδης: Ο γραφίστας που επέστρεψε στο σχολείο του για να ομορφύνει τη γειτονιά

Με την τέχνη του γκράφιτι επιχειρεί να σβήσει τις «μουτζούρες» άλλων

21/05/2024 - 12:01μμ
Ο Μίλτος Τσλικίδης μπροστά στο έργο του

Ο Μίλτος Τσλικίδης μπροστά στο έργο του

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Μίλτος Τσαλικίδης είναι γραφίστας στο επάγγελμα, και ο σύλλογος γονέων του Δημοτικού Σχολείου στο οποίο και ο ίδιος πήγαινε πριν από …τέσσερις δεκαετίες, τον κάλεσε να χρησιμοποιήσει την τέχνη του για να καλύψει ένα αυθαίρετο και όχι καλόγουστο σχέδιο που κάποιοι έκαναν στον τοίχο.

Ο 50χρονος Μίλτος, πατέρας τριών μεγάλων πλέον παιδιών, πιστεύει ακράδαντα ότι η ομορφιά που δημιουργείται στις γειτονιές με την τέχνη του δρόμου (street art) μπορεί να αλλάξει τη διάθεση των ανθρώπων προς θετική κατεύθυνση, να διαλύσει το μίσος και να φέρει την καλοσύνη στις σχέσεις εφήβων και νέων.

Πριν από λίγες μέρες ολοκλήρωσε το έργο που φιλοτέχνησε στο 79ο Δημοτικό Σχολείο, στη Χαριλάου Θεσσαλονίκης, και μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε: «Κάλυψα τον εξωτερικό τοίχο για να το βλέπουν και οι περαστικοί, να βγάλει το γκράφιτί μου συναίσθημα και μια τρυφερή σκέψη για τα παιδάκια που φοιτούν στο σχολείο αυτό».

«Το 79ο Δημοτικό Σχολείο», συνέχισε, «είναι δικό μου σχολείο! Όταν ήρθα στην πρώτη τάξη πριν από τέσσερις δεκαετίες, μύριζε φρέσκες μπογιές, αφού μόλις είχε οικοδομηθεί».

Κατοικεί στην περιοχή άλλωστε, και νιώθει ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στον τόπο του. Με μια δόση ανησυχίας, λέει: «Έχουμε δύσκολη γειτονιά, εκεί όπου έγινε η δολοφονία του Άλκη Καμπανού, πριν από δύο χρόνια. Μας προβλημάτισε όλους το τραγικό αυτό συμβάν. Γι’ αυτό, για να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι, πρέπει όλοι να σκεφτόμαστε και το περιβάλλον, που σημαίνει τους ανθρώπους. Να συμβάλουμε σε αυτό που λέμε “γειτονιά μου – σπίτι μου”».

Μπορεί να μην ελπίζει ότι η Τέχνη μπορεί να σώσει τον κόσμο, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην ειρήνευση. «Η τέχνη και η ομορφιά βοηθούν στο να ξεπεράσει ο άνθρωπος τον κακό εαυτό του, γι’ αυτό πιστεύω ότι οι γειτονιές πρέπει να είναι ωραίες, καθαρές, με περιποιημένα πάρκα και κτήρια, και οι τοίχοι να ζωγραφίζονται από επαγγελματίες και μη, αλλά με θετικά μηνύματα, για το καλό όλων μας. Να δημιουργείται μια θετική ατμόσφαιρα μεταξύ κατοίκων των πόλεων που είναι φυλακισμένοι στα τσιμέντα», λέει.

Ο Μίλτος από μικρός ζωγράφιζε, αλλά δεν σπούδασε σε σχολεία Καλών Τεχνών, αν και στο Δημοτικό, ως μαθητής της Ε’ τάξης, έκανε την πρώτη του τοιχογραφία.

«Είχα ζωγραφίσει τον τοίχο της τάξης. Ήταν αντιγραφή έργου του Φασιανού, αλλά δεν θυμάμαι ακριβώς τι ήταν, γιατί πέρασαν από τότε 40 χρόνια», αφηγείται.

«Τότε μου ζήτησε ο δάσκαλος να το κάνω, ενώ αυτήν τη φορά αποφασίσαμε για το γκράφιτι με τους γονείς των μαθητών και, φυσικά, είχαμε την άδεια της διεύθυνσης του σχολείου. Σκεφτήκαμε να ζωγραφίσω την Αθηνά, την αγαπημένη θεά των αρχαίων μας προγόνων! Η Αθηνά ήταν η θεά της σοφίας και της γνώσης και προστάτιδα κάθε ανθρώπινης τέχνης και κάθε ωφέλιμης απασχόλησης.

»Μαζί της και η κουκουβάγια. Την Αθηνά την κάναμε σε ασπρόμαυρα χρώματα, αλλά την κουκουβάγια πολύχρωμη, γιατί συμβολίζει τη σοφία, τη γνώση, και όλοι ξέρουμε πώς βοήθησε την Αθηνά πνευματικά».

Απαντώντας σε ερώτηση για τους βανδαλισμούς με μπογιές που γίνονται σε διάφορα κτήρια, στα μάρμαρα, σε δημόσιους χώρους, απαντά: «Είναι σίγουρα βανδαλισμός όλο αυτό, γιατί ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους εμάς και δεν έχει κανένας δικαίωμα να καταστρέφει το κοινό αγαθό […]. Αν κάποιος γράψει στον τοίχο τη λέξη “αγάπη”, ίσως μπορώ να αγαπήσω αυτόν τον τοίχο, αλλά αν κάποιος γράψει “Μήτσος ή Γιώργος”, προσβάλλει τη νοημοσύνη μου. Αν όλοι αυτοί που κακοποιούν τον δημόσιο χώρο και τα κτήρια είναι θυμωμένοι με τη ζωή, συμβουλή μου: να κάνουν κάτι όμορφο, κάτι καλό, κάτι που να φέρνει χαμόγελα σε περαστικούς».

Σοφία Προκοπίδου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος

3/06/2026 - 1:45μμ
Από τη φετινή «Λυσιστράτη» του ΚΘΒΕ (φωτ.: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος / Μike Rafail)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η φετινή διπλή Λυσιστράτη και οι… άλλες

31/05/2026 - 1:27μμ
Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Με αυτήν τη φωτογραφία επέλεξε η Εταιρεία Συγγραφέων να αποχαιρετήσει τον σπουδαίο των ελληνικών γραμμάτων
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Τα ελληνικά γράμματα έχασαν έναν μεγάλο ποιητή, μελετητή και βιβλιογράφο

30/05/2026 - 8:36μμ
Ο Λευτέρης Πανταζής και η Λένα Κιτσοπούλου (πηγή: aefestival.gr/)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Λένα Κιτσοπούλου, μαζί με τον Λευτέρη Πανταζή στις «Βάκχες» του Ευρυπίδη, ετοιμάζονται να ταρακουνήσουν την Αθήνα

29/05/2026 - 7:45μμ
Προβολή στο Πάρκο Ελευθερίας, στο πλαίσιο του This is Athens City Festival
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το This is Athens City Festival έφερε Greek cinema vibes στο Πάρκο Ελευθερίας (vid.)

29/05/2026 - 4:21μμ
Εσωτερική εικόνα από τα Ανάκτορα της Κνωσού (φωτ.: Наталія Івасишина/google.com/maps/contrib)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κνωσός: Λαμπρή τελετή για την ένταξη των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

28/05/2026 - 1:00μμ
Ο μνημειακός τάφος, που εκτιμάται ότι ανήκε σε γυναίκα αριστοκρατικής καταγωγής, αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία Όλυμπο της Λυκίας, στην περιοχή της Αττάλειας (φωτ.: Anadolu Agency)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μνημειακός τάφος με μορφές της Νίκης και του Έρωτα βρέθηκε στην αρχαία Όλυμπο της Λυκίας

27/05/2026 - 8:25μμ
Το live των Adriatique στο Θέατρο Πέτρας
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Adriatique έφεραν ένα μουσικό experience χωρίς προηγούμενο στην Αθήνα

27/05/2026 - 7:00μμ
Χάρη στα drone μπορούμε να βλέπουμε σε όλη του την έκταση αυτόν τον αρχιτεκτονικό άθλο (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Τουρκία θέλει τη Μονή Σουμελά στον μόνιμο κατάλογο της UNESCO – Το ενδιαφέρον για το ιστορικό σύμβολο των Ελλήνων

26/05/2026 - 11:01μμ
Μία από τις σημαντικότερες γεωγραφικές εγκυκλοπαίδειες της αρχαιότητας, του Στράβωνα, εκτίθεται στο Μουσείο Σαμψούντας, μαζί με σπάνια πρωτότυπα γεωγραφικά έργα (φωτ.: IHA)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η γεωγραφική εγκυκλοπαίδεια του Στράβωνα στο Μουσείο Σαμψούντας

24/05/2026 - 11:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΜΠΣ Μικροχωρίου «Παναγία Σουμελά»)

ΜΠΣ Μικροχωρίου «Παναγία Σουμελά»: Οι λύρες και οι χοροί του Πόντου, της Θράκης, της Μακεδονίας και της Κρήτης δοξάστηκαν με τον καλύτερο τρόπο

13 λεπτά πριν
(Φωτ.: allwyn.gr)

Το κατάστημα της Allwyn στο Σύνταγμα κάνει εγκαίνια και το γιορτάζει με ένα ολοήμερο μουσικό event

27 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Φωτιά στον Ασπρόπυργο

44 λεπτά πριν
Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν (αριστερά) μιλά κατά τη διάρκεια της συνάντησης των νέων υπουργών της κυβέρνησης στο γραφείο της, πριν κατευθυνθούν στο Κάστρο Αμάλιενμποργκ στην Κοπεγχάγη (φωτ.:  EPA/MADS CLAUS RASMUSSEN)

Δανία: Νέα κυβέρνηση με περισσότερες γυναίκες από άνδρες – Δεν έχει ξανασυμβεί!

60 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/paidikoxorio.gr/ Εικ.: pontosnews.gr)

25ο Food Festival «Food for Good»: Μια μεγάλη γιορτή γεύσεων και αλληλεγγύης στην πλαζ Αρετσούς

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας/EUROKINISSI)

Δίκη για τα Τέμπη: «Θέλουμε να συμβάλλουμε στη δικαιοσύνη» απαντά το Δημόσιο στην εισαγγελική πρόταση απόρριψής του

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign